Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Este HRAM la Suceava: Astăzi, se cinstește Aducerea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou

Publicat

Publicitate

Domnitorul moldovean Alexandru cel Bun (1400-1432) şi primul ierarh al Moldovei, Iosif I Muşat, au hotărât adu­cerea moaştelor Sf. Ioan de la Cetatea Albă, în cetatea de scaun, Suceava. Acest fapt s-a petrecut în vara anului 1415. Sfintele moaşte au fost aduse în procesiune, fiind întâmpinate de domn şi de mit­ropolit în apropiere de Iaşi, în Poiana Vlădicăi.

Alaiul şi-a continuat apoi drumul, trecând Bahluiul pe un pod nu­mit până astăzi Podul Sfântului Ioan şi au fost aşezate cu mare cinste în Biserica Mirăuţi, pri­ma biserică din piatră a Moldovei şi catedrala mitropoli­tană de atunci. Racla cu sfintele moaşte a ră­mas în Biserica Mirăuţi până în anul 1589, când au fost mutate de domnitorul Petru Şchiopul în noua Catedrală mitropolitană din Suceava, ctitoria lui Bogdan al III-lea şi a fiului său Ştefăniţă.

Ele vor fi aşezate într-o raclă ferecată în argint, pe care este reprezentată viaţa şi păti­mirea sfântului în 12 scene. În anul 1686, în urma campaniei devastatoare a regelui polon Jan Sobieski, racla cu sfintele moaş­te, şi alte numeroase odoare şi acte ale Mitropoliei, însoţite de mitropolitul Dosoftei, au fost lu­ate în Polonia, fiind aşezate întâi la Stryj, apoi la Zolkiew. Vor fi repatriate abia în 1783, la sfârşitul lunii iunie, în urma stăruinţelor episcopului Dosoftei Herescu pe lângă împăratul Franz Josef al II-lea şi aşezate în vechea catedrală a Moldovei din Suceava. O nouă înstrăinare a sfintelor moaşte va avea loc în perioada septembrie 1914 – 25 iulie 1918 când, spre a fi prote­jate de furia războiului, au fost duse în Capela ortodoxă română din Viena, fiind permanent ve­gheate de slujitori români.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani, Eusebiu Laurențiu Cilibiu.
Inginer ca specializare, Eusebiu Laurențiu Cilibiu a vorbit despre candidatura sa la președinția Consiliului Județean Botoșani, despre soluțiile sale și despre noua echipă de la AUR Botoșani într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O șoferiță din Botoșani a trăit clipe de coșmar când s-a trezit că mașina a luat foc în mers

Publicat

Publicitate

Un autoturism a luat foc astăzi, în timp ce se deplasa pe strada Primăverii dinmunicipiul Botoșani.

Conducătoarea auto a fost atenționată de ceilalți participanți la trafic că iese fum de sub capotă, a oprit mașina și a coborât imediat.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Publicitate

Aceștia au constatat faptul că ardea partea din față a autoturismului și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga mașină.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Publicitate

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

Publicitate

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Broșura pentru admiterea la liceu 2024, Botoșani. Numărul de locuri pentru clasa a IX-a

Publicat

Publicitate
  • Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare nu pot publica Broșura pentru admiterea la liceu 2024, pe 13 mai, conform calendarului, pentru că Guvernul nu a aprobat documentul privind cifra de școlarizare. Pe baza acestui document, peste 170.000 de elevi de clasa a VIII-a își stabilesc opțiunile pentru admiterea la liceu. Pe 16 mai Guvernul a aprobat proiectul de HG privind cifra de școlarizare pentru anul 2024-2025 și Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ministerul Educației a propus un număr de 134 de mii de locuri la liceu în clasa a IX-a, număr identic cu cel de anul trecut.

Pentru al doilea an consecutiv, media claselor gimnaziale nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu. Înscrierile pentru admiterea la liceu, în 2024, vor începe pe 11 iulie, iar repartizarea candidaților are loc pe 24 iulie, potrivit calendarului oficial.

 

Publicitate

Broșura de admitere în învățământul liceal, profesional și dual, an școlar 2024-2025, BOTOȘANI

Citeste mai mult

Eveniment

Cu trenul la mare: Programul estival de transport „Trenurile Soarelui”

Publicat

Publicitate

Cu trenul la mare: Programul estival de transport „Trenurile Soarelui”, al CFR Călători, va începe în noaptea de 14 spre 15 iunie şi va fi operaţional până la data de 8 septembrie.

Turiştii vor avea la dispoziţie 30 de trenuri ce vor asigura, zilnic, legături directe din toată ţara, cu staţiunile de la Marea Neagră şi cu Delta Dunării, transmite Radio România Actualități.

Totodată, CFR Călători reaminteşte celor interesaţi că pot beneficia de mai multe reduceri din tariful de transport, la cumpărarea unui bilet dus-întors sau cu anticipaţie.

Publicitate

Elevii beneficiază de gratuitate, iar studenţii de 90% reducere, la călătoria în vagoanele de clasa a doua./aburtica

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending