Connect with us

Eveniment

FOTO: Doi copii din Botoșani, crescuți doar de tatăl lor după ce mama nu mai este, vor să aibă LUMINĂ în căsuța lor

Publicat

Publicitate

Cât de greu  ne vine să credem că în era tehnologiei mai sunt copii care învață la lumina lumânării sau a lanternei pentru că locuința nu este racordată la rețeaua de electricitate. Nu pentru că părinții ar fi neglijenți, ci pentru că povara este prea grea și prea apăsătoare.

În comuna Coțușca, în satul Puțureni, într-o casă modestă, Costel își crește singur cei doi copii de când lumina ochilor lor, soția și cea care i-a adus pe lume pe Robert și Răzvan, a plecat numai ea știe unde. Cu fiecare an care a trecut peste ei situația lor a devenit și mai grea. Tatăl a muncit cu ziua prin comună și chiar este …groparul satului. Adică acea persoană care fie ploaie, fie îngheț, trebuie să sape pentru locul de veci al unuia dintre semenii săi. Acea persoană la care rudele celor care pleacă la cele veșnice strâmbă din nas când vine vorba de banii pe care trebuie să-i  plătească pentru munca pe care a făcut-o. Și cu bruma de bani pe care o câștigă, Costel se întoarce acasă la băieți. Dacă n-ar fi ei și bruma de păsări din gospodărie, nimic nu i-ar mai purta pașii. Casa este luminată doar de bucuria familiei și de o lanternă veche pe care o folosește să aprindă focul în cameră, atunci când vine noaptea. Nu mai știu ce înseamnă să aprinzi un bec de șapte ani și de alte facilități nici nu poate fi vorba. Frigider, calculator sau o mașină de spălat fac parte doar din planul băieților pe care cor să îl împlinească când vor fi adulți.

Răzvan are 13 ani Robert a făcut deja 16. Băieții merg la școală, dar își ajută și tatăl la „ciubucurile” care se ivesc. Este om vrednic și mereu cineva are nevoie de el. Când volumul de muncă este prea mare, cei doi băieți muncesc alături de tatăl lor. Și astfel, chiar dacă sunt săraci și aproape doborâți de probleme, tatăl le predă cea mai importantă lecție de viață: cinstea și omenia. Costel nu a avut prea multe să le ofere, dar i-a învățat să muncească, să viseze și să se bucure de spiritul de familie.

„Este un om muncitor și îi ține în frâu pe băieți”. ne spune președintele unei asociații umanitare care se ocupă de cazurile sociale din zonă. Din când în când, chiar foarte des, Costel și băieții lui primesc câte o masă caldă. „Îi găsim doar seara, pentru că ei nu au lumină și ziua băieții sunt la școală, iar tatăl la muncă. Ies cu o lanternă la poartă și iau pachetele cu mâncare pe care le ducem”, povestește președintele „Asc Sf Ioan Iacob”   .

„Deși Asociația Social Creștină Sf Ioan Iacob de la Crăiniceni are sediul în localitatea Podriga, Botoșani, deocamdată acționăm în comunele Cotusca și Mitoc, cu mici excepții și în alte localități. Ne-am asociat din dorința de a sprijini mai ales copiii din zonă, dar nu în ultimul rând pe părinții și bunicii aflați în dificultate. Cu sprijinul familiei Scutariu din Horia s-a realizat o cantina socială exemplară sub ocrotirea Sf. Iosif cel Milostiv al Moldovei! Nu întâmplător acești doi sfinți! Va rog sa le citiți viața. Sper ca împreună, cu exigența și perseverență, să schimbam în bine viața semenilor noștri”, explică interlocutorul nostru.
Și noi putem fi milostivi, să dăm o șansă acestui tată care crește singur doi băieți. Să aibă lumină în căsuța lor și să se întoarcă cu drag acolo unde înseamnă ACASĂ și unde împreună ar trebui se bucure de civilizație. Din lumina din sufletele semenilor milostivi se poate face punte către rezolvarea unei probleme ce i-ar face din nou să se bucure de tot își doresc. Orice ajutor este binevenit, chiar și îmbrăcăminte și încălțăminte pentru băieți, dar cel mai mare ajutor ar fi plata restanțelor la EON și rebranșarea locuinței la curent electric.
Cei care vor să ajute, pot să o facă prin intermediul  Asociația Social Creștină „Sf Ioan Iacob de la Crăiniceni
cunoscută în zonă pentru osteneala de care dă dovadă, hrănind zilnic persoanele nevoiașe, nr de telefon 0740.482535 .
Binele se întoarce întotdeauna la cel ce îl face, mai devreme sau mai târziu și dincolo de a judeca putem întinde o mână unor semeni pe care Dumnezeu ni-i scoate în cale pentru a le aduce un strop de lumină. La propriu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (311)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Revista „Ramuri” nr. 12 din 2024. Gabriela Gheorghişor publică o cronică („Vremea elegiei”) la volumul lui Gellu Dorian, „Zilele unui timp infernal” (Editura „Tracus Arte”, 2024). Reţin: 1. „Gellu Dorian analizează/înregistrează un timp golit de timp, o peltea indefinită în care mintea obosită se împotmoleşte, o vreme de sărbătoare nesfârşită fără nimic de sărbătorit, un ceasornic crăpat căruia i s-au blocat rotiţele, o aşteptare zadarnică a neaşteptatului, un calendar decolorat, lipsit de orice semnificaţie”; 2. „dacă maşinăria temporală rulează în gol, ca o moară stricată, distincţie între „săptămâna de lucru” şi „săptămâna de sărbătoare” sau „alte zile oarecare”, nu mai este decât una aparentă”; 3. „Gellu Dorian pare că şi-a pierdut nu numai liniştea (pe care poeţii  nici nu o cunosc vreodată cu adevărat), ci şi nădejdea că va fi citit, de unde şi un acut sentiment al deşertăciunii ce-i străbate versurile”; 4. „poetul se simte ca un tren deraiat pe o linie moartă, actor şi spectator al unei vieţi umile, creatură abandonată ironiei sorţii”; 5. „Zilele unui timp infernal” este un volum elegiac unitar, al crizei şi al înstrăinării, al declinului şi al golului, cu imagini poetice memorabile, adesea suprarealiste, cu plasticizări tropice sugestive. Senzaţia de nimicnicie şi inutilitate, într-o vreme câinoasă, nu poate fi contracarată decât tot prin scris”; 6. „Pentru Gellu Dorian,  poezia rămâne colacul de salvare din bulboana existenţială, o cale spre imponderabilitatea şi ascensionalitatea fiinţei”; 

Ziarul „Lumina” din 18 decembrie 2024 acordă o pagină întreagă lui Theodor Damian. Reţin din prezentarea făcută: „A publicat mai multe volume în domeniile teologie şi etică, critică literară,  poezie şi comentariu literar, numeroase studii, eseuri, recenzii, articole în cărţi, ziare şi reviste academice şi literare de prestigiu din România şi din străinătate. A participat şi prezentat comunicări ştiinţifice la un mare număr de congrese naţionale şi internaţionale. A primit numeroase premii şi distincţii pentru activitatea sa la nivel teologic, literar, cultural în general”.

Prezentare este urmată de şase poeme: „Orb, aşa scriu”; „Ne trebuie o egipteancă”;  „Un alt pustiu”; „Gura Peşterii”; „Sfială” şi „Refugiu”.  Câteva versuri, de o sclipitoare reflecţie, merită reţinute: 1. „Scriu din inima scrisului / de-acolo de unde vine / Cuvântul”; 2. „Orb / aşa scriu / ca o prăpastie / infinită/ şuvoiul de lumină îl sorb / când îl simt lângă mine”; 3. „Ne trebuie o Marie / O Egipteancă la fiecare / să ne conducă / din partea în care-am murit / în partea unde / nu se mai moare”; „Şi oul este un eon / e o peşteră în adâncul lui”; „Casa tatălui meu / e dintr-un alt vis / nu acela în care cazi / ci acela / din care / încă nu te-ai desprins”; „Trebuie să deschidem o secţie de chirurgie existenţială”; „Ne găsim locul / ca litera reaşezată-n cuvânt”:

Citeste mai mult

Eveniment

Sperietură în prima zi de Crăciun. O casă din Corni la un pas de a se face scrum de la un coș necurățat

Publicat

Publicitate

O casă din localitatea Corni a fost în pericol, în această seară, după ce funinginea depusă pe pereții din interiorul coșului de fum s-a aprins.

Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au intervenit cu autospecială de stingere și au lichidat incendiul înainte să se înregistreze pagube materiale însemnate.

Pentru prevenirea unor situații similare, ISU Botoșani vă reamintește:

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

Publicitate

– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Zăpadă la Vatra Dornei dar și Coduri galbene și portocalii de vânt, emise de Crăciun într-o mare parte din țară

Publicat

Publicitate

Este o zăpadă superbă lângă noi, la Vatra Dornei, pentru cei care se hotărăsc acum să meargă la ski, însă Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de vreme rea.

Este vorba despre avertizări de tipul cod galben şi cod portocaliu de vânt puternic, viscol şi precipitaţii. Acestea vizează zone din sudul şi sud-estul României, relatează mediafax.ro.

O avertizare cod galben de vânt puternic vizează Muntenia, Dobrogea, centrul şi sudul Moldovei. Aceasta a intrat în vigoare miercuri, la ora 10.00 şi va fi valabilă până joi, la ora 20.00. În Muntenia, Dobrogea, precum şi în centrul şi sudul Moldovei vântul va avea intensificări, cu rafale de 50…70 km/h, anunţă specialiştii.

Codul portocaliu de vânt este valabil în acelaşi interval în estul Munteniei şi pe litoral. Acolo vor fi intensificări puternice ale vântului, cu viteze de 70…90 km/h, transmite ANM.

O altă avertizare cod galben de viscol va fi în vigoare până joi la ora 20.00. Local în Carpaţii Meridionali şi în sudul Carpaţilor Orientali va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea sub 100 m. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60…80 km/h.

Publicitate

Codul portocaliu de viscol este valabil de miercuri la ora 10.00 până joi la ora 8.00. În intervalul menţionat va fi viscol puternic la altitudini de peste 1600 m în estul Carpaţilor Meridionali şi în Carpaţii de Curbură. Vântul va avea rafale de 90…110 km/h, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

De asemenea, a fost emisă o avertizare cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ, predominant sub formă de ploaie. Aceasta este valabilă până joi la ora 10.00. În intervalul menţionat, în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie. Local se vor acumula cantităţi de apă de 20…25 l/mp şi izolat de 30…40 l/mp. În restul Olteniei şi al Munteniei, precum şi în Dobrogea vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, iar cantităţile de apă vor fi izolat de 10…15 l/mp. Vor fi condiţii de polei, a precizat ANM.

Citeste mai mult

Eveniment

Ucrainienii afirmă că o rachetă rusească a păstruns în spaţiul aerian al României, la Darabani. MApN neagă VEHEMENT aceste informaţii

Publicat

Publicitate

Sistemele de supraveghere aeriană ale României şi cele NATO nu au detectat traversarea spaţiului aerian românesc de către o rachetă rusească, relatează mediafax.ro, după ce autorităţile ucrainene au raportat că o rachetă rusească ar fi trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi, pentru două minute, prin nordul României, desupra localității Darabani.

MApN continuă cercetările pentru clarificarea situaţiei, iar forţele aeriene rămân în alertă pentru protejarea spaţiului naţional şi aliat.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a precizat printr-un comunicat că sistemele de supraveghere aeriană ale României, integrate în sistemul NATO, nu au detectat vreo rachetă rusească traversând spaţiul aerian naţional.

Informaţiile au apărut după ce autorităţile ucrainene au raportat că, în jurul orei 7:30, o rachetă a Federaţiei Ruse ar fi evoluat prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi, pentru aproximativ două minute, prin zona de nord a României, în proximitatea localităţii Darabani.

Sistemele de monitorizare ale României, împreună cu mijloacele suplimentare NATO, nu au confirmat acest incident. MApN a anunţat că structurile competente vor continua cercetările pentru clarificarea circumstanţelor.

Forţele şi mijloacele Serviciului de Luptă Poliţie Aeriană, sub comandă naţională şi NATO, rămân în alertă pentru protejarea spaţiului aerian al României şi al aliaţilor, relatează sursa citată.

Publicitate

Pe 25 decembrie, Rusia a desfăşurat un atac aerian de amploare asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv Harkov, Dnipro şi Kremenciuk. Explozii au fost raportate în aceste zone, iar cel puţin doi civili au fost spitalizaţi în urma atacurilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending