Connect with us

Actualitate

FOTO: Experiențe inedite și cu adevărat memorabile pentru zeci de copii din Botoșani, în Tabăra „Sâmbăta de Sus”

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani implementează proiectul POCU cu titlul  ”Educație, egalitate, nediscriminare, normalitate” (E2N2), cod SMIS 153321, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară-Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității, Apel POCU/717/5/1/Reducerea numărului de comunități marginalizate (romă și non-romă) aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din orașe cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populație aparținând minorității romă, prin implementarea de măsuri/operațiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC și are valoarea de 3808186,50 lei, fiind desfășurat între 15 septembrie 2021 și 31 decembrie 2023. Obiectivul general este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune sociala în ZUM(zonă urbană marginalizată), prin dezvoltarea personală, dezvoltarea competențelor cognitive și culturale, cultivarea de valori și atitudini pentru creșterea performanțelor școlare, prin organizarea de activități de învățare formale și nonformale pentru 100 de elevi și 100 de părinți din teritoriul SDL (ZUM 1, ZUM 2 si ZUF) din municipiul Botoșani, complementare activităților didactice, pe o perioadă de 16 luni.

După șapte luni de activități intense și diverse, în cadrul cărora copiii au participat la: consiliere școlară individuală și de grup, consiliere pentru educație juridică, două cursuri aptitudinale (stabilite pe baza profilului aptitudinal) dintre cele zece oferite în cadrul proiectului, respectiv: arte plastice, actorie, dans modern, canto muzică ușoară sau populară, acordeon, jurnalism și comunicare, gastronomie, tenis sau fotbal, însoțite de servirea mesei calde la un restaurant de top din municipiul Botoșani, pentru deprinderea protocolului în astfel de ocazii, cursuri de bune maniere, ora  de fericire, comportament în situații diverse și de risc, a venit și binemeritata vacanță.

Repartizați în două serii, în perioadele 24-29 iulie și 29 iulie-3 august, însoțiți de profesorii care sunt parte a echipei de implementare a proiectului, 93 de elevi care s-au înscris, au participat la activitățile specifice unei tabere școlare, la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, unde au avut parte de experiențe inedite și cu adevărat memorabile. Timp de 6 zile, elevii au fost antrenați în jocuri, expediții, concursuri, excursii, activități culturale sau distractive, fiind împărțiți în grupe sau perechi, concurând și învățând în același timp să lucreze împreună ca o echipă, evidențiindu-și talentele, aptitudinile și fiind încurajați în permanență să se exprime liber și să se bucure de această experiență. Elevii noștri au fost în drumeție până la Mânăstirea Brâncoveanu, apoi la una din cele mai importante herghelii de cai Lipițani de la Sâmbăta de Jos, iar o zi întreagă a fost dedicată orașului care a deținut titlul de Capitală Culturală Europeană, în anul 2007. La Sibiu, copiii au aflat Povestea Calendarului, au vizitat Piața Mare, Piața Mică, Piața Huet, Podul Minciunilor, Grădina Zoologică și Complexul Muzeal Astra. La revenirea în tabără, elevii s-au bucurat în fiecare zi de jocuri, discotecă, iar în ultima seară, de focul de tabără, festivitatea de premiere, tortul taberei și artificii.

Proiectul își propune valorizarea potențialului intelectual, cultural și artistic al elevilor, orientarea și consilierea lor pentru integrare socio-profesională adecvată, conștientizarea problemelor și riscurilor, precum și a stereotipurilor și prejudecăților care le sunt asociate, astfel încât toate aceste riscuri să se diminueze, să crească imaginea și stima de sine, precum și gradul de interacțiune si de toleranță interetnică, promovarea interculturalității și diversității, obiective tot mai aproape de realizat, cu fiecare acțiune întreprinsă în cadrul proiectului, având sprijinul profesorilor și a întregii echipe de implementare, cărora le mulțumim. „Ne bucurăm că ”Educația și normalitatea sunt la putere!”, a precizat  managerul de proiect, prof. Dr. Ada Alexandrina Macovei

Reprezentant legal al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, Prof. Maria Cristina Bălăucă

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO Botoșani: Activități preventive desfășurate de polițiștii rutieri

Publicat

Publicitate

*Activități preventive desfășurate de polițiștii rutieri*

 

La data de 1 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat o activitate educativ-preventivă dedicată tinerilor care se deplasează pe biciclete sau trotinete, în cadrul unei campanii de conștientizare privind siguranța rutieră.

 

Activitatea s-a adresat celor mai tineri participanți la trafic, având ca obiectiv principal formarea unui comportament rutier responsabil încă de la cele mai fragede vârste.

 

Publicitate

Totodată, au fost oferite recomandări utile privind utilizarea în siguranță a trotinetelor și bicicletelor fiind evidențiate riscurile la care se expun copiii și adolescenții atunci când nu respectă regulile de circulație.

 

Tinerilor le-au fost oferite veste reflectorizante și pliante cu informații utile, care să îi ajute să rețină regulile de bază privind deplasarea în siguranță, atât ca pietoni, cât și ca utilizatori ai mijloacelor de deplasare individuale.

Citeste mai mult

Eveniment

Funcționari din Botoșani, reținuți într-un dosar privind identități false pentru mii de cetățeni străini

Publicat

Publicitate

Doi funcționari publici au fost reținuți de procurorii Parchetului General în dosarul privind obținerea de documente de identitate românești false pentru persoane din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals informatic în formă continuată și luarea de măsuri preventive față de patru persoane, respectiv:

– pentru doi funcționari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor a fost dispusă măsura reținerii pe o durată de 24 de ore;

– pentru alți doi funcționari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.

Marți, polițiștii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au efectuat peste 206 de percheziții la sediile unor instituții publice și la locuințele unor persoane fizice.

Cercetările se referă la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici din județul Botoșani, precum și dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Publicitate

Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari publici dintr-un serviciu de evidența populației și o primărie, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

Datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, dar și la alte atribute de identificare a persoanei, respectiv nume, prenume, data nașterii, locul nașterii, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România, precizează anchetatorii.

Datele menționate, care în unele cazuri prezintă o identitate diferită de cea reală a beneficiarilor, în condițiile în care marea lor majoritate au depus certificate de cetățenie română anterior falsificate, sunt incluse în Registrul Național de Evidență a Persoanelor.

În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetățeniei române și care anterior au fost falsificate, cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv și chiar fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor.

Astfel, în cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv un număr de 7.000 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state, foste republici sovietice. AGERPRES/

Citeste mai mult

Eveniment

Participarea Muzeului Județean Botoșani la Expoziția itinerantă „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”

Publicat

Publicitate

Pe 2 iulie 2025, de la ora 12.00, la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț are loc vernisajul expoziției itinerante „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, la care Muzeul Județean Botoșani participă cu piese valoroase din patrimoniul cultural al Muzeului de Etnografie.

Expoziția a fost inițiată de dr. Roxana Deca și de colegii de la Muzeul Olteniei Craiova, reunind, alături de piesele din arealul etnografic al Botoșaniului, țesături din patrimoniul Complexului Muzeal Național „Astra” Sibiu, Muzeului Național al Țăranului Român, Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Muzeului Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” Sighetul Marmației și Muzeului de Etnografie Piatra-Neamț, alături de valoroasele covoare oltenești.

Evenimentul expozițional a fost deschis la Craiova, între 27 septembrie 2024 și 19 ianuarie 2025. Pe 5 februarie, al doilea popas al expoziției itinerante a fost Muzeul Național al Țăranului Român, cu prilejul a 35 de ani de la (re)înființarea instituției. Ulterior, la Sighetul Marmației, valoroasele piese au decorat pereții Palatului „Reduta”, unde au fost etalate în intervalul 8 aprilie – 22 iunie 2025.

Piatra-Neamț, unde expoziția va putea fi vizitată între 2 iulie și 28 septembrie 2025, reprezintă a patra și ultima etapă din acest an, pe simezele Muzeului de Istorie și Arheologie fiind etalate peste 40 de covoare (scoarțe, lăicere, păretare, țoluri, carpete, macaturi), la care se adaugă ștergare, fețe de pernă, glugi, cingători, trăistuțe, mostre de țesături din colecțiile Minerva Cosma și Dumitru Cosma (deținute de Muzeul ASTRA Sibiu).

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Omagierea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare la Dorohoi – o lecție de istorie și credință pentru cei mici

Publicat

Publicitate

Protopopiatul Dorohoi, în colaborare cu Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, a organizat o activitate cultural-religioasă dedicată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, în cadrul parteneriatului „Școala de Vară” cu Centrul „Jurjac” din Dorohoi.

Evenimentul s-a desfășurat în două etape, reunind copii, reprezentanți ai Centrului de zi „Jurjac” și ai Protopopiatului Dorohoi, într-un cadru educativ și spiritual deosebit. Prima parte a activității a avut loc în Catedrala din Dorohoi, unde participanții au fost invitați să ia parte la o activitate interactivă de cunoaștere și la o scurtă cateheză, în care s-a subliniat rolul credinței în viața copiilor și în formarea caracterului creștin, precizează publicația Slova Creștină de Dorohoi.

A doua parte s-a desfășurat în Sala de ședințe a Protopopiatului Dorohoi și a fost dedicată personalității și moștenirii lăsate de marele voievod al Moldovei. Copiii au avut ocazia să afle detalii din viața și domnia lui Ștefan cel Mare printr-o prezentare biografică adaptată vârstei lor, să participe la un program de lectură tematică și să ia parte la un mic atelier de muzică. În cadrul atelierului, au învățat și interpretat cu emoție cântecul „Când a fost să moară Ștefan”, omagiu artistic adus celui ce a fost numit de popor „atletul lui Hristos”.

Prin această inițiativă, organizatorii și-au propus să insufle tinerelor generații respectul pentru valorile istorice și religioase ale neamului românesc, consolidând totodată legătura dintre școală, biserică și comunitate.
Activitatea s-a bucurat de un real succes și de implicarea activă a participanților, demonstrând încă o dată că educația religioasă și culturală poate fi transmisă cu eficiență prin metode interactive și adaptate copiilor.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending