Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Parohia ,,Nașterii Maicii Domnului” din Rogojești, Botoșani, a organizat Festivalul-Concurs de Ouă Încondeiate, desfășurat în Casa Praznicală a Parohiei de la Rogojești.
Sâmbătă, 22 martie 2025, a avut loc concursul dedicat secțiunii adulți.
În acest an, tema din cadrul acestei secțiuni a fost „peștele”, având în vedere faptul că pe data de 25 martie 2025 este Buna Vestire. Tot sâmbătă a avut loc și lansarea catalogului „Meșteșugul ouălor încondeiate din zona etnografică a Botoșanilor”, realizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. În aceeași zi, în pauza de jurizare au răsunat pricesne interpretate de tineri soliști talentați după cum urmează: Didi Cojocariu, Denisia Georgiana Sănduleac, Grupul vocal „Flori din plai botoșănean” al Școlii Populare de Arte „George Enescu” din Botoșani, profesor coordonator Trofin-Ojog Alexandra.
De altfel, duminică, 23 martie 2025, concursul a continuat cu secțiunea dedicată copiilor. Tema secțiunii a fost „floarea”, având în vedere faptul că sărbătoarea Paștilor cade totdeauna la începutul primăverii, când întreaga natură învie. În cea de-a doua zi a concursului, imediat după slujbă în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” au răsunat trei pricesne interpretate de tânăra și talentata Elisabeta Șeremet, apoi în pauza de jurizare, au continuat să răsune pricesne prin glasul altor două tinere talentate: Ionela Prîsniac și Andreea Macuc.
În cadrul festivalului, ne-au onorat și bucurat cu prezența doamna Silvia Cozmîncă, meșter popular și președintele Asociației „Art-Meșteșugurile Prutului” din Iași și doamna etnograf Steliana Băltuță.
Publicitate
În juriu au fost trei membri, după cum urmează: meștera populară Maria ZOIȚANU, din Mihai Viteazu, Ungureni, Botoșani – cea care a fost și președinta juriului, meștera populară Celica Iuliana NISTOR din Rogojești, Botoșani, și meșterul popular și actorul Gabriel Viorel SCALSCHI din Rogojești, Botoșani. În urma jurizării s-au acordat următoarele premii:
Secțiunea adulți:
Trofeul secțiunii – Iasinovschi Petronela din Paltinu, Vatra Moldoviței, Suceava;
Premiul I – Loba Iuliana din Paltinu, Vatra Moldoviței, Suceava;
Premiul I – Gorban Maria din Măgura, Ulma, Suceava;
Premiul al II-lea – Boiciuc Rodica din Bălcăuți, Suceava;
Premiul al II-lea – Semeniuc Viorica din Moldovița, Suceava;
Premiul al III-lea – Omania Vasilina din Brodina, Falcău, Suceava;
Premiul al III-lea – Omania Paula din Brodina, Falcău, Suceava;
Mențiune – Palaghiciuc Violeta din Moldovița, Suceava;
Mențiune – Buhalo Elena din Paltinu, Vatra Moldoviței, Suceava;
Mențiune – Pop Lucica din Vatra Dornei, Suceava;
Mențiune – Bohaiciuc Elena din Rogojești, Botoșani;
Mențiune – Candrea Minorica din Dorna Candrenilor, Suceava;
Mențiune – Coriciuc Silvia din Rogojești, Botoșani.
*
Premiul special pentru pasiune și dedicare – Giuraniuc Rodica din Rogojești, Botoșani;
Premiul special pentru pasiune și dedicare – Fundiur Victoria din Rădăuți, Suceava;
Premiul special pentru pasiune și dedicare – Petrasciuc Dorina din Rogojești, Botoșani;
Premiul special pentru participare neîntreruptă – Todașcă Elena din Poiana Stampei, Suceava;
Premiul special pentru participare neîntreruptă – Giuraniuc Aurora din Rogojești, Botoșani;
Premiul special pentru port popular – Pop Lucica din Vatra Dornei, Suceava;
Premiul special pentru port popular – Loba Iuliana din Paltinu, Vatra Moldoviței, Suceava;
Premiul special pentru model arhaic – Candrea Victoria-Ana din Poiana Stampei, Suceava;
Premiul special pentru model arhaic – Semenciuc Viorica din Rogojești, Botoșani;
Premiul special pentru model arhaic – Ciuvercă Aurelia din Paltinu, Vatra Moldoviței, Suceava;
Premiul special pentru cea mai frumoasă și îngrijită colecție de ouă încondeiate – Omania Paula din Falcău, Brodina, Suceava;
Premiul special pentru cea mai frumoasă și îngrijită colecție de ouă încondeiate – Omania Vasilina din Falcău, Brodina, Suceava.
Secțiunea copii:
Premiul special – Bîlbă Maria din Rogojești, Botoșani (Colegiul Tehnica „Lațcu Vodă” Siret);
Premiul I – Comorițan Ilinca din Moldovița, Suceava;
Premiul I – Naschi Parascheva Mariana din Vlădeni (Școala Gimnazială Nr. 1 din Vlădeni, Botoșani);
Premiul I – Balașa Nicoleta din Suceava (Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Suceava);
Premiul al II-lea – Fercalo Diana din Rogojești (Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, Suceava);
Premiul al II-lea – Ceucă Ecaterina din Suceava (Colegiul „Petru Rareș” Suceava);
Premiul al II-lea – Moroșanu Evelina din Suceava (Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Suceava);
Premiul al III-lea – Pintilescu Denisa-Ionela din Poiana Negri, Dorna Candrenilor, Suceava (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava);
Premiul al III-lea – Constantineanu Delia Maria din Vlădeni (Școala Gimnazială Nr.1, Vlădeni, Botoșani);
Premiul al III-lea – Tudorache Matilde Ioana din Vlădeni (Școala Gimnazială, Nr. 1, Vlădeni, Botoșani);
Premiul al III-lea – Ivaniciuc Elena-Anastasia (Școala Gimnazială „Maria Enescu Cosmovici”, Mihăileni);
Premiul al III-lea – Iurea Alexandru (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava);
Premiul al III-lea – Danciuc Alexandra Ioana (Școala Gimnazială „Maria Enescu Cosmovici”, Mihăileni);
Mențiune – Gorban Ioana din Măgura, Ulma, Suceava;
Mențiune – Horomnia Miruna Elena din Vlădeni (Școala Gimnazială Nr.1, Vlădeni, Botoșani);
Premiul special pentru pasiune și dedicare – Georgiță Crina, Dorna Candrenilor, Suceava (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava);
Premiul special pentru pasiune și dedicare – Tapalagă Alessia Elena din Vlădeni (Școala Gimnazială, Nr. 1, Vlădeni, Botoșani);
Premiul special pentru cea mai frumoasă și îngrijită colecție de ouă încondeiate – Bîlbă Maria, Rogojești, Botoșani (Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă”, Siret);
Premiul special pentru cea mai frumoasă și îngrijită colecție de ouă încondeiate – Pintilei Alexia Nicoleta din Vlădeni, (Școala Gimnazială, Nr. 1, Vlădeni, Botoșani);
Premiul special pentru port popular – Ivaniciuc George Marian (Școala Gimnazială „Maria Enescu Cosmovici”, Mihăileni);
Premiul special pentru cel mai arhaic model – Danciuc Vlad Ștefan (Școala Gimnazială „Maria Enescu Cosmovici”, Mihăileni);
Premiul special pentru cel mai arhaic model – Candrea Andrada din Teșna, Coșna, Suceava (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava);
Premiul special pentru port popular – Costea Maia-Elena din Podu Coșnei, Coșna, Suceava (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava);
Premiul special pentru port popular – Boca Larisa (Clubul Copiilor Vatra Dornei, Suceava).
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Evaluarea națională la clasa a IV-a continuă miercuri cu proba la Matematică și științe ale naturii, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării.
Elevii de clasa a IV-a au susținut marți proba la Limbă și comunicare – Limba română / Limba română pentru minoritățile naționale.
Elevii din partea minorităților naționale vor susține joi proba de Limbă și comunicare – Limba maternă.
Elevii din clasa a VI-a încep probele pe 27 mai – Limbă și comunicare (Limba română). Urmează pe 28 mai – Matematică și științe ale naturii, iar pe 28 mai – Limbă și comunicare (Limba maternă).
Testele sunt evaluate în cadrul unității de învățământ, în maximum 7 zile de la data susținerii ultimului test de la clasa respectivă.
Rezultatele obținute nu se afișează, nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei.
Publicitate
La solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se pot echivala în calificative/note și pot fi trecute în catalog.
Rezultatele evaluărilor vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, fiind apoi folosite pentru întocmirea planurilor individualizate de învățare ale elevilor. AGERPRES
În ziua de pomenire a Sfinților Împărați Constantin și Elena, cei întocmai cu Apostolii cinstiți și de Dumnezeu încununați, se sărbătorește și hramul parohiei Vorona Centru din Protopopiatul Botoșani.
Vorona Centru este una din cele zece parohii ale comunei și se află situată în centrul celei mai cunoscute și sonore comune ale județului nostru, Vorona.
Biserica a fost construită după Revoluție pe locul unde mai întâi a străjuit o Troiță în cinstea Eroilor, fapt pentru care al doilea hram al ei este Înălțarea Domnului, ca zi de pomenire a tuturor Eroilor neamului. În chiar giratoriul localității, în fața bisericii și a primăriei, străjuiește astăzi un monument măreț în jurul căruia aducem adeseori prinos de recunoștință și cinstire celor care s-au jertfit pentru țară și credință.
Acum, la Hramul principal al bisericii și al satului, programul sărbătorii începe firesc cu Vecernia Mare și Litia în sobor, urmate de o Agapă pentru invitați în ajunul zilei. A doua zi, programul liturgic cuprinde Ceasurile, Utrenia, Acatistul Sfinților, Dumnezeiasca Liturghie și Parastas.
Un specific al locului este Praznicul de la sfârșitul slujbei la care sunt invitați toți cei care au luat parte la Sfânta Liturghie, agapa frățească fiind continuarea firească a Cinei Euharistice din cadrul cultului. Vom lua masa în sala mare a Complexului Parohial ,,Sf. Ier. Nicolae”, cler, enoriași, musafiri din localitățile învecinate, dimpreună cu autoritățile și reprezentanții instituțiilor locale.
Un alt moment important al evenimentului va fi expoziția de ouă încondeiate și premierea copiilor și tinerilor participanți la Atelierul de Încondeiat ouă pascale. Acesta s-a desfășurat pe durata a două luni și a fost organizat de Primăria Comunei Vorona în parteneriat cu Parohia noastră, cu Liceul Tehnologic Vorona, cu Centrul de Informare Turistică și Căminul Cultural, având ca îndrumătoare pe cunoscuta dna Elena Alexa, meșter popular al comunei.
Publicitate
Invităm și așteptăm cu frățească și părintească dragoste pe toți cei care pot și vor să fim împreună în ziua când ne cinstim și ne pomenim ocrotitorii.
La caz s-au deplasat pompierii militari din cadrul Stației Săveni și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești, cu o autospecială de stingere.
Aceștia au constatat faptul că mașina ardea totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.
Din fericire nu au fost persoane rănite.
Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.
Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
✔ verificaţi instalaţia electrică;
Publicitate
✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;
✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.
Sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena este una dintre cele mai însemnate pentru creştini, întrucât împăratul Constantin i-a eliberat pe aceştia de sub prigoana păgână prin Edictul de la Mediolanum din 313 şi toată activitatea sa, sub sfatul mamei sale, Elena, a fost una de protectorat faţă de noua religie. Împăratul Constantin cel Mare (272-337) a devenit nu doar eliberatorul creştinilor, ci şi protectorul lor.
Primul împărat creştin din istorie, la îndemnul mamei sale, şi-a luat drept consilieri în treburile imperiale pe unii dintre episcopii vremii, aşezând în funcţii de conducere oameni care credeau în Hristos. Convertirea lui Constantin cel Mare s-a petrecut în mod miraculos. I s-a arătat în vis crucea lui Hristos pe cer, sub forma unor stele luminoase şi deasupra ei scria în latină că în acel semn va învinge. Hristos i-a spus că îl va birui pe împăratul Maxenţiu – care se purta rău cu creştinii – dacă va însemna ostaşii cu acel semn. Când s-a trezit, împăratul a ordonat ca pe coifurile şi pe armele soldaţilor să fie făcut semnul crucii şi monograma lui Iisus Hristos.
Cu o armată de 20.000 de soldaţi a învins oastea de 150.000 a lui Maxenţiu. Printre meritele lui Constantin cel Mare se numără convocarea primului Sinod Ecumenic. Sinodul s-a petrecut la Niceea, aproape de locul pe care împăratul a ridicat cetatea care îi poartă numele, Constantinopol, în anul 325. La acest prim sinod care a reunit toţi episcopii creştini ai lumii au participat şi Sfântul Nicolae, Sfântul Spiridon al Trimitundei şi Sfântul Atanasaie al Alexandriei, care, împreună cu ceilalţi ierarhi populari, l-au pus la punct pe Arie, ereticul care răspândea o învăţătură greşită despre firea lui Hristos. Acolo, la Niceea, sfinţii părinţi au alcătuit prima parte a simbolului de credinţă, prin care mărturisim că Hristos este „Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl prin care toate s-au făcut”.
Lui Constantin i se datorează instituirea prin lege a sărbătorii duminicii ca zi de odihnă în tot imperiul. Tot el a dăruit bisericii casele imperiale de judecată, celebrele basilici de mai târziu, şi a scutit biserica de dări. Constantin le-a restituit averile creştinilor persecutaţi şi a creat cadru legal pentru a fi îngrijiţi bătrânii, orfanii şi săracii, a dat legi care întăreau căsătoria şi pedepseau adulterul şi violul, a interzis practica uciderii copiilor, care era una răspândită printre romanii păgâni în sacrificiile către zei.
Sfântul Constantin este ctitor alături de mama sa, Sfânta Elena, al Bisericii Învierii de la Ierusalim în 335, dar şi al altor biserici în Ierusalim, Roma, Nicomidia şi Antiohia. S-a botezat la sfârşitul vieţii, la începutul lunii mai, şi a murit de Rusalii, la 22 mai, în acelaşi an, 337.