Connect with us

Cultura

FOTO: Festivalul – Concurs de Ouă Încondeiate, Rogojești, Botoșani. Lista câștigătorilor

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, 18 martie 2023, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, în colaborare cu Parohia „Nașterii Maicii Domnului” Rogojești, a organizat cea de- a VII-a ediție a Festivalului – Concurs de Ouă Încondeiate ce s-a desfășurat  în interiorul Casei Praznicale din Rogojești, în intervalul orar 10:00 – 16:00.

În cadrul acestei activități au fost prezenți 60 de meșteri populari, adulți și copii, din Suceava, Ciocănești, Pojorâta, Brodina, Rădăuți,Vatra Moldoviței, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Ulma, Vlădeni (Botoșani), Bucecea, Rogojești, etc.; cât și elevi însoțiți de profesori și coordonatori a  patru unități de învățământ, respectiv Școala Gimnazială Nr. 1 Vlădeni  – director,  prof. coordonator Podariu Onica Daniela, Școala Populară de Arte „George Enescu” Botoșani  (Bucecea) – prof. coordonator Ursulean Maria, Școala Gimnazială Ciocănești – director, prof. coordonator Samson Claudia Angela și Colegiul Național Mihai Eminescu din Suceava – prof. coordonator Nistor Celica Iuliana.

Meșteșugul încondeierii ouălor este un alt domeniu al artei populare prin care se reflectă talentul și măiestria celor care-l practică fiind asociat anumitor credințe și sărbătorii Paștelui. De aceea, sâmbătă, timp de 2 ore jumătate participanții s-au ocupat de înfrumusețarea prin vopsire și închistrire a oului pascal care este un substitut al divinității primordiale. Juriul a fost compus din meștera populară Maria Zoițanu din satul Mihai Viteazu, comuna Ungureni, județul Botoșani,  meștera populară Celica Iuliana Nistor din Rogojești, Botoșani și meșterul popular Gabriel Scalschi din Rgojești, Botoșani.  În acest an juriul a ales  ca fiecare participant să-și însemneze pe ou numele Sfântului Chiril care este sărbătorit în calendarul ortodox pe data de 18 martie.

În cadrul Festivalul – Concurs de Ouă Încondeiate au fost trei categorii de jurizare precum: secțiunea adulți, secțiunea copii 10-18 ani și secțiunea „Coșului pascal”.            În perioada jurizării a fost un moment susținut de  Corul  „Haris” al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi, cât și o activitate de informare și educare preventivă din cadrul campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău”  prezentată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Botoșani.                                                                                                                                 Având în vedere că s-au prezentat ouă încondeiate realizate cu măiestrie, atât la secțiunea copii cât și la secțiunea adulți premiile au fost dublate după cum urmează:

Secțiunea copii 10-18 ani:

Premul I – Bîlbă Maria – Georgiana din Rogojești, Botoșani;

Publicitate

Premiul I – Horomnia  Miruna Elena din Vlădeni, Botoșani;

Premiul al II-lea – Lupăiescu Crina Maria din Suceava;

Premiul al II-lea – Pînzaru Elena Mihaela  din Suceava;

Premiul al III-lea – Coslac Mădălina din Rogojești, Botoșani;

Premiul al III-lea – Muraru Elena din Huțani, Botoșani;

Mențiune – Ceucă Ecaterina din Suceava;

Mențiune – Huțu Sofia din Bucecea, Botoșani;

Mențiune – Borgovan Iulia din Ciocănești, Suceava;

Mențiune – Constantineanu Delia Maria din Brehuiești, Botoșani;

Mențiune – Mudrac Medeea din Rogojești, Botoșani;

Mențiune – Gorgan Ioana din Măgura, Suceava;

Mențiune – Chiș Anna din Bucecea, Botoșani.

La secțiunea copii a fost redistribuită  mențiunea din cadrul  „Coșului pascal” secțiune adulți.

 

Secțiunea adulți:

Trofeul „Ouă Încondeiate Rogojești”– Semeniuc Viorica din Moldovița, Suceava;

Premiul I – Buhalo Elena din Paltinu, Suceava;

Premiul I – Gorban Maria din Măgura, Suceava;

Premiul al II-lea – Iasinovschi Petronela din Paltinu, Suceava;

Premiul al II-lea – Boiciuc Rodica din Bălcăuți, Suceava;

Premiul al III-lea – Cozmaciuc Raluca Minodora din Valea Putnei, Suceava;

Premiul al III-lea – Omania Vasilina din Falcău, Suceava;

Mențiune – Giuraniuc Rodica din Rogojești, Botoșani;

Mențiune – Bohaiciuc Elena din Rogojești, Botoșani;

Mențiune – Tun Sofia din Bucecea, Botoșani;

Mențiune – Țîmpău Rozina din Ciocănești, Suceava;

Mențiune – Ciuvercă Aurelia din Paltinu, Suceava;

Mențiune – Fundiur Victoria din Rădăuți, Suceava.

 

Secțiunea „Coșul pascal” – secțiune adulți

Premiul I – Todașcă Elena din Poiana Stampei, Suceava;

Premiul al II-lea – Omania Paula din Falcău, Suceava;

Premiul al III-lea – Candrea Minorica din Floreni, Suceava.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendiu la Dămideni. Doi soți au ajuns la spital cu arsuri, după ce au vrut să aprindă focul cu benzină

Publicat

Publicitate

Două persoane, soț și soție, de 76, respectiv 80 de ani, au ajuns la spital cu arsuri în urma unui incendiu produs în locuință. S-a întâmplat în această dimineață, în localitatea Dămideni. Cei doi au fost scoși din casa cuprinsă de flăcări de copiii acestora, care locuiesc în apropiere. Tot ei au sunat la 112, după ajutor.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stinge și o ambulanță SMURD, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD și două ambulanțe SAJ. Cele două victime au fost preluate de echipajele medicale și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Acestea prezentau arsuri și intoxicație cu fum.

Pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului, care a cuprins bunurile din două încăperi.

Cel mai probabil, incendiul s-a produs după ce una dintre persoane a încercat să aprindă focul cu benzină.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente vă recomandăm să nu aprindeți focul cu benzină, gaz sau motorină! Vă puneți viața în pericol, dar și lucrurile pentru care ați muncit de-a lungul timpului.

Benzina, gazul sau alte lichide inflamabile nu trebuie folosite niciodată pentru aprinderea focului în sobă. Acestea sunt foarte periculoase și pot produce incendii.

Publicitate

Aveți grijă să nu folosiți alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba.

Citeste mai mult

Eveniment

Ceața persistă în județul Botoșani. Meteorologii au prelungit avertizarea de COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 11:00, pentru o parte din județul Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Mihăileni, Drăgușeni, Corlăteni, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident! Un tânăr de 21 de ani s-a dat peste cap cu mașina, la Mănăstireni

Publicat

Publicitate

Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu autoturismul, pe un drum din localitatea Mănăstireni. S-a întâmplat noaptea trecută. Alarma a fost dată puțin după miezul nopții. În momentul producerii evenimentului, în mașină se aflau, în total, trei persoane.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat faptul că mașina era răsturnată pe o parte și că toate persoanele erau ieșite din interior. Tânărul rănit a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

 

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.

 

Publicitate

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție, șoferi! Meteorologii au anunțat COD GALBEN de ceață. Pe alocuri, vizibilitatea este redusă sub 50 de metri

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 09:00, pentru o parte din județul Botoșani.

 

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Ungureni, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Vlăsinești, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Nicșeni, Corlăteni, Leorda, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Hănești, Brăești, Săveni, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni, Adășeni și Bucecea se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

 

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

 

Publicitate

✅️ Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

 

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

 

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending