Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Elevi şi profesori din Cehia şi Turcia, în vizită la Botoşani

Publicat

Publicitate

În perioada 13-17 iunie 2022 la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Botoșani s-au desfășurat ultimele activități din cadrul unui proiect Erasmus Plus, 15 elevi și 5 profesori din Republica Cehă, 5 elevi și 2 profesori din Turcia, fiind prezenţi la Botoşani, alături de elevi și profesori ai liceului botoşănean. Concomitent cu activitățile educative prevăzute pentru elevi, a avut loc și ultima întâlnire  transnațională, desfășurată în format mixt-fizic și online.

Muzeul Județean Botoșani a fost partener, o parte din personalul muzeal sprijinind activitățile educative din Liceul Tehnologic Elie Radu. „Mulțumim în special managerului dr. Aurel Melniciuc, șef-secție dr. Adela Kovács, muzeografului dr. Răzvan Ciobanu, referent Cristina Amăriuței-Ilau.”, a ţinut să transmită Dana Forţu, coordonatorul proiectului.

Temele abordate în cadrul activităților organizate de Liceul tehnologic Elie Radu s-au referit în principal la geometria formelor – reprezentarea tiparelor pe ceramica și figurinele Culturii Cucuteni, cuprinzând o prezentare de tip lecție workshop susținută de Adela Kovács și prof. Constantin Isac, dar şi la tiparele geometrice pe iile tradiționale românești, prezentare și Workshop susținute de profesorii Dana Forțu și Constantin Isac. Programul a inclus o vizită ghidată la Suceava unde partenerii au vizitat Muzeul de Istorie, Cetatea de Scaun a Sucevei și Muzeul Satului Bucovinean. Un moment emoționant a avut loc la ceremonia de decernare a certificatelor de participare, care a avut loc la Memorialul Ipoteşti − Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu. Vizita muzeului de la Ipotești a fost urmată de o călătorie în zona Lacului cu nuferi, cu scopul de observare a biotopului special din acest areal. Printre obiectivele turistice vizitate de către elevii și profesorii parteneri au fost clădirile din centrul istoric al orașului Botoșani, Muzeul de Etnografie și Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”. De asemenea, elevii au avut ocazia să desfășoare activități sportive la parcul Cornișa și în parcul Mihai Eminescu.

„În calitate de coordonator al proiectului doresc să mulțumesc colegilor și elevilor mei pentru ajutorul acordat în această săptămână – toți elevii mei sunt minunați, sufletiști și conștiincioși. A fost o săptămână minunată alături  de partenerii și prietenii noștri din Cehia și Turcia și ne pare rău că proiectul se încheie, dar suntem siguri că vom mai colabora pe viitor în multe alte proiecte Erasmus Plus.”, a mai spus Dana Forţu.

Proiectul “Moștenirea Culturală Europeană: Resursă pentru Educație” are ca parteneri Organizația Culturală din Opava-Cehia, Școala  Zakladni din Opava, Asociația de Artă și Cultură Paydas –Turcia, Liceul Ştiințific Kocasinan Sumer-Turcia, Liceul Tehnologic ” Elie Radu ” Botoșani–România, Muzeul Județean Botoșani, Eurinnet –Italia, Liceul de Stat “G. Lombardo Radice” –Italia.

Obiectivul principal al proiectului este descoperirea de noi resurse educaționale prin explorarea și valorificarea patrimoniului cultural tangibil și intangibil. Prin proiectul ECHRE s-a realizat un parteneriat strategic, reunind atât școli, cât și organizații culturale, din 4 țări diferite, pentru a crea noi oportunități de învățare și colaborare intracomunitare, atât pe plan local cât și internațional. În cadrul activităților prevăzute s-a accentuat asupra faptului că patrimoniul cultural nu cuprinde doar monumente istorice, muzee și instituții de artă și cultură, dar și toată bogăția tradițiilor și meșteșugurilor tradiționale, specifice fiecărei comunități în parte.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) vine în Botoșani

Publicat

Publicitate

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) vine în Botoșani, sâmbătă, pentru a discuta cu liderii și aleșii locali ai partidului despre soluțiile de redresare și dezvoltare a României.

Deputatul George Simion, candidat la funcția de președinte al țării, va fi prezent începând cu ora 20:00 la Hotelul „Rapsodia” din municipiul reședință.

Sunt așteptați toți președinții și vicepreședinții organizațiilor AUR din toate unitățile administrativ-teritoriale ale județului Botoșani, membrii câștigători ai alegerilor din 9 iunie, candidații la alegerile parlamentare, dar și membrii sau simpatizanții dornici să discute personal cu liderul nostru.

Citeste mai mult

Eveniment

Stadiul lucrărilor la autostrada Buzău – Focşani. Șeful CNAIR: Deschiderea în acest an a circulaţiei este din ce în ce mai sigură

Publicat

Publicitate

Conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a afirmat că lucrările evoluează foarte bine pe şantierul autostrăzii Buzău – Focşani. Se dorește deschiderea circulației în acest an, scrie Adevărul.

Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, a vizitat vineri, 4 octombrie, şantierul autostrăzii Buzău – Focşani împreună cu directorul SDN Buzău, Sorin Robu.

Lucrările evoluează foarte bine pe şantierul autostrăzii Buzău – Focşani! În acest ritm deschiderea în acest an a circulaţiei pe toate cele 4 loturi (82,44 km) este din ce în ce mai sigură”, a spus Cristian Pistol, pe Facebook.

De asemenea, directorul CNAIR a anunţat că mobilizarea constructorului UMB este foarte bună şi la podul peste râul Buzău, unde acum se fac lucrări de cofrare şi de armare a plăcii.

Acest pod va fi dat în circulaţie anul viitor şi va face legătura cu lotul 3 al Autostrăzii Ploieşti – Buzău”, a mai precizat şeful CNAIR.

De asemenea, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a precizat în luna septembrie că stadiul lucrărilor pe cele 4 loturi ale tronsonului Buzău-Focșani este, per total, de 90%.

Publicitate

„La finalul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, vor fi date în circulație lotul 1, fără podul de la Buzău, lotul 2 și lotul 4. Lotul 3 va fi finalizat aproximativ în luna decembrie. Iar podul de la Buzău se va finaliza tot în decembrie. Așa că, în luna decembrie, se va putea circula pe cele 4 loturi”, susținea Sorin Grindeanu.

CNAIR va ajunge în acest an la un buget record de 18 miliarde de lei după ce în 2019 acesta era de până în 4 miliarde de lei. Cristian Pistol a participat vineri, la Buzău, și la a 42-a şedinţă anuală a şefilori din întreaga ţară ai Secţiilor de Drumuri Naţionale din cadrul CNAIR.

Aş vrea să vă mulţumesc că sunteţi astăzi alături de noi la a 42-a şedinţă a şefilor de secţii, unde dezbatem toate problemele de mentenanţă şi de întreţinere, atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă. În ceea ce priveşte lucrările pe autostrada A7, pot să vă spun că ele sunt foarte avansate. Dacă vorbim de loturile de la Buzău la Focşani, în mod mai mult ca sigur ele vor fi deschise anul acesta. Constructorul este foarte bine mobilizat în şantier, lucrările se desfăşoară într-un ritm alert, iar chiar după ce voi termina această şedinţă voi merge pe şantier să văd şi eu într-o vizită lucrările cum evoluează. Dacă ne referim la secţiunea de la Ploieşti la Buzău lucrările sunt, de asemenea  foarte avansate şi premisele ca ele să fie inaugurate anul acesta sunt aproape sigure”, a declarat Cristian Pistol.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: „Omul anului” 2024: Ionela Tudose-Ivan, cofondator al Asociației „Happy” Botoșani. Propunerea Televiziunii Române

Publicat

Publicitate

Ionela Tudose-Ivan – „Casa de protocol a oamenilor străzii” | VIDEO

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 4 octombrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne-au prezentat două noi reportaje-portret ale unor eroi de lângă noi. Telespectatorii îşi pot vota favoriţii timp de o săptămână, scrie tvr.ro.

Al doilea reportaj al ediţiei o portretizează pe Ionela Tudose-Ivan. Într-o poveste reală, desprinsă parcă din film, tânăra jurnalistă mărturisește că dragostea pentru semeni a depășit limitele pe care credea că și le atinsese.

Nu a mai putut doar să transmită știri și să facă reportaje despre oamenii în suferință și a trecut la o implicare directă. Unde a ajuns? La descoperirea uneia dintre fostele case de protocol ale lui Ceaușescu și transformare ei  în „Casa de protocol a oamenilor străzii”.

 

Povestea Ionelei a început în urmă cu câțiva ani, în vremea când realiza materiale jurnalistice, iar suferința oamenilor pe care îi întâlnea a determinat-o să înființeze o asociație non-guvernamentală pentru a-i ajuta. S-a dăruit proiectelor care ajutau oamenii fără ajutor și fără acoperiș deasupra capului, care, nu de puține ori se îmbolnăveau și mureau de frig în iernile aspre. Cu durere în glas, Ionela mărturisea într-unul dintre primele interviuri: „Cel mai dureros eveniment a fost când un bătrân pe care l-am hrănit într-o noapte a murit înghețat a doua zi. Nu voi uita niciodată acel moment când m-am simțit complet neputincioasă și m-am întrebat dacă am fi putut face mai mult în acea noapte. Astfel, ideea de a crea un adăpost a apărut ca o necesitate, o urgență și o soluție de salvare a vieții pentru cei forțați să trăiască pe stradă”.

 

Publicitate

Așa s-a născut proiectul său de suflet: Casa Nicolae – o inițiativă caritabilă, ce oferă un adăpost pentru cei care nu au unde să locuiască sau care nu au familii care să-i poată ajuta. Construcția, însă, nu este una obișnuită, ci are o poveste parcă desprinsă și ea din filme. Aflată la 50 km de Botoșani, în Rădeni, a fost cândva una dintre casele protocolare a lui Nicolae Ceaușescu. Atunci când a descoperit-o Ioana, casa se afla în paragină, însă, cu sprijinul prietenilor, dar și susținuți de Asociația „Salvează o Inimă” și a lui Vlad Plăcintă, acum Casa Nicolae este căminul a peste 90 de suflete, majoritatea cu probleme medicale grave, însă bine îngrijiți de Asociația H.A.P.P.Y și de Asociația „Salvează o Inimă”. Aici toți rezidenții primesc nu doar o casă și o masă caldă, ci și îngrijiri medicale. De la bătrâni neajutorați, la mame cu bebeluși care nu-și permit o locuință și un trai simplu, toți cei care locuiesc în Casa Nicolae sunt, de fapt, o mare familie, ajutându-se reciproc.

 

Ionela Tudose-Ivan este propunerea Televiziunii Române pentru titlul de „Omul anului” de vineri, 4 octombrie. O cunoaştem de la ora 18.15, în episodul doi al noului sezon al campaniei TVR ce caută eroii dintre noi. „Casa de protocol a oamenilor străzii” este titlul reportajului care ne vorbeşte despre ea.

Publicitate

Emoţionanta ei poveste este discutată, în studio, de moderatorii Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, alături de cei doi invitaţi ai ediţiei: Mădălina Marcu – inițiatoarea fundraising-ului în România, consilier de filantropie, omul care îi sfătuiește pe toți cei care au resurse de donat să facă bine cu înțelepciune – și Doru Todoruț – artist complex care ne-a fermecat cu muzica sa, un romantic incurabil, care se dedică şi cauzelor nobile, devenind de curând unul dintre ambasadorii HOSPICE – Casa Speranței.

(w882)

Urmăriți pagina dedicată campaniei „Omul anului 2024” și votați favoritul vostru, construind alături de noi rețeaua faptelor bune pentru o Românie mai frumoasă și mai bună!

***

După ce, în primăvară, am aflat 20 de poveşti incredibile şi i-am cunoscut pe protagoniştii acestora, alți 20 de eroi vor fi prezentați în sezonul de toamnă al campaniei „Omul anului”. Din 27 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18.15, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă noi portrete ale campaniei: oameni-poveste și întâmplări impresionante, oameni care inspiră și care devin adevărate modele pentru comunitățile lor. Telespectatorii pot vota protagoniştii fiecărei ediţii timp de o săptămână, până la următoarea ediţie şi, în acelaşi timp, pot transmite propuneri pentru a fi înscrise în cursa pentru „Omul anului”.

 

Lansată în 2023, campania „Omul anului” a fost primită cu bucurie de telespectatorii TVR. Oameni obişnuiţi, mulţi dintre ei necunoscuţi publicului larg, au avut ocazia să fie apreciaţi de o ţară întreagă pentru fapte deosebite, pentru realizări personale de excepţie, pentru felul în care au reacţionat într-o situaţie limită, pentru modelul pe care îl oferă comunităţii lor.

Citeste mai mult

Eveniment

Marius Budăi: „Botoșănenii sunt îngrijorați de direcția în care se îndreaptă județul, după ce schimbarea promisă de Iftime se dovedește a fi o mare țeapă”

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, l-a pus la punct pe președintele ales al CJ Botoșani, Valeriu Iftime, după ce acesta a dat vina pe PSD invocând un sondaj de opinie în care 79% dintre botoșăneni spun că județul se îndreaptă într-o direcție greșită. Social-democratul a arătat că, de fapt, întrebarea din sondaj e despre viitor și că oamenii sunt îngrijorați de direcția în care se îndreaptă județul după ce au realizat că „marea schimbare” promisă de Iftime este de fapt „o mare țeapă”.

 

„Oamenii văd că nu este deloc un „om nou”, iar MAREA SCHIMBARE este de fapt o MARE ȚEAPĂ.

Oamenii au văzut că reperul său în politică este un politician cu plagiat și cu pensie specială cumulată cu salariul. Au văzut că îi cântă ode șefului de partid, la fel cum îi cântau politicienii comuniști lui Ceaușescu și au văzut că a susținut „Legea Iohannis” făcută exclusiv pentru „tătucul de partid”.

⁠Au văzut că s-a îmbogățit din contracte cu statul, în principal de la administrațiile PNL. Și au văzut că nu s-a angajat că nu va da niciun leu de la Consiliul Județean pentru firmele sale, luând-o deja pe urmele vechilor baroni locali.

Oamenii văd că are multe contracte cu primăriile din județul Botoșani și se gândesc că de acum banii județului se vor împărți după mărimea contractelor cu firmele sale.

Publicitate

Botoșănenii au văzut că nu a venit cu nicio soluție la problema apei când a fost invitat la Consiliul Județean să își pună în practică promisiunile din campanie.

⁠Deci da, oamenii încep să regrete votul pe care i l-au dat domnului Iftime și sunt îngrijorați că Botoșaniul se îndreaptă într-o direcție greșită!

Este despre dumneavoastră, domnule Iftime.”, a scris Marius Budăi.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending