Poate nu știați, dar România are o zi specială dedicată gustului, tradiției și bucuriei de a sta la masă: Ziua Națională a Gastronomiei și a Vinului Românesc. Ea este sărbătorită în fiecare an în prima duminică din luna octombrie — iar în 2025, cade pe 5 octombrie.
Evenimente tematice au loc în toată țara, iar de anul acesta, sărbătoarea iese și peste granițe: misiunile diplomatice și consulatele României din lume marchează, la rândul lor, această zi prin degustări, expoziții și seri culinare dedicate bucătăriei românești.
Puțini știu că ideea acestei zile a apărut în Parlament în 2018, când 19 parlamentari au semnat un proiect de lege pentru a consacra oficial o zi a gastronomiei și a vinului. Inițial, data propusă era 15 septembrie, aproape de sărbătoarea Sfântului Cuvios Eufrosin, bucătarul, pomenit pe 11 septembrie.
În expunerea de motive, inițiatorii subliniau că această zi ar trebui să pună în valoare calitățile și unicitatea bucătăriei românești, precum și diversitatea vinurilor autohtone, adevărate simboluri culturale și turistice ale României.
Așadar, dacă aveți un pahar de vin românesc și o farfurie cu sarmale, ciorbă de burtă sau tochitură moldovenească — ridicați-l în cinstea tradițiilor noastre. E ziua lor!
Senatul a adoptat, la 5 iulie 2018, proiectul legislativ privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc, cu două amendamente admise în comisiile de specialitate, care modificau titlul și ziua pentru marcarea acesteia. Astfel, titlul s-a modificat, devenind ‘Lege privind Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc’, în loc de ‘Lege privind instituirea zilei de 15 septembrie – Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc’. De asemenea, a fost înlocuit textul ‘se instituie ziua de 15 septembrie – Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc’ cu ‘se instituie Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie’. La 18 octombrie 2018, s-a votat, în unanimitate, ca Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc să fie marcată în prima duminică din luna octombrie. La 27 martie 2019, Camera Deputaților a adoptat proiectul care instituie Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie, potrivit https://www.cdep.ro/.
Președintele României Klaus Iohannis a semnat Decretul nr. 395 din 24 aprilie 2019 pentru promulgarea Legii nr. 79/2019 privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie. Legea prevede posibilitatea organizării de către autoritățile publice centrale, locale sau de alte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice, a unor programe și a unor manifestări cu caracter social sau științific, în scopul de a aprecia și de a promova obiceiurile și produsele culinare tradiționale. În acest sens, autoritățile centrale și locale pot contribui la organizarea acțiunilor prin acordarea de sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocațiilor bugetare aprobate. Prin sintagma ‘vin românesc’, potrivit aceleiași legi, se înțelege ‘vinul obținut din struguri proveniți în proporție de 100% din România și care are inscripționat pe etichetă drapelul României’, conform site-ului http://legislatie.just.ro/.
Un proiect de lege pentru completarea art. 3 din Legea nr.79/2019 privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc a fost prezentat, la 15 aprilie 2024, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și înaintat la Senat. Inițiatorii acestuia, 7 deputați (unul neafiliat și șase de la PNL), au arătat în expunerea de motive că ‘vinul românesc reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural și gastronomic al României, reflectând tradiția îndelungată a cultivării viței-de-vie și a producției de vinuri de calitate. Promovarea vinului românesc la nivel internațional poate contribui la schimbul cultural fiind totodată o modalitate de a promova imaginea României în străinătate și de a spori vizibilitatea și prestigiul acesteia.’
În continuare se arată că ‘în plan economic, realizarea unor activități cu ocazia Zilei naționale a gastronomiei și vinului românesc de către oficiile consulare și misiunile diplomatice ale României poate stimula exporturile, aducând venituri suplimentare și contribuind astfel la creșterea economică a țării. Vinurile românești pot deveni un ambasador al culturii și calității gastronomice și viticole ale țării. De asemenea, vinul românesc constituie și un factor important pentru turism, întrucât poate atrage turiștii să descopere podgoriile, cramele și regiunile viticole ale României, generând venituri suplimentare pentru industria turistică.’, se arată pe https://www.cdep.ro/.
Senatul României a adoptat proiectul de lege la 25 iunie 2024, iar Camera Deputaților, după o serie de dezbateri, la data de 7 mai 2025, conform https://www.cdep.ro/. Președintele României Nicușor Dan a semnat la 6 iunie 2025 Decretul nr.717/2025 prin care a fost promulgată Legea nr.91/2025 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 79/2019 privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc.