Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” este un eveniment cultural prin care se aduc în fața publicului producții teatrale de înaltă ținută, care au ca principal scop promovarea artei, în comunitățile mici sau mediul rural, activitățile proiectului sunt realizate de Asociația: Societatea Cultural Artistică ,,Arlechin” Botoșani, cu sprijin financiar de la Ministerul Culturii, având ca parteneri Primăria Orașului Săveni, Liceul Teoretic ,,Dr. Miahi Ciucă” Săveni, Școala Gimnazială Nr.1, Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.
Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” se desfășoară în perioada 1-4 iunie 2023, în orașul Săveni, județul Botoșani, la Centrul Cultural, în zona de promenadă din localitate, cât și la amfiteatrul Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni.
Evenimentul își propune să aducă în atenția publicului evenimente și activități dedicate artelor spectacolului, așa cum sunt spectacole de teatru, concursuri, concerte muzicale, instalații performative, cât și ateliere teatrale și dans.
„SMS – Serile Magice Săveni” vizează promovarea și cunoașterea culturii naționale și locale, educarea prin artă și dezvoltarea locală durabilă. Astfel, ateliere de teatru și film, întâlniri cu specialiști, așa cum este prof. dr. Ioana Baskerville, reprezentant al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural, dar și spectacole de teatru, moderate de către actori de la instituții mari de cultură și învățământ universitar din România – Vasile Muraru, Marius Florea Vizaante, Ana Maria Moldovan, Paul Diaconescu, Sorin Filip, Raul, Valentina Fătu, Daniela Tănase, prof. univ.dr.Daniela Vitcu, sunt integrate în acest festival care pune accent pe creșterea nivelului de cunoaștere a culturii naționale și a patrimoniului imaterial în rândul copiilor și al tinerilor, dar și conștientizarea valorilor locale. Astfel, toți cei implicați în realizarea proiectului, contribuie prin expunerea tinerilor în astfel de proiecte culturale, la dezvoltarea acestora, la motivarea și oferirea unei noi perspective, ceea ce va conduce la dezvoltarea societății din care aceștia fac parte și, implicit, va întări convingerea că numai un mediu cultural prosper este esențial pentru dezvoltarea unei societăți elevate, bazate pe valori corecte și adevărate.
Publicitate
Ziua I, 1 Iunie 2023, Oraș Săveni, județul Botoșani
Spectacol pentru copii și tineret ,,Iedul cu trei capre”, adaptare după Octav Pancu-Iași, scriitor de literatură pentru copii.
Subiectele scrierilor lui Pancu sunt în majoritate originale, două dintre puținele prelucrări publicate fiind „Albastră ca Cerneala” (cu subtitlul „după Frații Grimm” – este vorba de povestea „Albă ca Zăpada”) și „Iedul cu trei capre” (parafrază la „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă). În referințele critice existente este evidențiat stilul narativ al poveștii lui Pancu-Iași, este voit regional, imitând limba folosită de Creangă. Aluzia la povestea lui Creangă este una neocolită: „Cică nu departe de casa caprei cu trei iezi își avea casa un ied cu trei capre.”
Principala sursă de inspirație a autorului este viața cotidiană. O parte din texte, mai ales cele din prima perioadă de creație (anii 1950), au un substrat educativ, promovând politețea, moralitatea, dragostea de învățătură și de muncă, dar și subiectele obligatorii pentru producțiile din perioada proletcultistă. Alte scrieri se apropie de literatura absurdă, discursul fiind alterat prin mijloace corespunzătoare; în acest sens, criticulMarian Popa remarcă: „[Pancu-Iași] are capacitatea de a deplasa banalul în zona neobișnuitului, spontaneitatea povestitorului înclinat către conversația familiară și digresia, asociația neașteptată, uneori absurdă.” O colecție de povestiri în tonuri absurde (preferate pentru independența față de contextul istoric) este Pere alese (1981, 1991), culeasă de către Alexandru Pancu, fiul scriitorului. Pancu-Iași revenea adesea asupra prozelor sale; dată fiind frecvența mare cu care se editau noi volume, variante ale aceluiași text pot fi întâlnite în ediții diferite sau chiar în interiorul aceleiași ediții. Este și cazul povestirii „Drumețul înțelept”, publicată laolaltă cu „Visul” (variantă de mai târziu a aceluiași text) în volumul Făt-Frumos când era mic (1982). Comparând cele două texte, se poate remarca eliminarea conotațiilor propagandistice din varianta ulterioară.
Spectacol pentru copii și tineret „Peștișorul de aur” adaptare dupa A. Pușkin
Atelier de teatru pentru copii și tineret ,,Joc Nu Joacă”, moderat de Ana Maria Moldovan, actriță la Teatrul Odeon și trainer actorie la Academia ,,Studiourile Buftea”.
Conceptul JOC NU JOACĂ s-a născut din experienţa lucrului cu copiii (mici și adolescenți). În anii aceştia internetul a pus stăpânire pe timpul copiilor, preadolescenţilor și adolescenţilor iar una dintre urmările nefericite ale acestui fapt este puterea lor diminuată vizibil de CONCENTRARE – DEFICITUL DE ATENTIE.
Prin exerciţiile incluse în atelierele JOC NU JOACĂ participanții îşi antrenează aşadar concentrarea, atenţia și memoria. Ele sunt distractive, dinamice şi uneori competitive, aşa încât miza jocului creşte, iar nevoia lor de a fi atenţi este stimulată într-o atmosferă de joacă. Joaca este de fapt JOC, pentru că ei trebuie să respecte treptat reguli care le ordonează gândirea pentru atingerea scopului propus. După o serie de astfel de jocuri, când deja s-au acomodat unii cu alţii şi sunt mobilizaţi, se vor face exerciţii de improvizaţie care le vor stimula imaginaţia şi curajul de a avea iniţiativă. Toate exerciţiile sunt inspirate din pregătirea tinerilor actori şi adaptate pentru vârsta copiilor.
Aşadar, într-o atmosferă lejeră şi distractivă, atent supravegheată, copiii vor putea să descopere capacitatea lor reală de concentrare şi atenţie, vor simţi direct că imaginaţia lor este bogată şi iniţiativa lor este validă.
Teatru Sport, spectacol & atelier de improvizație, un nou concept promovat în cadrul Festivalului SMS-Seri Magice Saveni de către marele actor Marius Vizante și studenții de la Facultatea de Arte a Universității ,,Ovidius” Constanța pregătiți de doamna prof.univ.dr. Daniela Vitcu.
„Vizante e omul care face un copil, își cumpără apartament și creează rolul vieții lui în timpul cât trag eu aer în piept să strig «Motor!».” Nae Caranfil
„Unul dintre cei mai străluciți studenți pe care i-am avut este în acest moment un actor complet, original și căruia îi prevăd un mare viitor.” Gelu Colceag
„E un actor cu o candoare a talentului deosebită și ar fi păcat să și-o irosească din cauza nerăbdării.” Magdalena Boiangiu, critic de teatru
Ziua II, 1 Iunie 2023, Oraș Săveni, județul Botoșani
Spectacol de teatru ,,5 minute fără efort”, actori, Ana Maria Moldovan, Paul Diaconescu
Paul Diaconescu este un tânăr actor care a avut norocul să joace alături de marile actrițe ale teatrului și filmului românesc, Oana Pelea, Stela Popescu, Maia Morgenstern. Acesta este implicat într-o mulțime de proiecte cinematografice „Triplusec” și „Comrade Detective”, dar și de televiziune, a jucat în telenovela „Îngeri pierduți”. După absolvirea studiilor de licență la UNATC și a masterului la clasa lui Gelu Colceag, profesor universitar, actor și regizor român de teatru, film și TV. Ulterior, actorul Paul Octavian Diaconescu a plecat în Marea Britanie, unde a cochetat cu modellingul. La reîntoarcerea în țară, acesta a participat la emisiuni precum „Ferma vedetelor”, „iUmor” și „Sunt celebru scoate-mă de aici!”.
Atelier de teatru pentru copii și tineret, moderator Marius Florea Vizante
Scopul atelierului de teatru pentru copii și tineri este să stimuleze imaginația acestora, totodată reprezintă provocarea de a de a pune în mișcare o lume din povești plină de aventuri, haz și magie, ca apoi să aducă la viață prieteni din propria fantezie. Repertoriul cuprinde piese tradiționale, clasice, contemporane, precum și piese create chiar de către copii. Prin lucrul cu serii mici de participanți, se oferă atenție fiecăruia și se încurajează lucrul în echipe pentru toate etapele realizării teatrului: de la identificarea și dezvoltarea unei idei, pregătirea narațiunii, producție. La final, participanților li se oferă șansa de a-și vedea creația într-o experiență teatrală, în fața publicului din comunitate.
Atelier de film documentar „Sammy Lerner”, moderat de Ana Maria Moldovan, actriță la Teatrul Odeon și trainer actorie la Academia ,,Studiourile Buftea”.
În cadrul atelierului de film documentar, elevi și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, vor fi inițiați în arta filmului documentar. Pe parcursul lui se va discuta și dezbate principiile unui film de acest gen și modurile în care poate să fie realizat. Pe lângă asta, se vor prezenta și discuta principiile și regulile de montaj care trebuie respectate atunci când se lucrează la un astfel de film. Participanții vor rămâne cu aptitudini noi în a decodifica ca privitor filmul documentar și vor cunoaște bazele montajului de film pentru a putea începe și ei realizarea unor scurte filmulețe.
Totodată, în cadrul atelierului Atelierului de film documentar„Sammy Lerner” va fi prezentată personalitatea compozitorului Sammy Lerner, compozitor de origine română de teatru și film muzical american și britanic, născut în orașul Săveni, la data de 28 ianuarie 1903.
Odată cu dezvoltarea filmului sonor, Lerner a început să scrie melodii pentru imagini în mișcare, inclusiv câteva utilizate în desene animate ale Paramount Pictures, produse de Fleischer Studios. Două dintre acestea au inclus melodii semnate pentru cele mai de succes vedete de desene animate ale lui Max Fleischer: Betty Boop („Don’t Take My Boo-Oop-a-Doop Away”, scrisă alături Sammy Timberg) și Popeye Marinarul („I’m Popeye the Sailor Man”).
După prezentarea personalității lui Sammy Lerner va urma discuții despre genul de film documentar biografic și ce principii trebuie respectate în cadrul realizării lui. Participanții la atelier vor primi exerciții pentru a construi din idei un posibil film documentar biografic despre Sammy Lerner.
La final se va discuta aceste idei și fezabilitatea lor, fiecare primind un feedback în cazul în care ar dori să realizeze acest proiect.
Participanții vor învăța în cadrul acestui atelier despre Sammy Lerner, filmul documentar biografic și vor primi sfaturi pentru posibila realizarea a unui film despre acest compozitor.
Spectacolul de teatru „Contele de Monte Cristo”, realizat după scenariul lui Owin Rose aduce în prim plan povestea lui Edmond Dantes, în regia d-nei Prof.univ.dr. Daniela Vitcu, Universitatea ,,Ovidius” din Constanța, Facultatea de Arte – Departamentul de Teatru, Muzică și Artele Spectacolului.
Drumul aventurier centrat pe speranță, dreptate, răzbunare, milă și iertare creează conflictul interior ce îl determină pe Edmond să se răzbune pe cei vinovați de nedreptatea cauzată asupra lui. Într-o lume în care puterea predomină, setea de răzbunare îl transformă într-un personaj fascinant, complex și cu o forță interioară demnă de apreciat. Lupta interioară accentuează dorința de a ieși din durere ca să-și găsească mulțumirea. Prin ingeniozitatea Contelui, prin ambiția și consecvența cu care acesta urmărește să-și îndeplinească planul de răzbunare, lasă în urmă sufletul inocent și nevinovat.
Aflat în libertate, total schimbat, de la înfățișare până la gândire, și cu dorința răzbunării în suflet, prin această aventură plină de suspans și emoții, triumful binelui se revarsă intransigent asupra răului.
Corul (personaj colectiv) ia parte la acțiune, însuflețind povestea, oferind culoare, energie, ritm și jovialitate. Prezența corului înfrumusețează spectacolul, fiind întreținut de transformările ce fac loc aparițiilor celorlalte personaje.
„Dacă veți compara durerile vieții reale cu bucuriile vieții închipuite, n-aveți să mai doriți să trăiți niciodată și veți dori să visați veșnic.” (Alexandre Dumas)
Distribuție: Spectacolul de teatru „Contele de Monte Cristo”
Corul:Alexandra Babă, Daniela Cojan, Ionuț Dulgheriu, Daniel Gheorghe, Octavian Mateiciuc, Georgiana Oancea, Edoard Petre, Gabriel Roșu, Romulus Samfiroiu, Ingryd Segher, Denisa Todireanu, Sorina Toma, Alexandra Turcin
Coregrafia: Stela Cocârlea;
Sound & Light design: Eduard Lupu;
Graphic design: Edoard Petre
Regia: Prof.univ.dr. Daniela Vitcu, Universitatea ,,Ovidius” din Constanța, Facultatea de Arte – Departamentul de Teatru, Muzică și Artele Spectacolului.
Ziua a III-a, Sâmbătă, 3 iunie 2023, Oraș Săveni, județ Botoșani
Atelier de teatru-dans ,,Edu Dance – excelență în coregrafie”, după metoda de pregătire în dansul clasic și contemporan a maestrului coregraf Călin Hanțiu.
În prezentarea tehnici de realizare a unor producții specifice acestui domeniu, se ține cont că înainte de asocierea mișcării coregrafice cu teatrul, există relația dintre dans și muzică care determină procesul creativ și evidențiează simbolic și figurativ relația dintre text-muzică-dans.
Beneficiarii acestei activități vor fi 20 de elevi cu vârste între 6 și 19 ani, cărora li se vor prezenta tehnici de realizare a unor producții ce au ca specific domeniul teatru-dans. Activitatea urmărește ca, prin o abordare non-formală, să dezvolte deprinderi și abilități artistice, care să îi ajute pe copii și tineri în dezvoltarea personală.
,,Teatrul de dans nu este teatru de dans sau dans interpretat. Este dans pentru că muzical, în sensul că o liniaritate și o gestionare a timpului și tăcerile care îl compun constituie muzică audibilă sau vizibilă. Este teatru deoarece permite fie personajelor să existe și să se exprime, fie situații „dramatice” să se desfășoare pe platou, sau pur și simplu spațiului scenic ales de artist. Interpretul este apoi actor și dansator în același timp, fără a fi legat de un stil coregrafic specific sau de o reprezentație teatrală specifică. Fiecare „coregraf-regizor” își va da amprenta prin crearea imaginației dorite. Acest amestec de genuri face posibilă utilizarea corpului actorului și a prezenței acestuia sau a privirii sale, de exemplu prin extinderea contextului scrierii teatrale sau coregrafice la cele două arte sau chiar mai mult.” (Martha Bremser,Cincizeci de coregrafi contemporani ,ediții Routledge ,Abingdon ,1999, pp.150-153)
„Cultura populară din nordul Moldovei – Sursă de inspirație pentru creația lui Ciprian Porumbescu”, atelier susținut de către prof. dr. Ioana Baskerville, reprezentant al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural, încheiat cu un recital instrumental de vioară și pian, al elevilor, Ungureanu Elena, clasa de pian a d-nei profesor Șerpeanu Stela și Gireada Teodor, clasa de vioară a d-lui profesor Șobachi Cătălin, de la Liceul de Arta ‘Ștefan Luchian’ din Botoșani, profesor coordonator Mocanu Alexandru, director d-na prof. beatrice Cătălina Păpădie, aduc în atenția publicului cea mai cunoscuta lucrare compusă de Ciprian Porumbescu ,,Balada pentru vioară și orchestră”.
Spectacol concert: Ansamblul artistic ,,Ciprian Porumbescu”, Centrul Cultural Bucovina, județ Suceava – Recital muzical Sorin Filp și Ansamblul artistic ,,Floarea Soarelui”, Casa de Cultură Săveni, director artistic Sorin Luță și coregraf Laurențiu Cârligeanu.
Spectacol de teatru invitat – Teatrul de Revistă ,,Constantin Tănase”, momente artistice în interpretarea actorilor, Vasile Muraru, Raul, Valentina Fătu, Daniela Tănase.
Ziua a IV-a, Duminică, 4 iunie 2023, Oraș Săveni, județ Botoșani
Ora 10.00: Spectacole de teatru pentru copii și tineret – Ansamblul artistic ,,Ciprian Porumbescu”, Centrul Cultural Bucovina, “Fata moșului și fata babei” adaptare dupa Ion Creangă și “Motanul încălțat” – adaptare după Charles Perault.
Ora 14.00: Trupa de teatru ANTRACT a Liceului Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” Săveni, prezintă în cadrul Festivalului de artă SMS – Seri magice Săveni, spectacolul ,,Șarpele care râde”, adaptare după Gabriel Avram, în regia prof. Florica Nechifor și în distribuție: Andra Doboșeriu, otilia Pascal, Alesia Ascurtulesei, Narcisa Pahon, Diana Țigănașu, Raluca Marin, Narcis Palade, Gabriel Baciu, Sebastian Acojocăriței, Radu vacniuc, Robert Ciobanu.
Ora 18.30: Spectacol de teatru invitat – Ateneul Național Iași, piesa de teatru ,,Comedie cu olteni”, adaptare după Gheorghe Vlad, în regia lui Ovidiu Cuncea.
Ora 20.00: Conferința de închidere a proiectului.
Informațiile cu privire la desfășurarea fiecărei activități cuprinse în proiect sunt disponibile, atât pe rețelele de socializare din mediul online cât și pe site-ul organizației: www.arlechinromania.ro.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
15 Mai – Ziua Internațională a Familiei: O zi dedicată celor care ne oferă sprijin, iubire și apartenență. Indiferent de forma pe care o are, familia rămâne nucleul vieții noastre. Astăzi, să ne amintim cât de prețios este să avem alături oameni care ne susțin, ne așteaptă cu brațele deschise și ne iubesc fără condiții.
În fiecare an, la data de 15 mai, întreaga lume marchează Ziua Internațională a Familiei, o ocazie specială dedicată rolului fundamental pe care familia îl are în dezvoltarea individului și a societății.
Instituită de Organizația Națiunilor Unite în 1993, această zi ne reamintește de importanța valorilor familiale, solidarității, sprijinului reciproc și echilibrului între viața personală și cea profesională.
Familia este primul loc unde învățăm ce înseamnă iubirea, responsabilitatea, încrederea și respectul. Este spațiul în care ne formăm caracterul, valorile și primele relații sociale.
Fie că vorbim despre familii tradiționale, extinse, monoparentale sau moderne, esența rămâne aceeași: familia este locul în care oamenii se susțin reciproc în fața provocărilor vieții.
Tema anului 2025: „Familii și schimbările climatice”
Publicitate
În 2025, ONU propune ca tema centrală a Zilei Internaționale a Familiei să fie impactul schimbărilor climatice asupra vieții familiale și rolul pe care familiile îl pot avea în promovarea unui stil de viață sustenabil.
În contextul crizelor globale – climatice, economice și sociale – familia devine un pilon important în educarea tinerilor pentru responsabilitate față de mediu și comunitate.
15 Mai – Ziua Internațională a Familiei. Situația în România
În România, Ziua Familiei este marcată prin evenimente culturale, ateliere pentru părinți și copii, conferințe și campanii de informare.
Totodată, este un moment în care autoritățile și organizațiile neguvernamentale atrag atenția asupra nevoilor familiilor moderne: sprijin pentru părinți activi profesional, politici de protecție socială, acces la educație și sănătate pentru copii.
Ziua Internațională a Familiei este și un prilej de recunoștință – față de părinți, bunici, frați, parteneri – și un moment de conectare autentică, departe de agitația cotidiană.
Fie că alegem să o marcăm printr-o întâlnire de familie, un telefon, o îmbrățișare sau un simplu „mulțumesc”, gesturile mici întăresc legăturile mari.
Sfântul Iacob s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie dreptcredincioasă din Bucovina. Crescând în duhul adevăratei evlavii, la numai 12 ani a intrat în viaţa monahală.
Formarea sa duhovnicească este legată de obştea Mănăstirii Putna și a Sihăstriei Putnei, dar şi de Mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al cărui ucenic a fost (acelaşi mitropolit care, în Kiev, l-a convins pe viitorul sfânt Paisie de la Neamț să vină în Moldova pentru a se forma duhovniceşte).
Văzând părinții putneni pe acest tânăr cu înţelepciune de bătrân şi viaţă aleasă, l-au rânduit a fi hirotonit preot la numai 17 ani, apoi a fost ales egumen al Mănăstirii Putna la vârsta de 25 de ani. În anul 1745 a fost ales episcop de Rădăuţi, unde a tipărit un Liturghier slavo-român și a înfiinţat o şcoală pentru învăţarea limbilor slavonă, greacă și română. După doar cinci ani, vrednicia şi râvna sa au fost hotărâtoare pentru mutarea sa în scaunul de mitropolit al Moldovei, la Iaşi. Între 1750 şi 1760 a desfăşurat o intensă activitate pastorală şi socială, promovând tiparul românesc şi veghind la traducerea de cărţi folositoare de suflet.
Reuşind să deschidă o tipografie, în 10 ani a tipărit 15 cărţi de slujbă şi învăţătură în limba română, care s-au folosit în bisericile şi mănăstirile din toate ținuturile locuite de români. Grija pentru românii din Transilvania, amenințați să-și lepede credința strămoșească, și-a manifestat-o atât prin tipărirea de cărți spre apărarea dreptei credințe, cât și prin hirotonirea de preoți și trimiterea de antimise în parohiile lipsite de păstori sufletești, în Maramureș și în ținutul Clujului. Sfântul Iacob s-a îndurerat pentru neştiinţa de carte a păstoriţii săi, deoarece, după cum spunea, „din creşterea copiilor, ca dintr-o rădăcină bună sau rea, toată viaţa curge”.
De aceea a înfiinţat şcoli și a tipărit cărţi de învăţătură și de slujbă, dând la lumină primul Abecedar românesc (Bucvar) și înfiinţând, pentru copiii satului Putna, prima şcoală elementară rurală din Moldova. A dispus traducerea Vieţilor sfinţilor, care sunt adevărate manuale în care orice om, de orice vârstă, fire şi stare, îşi poate afla un model de viaţă, dar în vremea păstoririi sale s-a reușit doar traducerea primelor 6 din cele 12 volume.
Pe lângă purtarea de grijă faţă de Mănăstirea Putna şi aşezămintele ei, Mitropolitul Iacob a ajutat şi alte mănăstiri şi biserici, cum ar fi Mănăstirea Doljeşti, biserica Sfântul Dumitru din Suceava, Catedrala episcopală din Suceava şi Catedrala mitropolitană din Iaşi, Mănăstirea şi spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi și altele. În vremea domniilor fanariote, a intervenit, împreună cu ceilalţi ierarhi ai ţării, pentru eliminarea unor forme de asuprire (desființarea veciniei în 1749) și a unor biruri împovărătoare (desființarea vădrăritului în 1756), în primul rând a văcăritului (în 1757), legând cu blestem pe domnii ţării să nu revină asupra acestora.
Publicitate
Ca un făcător de pace și ocrotitor al poporului, Mitropolitul Iacob a cerut, în anul 1758, hanului tătarilor să înceteze prădarea Moldovei, iar în anul următor a potolit o răscoală a poporului, impunând domnitorului să îndeplinească unele cerințe, pentru pacificarea țării. A mustrat adesea pe unii conducători din acei ani, din pricina cărora, în cele din urmă, a fost silit să-și lase scaunul mitropolitan în anul 1760, nevrând să îngăduie impunerea din nou a dărilor împovărătoare.
Petrecând ultima parte a vieţii la mănăstirea sa de metanie, Mitropolitul Iacob a continuat actele de ctitorire începute în perioada cât a fost mitropolit în scaun, devenind astfel al doilea mare ctitor al Putnei, întărind-o duhovnicește şi material. Astfel, ea a devenit unul dintre stâlpii Ortodoxiei românești în vremurile grele ce aveau să vină odată cu răpirea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic, în anul 1775. Retragerea la mănăstire i-a fost prilej Sfântului Iacob de adâncire în rugăciunea curăţitoare şi luminătoare de suflet.
El a spus acest cuvânt despre rugăciune: „Dumnezeiasca rugăciune, aducând lumina lui Hristos în sufletele noastre şi risipind dintru dânsul negura ce-l vatămă pe el, îl face mai apoi cu mult mai luminat decât soarele, căci aievea ştiut este că cel ce vorbeşte cu Dumnezeu este mai sus de moarte şi de stricăciune”. Simțindu-și sfârșitul aproape, după Paștile anului 1778 a mers la Sihăstria Putnei şi a primit tunderea în marea schimă prin mâna duhovnicului său, Sfântul Cuvios Natan, luând numele de Eftimie.
După patru zile, pe 15 mai 1778, a trecut cu pace la Hristos Domnul. A fost înmormântat în pridvorul mănăstirii sale de la Putna, ca nou ctitor al ei. Purtându-şi cu sârguință şi cu vrednicie crucea slujirii arhiereşti, şi cu blândeţe şi smerenie pe aceea de a fi prigonit pentru dreptate, jertfindu-se pe sine pentru poporul încredințat lui spre păstorire, Mitropolitul Iacob şi-a închinat întreaga viaţă slujirii Bisericii, luminării poporului prin școală şi tipar, apărării celor nedreptăţiţi şi povățuirii sufletelor spre mântuire, rămânând în amintirea poporului credincios drept „păstorul celor săraci şi smeriți, care a dus o viaţă de Sfânt”.
De aceea, cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința sa din 6-7 iunie 2016, trecerea mitropolitului Iacob Putneanul în rândul Sfinților, cu zi de prăznuire la 15 mai, ziua trecerii sale la cele veșnice.
George Simion nu s-a prezentat la dezbaterea prezidențială organizată miercuri seară de România TV. Este a patra dezbatere consecutivă de la care candidatul AUR lipsește în ultimele zile și a doua pe ziua de miercuri, după ce nu s-a prezentat nici la podcastul lui Micutzu.
Jurnaliștii RTV au precizat că el a confirmat că va fi prezent și au prezentat și o mică filmare în care acesta confirmă. Totuși, nu s-a prezentat.
A trimis însă un video înregistrat în care își prezintă ”regretul” că nu poate fi prezent.
Simion a lipsit și de la o altă dezbatere la care confirmase că participă, tot miercuri, la un podcast. Ulterior a negat că a confirmat prezența. Micuztu, respectiv actorul Cosmin Nedelcu, a prezentat o înregistrare audio în care Simion spune că este interesat de participare.
Este a patra întâlnire cu Nicușor Dan pe care George Simion o evită în ultimele zile. El a participat la o singură dezbatere organizată de Euronews, după care a refuzat să mai discute cu Nicușor Dan față în față.
Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită botoșănenii în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Bani din cer” de Ray Cooney și „Watch dogs” de Lucian Băleanu.
Iubitorii de teatru sunt așteptați, sâmbătă, 17 mai, de la ora 1900, la Teatrul „Mihai Eminescu” la spectacolul „Bani din cer”de Ray Cooney, în regia lui Alexandru Vasilachi.
Regia artistică şi coloana sonoră: Alexandru Vasilachi
Scenografia: Mihai Pastramagiu
Distribuția:
Jean Perkins – Dana Bucătaru
Publicitate
Henry Perkins – Sorin Ciofu
Bill – Ioan Crețescu
Davenport – Gheorghe Frunză
Betty Johnson – Lorena-Petronela Chiribuță
Vic Johnson – Răzvan Amitroaei
Slater – Vali Popa
Un trecător – Petruț Butuman
„Orice situaţie de acest fel te învaţă ceva, te reface!”
Ray Cooney, autorul textului este, în primul rând, actor. El ştie ce înseamnă pentru un actor o situaţie foarte incitantă, explozivă. El ştie ce înseamnă replica. A scris un şir de piese ştiind toate cele spuse şi „Bani din cer” nu face excepţie de la „regulă”. Este o piesă scrisă pentru actori. Textul aduce la rampă, în primul rând, actorii. Situaţiile se schimbă din trei în trei minute, dacă nu şi mai repede. Şi actorul şi personajul sunt puşi în situaţii limită. Este vorba de limita comediei, să ne înţelegem, nu de limita umanului! Iar echipa de actori de la Botoşani a probat reacţii deosebite, evident, în situaţii cu totul şi cu totul deosebite!
Orice situaţie de acest fel – când capeţi, surprinzător – o sumă mare de bani – te învaţă ceva, te reface! Chiar dacă, până la urmă, nu vei avea parte de acei bani!
Duminică, 18 mai de la ora 1900, va fi pus în scenă spectacolul „Watch Dogs” de Lucian Băleanu, în regia lui Alexandru Vasilachi, scenografia Mihai Pastramagiu. Din distribuție fac parte actorii: Gheorghe Frunză, Răzvan Amitroaei, Sorin Ciofu și Gina Patrașcu-Zamfirache.
Incinta unui aeroport. Un culoar lăuntric, interzis călătorilor. Nimic ieșit din comun. Un cotidian aproape dureros de banal și plictisitor. Și totuși… În acest spațiu al întâlnirilor și al despărțirilor se intersectează destine. Sunt niște întâlniri aparent ocazionale, nevinovate. Așa cum ni se întâmplă cu miile pe parcursul unei vieți și cărora nu le acordăm nici cea mai minimă atenție. Aceste atingeri ale sorții, însă, nu sunt deloc accidentale. Ele ne marchează existența. A noastră , a celor din preajma noastră, a tuturor celor cu care intrăm ulterior în contact. O întâlnire, o întâmplare, o vorbă spusă de cineva sau o privire aruncată anume spre noi, ne pot determina și modela viața, ne pot direcționa parcursul drumului, numit destin. Nimic întâmplător, cum spun bătrânii înțelepți, dar, în același timp, și o uriașă doză de responsabilitate.
Biletele se găsesc la Agenția teatrală din Teatrul „Mihai Eminescu”, intrarea din strada Cuza Vodă.