Connect with us

Eveniment

FOTO: Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni”, eveniment cultural foarte îndrăgit

Publicat

Publicitate

Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” este un eveniment cultural prin care se aduc în fața publicului producții teatrale de înaltă ținută, care au ca principal scop promovarea artei, în comunitățile mici sau mediul rural, activitățile proiectului sunt realizate de Asociația: Societatea Cultural Artistică ,,Arlechin” Botoșani, cu sprijin financiar de la Ministerul Culturii, având ca parteneri Primăria Orașului Săveni, Liceul Teoretic ,,Dr. Miahi Ciucă” Săveni, Școala Gimnazială Nr.1, Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.

 

Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” se desfășoară în perioada 1-4 iunie 2023, în orașul Săveni, județul Botoșani, la Centrul Cultural, în zona de promenadă din localitate, cât și la amfiteatrul Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni.

Evenimentul își propune să aducă în atenția publicului evenimente și activități dedicate artelor spectacolului, așa cum sunt spectacole de teatru, concursuri, concerte muzicale, instalații performative, cât și ateliere teatrale și dans.

„SMS – Serile Magice Săveni” vizează promovarea și cunoașterea culturii naționale și locale, educarea prin artă și dezvoltarea locală durabilă. Astfel, ateliere de teatru și film, întâlniri cu specialiști, așa cum este prof. dr. Ioana Baskerville, reprezentant al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural, dar și spectacole de teatru, moderate de către actori de la instituții mari de cultură și învățământ universitar din România – Vasile Muraru, Marius Florea Vizaante, Ana Maria Moldovan, Paul Diaconescu, Sorin Filip, Raul, Valentina Fătu, Daniela Tănase, prof. univ.dr.Daniela Vitcu, sunt integrate în acest festival care pune accent pe creșterea nivelului de cunoaștere a culturii naționale și a patrimoniului imaterial în rândul copiilor și al tinerilor, dar și conștientizarea valorilor locale. Astfel, toți cei implicați în realizarea proiectului, contribuie prin expunerea tinerilor în astfel de proiecte culturale, la dezvoltarea acestora, la motivarea și oferirea unei noi perspective, ceea ce va conduce la dezvoltarea societății din care aceștia fac parte și, implicit, va întări convingerea că numai un mediu cultural prosper este esențial pentru dezvoltarea unei societăți elevate, bazate pe valori corecte și adevărate.

 

Publicitate

Ziua I, 1 Iunie 2023, Oraș Săveni, județul Botoșani

 

Spectacol pentru copii și tineret ,,Iedul cu trei capre”, adaptare după Octav Pancu-Iași, scriitor de literatură pentru copii.

Subiectele scrierilor lui Pancu sunt în majoritate originale, două dintre puținele prelucrări publicate fiind „Albastră ca Cerneala” (cu subtitlul „după Frații Grimm” – este vorba de povestea „Albă ca Zăpada”) și „Iedul cu trei capre” (parafrază la „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă). În referințele critice existente este evidențiat stilul narativ al poveștii lui Pancu-Iași, este voit regional, imitând limba folosită de Creangă. Aluzia la povestea lui Creangă este una neocolită: „Cică nu departe de casa caprei cu trei iezi își avea casa un ied cu trei capre.

Principala sursă de inspirație a autorului este viața cotidiană. O parte din texte, mai ales cele din prima perioadă de creație (anii 1950), au un substrat educativ, promovând politețeamoralitatea, dragostea de învățătură și de muncă, dar și subiectele obligatorii pentru producțiile din perioada proletcultistă. Alte scrieri se apropie de literatura absurdă, discursul fiind alterat prin mijloace corespunzătoare; în acest sens, criticul Marian Popa remarcă: „[Pancu-Iași] are capacitatea de a deplasa banalul în zona neobișnuitului, spontaneitatea povestitorului înclinat către conversația familiară și digresia, asociația neașteptată, uneori absurdă.” O colecție de povestiri în tonuri absurde (preferate pentru independența față de contextul istoric) este Pere alese (1981, 1991), culeasă de către Alexandru Pancu, fiul scriitorului. Pancu-Iași revenea adesea asupra prozelor sale; dată fiind frecvența mare cu care se editau noi volume, variante ale aceluiași text pot fi întâlnite în ediții diferite sau chiar în interiorul aceleiași ediții. Este și cazul povestirii „Drumețul înțelept”, publicată laolaltă cu „Visul” (variantă de mai târziu a aceluiași text) în volumul Făt-Frumos când era mic (1982). Comparând cele două texte, se poate remarca eliminarea conotațiilor propagandistice din varianta ulterioară.

Spectacol pentru copii și tineret „Peștișorul de aur” adaptare dupa A. Pușkin

 

Atelier de teatru pentru copii și tineret ,,Joc Nu Joacă”, moderat de Ana Maria Moldovan, actriță la Teatrul Odeon și trainer actorie la Academia ,,Studiourile Buftea”.

Conceptul JOC NU JOACĂ s-a născut din experienţa lucrului cu copiii (mici și adolescenți). În anii aceştia internetul a pus stăpânire pe timpul copiilor, preadolescenţilor și adolescenţilor iar una dintre urmările nefericite ale acestui fapt este puterea lor diminuată vizibil de CONCENTRARE – DEFICITUL DE ATENTIE.

Prin exerciţiile incluse în atelierele JOC NU JOACĂ participanții îşi antrenează aşadar concentrarea, atenţia și memoria. Ele sunt distractive, dinamice şi uneori competitive, aşa încât miza jocului creşte, iar nevoia lor de a fi atenţi este stimulată într-o atmosferă de joacă. Joaca este de fapt JOC, pentru că ei trebuie să respecte treptat reguli care le ordonează gândirea pentru atingerea scopului propus. După o serie de astfel de jocuri, când deja s-au acomodat unii cu alţii şi sunt mobilizaţi, se vor face exerciţii de improvizaţie care le vor stimula imaginaţia şi curajul de a avea iniţiativă. Toate exerciţiile sunt inspirate din pregătirea tinerilor actori şi adaptate pentru vârsta copiilor.

Aşadar, într-o atmosferă lejeră şi distractivă, atent supravegheată, copiii vor putea să descopere capacitatea lor reală de concentrare şi atenţie, vor simţi direct că imaginaţia lor este bogată şi iniţiativa lor este validă.

 

Teatru Sport, spectacol & atelier de improvizație, un nou concept promovat în cadrul Festivalului SMS-Seri Magice Saveni de către marele actor Marius Vizante și studenții de la Facultatea de Arte a Universității ,,Ovidius” Constanța pregătiți de doamna prof.univ.dr. Daniela Vitcu.

„Vizante e omul care face un copil, își cumpără apartament și creează rolul vieții lui în timpul cât trag eu aer în piept să strig «Motor!».”  Nae Caranfil

„Unul dintre cei mai străluciți studenți pe care i-am avut este în acest moment un actor complet, original și căruia îi prevăd un mare viitor.”  Gelu Colceag

„E un actor cu o candoare a talentului deosebită și ar fi păcat să și-o irosească din cauza nerăbdării.” Magdalena Boiangiu, critic de teatru

 

Ziua II, 1 Iunie 2023, Oraș Săveni, județul Botoșani

 

Spectacol de teatru ,,5 minute fără efort”, actori, Ana Maria Moldovan, Paul Diaconescu

 

Ana Maria Moldovan este actriță de teatru, film și televiziune. A studiat actoria la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, clasa prof. Mircea Albulescu și Cătălin Naum, urmând apoi cursuri postuniversitare pentru realizatori de programe TV și Film la aceeași Universitate. În 2009-2010 urmează cursuri de fotografie la Universitatea Populară „Ioan Dalles” din București. Din 2001 este angajată la Teatrul Odeon din București unde joacă o varietate largă de roluri în regia lui Alexandru DabijaRadu AfrimDragoș Galgoțiu etc. Colaborează și cu alte teatre precum Teatrul Bulandra pentru spectacolul Oblomov în regia lui Alexandru Tocilescu. Apare în seriale de televiziune la TVR 1Prima TV și Acasă TV. Joacă în diverse filme de lung și scurt metraj, colaborând cu regizori cunoscuți precum Anca DamianIlinca CălugareanuOctav ChelaruGabriel Achim.

 

Paul Diaconescu este un tânăr actor care a avut norocul să joace alături de marile actrițe ale teatrului și filmului românesc, Oana Pelea, Stela Popescu, Maia Morgenstern. Acesta este implicat într-o mulțime de proiecte cinematografice „Triplusec” și „Comrade Detective”, dar și de televiziune, a jucat în telenovela „Îngeri pierduți”. După absolvirea studiilor de licență la UNATC și a masterului la clasa lui Gelu Colceag, profesor universitar, actor și regizor român de teatru, film și TV. Ulterior, actorul Paul Octavian Diaconescu a plecat în Marea Britanie, unde a cochetat cu modellingul. La reîntoarcerea în țară, acesta a participat la emisiuni precum „Ferma vedetelor”, „iUmor” și „Sunt celebru scoate-mă de aici!”.

 

Atelier de teatru pentru copii și tineret, moderator Marius Florea Vizante

 

Scopul atelierului de teatru pentru copii și tineri este să stimuleze imaginația acestora, totodată reprezintă provocarea de a de a pune în mișcare o lume din povești plină de aventuri, haz și magie, ca apoi să aducă la viață prieteni din propria fantezie. Repertoriul cuprinde piese tradiționale, clasice, contemporane, precum și piese create chiar de către copii. Prin lucrul cu serii mici de participanți, se oferă atenție fiecăruia și se încurajează lucrul în echipe pentru toate etapele realizării teatrului: de la identificarea și dezvoltarea unei idei, pregătirea narațiunii, producție. La final, participanților li se oferă șansa de a-și vedea creația într-o experiență teatrală, în fața publicului din comunitate.

 

Atelier de film documentar „Sammy Lerner”, moderat de Ana Maria Moldovan, actriță la Teatrul Odeon și trainer actorie la Academia ,,Studiourile Buftea”.

 

În cadrul atelierului de film documentar, elevi și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, vor fi  inițiați  în arta filmului documentar. Pe parcursul lui se va discuta și dezbate principiile unui film de acest gen și modurile în care poate să fie realizat. Pe lângă asta, se vor prezenta și discuta principiile și regulile de montaj care trebuie respectate atunci când se lucrează la un astfel de film. Participanții vor rămâne cu aptitudini noi în a decodifica ca privitor filmul documentar și vor cunoaște bazele montajului de film pentru a putea începe și ei realizarea unor scurte filmulețe.

Totodată, în cadrul atelierului Atelierului de film documentar „Sammy Lerner” va fi prezentată personalitatea compozitorului Sammy Lerner, compozitor de origine română de teatru și film muzical american și britanic, născut în orașul Săveni, la data de 28 ianuarie 1903.

Odată cu dezvoltarea filmului sonor, Lerner a început să scrie melodii pentru imagini în mișcare, inclusiv câteva utilizate în desene animate ale Paramount Pictures, produse de Fleischer Studios. Două dintre acestea au inclus melodii semnate pentru cele mai de succes vedete de desene animate ale lui Max Fleischer: Betty Boop („Don’t Take My Boo-Oop-a-Doop Away”, scrisă alături Sammy Timberg) și Popeye Marinarul („I’m Popeye the Sailor Man”).

După prezentarea personalității lui Sammy Lerner va urma discuții despre genul de film documentar biografic și ce principii trebuie respectate în cadrul realizării lui. Participanții la atelier vor primi exerciții pentru a construi din idei un posibil film documentar biografic despre Sammy Lerner.

La final se va discuta aceste idei și fezabilitatea lor, fiecare primind un feedback în cazul în care ar dori să realizeze acest proiect.

Participanții vor învăța în cadrul acestui atelier despre Sammy Lerner, filmul documentar biografic și vor primi sfaturi pentru posibila realizarea a unui film despre acest compozitor.

 

Spectacolul de teatru Contele de Monte Cristo”, realizat după scenariul lui Owin Rose aduce în prim plan povestea lui Edmond Dantes, în regia d-nei Prof.univ.dr. Daniela Vitcu, Universitatea ,,Ovidius” din Constanța, Facultatea de Arte – Departamentul de Teatru, Muzică și Artele Spectacolului.

 

Drumul aventurier centrat pe speranță, dreptate, răzbunare, milă și iertare creează conflictul interior ce îl determină pe Edmond să se răzbune pe cei vinovați de nedreptatea cauzată asupra lui. Într-o lume în care puterea predomină, setea de răzbunare îl transformă într-un personaj fascinant, complex și cu o forță interioară demnă de apreciat. Lupta interioară accentuează dorința de a ieși din durere ca să-și găsească mulțumirea. Prin ingeniozitatea Contelui, prin ambiția și consecvența cu care acesta urmărește să-și îndeplinească planul de răzbunare, lasă în urmă sufletul inocent și nevinovat.

Aflat în libertate, total schimbat, de la înfățișare până la gândire, și cu dorința răzbunării în suflet, prin această aventură plină de suspans și emoții, triumful binelui se revarsă intransigent asupra răului.

Corul (personaj colectiv) ia parte la acțiune, însuflețind povestea, oferind culoare, energie, ritm și jovialitate. Prezența corului înfrumusețează spectacolul, fiind întreținut de transformările ce fac loc aparițiilor celorlalte personaje.

 

Dacă veți compara durerile vieții reale cu bucuriile vieții închipuite, n-aveți să mai doriți să trăiți niciodată și veți dori să visați veșnic.” (Alexandre Dumas)

 

Distribuție: Spectacolul de teatru „Contele de Monte Cristo”

Personaje: DANTES- Lucian Prasti, FARIA- Roberto Savu, DL. MORREL/ VILLEFORT- Romulus Samfiroiu, DANGLARS- Octavian Mateiciuc, DL. DANTES/ NOIRTIER- Ionuț Dulgheriu, FERNAND/ CĂPITAN- Edoard Petre, MERCEDES- Alexandra Babă, ALBERTA- Ingryd Segher, DIRECTOR/ MARIANNE- Sorina Toma, JACOPO- Gabriel Roșu, TEMNICER- Daniela Cojan, HAYDEE- Georgiana Oancea.

Corul: Alexandra Babă, Daniela Cojan, Ionuț Dulgheriu, Daniel Gheorghe, Octavian Mateiciuc, Georgiana Oancea, Edoard Petre, Gabriel Roșu, Romulus Samfiroiu, Ingryd Segher, Denisa Todireanu, Sorina Toma, Alexandra Turcin

Coregrafia: Stela Cocârlea;

Sound & Light design: Eduard Lupu;

Graphic design: Edoard Petre

Regia: Prof.univ.dr. Daniela Vitcu, Universitatea ,,Ovidius” din Constanța, Facultatea de Arte – Departamentul de Teatru, Muzică și Artele Spectacolului.

 

Ziua a III-a, Sâmbătă, 3 iunie 2023, Oraș Săveni, județ Botoșani

 

Atelier de teatru-dans ,,Edu Dance – excelență în coregrafie”, după metoda de pregătire în dansul clasic și contemporan a maestrului coregraf Călin Hanțiu.

În prezentarea tehnici de realizare a unor producții specifice acestui domeniu, se ține cont că înainte de asocierea mișcării coregrafice cu teatrul, există relația dintre dans și muzică care determină procesul creativ și evidențiează simbolic și figurativ relația dintre text-muzică-dans.

Beneficiarii acestei activități vor fi 20 de elevi cu vârste între 6 și 19 ani, cărora li se vor prezenta tehnici de realizare a unor producții ce au ca specific domeniul teatru-dans. Activitatea urmărește ca, prin o abordare non-formală, să dezvolte deprinderi și abilități artistice, care să îi ajute pe copii și tineri în dezvoltarea personală.

,,Teatrul de dans nu este teatru de dans sau dans interpretat. Este dans pentru că muzical, în sensul că o liniaritate și o gestionare a timpului și tăcerile care îl compun constituie muzică audibilă sau vizibilă. Este teatru deoarece permite fie personajelor să existe și să se exprime, fie situații „dramatice” să se desfășoare pe platou, sau pur și simplu spațiului scenic ales de artist. Interpretul este apoi actor și dansator în același timp, fără a fi legat de un stil coregrafic specific sau de o reprezentație teatrală specifică. Fiecare „coregraf-regizor” își va da amprenta prin crearea imaginației dorite. Acest amestec de genuri face posibilă utilizarea corpului actorului și a prezenței acestuia sau a privirii sale, de exemplu prin extinderea contextului scrierii teatrale sau coregrafice la cele două arte sau chiar mai mult.” (Martha Bremser,Cincizeci de coregrafi contemporani ,ediții Routledge ,Abingdon ,1999, pp.150-153)

 

„Cultura populară din nordul Moldovei – Sursă de inspirație pentru creația lui Ciprian Porumbescu”, atelier susținut de către prof. dr. Ioana Baskerville, reprezentant al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural, încheiat cu un recital instrumental de vioară și pian, al elevilor, Ungureanu Elena, clasa de pian a d-nei profesor Șerpeanu Stela și Gireada Teodor, clasa de vioară a d-lui profesor Șobachi Cătălin, de la Liceul de Arta ‘Ștefan Luchian’ din Botoșani, profesor coordonator Mocanu Alexandru, director d-na prof. beatrice Cătălina Păpădie, aduc în atenția publicului cea mai cunoscuta lucrare compusă de Ciprian Porumbescu ,,Balada pentru vioară și orchestră”.

Spectacol concert: Ansamblul artistic ,,Ciprian Porumbescu”, Centrul Cultural Bucovina, județ Suceava – Recital muzical Sorin Filp și Ansamblul artistic ,,Floarea Soarelui”, Casa de Cultură Săveni, director artistic Sorin Luță și coregraf Laurențiu Cârligeanu.

 

Spectacol de teatru invitat – Teatrul de Revistă ,,Constantin Tănase”, momente artistice  în interpretarea actorilor, Vasile Muraru, Raul, Valentina Fătu, Daniela Tănase.

 

Ziua a IV-a, Duminică, 4 iunie 2023, Oraș Săveni, județ Botoșani

 

Ora 10.00: Spectacole de teatru pentru copii și tineret – Ansamblul artistic ,,Ciprian Porumbescu”, Centrul Cultural Bucovina, “Fata moșului și fata babei” adaptare dupa Ion Creangă și “Motanul încălțat” – adaptare după Charles Perault.

Ora 14.00: Trupa de teatru ANTRACT a Liceului Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” Săveni, prezintă în cadrul Festivalului de artă SMS – Seri magice Săveni, spectacolul ,,Șarpele care râde”, adaptare după Gabriel Avram, în regia prof. Florica Nechifor și în distribuție: Andra Doboșeriu, otilia Pascal, Alesia Ascurtulesei, Narcisa Pahon, Diana Țigănașu, Raluca Marin, Narcis Palade, Gabriel Baciu, Sebastian Acojocăriței, Radu vacniuc, Robert Ciobanu.

Ora 18.30: Spectacol de teatru invitat – Ateneul Național Iași, piesa de teatru ,,Comedie cu olteni”, adaptare după Gheorghe Vlad, în regia lui Ovidiu Cuncea.

Ora 20.00: Conferința de închidere a proiectului.

 

Informațiile cu privire la desfășurarea fiecărei activități cuprinse în proiect sunt disponibile, atât pe rețelele de socializare din mediul online cât și pe site-ul organizației: www.arlechinromania.ro.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Paște 2025: Când se prepară cozonacii și pasca de sărbători. Rețete și recomandări

Publicat

Publicitate

Paștele 2025: Care este momentul potrivit pentru prepararea cozonacilor și a pascăi. Joia Mare – o zi cu semnificație profundă în Săptămâna Patimilor. În această zi, credincioșii participă la denii, unde sunt evocate evenimente esențiale, precum Cina cea de Taină, scrie alba24.ro.

Tot în această zi, gospodinele vopsesc ouăle, de regulă în roșu – simbol al sângelui lui Hristos – și prepară pasca, cozonacul și alte bucate tradiționale. Joia Mare este, de asemenea, ultima zi în care se pomenesc morții.

Familiile vor continua pregătirile pentru masa de Paște sâmbătă. Așadar, cozonacii, pasca, drobul de miel și alte mâncăruri de sărbători pot fi pregătite joi sau sâmbătă.

Rețete de Paște 2025. Cozonaci cu nucă – varianta 1

Unele dintre preparatele tradiționale pregătite de sărbători sunt cozonacii. O rețetă este prezentată de Sanda Marin, pentru Mediafax.

Ingrediente:

1 kg făină, 7 gălbenusuri, 4 albusuri, 300 g zahăr, 250 g unt (80% grăsime), 2 linguri ulei, lapte cât se cere, (circa 1/2 litru), 1 lingură rom, vanilie, 50 g drojdie, 1 linguriţă rasă de sare, 100 – 200 g stafide (după gustul fiecăruia).

Publicitate

Mod de preparare:

Se înmoaie drojdia cu puţin lapte călduţ și o bucăţică de zahăr. Se opăresc într-o oală mică 3—4 linguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecând bine. Când s-a răcorit, se amestecă cu drojdia și apoi se bate bine până se fac bășici mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un servet si se pune la un loc cald să crească.

În acest timp, se freacă gălbenușurile, întâi cu sare, ca să-se închidă la culoare, apoi cu zahărul tos sau zahăr pudră cernut printr-o sită fină.

Când plămădeala a crescut destul, se toarnă peste restul de făină cernută într-un vas larg si ţinut la cald. Se amestecă adăugând gălbenuşurile, puţin lapte călduţ si albusurile bătute spumă. Se frământă cel puţin o jumătate de oră, aducând aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, puţin câte puţin, untul topit, cald. Dacă aluatul pare prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. La frământat se adăugă şi stafidele, după ce au fost alese, spălate şi şterse întrun şervet.

Se adună aluatul în vas, se acoperă cu un prosop uşor, se asază la cald şi se lasă să crească circa două-trei ore.

Când a crescut destul, se unge mâna cu unt, se iau bucăţi din el, se împletesc pe masa de aluat presărată cu făină și se pun în forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea formei. Se mai lasă să crească tot la cald, se unge cu ou, se presară deasupra zahăr tos şi nuci sau stafide. Se pun la copt la foc potrivit şi se ţin circa o oră. Când sunt gata, se scot din forme şi se lasă să se răcorească.

Rețete de Paște 2025. Cozonaci cu nucă – varianta 2

Ingrediente:

600 g făină, 1 cească lapte, 2 ouă întregi, 2 gălbenuşuri, 1/2 linguriţă sare, 140 g unt proaspăt, 2 linguri zahăr, 20 g drojdie, vanilie. Umplutura: 500 g nuci măcinate, 350 g zahăr pudră, un praf de sare, 1/2 cească lapte.

Mod de preparare:

Se înmoaie drojdia cu o linguriţă de zahăr şi puţin lapte călduţ. Se freacă untul spumă cu două linguri de zahăr. Se cerne într-un vas larg făina, se face loc la mijloc şi se toarnă plămădeală, o cească de lapte, două ouă întregi si două gălbenusuri frecate cu 1/2 linguriţă de sare; se frământă, adăugând şi untul frecat spumă, până face aluatul băşici şi se desprinde de pe mână. Coca trebuie să fie ceva mai tare decât la cozonacul obişnuit (simplu). Se lasă să crească.

Umplutura:

Se amestecă nucile măcinate cu zahărul pudră şi cu un vârf de linguriţă de sare. Se opăreşte cu 1/2 ceaşcă de lapte clocotit şi se freacă până se face pasta potrivit de consistentă (dacă este necesar, se mai adaugă lapte, dar cu grijă, deoarece pasta devine uşor prea moale). Aluatul crescut se desparte în două, se întinde prima foaie pe masa presărată cu făină, deasupra se întinde jumătate din nucă, într-un strat cât mai egal, se rulează şi se pune în forma  unsă cu unt. Acelaşi lucru se repetă cu a doua bucată de aluat. Se ung cu ou si se dau imediat la cuptor, fără să se lase aluatul în formă să crească, deoarece se fac goluri între nucă şi aluat. Se coace la foc potrivit.

Rețete de Paște 2025: pască cu brânză

Ingrediente: 400 g aluat de cozonac, unt pentru uns tava.

Umplutura: 500 g brânză de vaci, 3 ouă, 100 g zahăr, 50 g unt (80% grăsime), 40 g făină, 1 cească lapte, 1 linguriţă esenţă vanilie, coajă de lămâie, 25 g stafide, 1/2 linguriţă sare.

Din aluatul de cozonac se întinde o foaie groasă de circa 0,5 cm şi de forma tăvii în care se coace. Se unge tava cu unt, se asază foaia de aluat pe fund. Din alte două bucăţi se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, se împletesc şi se asază de jur împrejur, lipite de marginea tăvii, apăsând capetele, ca să se unească între ele. Se lasă să crească.

Se freacă împreună brânza cu untul si zahărul. Se adaugă ouăle pe rând, sare, apoi făina si laptele. La urmă se pune vanilia, coaja de lămâie si stafidele alese si spălate. Se toarnă în formă. Se ung cu ou atât aluatul, cât si brânza si se dă la cuptor. Când este gata, se scoate din formă după ce s-a răcit.

Rețete de Paște 2025: pască fără aluat

Ingrediente: 600g de brânză de vaci, 500 g de smântână grasă, 6 ouă; 150 g de unt, 150 g de zahăr, 50 g faină, 50 g de griş, 100 g stafide, coaja rasă de la o lămâie/portocală

Mod de preparare: Sparge ouăle şi amestecă-le cu mixerul. Topeşte untul într-o crăticioara pe foc, fără ca acesta să-şi schimbe culoarea. Adaugă zahărul şi untul şi mixează bine totul. Adaugă smântana, făina şi grişul. La final incorporează cu atenţie, la o viteză mică, branza, stafidele şi coaja rasă de lămâie sau portocală.

Toarnă compoziţia într-o tavă rotundă cu fundul detaşabil, unsă cu unt şi tapetată cu făină. Coace pasca 40-45 de minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius. Lasă pasca să se răcească la temperatura camerei.

Rețete de Paște 2025: Pască italiană cu orez

Ingrediente:

Aluatul: 570 de grame de făină, o lingură de praf de copt, 60 de grame de unt, o jumătate de cană de zahăr, 3 ouă, două pliculeţe de vanilie;

Umplutura: o cană de apă, o jumătate de cană de orez, un litru de lapte, o cutie de 425 de grame de brânză ricotta, o cană şi jumătate de zahăr, o lingură de suc de lămâie, coaja rasă de la o lămâie, 6 ouă

Mod de preparare:

Într-un bol, amestecaţi făina cu praful de copt. În alt bol mai mare, amestecaţi cu mixerul untul cu jumătate de cană de zahăr, până ce compoziţia devine pufoasă. Adăugaţi pe rând ouăle şi vanilia. Treptat, adăugaţi făina, pentru a obţine un aluat moale. Împărţiţi aluatul în două şi formaţi două mingi. Întindeţi fiecare minge de aluat pe o suprafaţă de lucru presărată cu făină, în formă de disc, astfel încât să încapă într-o formă de copt cu diametrul de 25 de centimetri.

Puneţi discurile de aluat în forme şi daţi la frigider.

Daţi apa în clocot într-o oală şi adăugaţi orezul. Daţi focul mai mic, acoperiţi oala cu un capac şi fierbeţi 20 de minute. Adăugaţi laptele şi fierbeţi ingredientele, amestecând încontinuu, până când amestecul se îngroaşă. Apoi luaţi oala de pe foc şi lăsaţi să se răcească.

Încălziţi cuptorul la 165 de grade Celsius.

După aceea, amestecaţi într-un bol brânza ricotta, zahărul, sucul şi coaja de lămâie şi 6 ouă, până ce obţineţi o compoziţie omogenă şi spumoasă. Adăugaţi amestecul rece cu orez şi amestecaţi până ce ingredientele se omogenizează. Turnaţi amestecul în forma de tartă, apoi acoperiţi-o cu discul de aluat din cealaltă formă.

Coaceţi pasca în cuptorul preîncălzit până ce aluatul de deasupra capătă o culoare aurie, aproximativ 60 de minute, apoi lăsaţi să se răcească pe un grătar.

Citeste mai mult

Eveniment

Moartea celor doi medici și a unui brancardier, angajați la un spital din Iași, bagă în priză inspectorii de Muncă

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă.

‘Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea în muncă, condițiile de muncă și controalele de fond privind relațiile de muncă, având în vedere anumite riscuri’, a declarat joi, pentru AGERPRES, inspectorul șef al ITM Iași, Costel Grojea.

Un prim control este deja în desfășurare la Spitalul ‘Sf. Spiridon’ din Iași, după ce conducerea ITM afirmă că s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în spațiul public privind decesele a trei persoane – doi medici rezidenți și un brancardier.

‘Vom face un control mai amplu privind respectarea regulilor din Legea 319/2006, legea securității și sănătății în muncă’, a declarat Costel Grojdea.

El a adăugat că de la Spitalul ‘Sf. Spiridon’ nu au fost primite sesizări în ultimul an.

‘Din zona Spitalului ‘Sf Spiridon’ nu am avut sesizări în ultimul an. Din alte spitale au fost sesizări în ceea ce privește condițiile de muncă și relațiile de muncă. Nu au fost multe’, a afirmat Grojdea.

Publicitate

Declarația a fost făcută în contextul în care, la Spitalul Clinic Județean de Urgență ‘Sf. Spiridon’ Iași, doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni, în localități diferite, din cauze diferite.

Unul dintre medicii rezidenți decedați este George Ștefan Tilă, în vârstă de 31 de ani, din municipiul Bârlad. Medic rezident în anul V fiind, acesta trebuia să facă gărzi la secția Medicină internă de la Spitalul ‘Elena Beldiman’ din luna martie. Acesta a murit la câteva zile după prima gardă, pe 28 martie.

Cel de-al doilea caz de deces înregistrat în rândul rezidenților de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie este al lui Emanuel Mirel Luca, în vârstă de 28 de ani, din localitatea Darabani, județul Botoșani. Acesta a fost găsit mort, duminică, într-un apartament din Iași în care locuia cu chirie.

În urmă cu două zile, un brancardier în vârstă de 52 de ani, care lucra la același spital, a făcut infarct la scurt timp după ce a ieșit din tură.

După moartea celor doi, mai mulți rezidenți din cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie au postat pe grupurile de socializare mesaje conform cărora sunt suprasolicitați, iar programul de lucru nu este respectat. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Bunic de 81 de ani, cu permisul suspendat, depistat la volan pe o stradă din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul național, DN 29 A, în municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un bărbat, de 81 de ani, din județul Iași.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule suspendată pentru abateri la regimul rutier.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Dosar penal și amendă de peste 4.000 de lei pentru un bărbat care s-a urcat beat la volan

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Concești, un autovehicul condus de un bărbat, de 43 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Mai mult decât atât, bărbatul se afla sub influența alcoolului, valoare indicată de aparatul alcooltest, fiind de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Polițiștii continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis, iar pentru faptul că se afla sub influența alcoolului, bărbatul a fost sancționat cu amendă în valoare de peste 4.000 de lei.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending