Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO. DAJ Botoșani: Flori și diplome la Hilișeu-Horia și Copălău cu ocazia Zilei Internaționale a femeilor din mediul rural

Publicat

Publicitate

Mai multe femei din mediul rural de la Hilișeu-Horia și Copălău au fost felicitate și au primit câte o diplomă astăzi de la Direcția pentru Agricultură Județeană Botoșani cu ocazia Zilei Internaționale a femeilor din mediul rural.

Ziua este sărbătorită în fiecare an la 15 octombrie după ce a fost Instituită de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite prin Rezoluția 62/136 din 2007, iar această zi are rolul conștientizării faptul ca femeile de la sate au un rol important, contribuind la bunăstarea familiilor lor, dar și la dezvoltarea economiei Rurale, a agriculturii, îmbunătățirea securității alimentare. Tema din acest an 2022 este “Femeile din mediul rural cultiva hrană bună pentru toți ”

În județul Botoșani, numărul femeilor din mediul rural beneficiare ale Programelor ajutoarelor de minimis acordate de Guvernul României este în continuă creștere, demonstrând dorința acestora de a lucra pământul, de a se moderniza și dezvolta afacerea, susțin reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Botoșani.

Publicitate

Astfel, la nivelul județului Botoșani, din total solicitanți, femeile din mediul rural reprezintă: 24% la Programul Legume în spații protejate 2022, 36, 7% la Programul Usturoi 2022, 26 % la Programul Cartofi de consum. De asemenea, tot mai multe femei din mediul rural sunt înscrise în agricultură ecologică, dovedind preocupare permanentă pebtru agricultură și alimentație sănătoasă.

“În ultimii ani, femeile au avut o contribuție tot mai mare la dezvoltarea satului românesc prin accesarea fondurilor europene și dezvoltarea unor afaceri de succes în mediul rural.

Astăzi, 15 octombrie 2022, specialiștii Daj Botoșani, împreună cu reprezentanții administrațiilor locale UAT Hilișeu-Horia și UAT Copălău, zone cu bazin legumicol reprezentativ la nivel de județ, au felicitat pe Amarie Felicia, Răuță Rodica, Răuță Dumitrița, Ostafie Elena din comuna Hilișeu-Horia și pe Șchiopu Florica, Costaș Paraschiva, Verestiuc Verona și Roman Mihaela din comuna Copălău.

Publicitate

Un gest simbolic, respectul și felicitările noastre fiind adresate tuturor femeilor!  La mulți ani cu sănătate cu ocazia Zilei internaționale a femeilor din mediul rural!”, au explicat reprezentanții Direcția pentru Agricultură Județeană Botoșani.

Iată și câteva imagini surprinse astăzi prin comunele județului:

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Producătorii locali, care vor să vândă produse din legume și fructe, obligați se înregistreze la direcțiile sanitare. PROIECT

Publicat

Publicitate

Gospodăriile țărănești care vor să vândă produse din producția proprie de legume și fructe vor fi obligate să se înregistreze la direcțiile sanitar-veterinare. Potrivit unui proiect de ordin publicat recent de ANSVSA, producătorii locali vor putea vinde astfel de produse în limita a 800 de kilograme anual, sau vor trebui să se organizeze ca persoane juridice, scrie alba24.ro

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) a lansat în dezbatere, pe 4 noiembrie, un proiect de ordin care modifică și completează normele sanitare veterinare referitoare la procedura de înregistrare a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală din gospodăriile țărănești.

Gospodăriile țărănești care vor să vândă produse din legume și fructe, obligate se înregistreze la direcțiile sanitare
Gospodăria ţărănească de legume şi fructe este definită drept unitatea în care producătorii primari de legume şi fructe îşi obţin din producţia proprie produse prelucrate din legume şi fructe, pe care le comercializează, în cantitate limitată, fără a fi încadraţi într-o formă juridică de organizare.

Publicitate

Producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe trebuie să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, prin notificarea activităţilor lor, de obţinere şi vânzare a produselor prelucrate din legume şi fructe.

Pentru notificarea activităților lor, producătorii vor depune la DSVSA următoarele documente:

o notificare în care se înscriu activitățile desfășurate și locurile de valorificare a produselor obţinute, conform modelului din Anexa nr. 21 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;

Publicitate
  • copie de pe actul de identitate al producătorului primar;
  • documentul din care să rezulte starea de sănătate a producătorului și a membrilor familiei sale;
  • copia atestatului de producător și o copie a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, eliberat de primării sau după caz, copia atestatului de gospodărie țărănească şi o copie a carnetului de comercializare, eliberate de Cooperativa Agricolă, în baza Legii nr. 566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare;
  • dovada care atestă că au fost achitate tarifele prevăzute în legislația specifică în vigoare.

Cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe, obținute într-o gospodărie ţărănească de legume şi fructe este limitată la maxim 800 kg/an.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții 33 de Mucenici din Melitina

Publicat

Publicitate

Axești Mucenici s-au nevoit pe vremea împăratului Dioclețian (284-305). Sfântul Mucenic Ieron, unul dintre aceștia, s-a născut în Tyana Capadociei într-o familie creștina.

Când a crescut a devenit un bărbat puternic la trup și viteaz, dar bun și blând la suflet. Refuză să intre în serviciul militar, deoarece nu voia să-și părăsească mama, care era oarbă, și pentru că nu dorea sa aducă jertfe idolilor, precum li se impunea militarilor. Datorită refuzului lui au fost trimiși slujitorii regelui care l-au găsit la ogor și vrând să-l prindă ca pe un tâlhar, nu au putut, căci plugarul scoțând fierul plugului, și-a făcut din grindeiul aceluia armă. Și pornindu-se asupra lor i-a gonit pe toți.

Deci, a mers Sfântul Ieron de bună voie la dregător, iar acela i-a tăiat mâna dreaptă din cot și l-a întemnițat. În închisoarea din Melitina se aflau închiși mai mulți creștini care mărturisind credința lor în Hristos Iisus, împreună cu Sfântul Ieron, au fost osândiți la grele chinuri. Toți au mărturisit până la moarte credința în Hristos, în afară de unul singur, Victor, rudă cu Ieron.

Publicitate

Îngrozit de suferințe, după ce Sfântului Ieron i se tăiase mâna din cot, iar ceilalți creștini au fost bătuți fără milă, acesta a făcut o înțelegere cu paznicul său să fie lăsat liber în schimbul moșiei pe care o deținea. A murit după ce a trecut de poarta închisorii.

Iată numele celor care împreună cu Ieron au primit moarte mucenicească la anul 298: Isihie, Nicandru, Athanasie, Mamas, Varahia, Callinic, Theoghen, Nikon, Longhin, Theodor, Valerius, Xanthius, Theodul, Callimah, Eugen, Theodoh, Ostrichius, Epifanie, Maximian, Duchitius, Claudian, Theofil, Gigantius, Dorotei, Theodot, Castrichius, Anicletus, Themilius, Eutihie, Ilarion, Diodotus si Amonitus.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Primarul Municipiului Botoșani a ales varianta sondajului de opinie pentru a consulta locuitorii în legătură cu evacuarea chiriașilor agresivi din locuințele din Centrul Istoric

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani a ales varianta sondajului de opinie pentru a consulta locuitorii în legătură cu evacuarea chiriașilor agresivi din locuințele din Centrul Istoric

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a decis să-i consulte pe botoșăneni, printr-un sondaj de opinie, cu privire la continuarea acțiunii Primăriei de a evacua din Centrul Istoric acei chiriași ai municipalității care încalcă în mod repetat regulile de conviețuire socială. Primarul a renunțat la varianta referendumului, pentru a economisi banii pe care i-ar fi implicat o astfel de acțiune.

Am analizat atât varianta organizării unui referendum, cât și pe cea a sondajului de opinie. Am decis să evităm cheltuielile destul de importante pe care le implica referendumul. Deci vom merge pe varianta sondajului, pe care îl pot realiza cu sprijinul colegilor mei din PSD Botoșani”, a declarat Cosmin Andrei.

Publicitate

Conform unei Hotărâri de Consiliu Local, chiriașii care au trei amenzi neplătite pentru încălcarea normelor de liniște publică vor primi automat o notificare din partea Primăriei, cu privire la rezilierea contractului de închiriere. Primarul a anunța că va organiza o consultare publică pentru continuarea acestei acțiuini, după ce avocata PNL, Ionela Aiftincă, a blocat temporar, în instanță, această acțiune a Primăriei, apărându-i pe chiriașii sancționați pentru încălcarea normelor de conviețuire socială.

Am ajuns la această consultare publică în urma acțiunii avocatei PNL, Ionela Aiftincă, de a bloca temporar demersul Primăriei. Consider că a fost o tentativă de politizare a acestui subiect, întrucât doamna avocat candidează la Senat pe lista PNL Botoșani. Eu cred, însă, că am obligația să îi apăr pe cetățenii care au fost terorizați în ultimii ani de acei chiriași care nu înțeleg că trebuie să se comporte civilizat. Dar pentru a mă asigura că am sprijinul cetățenilor în demersul meu, am decis să îi consult public în acestă chestiune. Dacă sunt alături de mine și mă susțin, atunci voi continua acțiunea, până la capăt, indiferent de costurile electorale. Dacă cetățenii îi vor da dreptate avocatei PNL, atunci mă voi opri”, a mai spus primarul.

Cosmin Andrei dorește ca prin această acțiune să deschidă calea reamenajării Centrului Vechi, pentru a-l transforma într-un loc plăcut pentru toți botoșănenii și în destinație turistică. Municipiul Botoșani ar putea avea un Centru Istoric la fel de frumos și de atractiv cum au celelalte orașe.

Publicitate

https://www.facebook.com/share/p/SrYP1g3w2YvxffB4/

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

MAE: Atenţionare de călătorie Belgia – posibile perturbări ale transportului public

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Belgia că joi va avea loc o manifestaţie naţională a sindicatelor din regat la Bruxelles, context în care sunt preconizate perturbări în transportul public, în special în capitală.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet ale companiilor de transport public din Regatul Belgiei: www.stib-mivb.be, www.delijn.be.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: +32(0)23475338, +32(0)23441658, +32(0)23436935, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanenţă.

Publicitate

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Regatul Belgiei: +32(0)497428663. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending