Connect with us

Eveniment

FOTO: FOC la Coștiugeni. O casă s-a făcut scrum de o lumânare uitată aprinsă

Publicat

Publicitate

O femeie din localitatea Coștiugeni a rămas fără acoperiș deasupra capului, în urma unui incendiu, generat, cel mai probabil, de o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată lângă materiale combustibile. Nenorocirea s-a întâmplat astăzi, în jurul amiezii. Când a izbucnit incendiul, proprietara, în vârstă de 87 de ani, nu era în casă. Alarma a fost dată de un nepot, care locuiește în aceeași gospodărie.

La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp timp, două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Albești, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că locuința ardea ca o torță și exista pericolul de propagare a flăcărilor la alte două anexe din gospodărie.
Incendiul a fost stins în limitele găsite.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, vă recomandăm :
– asigurați-vă că lumânările se află în poziţie verticală şi sunt fixate într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;
– nu lăsați lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea;
– amplasați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură;
– nu puneți lumânările aprinse în apropierea materialelor care se pot aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele;
– stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;
– nu adormiţi cu lumânările aprinse.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Care este suma maximă de bani cash cu care poți cumpăra o mașină în România. Limitele pe care nu le poți depăși

Publicat

Publicitate

Care este suma maximă de bani cash cu care poți cumpăra o mașină: În România, legislația privind plățile în numerar este strict reglementată pentru a combate evaziunea fiscală și a încuraja utilizarea mijloacelor electronice de plată, scrie alba24.ro.

Achiziționarea unui autoturism cu numerar este supusă unor plafoane specifice, care variază în funcție de statutul vânzătorului și al cumpărătorului.

Achiziția de la o persoană juridică (dealership sau firmă) 

Conform Legii nr. 70/2015, actualizată prin OUG nr. 15/2023, plățile în numerar între persoane fizice și persoane juridice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei per persoană. Adică 2.000 de euro.

Aceasta înseamnă că, dacă intenționați să cumpărați un autoturism de la un dealer auto sau o companie, suma maximă pe care o puteți plăti în numerar într-o singură zi este de 10.000 lei.

Pentru sumele care depășesc acest plafon, este obligatorie utilizarea instrumentelor de plată fără numerar, precum transferurile bancare, precizează ANAF.

Care este suma maximă de bani cash cu care poți cumpăra o mașină: achiziția de la o persoană fizică

În cazul tranzacțiilor între două persoane fizice, legislația permite plăți în numerar până la un plafon de 50.000 lei pe zi.

Publicitate

Astfel, dacă achiziționați un autoturism de la un alt particular, puteți efectua plata în numerar până la această sumă.

Pentru orice sumă care depășește 50.000 lei, diferența trebuie achitată prin mijloace de plată fără numerar.

Aspecte importante de reținut

  • Fragmentarea plăților: Este interzisă divizarea unei sume mai mari în plăți mai mici pentru a evita respectarea plafoanelor legale. De exemplu, nu puteți efectua mai multe plăți de 10.000 lei în zile consecutive către o persoană juridică pentru a achita o datorie totală mai mare.

  • Documentarea tranzacției: Indiferent de modalitatea de plată, este esențial să documentați corespunzător tranzacția printr-un contract de vânzare-cumpărare și, dacă este cazul, să înregistrați vehiculul la autoritățile competente.

  • Sancțiuni: Nerespectarea plafoanelor legale pentru plățile în numerar poate atrage sancțiuni atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător.

În concluzie, dacă doriți să achiziționați un autoturism în România și să efectuați plata în numerar, trebuie să respectați plafoanele menționate: până la 10.000 lei pentru tranzacțiile cu persoane juridice și până la 50.000 lei pentru tranzacțiile între persoane fizice.

Pentru sumele care depășesc aceste limite, este necesară utilizarea mijloacelor de plată electronice.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Ambulanță implicată într-un accident în municipiul Suceava

Publicat

Publicitate

O ambulanță a fost implicată, vineri seară, într-un accident rutier în municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).

Potrivit acestora, autospeciala sanitară a intrat în coliziune cu un autoturism.

‘Au intervenit pompierii militari, cu o autospecială pentru descarcerare, și două ambulanțe SMURD (Echipaj de prim-ajutor și Terapia intensivă mobilă), cu sprijinul unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean’, precizează ISU.

În eveniment au fost implicate patru persoane, dar acestea nu au necesitat transportul la spital. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cât costă un an de vechime. Calculul exact în funcţie de cât vrei să cumperi, în 2025

Publicat

Publicitate

În România, există mai multe opțiuni pentru cei care doresc să se pensioneze mai devreme, însă nu toți românii pot beneficia de aceleași condiții. Unele persoane pot ieși la pensie fără penalizări, în timp ce altele trebuie să își cumpere ani suplimentari de vechime pentru a se încadra în cerințele necesare pensionării. În 2025, legea prevede mai multe posibilități pentru cei care vor să își completeze stagiul de cotizare, însă acest proces nu vine fără costuri, informează playtech.ro.

Reducerea vârstei de pensionare pentru cei cu stagiu complet

Românii care au contribuit la sistemul public de pensii timp de 40 de ani pot ieși la pensie cu 5 ani mai devreme față de vârsta standard, fără a fi penalizați.Aceștia nu vor avea nicio diminuare a pensiei, iar perioada de studii universitare sau de serviciu militar poate fi luată în calcul la vechimea în muncă.

Vârsta la care femeile pot ieşi la pensie dacă au stat în concediu pentru creşterea copilului. Ce scrie în lege exact
Diferențele dintre pensii și venituri în Europa: cum se compară România cu restul țărilor
Acest lucru oferă o mare flexibilitate celor care doresc să se bucure de pensie mai devreme, fără a suporta scăderi semnificative ale venitului lunar.

Boala incurabilă de care suferă Cosmina Păsărin. De asta are mereu la ea acest obiect: „Nu o să scap niciodată”
Mulți români se gândesc la pensionare mai devreme, în special după vârsta de 55 de ani, când unii își reevaluează opțiunile pentru un trai mai liniștit.

Pensionarea anticipată și penalitățile pentru stagiul incomplet

Publicitate

Pe de altă parte, românii care nu au realizat stagiul complet de cotizare, între 35 și 40 de ani, pot beneficia de pensie anticipată. Totuși, aceștia vor înregistra o pensie mai mică, întrucât se aplică o penalizare.

Dacă o persoană își începe pensia la 60 de ani, iar stagiul de cotizare este de 35 de ani, penalitatea poate ajunge până la 24%. Totuși, aceasta a scăzut față de 35%, cât era în trecut, iar penalizarea se reduce pe măsură ce persoana se apropie de vârsta standard de pensionare de 65 de ani.

În cazul mamelor, există reduceri pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 14 ani, iar în anumite domenii de activitate, cum ar fi industria de apărare sau pentru sudori, există reduceri semnificative ale vârstei de pensionare.

Ce pot face cei care nu au vechimea necesară

Pentru cei care nu au vechimea necesară, există opțiunea de a cumpăra ani suplimentari de vechime. În 2025, costul unei luni de vechime este de aproximativ 1.000 de lei, iar pentru un an întreg, suma ajunge la peste 11.000 de lei.

De asemenea, este important de menționat că persoanele care aleg să își cumpere ani de vechime nu vor beneficia de pensionare anticipată pe baza acestor contribuții. Până la șase ani pot fi cumpărați, iar plata acestora se poate face în mai multe tranșe.

Așadar, opțiunile pentru pensionare mai devreme sunt diverse, iar românii au posibilitatea să își regleze stagiul de cotizare, inclusiv prin achiziționarea de ani suplimentari. Totuși, acest lucru vine cu costuri, iar fiecare persoană trebuie să facă un calcul atent înainte de a lua o decizie.

Citeste mai mult

Eveniment

Un garaj, în care era o mașină și un scuter, a ars ca o torță la Brăești! Pompierii au salvat casa

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, seara trecută, într-o gospodărie din localitatea Brăești. Un garaj a fost cuprins de flăcări. Puțin a lipsit ca focul să nu se extindă la alte construcții din gospodărie.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Brăești. Aceștia au constatat faptul că ardeau garajul, o mașină și un scuter, care erau în interiorul acestuia. O bucătărie de vară a fost afectată parțial de flăcări. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

A fost salvată casă.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind scurtcircuit produs la compartimentul motor al autoturismului.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending