Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Copilașii internați la spitalele din Botoșani au primit daruri și binecuvântări de la preotul de caritate Marius Ciobanu

Publicat

Publicitate

În toată agitația creată de manifestările dedicate copiilor de 1 Iunie, la nivelul întregului județ, nu au fost fost uitați micuții care se află pe patul de spital.

De 1 iunie, la Secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgenta Mavromati, preotul de caritate Marius Ciobanu a împărțit daruri copiilor internați.

Astfel copii de la Secția Neuropsihiatrie Infantilă l-au așteptat pe părinte în parcul de joacă unde după o rugăciune au primit daruri care s-au adăugat la cele deja pregătite din partea angajaților de pe aceasta secție.

Publicitate

Copii de la Secția digestivi însoțiți de aparținători au fost prezenți la capela spitalului unde li s-a făcut o rugăciune și apoi au primit felicitări și cate un dar. Ceilalți copii au fost vizitați în saloane unde au fost binecuvântați și bucurați cu cate un pachet conținând dulciuri și fructe.

„Tuturor copiilor le dorim sănătate și La multi binecuvântați ani!”, a transmis părintele Marius Ciobanu.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Fosta moară de cereale din Săveni, în flăcări. Alarma a dat-o oamenii străzii care locuiesc în zonă

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent a izbucnit, în această după-amiază, în orașul Săveni. O clădire dezafectată, unde a funcționat o moară de cereale, a fost cuprinsă de flăcări. Alarma a fost dată de oamenii care locuiesc în zonă.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii de la Stația Săveni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Săveni. Ulterior, forțele și mijloacele de intervenție au fost suplimentate cu autospeciala de intervenție și salvare de la înălțime din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani.

În acest moment, incendiul este localizat și se lucrează pentru stingerea flăcărilor și înlăturarea efectelor. Intervenția este una de durată, având în vedere suprafața mare afectată, aproximativ 300 de metri pătrați.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Mii de oameni la procesiunea cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv pe străzile municipiului Botoșani. ÎPS Teofan: Un creștin adevărat este un om cu inimă mare

Publicat

Publicitate

Mii de oameni au participat la procesiunea cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, un eveniment intens așteptat de credincioșii din Botoșani, care a avut loc astăzi, începând cu ora 18.00. Procesiunea va rămâne cu siguranță în istoria județului prin amploarea sa, la eveniment fiind prezenți preoți numeroși, dar și trei ierarhi. De remarcat numărul mare de tineri, care au mers în fruntea alaiului, îmbrăcați în costumul tradițional.

Sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe, ocrotitorul municipiului Botoșani, a adus și anul acesta bucurii duhovnicești deosebite pentru credincioșii din oraș, dar și de pe întreg județul. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au fost aduse spre închinare moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.

După slujba Vecerniei cu Litie, în jurul orei 18.00, a avut loc o procesiune pe următorul traseu: Biserica Sf. Gheorghe – Str. Ion Pillat – Calea Naţională – Str. 1 Decembrie Biserica Uspenia- Str. Poştei- Biserica Sf. Gheorghe.

Publicitate

„Dumnezeu să vă răsplătească osteneala tuturor. A fost o frumoasă ceremonie, o binecuvântată procesiune prin care am mărturisit împreună cu Sfântul Gheorghe și cu Sfântul Iosif că lucrul cel mai de preț este credința. Că se cuvine a cere precum Sfântul Gheorghe lui Dumnezeu ca să devenim și noi biruitori și se împlinește aceasta prin credință, nădejde și dragoste. Îi cerem lui Dumnezeu să tindem și noi întrucâtva spre ceea ce a fost odinioară Sfântul Iosif cel Milostiv, încercând a înțelege că un creștin adevărat este un om cu inimă mare, un om care suferă pentru sine, dar suferă și pentru ceilalți încercând să-i introducă în inima sa care se cuvine a fi tot mai largă pentru a cuprinde pe toți și pe toate. Slavă lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate”. Amin!”, a spus în cuvântul său Înalt Preasfințitul Teofan.

Mâine pe 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, lăcașul de cult va îmbrăca haină de sărbătoare, pregătit pentru o slujbă arhierească cu un sobor de ierarhi. Programul menționează că la ora 9.00 va avea loc primirea ÎPS Teofan și a celorlalți ierarhi invitați, după care va fi săvârșită  Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a darurilor mai înainte sfinţite, la care se va alătura ierarhilor pentru slujire un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

La sfârşitul slujbei, fiecare credincios participant va primi sărmăluţe, cozonac de post şi un pahar de vin oferit de Primăria Botoşani.

Publicitate

Cu binecuvântarea IPS Teofan, Sfintele Moaște ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe vor rămâne spre venerare la biserica din municipiul Botoșani care îl are ca ocrotitor până  în Duminica Floriilor, pe 24 aprilie, ora 13:00.

Despre Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei

Acest mare mitropolit al Moldovei – Iosif al II-lea Naniescu – numit „cel milostiv”, a fost cel mai strălucit ierarh al Bisericii Ortodoxe Române din a doua jumătate a secolului XIX după Sfântul Calinic de la Cernica. Era fiul preotului Anania (Nane) Mihalache și al presviterei Teodosia, din satul Răzălăi, raionul Bălți, născut la 15 iulie 1818. Tatăl său a murit după doi ani, iar mama rămâne văduvă cu doi copii, Ioan și Ieremia. În anul 1831, ierodiaconul Teofilact, unchiul său, aduce la Mănăstirea Sfântul Spiridon din Iași pe copilul Ioan, pentru a învăța carte. Aici deprinde scrisul, cititul, tipicul și muzica psaltică. În anul 1834 ierodiaconul Teofilact este numit egumen la Mănăstirea Sfântul Prooroc Samuil din Focșani, unde aduce și pe nepotul său. În anul 1835, ierodiaconul Teofilact ajunge ecleziarh la episcopia Buzăului, sub vestitul episcop Chesarie, împreună cu tânărul Ioan.

Publicitate

La 23 ianuarie 1835 rasoforul Ioan este călugărit sub numele de Iosif, în catedrala episcopală, iar a doua zi este hirotonit diacon. Ca ucenic al episcopului Chesarie, în anul 1836, ierodiaconul Iosif Naniescu intră la seminarul din Buzău, atunci înființat, pe care îl termină în anul 1840. Apoi, între anii 1840-1847 urmează Colegiul Sfântul Sava din București. În anul 1849 este numit egumen la Mănăstirea Șerbănești din Râmnicu-Vâlcea, iar la 29 august 1850 este hirotonit preot în București. În noiembrie 1852 este făcut protosinghel de Sfântul Calinic, episcopul Râmnicului. În 1857 este numit egumen la Mănăstirea Găiseni, județul Dâmbovița, iar după 4 ani este făcut arhimandrit de mitropolitul primat Nifon și numit în 1863 egumen la Mănăstirea Sărindar din București. Între anii 1864-1870 arhimandritul Iosif Naniescu a activat ca profesor de religie la Gimnaziul Gheorghe Lazar și la Liceul Matei Basarab din București, iar ultimii doi ani (1870-1871) a fost director la Seminarul Central. La 23 aprilie 1872 arhimandritul Iosif Naniescu este hirotonit arhiereu, iar în ianuarie 1873 este numit episcop de Argeș. La 10 iunie 1875 este ales mitropolit al Moldovei, iar la 6 iulie același an este instalat la Iași. Timp de 27 de ani venerabilul mitropolit Iosif Naniescu păstorește cu o rară blândețe și înțelepciune Mitropolia Moldovei. Aici a depus cea mai bogată activitate duhovnicească, teologică, pastorală și socială din toată viața sa, rămânând pentru urmași un exemplu viu și greu de imitat. În data de 26 ianuarie 1902 mitropolitul Iosif Naniescu „cel sfânt si milostiv” părăsește pe fiii săi duhovnicești și se strămută la cereștile lăcașuri, pentru a sta în fața marelui Arhiereu Iisus Hristos.

Canonizarea oficială a Mitropolitului Iosif Naniescu a avut loc în  data  de 25 martie 2018, la Catedrala Mitropolitană din Iași, de Patriarhul României împreună cu paisprezece ierarhi români, cu data de prăznuire 26 ianuarie

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Când se dau PENSIILE în luna MAI, prin poștă sau pe card. Anunț pentru pensionari

Publicat

Publicitate

Compania Naţională ”Poşta Română” a comunicat că programul de lucru al subunităţilor poştale, în perioada 1-6 mai 2024. Practic, Poșta Română a anunțat programul de sărbători și cel al distribuirii pensiilor în perioada de Paște.

Programul de lucru al subunităților poștale va fi următorul:

  • 1 Mai 2024, Ziua Muncii, toate subunităţile poştale din mediul rural și urban vor fi închise
  • 2 mai 2024, toate subunităţile poştale din mediul rural și urban vor funcționa conform programului normal de lucru
  • 3 mai, Vinerea Mare – 6 mai, luni, a doua zi de Paște, toate subunităţile poştale din mediul rural și urban vor fi închise.

Începând de marți, 7 mai 2024, toate subunităţile poştale îşi vor relua programul normal de lucru.

Publicitate

Programul anunţat este în conformitate cu prevederile Codului Muncii. Potrivit acestora, Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui), precum și prima și a doua zi de Paști sunt declarate zile de sărbătoare legală, nelucrătoare, preluate și în Contractul Colectiv de Muncă.

Anunțul pentru pensionari

Poşta Română mai anunță că ”distribuirea drepturilor sociale (pensii) va începe cu data de 2 mai, în termenul asumat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale”.

Potrivit calendarului oficial, achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1 – 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor.

Publicitate

Conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), achitarea pensiilor pe carduri se face în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Verginel Gireadă și echipa PSD din comuna Mihai Eminescu și-au înregistrat candidaturile la Biroul Electoral de Circumscripție

Publicat

Publicitate

Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, și echipa PSD de la Mihai Eminescu și-au înregistrat astăzi candidaturile la Biroul Electoral de Circumscripție din Botoșani.

La Biroul Electoral de Circumscripție Botoșani s-a prezentat întreaga echipă de candidați ai acestei formațiuni politice după ce peste 3000 de locuitori ai acestei comune au acordat semnătura de susținere în această perioadă preelectorală.

Astăzi, echipa noastră a depus la Biroul Electoral de Circumscripție dosarele de candidatură pentru funcțiile de Primar și Consilieri Locali ai comunei Mihai Eminescu, din partea Partidului Social Democrat.

Publicitate

Mulțumim celor aproximativ 3000 de locuitori ai comunei care ne-au acordat semnătura de susținere și vă garantăm că vom rămâne la fel de implicați în rezolvarea tuturor nevoilor comunității”, a transmis cu această ocazie primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending