Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: „Festivalul reușitei școlare” sau povestea unui proiect de succes marca Inspectoratul Școlar Județean Botoșani

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a implementat proiectul POCU cu titlul  ”Educație, egalitate, nediscriminare, normalitate” (E2N2), cod SMIS 153321, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară-Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității, Apel POCU/717/5/1/Reducerea numărului de comunități marginalizate (romă și non-romă) aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din orașe cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populație aparținând minorității romă, prin implementarea de măsuri/operațiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC cu valoarea de 3808186,50 lei, în perioada 15 septembrie 2022-31 decembrie 2023.

Obiectivul general a fost reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune sociala în ZUM (zonă urbană marginalizată), prin dezvoltarea personală, dezvoltarea competențelor cognitive și culturale, cultivarea de valori și atitudini pentru creșterea performanțelor școlare, prin organizarea de activități de învățare formale și nonformale pentru 100 de elevi și 100 de părinți din teritoriul SDL (ZUM 1, ZUM 2 si ZUF) din municipiul Botoșani, complementare activităților didactice, pe o perioadă de 16 luni.

În data de 8 decembrie 2023 a fost organizat ”Festivalul reușitei școlare”, la care au participat aproximativ 250 de persoane. În perioada ianuarie-decembrie 2023, 100 de copii au participat la două cursuri aptitudinale dintre cele zece oferite în cadrul proiectului, respectiv: arte plastice, actorie, dans modern, canto muzică ușoară sau populară, acordeon, jurnalism și comunicare, gastronomie, tenis sau fotbal, fiind selectați pe baza profilului aptitudinal. La finalul cursurilor au fost organizate 10 evenimente de prezentare a rezultatelor, intitulate ”Talent show”. În timpul verii, elevii împreună cu experții implementare, au participat la o tabără școlară organizată la Sâmbăta de Sus, în județul Brașov, vizitând locuri frumoase și participând la activități specifice, culturale, artistice, sportive și de recreere.

În cadrul evenimentului intitulat sugestiv ”Festivalul reușitei școlare”, toți elevii au fost premiați, în prezența părinților și a profesorilor. Elevii au primit într-o mapă: diploma de participare la proiect, albumul personalizat cu fotografii de la activitățile proiectului, carnețel, pix, memory-stick.

Povestea proiectului a fost re-creată interactiv, împreună cu participanții la festival și mii de fotografii au fost expuse în cadrul unor filme de prezentare a activităților grupului țintă.

Micii jurnaliști au realizat un interviu maraton și au promovat ziarul copiilor Noi+E2N2, care conține o multitudine de articole, pe care vă invităm să le parcurgeți la adresa https://noie2n2.ro/.

Publicitate

Elevii au reușit să se remarce și au oferit spectatorilor – elevi, părinți, profesori, adevărate momente de bucurie, munca lor fiind încununată de succes și de aplauze binemeritate.

La Conferința de închidere a proiectului au participat reprezentanții beneficiarului – Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, respectiv echipa de conducere: Inspector școlar general, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, Inspector școlar general adjunct, prof. Cristina Maria Bălăucă și Inspector școlar general adjunct, prof. Ciprian Manolache, precum și Inspectorul pentru educație permanentă și activități extrașcolare, prof. Gina Florentina Zală.

Am fost onorați de prezența oficilităților județului: Deputat, prof. Costel Șoptică, Prefectul județului Botoșani, ec. Sorin Cornilă, Primarul municipiului Botoșani, Cosmin-Ionuț Andrei.

Publicitate

Le  mulțumim pentru sprijinul acordat în implementarea proiectului, Directorilor și Directorilor adjuncți ai unităților de învățământ în care învață copiii din grupul țintă, respectiv: Școala Gimnazială ”Elena Rareș”, Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială Nr. 11, Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare”, Școala Gimnazială Nr. 12, Școala Gimnazială Nr. 2 și Liceul de artă ”Ștefan Luchian”, menționate în ordinea descrescătoare a numărului de elevi participanți la proiect.

Au răspuns invitației noastre parteneri din proiect: Director Tridex Sport Arena- ec. Marius-Claudiu Niculăeș, Director Restaurant Rapsodia – Ioana Balan, Director Botoșani24 – prof. Tudor Cărare, Director BotoșaniAzi – Ionuț Iosub, precum și profesori care au suținut cursuri aptitudinale. Două dintre firmele colaboratoare s-au angajat să asigure sustenabilitatea proiectului pentru următoarele șase luni și astfel, câțiva copii au șansa să continue gratuit cursurile de tenis, fotbal și jurnalism, până la finalul anului școlar, în iunie anul viitor.

Conferința de închidere a proiectului a constituit și prilejul analizei rezultatelor obținute și de conturare a unor idei pentru proiectele viitoare, având în vedere concluziile exprimate de participanți.

Proiectul și-a atins astfel obiectivul de a valoriza potențialului intelectual, cultural și artistic al elevilor, orientarea și consilierea lor pentru integrare socio-profesională, conștientizarea emoțiilor, problemelor și riscurilor, precum și a stereotipurilor și prejudecăților care le sunt asociate, astfel încât toate aceste riscuri să se diminueze, să crească imaginea și stima de sine, precum și gradul de interacțiune și de toleranță interetnică, pentru promovarea interculturalității și diversității, având în permanență sprijinul profesorilor și a întregii echipe de implementare, cărora le mulțumim.

Ne bucurăm că ”Educația și normalitatea sunt la putere!”


Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cantitatea mare de grăsime pe brațe și pe burtă este legată de un risc crescut de demență și Parkinson

Publicat

Publicitate

Un studiu recent arată că o cantitate mare de grăsime pe brațe și pe burtă este legată de un risc crescut de demență și Parkinson, iar reducerea acestui exces, concomitent cu întărirea forței, poate proteja creierul, potrivit Yahoo Life. Există o legătura între grăsimea abdominală și sănătatea creierului. Studiul, derulat pe parcursul a nouă ani, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Neurology, este cea mai recentă cercetare care leagă grăsimea de pe burtă de bolile neurodegenerative, informează ADEVĂRUL.

În intervalul de cercetare, 8.224 din cele peste 412.000 de persoane urmărite în cadrul studiului au dezvoltat o formă de demență sau boala Parkinson (o altă afecțiune neurologică care poate provoca pierderi de memorie, precum și probleme ale funcțiilor motorii).

Dintre acestea, atât bărbații, cât și femeile cu mai multă grăsime pe burtă au fost cu 13% mai predispuși să dezvolte cele două afecțiuni distincte (care pot avea suprapuneri în simptome) comparativ cu cei care prezentau niveluri scăzute de grăsime în jurul taliei.

Deși creșterea riscului a fost similară la ambele sexe, bărbații au prezentat un risc mai mare de demență și boală Parkinson decât femeile.

Potrivit aceluiași studiu, grăsimea de pe brațe pare să fie și mai predictivă pentru dezvoltarea demenței.

Cercetătorii au constatat la persoanele cu niveluri ridicate de grăsime pe brațe un risc cu 18% mai mare de a fi diagnosticați cu Parkinson și Alzheimer sau o altă formă de demență.

Publicitate

Legătura dintre grăsimea corporală și sănătatea creierului

Acumularea de grăsime în zona abdomenului și brațelor pare să aibă un efect „otrăvitor” și „inflamator” asupra altor organe, inclusiv asupra sistemului cardiovascular și sănătății neurologice, ducând la un risc mai mare de boli degenerative, a explicat, pentru Yahoo Life autorul studiului, Huan Song, profesor de epidemiologie la Universitatea Sichuan din China.

Ca și alți oameni de știință, cercetătorul crede că nivelurile ridicate de grăsime, în special în jurul taliei, influențează indirect riscurile de demență.

„Obezitatea centrală, caracterizată prin exces de grăsime abdominală, este asociată cu sindromul metabolic, inflamația și rezistența la insulină, toate acestea contribuind la riscul de boli cardiovasculare și, în consecință, de boli neurodegenerative”, spune, pentru Yahoo Life, și Dr. Thomas Holland de la RUSH Institute for Healthy Aging.

Publicitate

Deși orice formă de obezitate vine la pachet cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, grăsimea de pe burtă este mai predictivă în ceea ce privește inflamația sistemică profundă.

„Localizarea grăsimii, în special în jurul abdomenului, indică o probabilitate mai mare de … complicații metabolice” care afectează sistemul cardiovascular și, în consecință, creierul, spune Thomas Holland.

Studiul a adus însă și vești bune, concluzionând că persoanele cu „forță musculară ridicată” au prezentat un risc cu 26% mai mic de a suferi de aceste boli neurodegenerative.

Reducerea grăsimii și dezvoltarea forței pot preveni boala Parkinson și demența

Forța de prindere, care s-a numărat printre factorii examinați în noul studiu, poate ajuta la prevenirea acestor boli.

„Forța musculară ajută la menținerea eficienței metabolice, la reducerea inflamației și la susținerea unei circulații sanguine sănătoase, care sunt factori de protecție împotriva bolilor neurodegenerative”, spune Holland.

Studiul sugerează că modificările simple pentru a reduce grăsimea de pe burtă și de pe brațe, îmbunătățind în același timp forța, pot contribui mult la reducerea riscurilor atât de demență, cât și de Parkinson.

Specialiștii recomandă o dietă echilibrată, cu ingrediente sănătoase – nuci, ulei de măsline extravirgin și pește precum somonul, frunze verzi bogate în antioxidanți și fructele de pădure – dar și exerciții fizice.

„Rutina ar trebui să includă exerciții cu greutăți de două până la trei ori pe săptămână pentru a dezvolta forța musculară, împreună cu exerciții de întindere și echilibru pentru a spori flexibilitatea și stabilitatea”, spune Holland.

Citeste mai mult

Eveniment

Deputat Alexandra Huțu: „Începând cu 29 iulie, se pot depune documentele în cadrul programului pentru creșterea natalității, derulat de Ministerul Familiei”

Publicat

Publicitate

Programul guvernamental de susținere a creșterii natalității în România se desfășoară și în acest an, scopul acestuia fiind sprijinirea financiară a cuplurilor și a persoanelor singure din România, în vederea asigurării medicamentelor și a efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate pentru persoanele care au probleme de fertilitate.

Începând de luni, 29 iulie, persoanele interesate se pot înscrie în Program prin accesarea platformei electronice https://up-comunitate.ro, pusă la dispoziție de Ministerul Familiei. Solicitanții își vor crea un cont de utilizator, iar ulterior vor putea încărca documentele necesare înscrierii în program”, a transmis deputatul PSD Alexandra Huțu.

Pentru constituirea dosarului de înscriere, solicitantul trebuie să încarce în platformă cererea de înscriere, declarația pe propria răspundere că nu a mai beneficiat sau că nu beneficiază de un sprijin financiar aferent unui alt program cu același scop, documentele medicale din care să rezulte diagnosticul de infertilitate, cu indicația medicală pentru realizarea procedurii de fertilizare in vitro, acordul individual privind prelucrarea datelor cu caracter personal, copia actului de identitate și adeverința din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.

„Așa cum am mai afirmat și cu alte ocazii, PSD este implicat în identificarea și implementarea de măsuri concrete care să conducă la creșterea natalității în România. Încurajez și anul acesta cuplurile botoșănene să se înscrie în acest Program, pentru că nimic nu este mai important pentru o persoană decât să se bucure de copiii săi și de familia sa. Continuarea Programului prin care se decontează sumele cheltuite pentru fertilizarea in vitro reprezintă garanția că Guvernul României acționează în concret pentru stimularea natalității”, a completat Alexandra Huțu.

Prin intermediul Programului sunt sprijinite 10.000 de cupluri și femei singure care nu pot avea copii din cauza unor probleme medicale, care vor primi vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor necesare obținerii unei sarcini.

Ca urmare a ediției din anul 2023, 56 de solicitanți din Botoșani care au accesat Programul beneficiază de acest sprijin sub formă de vouchere în demersurile lor de a deveni părinți.

Publicitate

Toate detaliile referitoare la etapele Programului care se desfășoară anul acesta sunt disponibile la adresa https://mfamilie.gov.ro/1/fiv-2024 .

Citeste mai mult

Eveniment

Mai sunt două zile în care te poți înscrie la Academia de Poliție

Publicat

Publicitate
Mai sunt două zile în care te poți înscrie la Academia de Poliție!
Visezi la o carieră de ofițer în Ministerul Afacerilor Interne? Acum este momentul să îți urmezi pasiunea! Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” deschide înscrierile pentru 880 de locuri disponibile, dintre care 39 la 𝗙𝗮𝗰𝘂𝗹𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗣𝗼𝗺𝗽𝗶𝗲𝗿𝗶.
 Cererea-tip de înscriere, se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmite exclusiv în format electronic pe adresa de e-mail resurse_umane@isubotosani.ro, 𝗽𝗮̂𝗻𝗮̆ 𝗹𝗮 𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝟮𝟴 𝗶𝘂𝗹𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟰, 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝘀𝗶𝘃 î𝗻 𝘇𝗶𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝗮̂𝗺𝗯𝗮̆𝘁𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗱𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝗰𝗮̆. Cererea se descarcă de pe siteu-ul oficial al
Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani
sau
📞 Pentru detalii suplimentare candidații se pot adresa Serviciului Resurse Umane la numărul de telefon: 0231508128, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00-16:00

Citeste mai mult

Eveniment

Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică, testate pentru alcool și droguri

Publicat

Publicitate

Modificări la Codul Rutier 2024: Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică vor putea fi testate pentru alcool și substanțe psihoactive. Mulți dintre utilizatorii de biciclete și trotinete electrice considerau că pot bea o bere – două și apoi pot merge cu aceste vehicule, scrie alba24.ro.

Acest lucru nu (mai) este posibil. Aceștia pot fi controlați chiar dacă nu sunt implicați în evenimente rutiere.

Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive.

Refuzul constituie contravenție și este sancționat, potrivit unei ordonanțe de Guvern.

Modificări la Codul Rutier 2024

De asemenea, se introduc criterii cu privire la stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:

  • situația în care observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
  • săvârșirea în mod repetat, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
  • stabilirea unor aspecte ce țin de testarea conducătorilor vehiculelor în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, respectiv a celui privind recoltarea mostrelor biologice.

În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana testată poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test.

Publicitate

În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.

Fotografie cu caracter ilustrativ

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending