Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni”, eveniment cultural foarte îndrăgit

Publicat

Publicitate

Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” este un eveniment cultural prin care se aduc în fața publicului producții teatrale de înaltă ținută, care au ca principal scop promovarea artei, în comunitățile mici sau mediul rural, activitățile proiectului sunt realizate de Asociația: Societatea Cultural Artistică ,,Arlechin” Botoșani, cu sprijin financiar de la Ministerul Culturii, având ca parteneri Primăria Orașului Săveni, Liceul Teoretic ,,Dr. Miahi Ciucă” Săveni, Școala Gimnazială Nr.1, Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.

 

Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” se desfășoară în perioada 1-4 iunie 2023, în orașul Săveni, județul Botoșani, la Centrul Cultural, în zona de promenadă din localitate, cât și la amfiteatrul Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni.

Publicitate

Evenimentul își propune să aducă în atenția publicului evenimente și activități dedicate artelor spectacolului, așa cum sunt spectacole de teatru, concursuri, concerte muzicale, instalații performative, cât și ateliere teatrale și dans.

„SMS – Serile Magice Săveni” vizează promovarea și cunoașterea culturii naționale și locale, educarea prin artă și dezvoltarea locală durabilă. Astfel, ateliere de teatru și film, întâlniri cu specialiști, așa cum este prof. dr. Ioana Baskerville, reprezentant al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural, dar și spectacole de teatru, moderate de către actori de la instituții mari de cultură și învățământ universitar din România – Vasile Muraru, Marius Florea Vizaante, Ana Maria Moldovan, Paul Diaconescu, Sorin Filip, Raul, Valentina Fătu, Daniela Tănase, prof. univ.dr.Daniela Vitcu, sunt integrate în acest festival care pune accent pe creșterea nivelului de cunoaștere a culturii naționale și a patrimoniului imaterial în rândul copiilor și al tinerilor, dar și conștientizarea valorilor locale. Astfel, toți cei implicați în realizarea proiectului, contribuie prin expunerea tinerilor în astfel de proiecte culturale, la dezvoltarea acestora, la motivarea și oferirea unei noi perspective, ceea ce va conduce la dezvoltarea societății din care aceștia fac parte și, implicit, va întări convingerea că numai un mediu cultural prosper este esențial pentru dezvoltarea unei societăți elevate, bazate pe valori corecte și adevărate.

 

Publicitate

Ziua I, 1 Iunie 2023, Oraș Săveni, județul Botoșani

 

Spectacol pentru copii și tineret ,,Iedul cu trei capre”, adaptare după Octav Pancu-Iași, scriitor de literatură pentru copii.

Publicitate

Subiectele scrierilor lui Pancu sunt în majoritate originale, două dintre puținele prelucrări publicate fiind „Albastră ca Cerneala” (cu subtitlul „după Frații Grimm” – este vorba de povestea „Albă ca Zăpada”) și „Iedul cu trei capre” (parafrază la „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă). În referințele critice existente este evidențiat stilul narativ al poveștii lui Pancu-Iași, este voit regional, imitând limba folosită de Creangă. Aluzia la povestea lui Creangă este una neocolită: „Cică nu departe de casa caprei cu trei iezi își avea casa un ied cu trei capre.

Principala sursă de inspirație a autorului este viața cotidiană. O parte din texte, mai ales cele din prima perioadă de creație (anii 1950), au un substrat educativ, promovând politețeamoralitatea, dragostea de învățătură și de muncă, dar și subiectele obligatorii pentru producțiile din perioada proletcultistă. Alte scrieri se apropie de literatura absurdă, discursul fiind alterat prin mijloace corespunzătoare; în acest sens, criticul Marian Popa remarcă: „[Pancu-Iași] are capacitatea de a deplasa banalul în zona neobișnuitului, spontaneitatea povestitorului înclinat către conversația familiară și digresia, asociația neașteptată, uneori absurdă.” O colecție de povestiri în tonuri absurde (preferate pentru independența față de contextul istoric) este Pere alese (1981, 1991), culeasă de către Alexandru Pancu, fiul scriitorului. Pancu-Iași revenea adesea asupra prozelor sale; dată fiind frecvența mare cu care se editau noi volume, variante ale aceluiași text pot fi întâlnite în ediții diferite sau chiar în interiorul aceleiași ediții. Este și cazul povestirii „Drumețul înțelept”, publicată laolaltă cu „Visul” (variantă de mai târziu a aceluiași text) în volumul Făt-Frumos când era mic (1982). Comparând cele două texte, se poate remarca eliminarea conotațiilor propagandistice din varianta ulterioară.

Spectacol pentru copii și tineret “Peștișorul de aur” adaptare dupa A. Pușkin

Publicitate

 

Atelier de teatru pentru copii și tineret ,,Joc Nu Joacă”, moderat de Ana Maria Moldovan, actriță la Teatrul Odeon și trainer actorie la Academia ,,Studiourile Buftea”.

Conceptul JOC NU JOACĂ s-a născut din experienţa lucrului cu copiii (mici și adolescenți). În anii aceştia internetul a pus stăpânire pe timpul copiilor, preadolescenţilor și adolescenţilor iar una dintre urmările nefericite ale acestui fapt este puterea lor diminuată vizibil de CONCENTRARE – DEFICITUL DE ATENTIE.

Prin exerciţiile incluse în atelierele JOC NU JOACĂ participanții îşi antrenează aşadar concentrarea, atenţia și memoria. Ele sunt distractive, dinamice şi uneori competitive, aşa încât miza jocului creşte, iar nevoia lor de a fi atenţi este stimulată într-o atmosferă de joacă. Joaca este de fapt JOC, pentru că ei trebuie să respecte treptat reguli care le ordonează gândirea pentru atingerea scopului propus. După o serie de astfel de jocuri, când deja s-au acomodat unii cu alţii şi sunt mobilizaţi, se vor face exerciţii de improvizaţie care le vor stimula imaginaţia şi curajul de a avea iniţiativă. Toate exerciţiile sunt inspirate din pregătirea tinerilor actori şi adaptate pentru vârsta copiilor.

Aşadar, într-o atmosferă lejeră şi distractivă, atent supravegheată, copiii vor putea să descopere capacitatea lor reală de concentrare şi atenţie, vor simţi direct că imaginaţia lor este bogată şi iniţiativa lor este validă.

 

Teatru Sport, spectacol & atelier de improvizație, un nou concept promovat în cadrul Festivalului SMS-Seri Magice Saveni de către marele actor Marius Vizante și studenții de la Facultatea de Arte a Universității ,,Ovidius” Constanța pregătiți de doamna prof.univ.dr. Daniela Vitcu.

„Vizante e omul care face un copil, își cumpără apartament și creează rolul vieții lui în timpul cât trag eu aer în piept să strig «Motor!».”  Nae Caranfil

„Unul dintre cei mai străluciți studenți pe care i-am avut este în acest moment un actor complet, original și căruia îi prevăd un mare viitor.”  Gelu Colceag

„E un actor cu o candoare a talentului deosebită și ar fi păcat să și-o irosească din cauza nerăbdării.” Magdalena Boiangiu, critic de teatru

 

Ziua II, 1 Iunie 2023, Oraș Săveni, județul Botoșani

 

Spectacol de teatru ,,5 minute fără efort”, actori, Ana Maria Moldovan, Paul Diaconescu

 

Ana Maria Moldovan este actriță de teatru, film și televiziune. A studiat actoria la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, clasa prof. Mircea Albulescu și Cătălin Naum, urmând apoi cursuri postuniversitare pentru realizatori de programe TV și Film la aceeași Universitate. În 2009-2010 urmează cursuri de fotografie la Universitatea Populară „Ioan Dalles” din București. Din 2001 este angajată la Teatrul Odeon din București unde joacă o varietate largă de roluri în regia lui Alexandru DabijaRadu AfrimDragoș Galgoțiu etc. Colaborează și cu alte teatre precum Teatrul Bulandra pentru spectacolul Oblomov în regia lui Alexandru Tocilescu. Apare în seriale de televiziune la TVR 1Prima TV și Acasă TV. Joacă în diverse filme de lung și scurt metraj, colaborând cu regizori cunoscuți precum Anca DamianIlinca CălugareanuOctav ChelaruGabriel Achim.

 

Paul Diaconescu este un tânăr actor care a avut norocul să joace alături de marile actrițe ale teatrului și filmului românesc, Oana Pelea, Stela Popescu, Maia Morgenstern. Acesta este implicat într-o mulțime de proiecte cinematografice „Triplusec” și „Comrade Detective”, dar și de televiziune, a jucat în telenovela „Îngeri pierduți”. După absolvirea studiilor de licență la UNATC și a masterului la clasa lui Gelu Colceag, profesor universitar, actor și regizor român de teatru, film și TV. Ulterior, actorul Paul Octavian Diaconescu a plecat în Marea Britanie, unde a cochetat cu modellingul. La reîntoarcerea în țară, acesta a participat la emisiuni precum „Ferma vedetelor”, „iUmor” și „Sunt celebru scoate-mă de aici!”.

 

Atelier de teatru pentru copii și tineret, moderator Marius Florea Vizante

 

Scopul atelierului de teatru pentru copii și tineri este să stimuleze imaginația acestora, totodată reprezintă provocarea de a de a pune în mișcare o lume din povești plină de aventuri, haz și magie, ca apoi să aducă la viață prieteni din propria fantezie. Repertoriul cuprinde piese tradiționale, clasice, contemporane, precum și piese create chiar de către copii. Prin lucrul cu serii mici de participanți, se oferă atenție fiecăruia și se încurajează lucrul în echipe pentru toate etapele realizării teatrului: de la identificarea și dezvoltarea unei idei, pregătirea narațiunii, producție. La final, participanților li se oferă șansa de a-și vedea creația într-o experiență teatrală, în fața publicului din comunitate.

 

Atelier de film documentar „Sammy Lerner”, moderat de Ana Maria Moldovan, actriță la Teatrul Odeon și trainer actorie la Academia ,,Studiourile Buftea”.

 

În cadrul atelierului de film documentar, elevi și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, vor fi  inițiați  în arta filmului documentar. Pe parcursul lui se va discuta și dezbate principiile unui film de acest gen și modurile în care poate să fie realizat. Pe lângă asta, se vor prezenta și discuta principiile și regulile de montaj care trebuie respectate atunci când se lucrează la un astfel de film. Participanții vor rămâne cu aptitudini noi în a decodifica ca privitor filmul documentar și vor cunoaște bazele montajului de film pentru a putea începe și ei realizarea unor scurte filmulețe.

Totodată, în cadrul atelierului Atelierului de film documentar „Sammy Lerner” va fi prezentată personalitatea compozitorului Sammy Lerner, compozitor de origine română de teatru și film muzical american și britanic, născut în orașul Săveni, la data de 28 ianuarie 1903.

Odată cu dezvoltarea filmului sonor, Lerner a început să scrie melodii pentru imagini în mișcare, inclusiv câteva utilizate în desene animate ale Paramount Pictures, produse de Fleischer Studios. Două dintre acestea au inclus melodii semnate pentru cele mai de succes vedete de desene animate ale lui Max Fleischer: Betty Boop („Don’t Take My Boo-Oop-a-Doop Away”, scrisă alături Sammy Timberg) și Popeye Marinarul („I’m Popeye the Sailor Man”).

După prezentarea personalității lui Sammy Lerner va urma discuții despre genul de film documentar biografic și ce principii trebuie respectate în cadrul realizării lui. Participanții la atelier vor primi exerciții pentru a construi din idei un posibil film documentar biografic despre Sammy Lerner.

La final se va discuta aceste idei și fezabilitatea lor, fiecare primind un feedback în cazul în care ar dori să realizeze acest proiect.

Participanții vor învăța în cadrul acestui atelier despre Sammy Lerner, filmul documentar biografic și vor primi sfaturi pentru posibila realizarea a unui film despre acest compozitor.

 

Spectacolul de teatru Contele de Monte Cristo”, realizat după scenariul lui Owin Rose aduce în prim plan povestea lui Edmond Dantes, în regia d-nei Prof.univ.dr. Daniela Vitcu, Universitatea ,,Ovidius” din Constanța, Facultatea de Arte – Departamentul de Teatru, Muzică și Artele Spectacolului.

 

Drumul aventurier centrat pe speranță, dreptate, răzbunare, milă și iertare creează conflictul interior ce îl determină pe Edmond să se răzbune pe cei vinovați de nedreptatea cauzată asupra lui. Într-o lume în care puterea predomină, setea de răzbunare îl transformă într-un personaj fascinant, complex și cu o forță interioară demnă de apreciat. Lupta interioară accentuează dorința de a ieși din durere ca să-și găsească mulțumirea. Prin ingeniozitatea Contelui, prin ambiția și consecvența cu care acesta urmărește să-și îndeplinească planul de răzbunare, lasă în urmă sufletul inocent și nevinovat.

Aflat în libertate, total schimbat, de la înfățișare până la gândire, și cu dorința răzbunării în suflet, prin această aventură plină de suspans și emoții, triumful binelui se revarsă intransigent asupra răului.

Corul (personaj colectiv) ia parte la acțiune, însuflețind povestea, oferind culoare, energie, ritm și jovialitate. Prezența corului înfrumusețează spectacolul, fiind întreținut de transformările ce fac loc aparițiilor celorlalte personaje.

 

Dacă veți compara durerile vieții reale cu bucuriile vieții închipuite, n-aveți să mai doriți să trăiți niciodată și veți dori să visați veșnic.” (Alexandre Dumas)

 

Distribuție: Spectacolul de teatru „Contele de Monte Cristo”

Personaje: DANTES- Lucian Prasti, FARIA- Roberto Savu, DL. MORREL/ VILLEFORT- Romulus Samfiroiu, DANGLARS- Octavian Mateiciuc, DL. DANTES/ NOIRTIER- Ionuț Dulgheriu, FERNAND/ CĂPITAN- Edoard Petre, MERCEDES- Alexandra Babă, ALBERTA- Ingryd Segher, DIRECTOR/ MARIANNE- Sorina Toma, JACOPO- Gabriel Roșu, TEMNICER- Daniela Cojan, HAYDEE- Georgiana Oancea.

Corul: Alexandra Babă, Daniela Cojan, Ionuț Dulgheriu, Daniel Gheorghe, Octavian Mateiciuc, Georgiana Oancea, Edoard Petre, Gabriel Roșu, Romulus Samfiroiu, Ingryd Segher, Denisa Todireanu, Sorina Toma, Alexandra Turcin

Coregrafia: Stela Cocârlea;

Sound & Light design: Eduard Lupu;

Graphic design: Edoard Petre

Regia: Prof.univ.dr. Daniela Vitcu, Universitatea ,,Ovidius” din Constanța, Facultatea de Arte – Departamentul de Teatru, Muzică și Artele Spectacolului.

 

Ziua a III-a, Sâmbătă, 3 iunie 2023, Oraș Săveni, județ Botoșani

 

Atelier de teatru-dans ,,Edu Dance – excelență în coregrafie”, după metoda de pregătire în dansul clasic și contemporan a maestrului coregraf Călin Hanțiu.

În prezentarea tehnici de realizare a unor producții specifice acestui domeniu, se ține cont că înainte de asocierea mișcării coregrafice cu teatrul, există relația dintre dans și muzică care determină procesul creativ și evidențiează simbolic și figurativ relația dintre text-muzică-dans.

Beneficiarii acestei activități vor fi 20 de elevi cu vârste între 6 și 19 ani, cărora li se vor prezenta tehnici de realizare a unor producții ce au ca specific domeniul teatru-dans. Activitatea urmărește ca, prin o abordare non-formală, să dezvolte deprinderi și abilități artistice, care să îi ajute pe copii și tineri în dezvoltarea personală.

,,Teatrul de dans nu este teatru de dans sau dans interpretat. Este dans pentru că muzical, în sensul că o liniaritate și o gestionare a timpului și tăcerile care îl compun constituie muzică audibilă sau vizibilă. Este teatru deoarece permite fie personajelor să existe și să se exprime, fie situații „dramatice” să se desfășoare pe platou, sau pur și simplu spațiului scenic ales de artist. Interpretul este apoi actor și dansator în același timp, fără a fi legat de un stil coregrafic specific sau de o reprezentație teatrală specifică. Fiecare „coregraf-regizor” își va da amprenta prin crearea imaginației dorite. Acest amestec de genuri face posibilă utilizarea corpului actorului și a prezenței acestuia sau a privirii sale, de exemplu prin extinderea contextului scrierii teatrale sau coregrafice la cele două arte sau chiar mai mult.” (Martha Bremser,Cincizeci de coregrafi contemporani ,ediții Routledge ,Abingdon ,1999, pp.150-153)

 

„Cultura populară din nordul Moldovei – Sursă de inspirație pentru creația lui Ciprian Porumbescu”, atelier susținut de către prof. dr. Ioana Baskerville, reprezentant al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural, încheiat cu un recital instrumental de vioară și pian, al elevilor, Ungureanu Elena, clasa de pian a d-nei profesor Șerpeanu Stela și Gireada Teodor, clasa de vioară a d-lui profesor Șobachi Cătălin, de la Liceul de Arta ‘Ștefan Luchian’ din Botoșani, profesor coordonator Mocanu Alexandru, director d-na prof. beatrice Cătălina Păpădie, aduc în atenția publicului cea mai cunoscuta lucrare compusă de Ciprian Porumbescu ,,Balada pentru vioară și orchestră”.

Spectacol concert: Ansamblul artistic ,,Ciprian Porumbescu”, Centrul Cultural Bucovina, județ Suceava – Recital muzical Sorin Filp și Ansamblul artistic ,,Floarea Soarelui”, Casa de Cultură Săveni, director artistic Sorin Luță și coregraf Laurențiu Cârligeanu.

 

Spectacol de teatru invitat – Teatrul de Revistă ,,Constantin Tănase”, momente artistice  în interpretarea actorilor, Vasile Muraru, Raul, Valentina Fătu, Daniela Tănase.

 

Ziua a IV-a, Duminică, 4 iunie 2023, Oraș Săveni, județ Botoșani

 

Ora 10.00: Spectacole de teatru pentru copii și tineret – Ansamblul artistic ,,Ciprian Porumbescu”, Centrul Cultural Bucovina, “Fata moșului și fata babei” adaptare dupa Ion Creangă și “Motanul încălțat” – adaptare după Charles Perault.

Ora 14.00: Trupa de teatru ANTRACT a Liceului Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” Săveni, prezintă în cadrul Festivalului de artă SMS – Seri magice Săveni, spectacolul ,,Șarpele care râde”, adaptare după Gabriel Avram, în regia prof. Florica Nechifor și în distribuție: Andra Doboșeriu, otilia Pascal, Alesia Ascurtulesei, Narcisa Pahon, Diana Țigănașu, Raluca Marin, Narcis Palade, Gabriel Baciu, Sebastian Acojocăriței, Radu vacniuc, Robert Ciobanu.

Ora 18.30: Spectacol de teatru invitat – Ateneul Național Iași, piesa de teatru ,,Comedie cu olteni”, adaptare după Gheorghe Vlad, în regia lui Ovidiu Cuncea.

Ora 20.00: Conferința de închidere a proiectului.

 

Informațiile cu privire la desfășurarea fiecărei activități cuprinse în proiect sunt disponibile, atât pe rețelele de socializare din mediul online cât și pe site-ul organizației: www.arlechinromania.ro.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Săptămâna Luminată: Marțea Albă. Ce obiceiuri s-au păstrat până astăzi

Publicat

Publicitate

Marțea Albă este a treia zi de Paște din Săptămâna luminată. În toată perioada de după Paște, până la Duminica Tomii, fiecare zi are o semnificație aparte pentru credincioși. 

Marți, în Săptămâna Luminată, au loc uscarea și sfărâmarea Sfântului Agneț, sfințit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta și Marea Joi, din Săptămâna Patimilor.

Al doilea Agneț este uscat și sfărâmat după o rânduială specială. După ce este sfărâmat, este așezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar.

Publicitate

Acest Agneț este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtașirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

Săptămâna luminată – Marțea Albă – obiceiuri, tradiții, superstiții

Dacă lunea, feciorii stropeau cu apă fetele din sat, marțea fetele îi udau pe feciori. Obiceiul s-a păstrat și în zilele noastre, în unele zone. În anii bisecţi, obiceiurile se inversează.

În ultima zi de sărbătoare a Paştelui, în trecut, oamenii obişnuiau să-şi viziteze rudele, vecinii şi prietenii, aceste vizite fiind numite altădată „Umblatul cu pasca“. Obiceiul îşi are originea din vremurile când creştinii umblau şi vesteau Învierea Domnului Hristos.

Publicitate

În Marțea Albă nu se lucra în gospodărie. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat.

Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu, în amintirea celor trecuţi în nefiinţă.

În ziua a treia se întorc vizitele făcute în prima zi a Paştelui.

Publicitate

Ouăle se pot ciocni şi „dos cu dos”, precum şi „coastă cu coastă”.

În unele zone ale ţării, în a treia de Paşte, finii obişnuiau să dăruiască naşilor şi cumetrii între ei nu numai pască, ci şi colaci.

Exista şi o credinţă potrivit căreia firimiturile care rămâneau de la mesele de Paşti era bine să fie păstrate. Îngropate, din ele ar răsări o plantă numită cucoană sau maruncă, plantă bună de pisat şi de pus în băutură atunci când o femeie vroia să facă copii.

Publicitate

Săptămâna luminată – rânduieli bisericești

Săptămana ce urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptamana Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști.

Cei botezați erau numiti „luminați” și purtau haine albe în toata săptămâna de după Paști.

Sunt persoane care afirmă că, de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată nu se fac metanii și nu se îngenunchează, nu se ajunează și nu se spovedește.

Nu se citește Psaltirea.

Tot în această perioadă, Ușile Împărătești rămân permanent deschise și nu se fac parastase pentru cei adormiți.

În Săptămâna Luminată, precum și la Odovania Paștilor (miercuri, înainte de Înălțarea Domnului), în locul rugăciunilor obișnuite de dimineața și de seara se citește Rânduiala Ceasurilor Sfintelor Paști.

De asemenea, în Săptămâna Luminată, în locul Paraclisului către Născătoarea de Dumnezeu, se citește Canonul Învierii, iar Acatistul Învierii Domnului se citește de la Paști până la Înălțarea Domnului.

Până la Marele Praznic al Pogorârii Duhului Sfânt, miercurea și vinerea se face dezlegare la pește.

Săptămâna Luminată se încheie cu Duminica Sfântului Apostol Toma.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Bărbat din municipiul Dorohoi, salvat dintr-o fântână adâncă de 7 metri de pompieri

Publicat

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost salvat de pompieri dintr-o fântână adâncă de aproximativ șapte metri. Misiunea contracronometru a avut loc, în urmă cu puțin timp, în municipiul Dorohoi.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și accesorii specifice, o ambulanță SMURD, precum și o ambulanță SAJ.

Unul dintre pompieri a coborât în fântână și, ajutat de colegi, a reușit să îl aducă la suprafață pe bărbat. Acesta era în apă până la brâu și era conștient.

Publicitate

A fost preluat de echipajul SAJ și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Soția bărbatului a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale la fața locului de la echipajul SMURD.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Un copil de 6 ani din Cristești s-a jucat cu focul lângă furajele bunicilor. Intervenția pompierilor a salvat gospodăria

Publicat

Publicitate

Un băiat în vârstă de 6 ani, din localitatea Cristești, a incendiat, din joacă, furajele din gospodăria bunicilor. Îngrijorați că incendiul ar putea să se extindă, oamenii au sunat după ajutor.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cristești. Aceștia au constatat că ardeau aproximativ cinci tone de furaje și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la construcțiile din gospodărie. O femeie de 36 de ani a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale la fața locului de la un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

Evenimentul s-a produs seara trecută.

Publicitate

În scopul preîntâmpinării unor evenimente generate de jocul copiilor cu focul, recomandăm celor care îi au în grijă, însușirea regulilor și măsurilor de prevenire a incendiilor și respectarea strictă a acestora.

Astfel, pentru siguranța copilului dumneavoastră:

▪️înlăturați orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-i cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lui;

Publicitate

▪️păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care nu are acces;

▪️nu îi permiteţi accesul, nesupravegheat, în depozite de furaje, șuri, poduri, magazii, grajduri, clădiri dezafectate etc., cu mijloace care pot produce incendii;

▪️nu îl lăsaţi singur în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune.

Publicitate

De asemenea, învățaţi copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în situații critice:

▪️dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;

▪️dacă nu poate părăsi locuința, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la numărul unic pentru urgențe 112 și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor;

Publicitate

▪️să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință;

▪️dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;

▪️atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

Supravegheați copiii în permanenţă!

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim

Publicat

Publicitate

După moartea celui întâi între creştini, a binecredinciosului şi dreptului împărat Sfântul Marele Constantin, luând împărăţia fiul său Constantie şi abătându-se la răucredinciosul eres al lui Arie, care hulea pe Fiul lui Dumnezeu, s-a făcut – spre ruşinarea ereticilor celor rău-credincioşi, spre încredinţarea necredincioşilor şi spre întărirea celor dreptcredincioşi – un semn minunat în Sfânta Cetate a Ierusalimului, în şapte zile ale lunii mai. În ceasul al treilea s-a arătat pe cer închinarea cinstitei Cruci a Domnului, care strălucea cu o lumină negrăită, mai mult decât razele soarelui, la care privind tot poporul, se minuna cu spaimă mare.

Acel semn al Sfintei Cruci a stat deasupra sfântului munte al Golgotei, pe care Domnul nostru Iisus Hristos S-a răstignit şi s-a întins Crucea cu lungimea sa, ajungând până la muntele Eleonului, care este departe de la Golgota ca la cincisprezece stadii; şi se potrivea lăţimea Crucii cu lungimea sa. Iar frumuseţea ei era atât de împodobită, încât se asemăna cu faţa curcubeului, atrăgând astfel privirea tuturor către ea. Deci, toţi câți aveau orice lucruri în mâinile lor şi cei care erau prin case, lăsându-și toate treburile lor, ieşeau şi priveau cu frică spre acel semn preaminunat. Apoi, toată mulţimea ierusalimitenilor, umplându-se de frică şi de bucurie de dumnezeiasca vedere, au alergat la sfânta biserică cu mare umilinţă şi cu căldura duhului, bătrâni şi tineri, bărbaţi şi femei cu pruncii cei sugători, asemenea şi fecioarele cele neispitite de nuntă, care se ţineau prin cămări, ieşind din camerele lor, alergau iarăşi acolo.

Alergau oamenii de toate vârstele şi rânduiala, străinii şi nemernicii, creştinii şi cei de altă credinţă şi toţi cu o gură şi printr-un glas preamăreau pe Iisus Hristos Domnul nostru, Fiul lui Dumnezeu, Unul născut, Dumnezeu adevărat din Dumnezeul Cel adevărat, pe Făcătorul minunilor celor mari. Atunci, necredincioşii şi ereticii, vrăjmaşii şi hulitorii dumnezeirii lui Hristos, s-au umplut de ruşine, văzând cât este de mare slava şi puterea lui Hristos Domnul, întru arătarea Crucii celei dumnezeieşti; şi a dovedit atunci cu lucrul Său chiar, că credinţa creştinească este dreaptă, adevărată şi mântuitoare. Ea nu este alcătuită din dovedirea cuvintelor celor din înţelepciunea omenească cea din afară, ci din Duhul Sfânt prin descoperire şi putere întărită, fiind mărturisită din cer cu semne şi cu minuni.

Publicitate

De acest minunat semn, Preasfinţitul Chiril, patriarhul Ierusalimului, a înştiinţat prin scrisoare pe împăratul Constantin, sfătuindu-l spre dreapta credinţă. Iar Hermias Sozomen a scris că, prin acea arătare pe cer a Sfintei Cruci, foarte mulţi dintre evrei şi păgâni s-au încredinţat; şi, apropiindu-se cu pocăinţă de Hristos Dumnezeul nostru, au primit Sfântul Botez şi au slăvit cu bună credinţă pe Hristos, Cel ce este de o fiinţă cu Tatăl şi cu Sfântul Duh. Iar noi, prin Crucea arătată, mărturisim puterea Lui cea nespusă, îl înălţăm pe El cu laudele noastre, că este Domnul Dumnezeul nostru şi ne închinăm aşternutului picioarelor Lui, adică Crucii celei sfinte, rugând bunătatea Domnului, ca la a doua şi înfricoşătoarea Sa venire, să ne învrednicească pe noi a vedea întru bucurie şi întru nădejdea mântuirii semnul Fiului Omenesc – Crucea cea sfântă -, care voieşte pe cer să se arate.

Cu aceea, ca şi cu o cheie, să ne deschidă nouă uşile Împărăţiei Cerului, precum oarecând tâlharului Raiul şi, împreună cu oile cele binecuvântate, să ne rânduiască pe noi în veci. Amin.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending