Connect with us
Publicitate

Cultura

FOTO: Concursul Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul…” și-a desemnat câștigătorii

Publicat

Publicitate

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Fundația Culturală „Hyperion – Caiete Botoșănene” și alături de Societatea Culturală „Raluca Iurașcu” Vorona și Asociația Culturală ROCADE din Cluj-Napoca au organizat cea de-a XLII-a ediție a Concursului Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul…”.

Concursul se desfășoară anual, pe trei secțiuni – Carte publicată, Poezie în Manuscris și Interpretare Critică a Operei Eminesciene – și are ca scop descoperirea tinerelor talente literare. La această ediție au fost înscrise 6 cărți la secțiunea CARTE PUBLICATĂ, 25 de grupaje de poezie la secțiunea POEZIE ÎN MANUSCRIS și 5 eseuri la secțiunea INTERPRETARE CRITICĂ A OPEREI EMINESCIENE.

Din juriu au făcut parte: Simona Modreanu, Cassian Maria Spiridon, Aurel Ștefanachi, Nicolae Panaite, Adi Cristi, Nicolae Tzone, Valentin Ajder, Gavril Țărmure, Vasile Spiridon, Marius Chelaru, Valentin Talpalaru, Leo Butnaru, George Vulturescu, Ioan Radu Văcărescu, Alice Valeria Micu, Șerban Axinte, Alexandru Ovidiu Vintilă, Remus Octavian Câmpan, Gellu Dorian și Nicolae Corlat.

Publicitate

Printre invitați s-au numărat: Lucian Vasiliu, Paul Gorban, Vianu Mureșan, Arcadie Suceveanu, Costel Nedelcu, Adrian Popescu, Elena Ivanca, Sorina Rîndașu, Ion Mureșan, Vasile Ursachi și scriitorii botoșăneni.

Au fost alături de organizatori edituri, reviste literare și uniuni ale scriitorilor, care au oferit premiile câștigătorilor: editurile Junimea, Timpul, Vinea, Charmides, TipoMoldova, Alfa, Eikon, 24 ore, Uniunea Scriitorilor din România – filiala Iași, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Radio Iași, Festivalul ROCADE și revistele literare Convorbiri literare, Apostrof, Expres cultural, Ateneu, Scriptor, Poezia, Euphorin, Revista literară, Alecart, Bucovina literară și Hyperion.

Mulțumiri pentru susținere și sponsorizare se îndreaptă către Grupul de Distribuţie ETA SRL, Senese S.R.L., Hidroplasto S.R.L., Casa Dragalina S.R.L., Cotnari S.A., Voronskaia.

Publicitate

Evenimentul cultural a început pe 14 iunie cu sosirea invitaților, apoi, de la ora 14, a fost semnat procesul-verbal de jurizare, iar la ora 16:30, pe Pietonalul Unirii din Botoșani, a avut loc un recital de muzică și poezie cu participarea poeților invitați, stand de carte stradal, prezentare de cărți și de reviste. Totodată, s-a lansat și Antologia „Porni Luceafărul…” 2022, care conține textele câștigătorilor ediției precedente.

În data de 15 iunie, la ora 9 s-au depus coroane de flori la bustul poetului din Parcul „Mihai Eminescu” Botoșani, apoi delegația s-a îndreptat spre Vorona, unde a vizitat expoziția de pictură „Dor de Eminescu” a profesorului Ioan Livadaru, iar la Centrul Cultural Vorona a avut loc un spectacol extraordinar de muzică și poezie pregătit de gazde, care a convins încă o dată că Vorona își merită cu prisosință locul de comună culturală a României, prin oamenii deosebiți, talentați, inimoși și implicați, dar și prin buna gospodărire a primarului Aurel Ștefan. Tot acolo au fost prezenți cu expoziții creatorii de artă populară din localitate: Valentin Matraș (împletituri), soții Emilia și Constantin Ciubotărița (pielărit), Elena Axinte (încondeiat ouă) și Gheorghe Țugui (măști tradiționale). Vizita la Vorona a continuat la Fondul de Carte Veche de la Mănăstirea Vorona.

La ora 17 a început Festivitatea de Premiere a Concursului Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul…”, ediția a XLII-a, în sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Rapsodia din Botoșani, unde, de asemenea a avut loc un recital de poezie și muzică, cu participarea extraordinară a actriței botoșănene, angajată a Teatrului Național din Cluj-Napoca, Elena Ivanca și a cantautorului Șerban Axinte.

Publicitate

Au fost alături în recitalurile muzicale tineri talentați din Botoșani: Ilinca Grumeza (flaut, clasa a VI-a, Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani), Maria Dupu (chitară clasică, clasa a VI-a, Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani), Patrick Mihail Petrescu (vioară, clasa a VIII-a, Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani), Andrei Pițu (chitară clasică, clasa a XI-a, Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani), Teodor Felicanu (recitator, clasa a VIII-a, Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani), Sebastian Sandu (pian, clasa a XI-a, Palatul Copiilor Botoșani), Clara Dascălu (vioară, clasa a VIII-a, Palatul Copiilor Botoșani) și Alexandra Marițencu (pian – Liceul de Arte „Ștefan Luchian” Botoșani). Mulțumim doamnelor director Beatrice Păpădie de la Liceul de Arte „Ștefan Luchian” Botoșani și doamnei director Mihaela Epure de la Palatul Copiilor Botoșani pentru sprijin!

LAUREAȚI

Secțiunea CARTE PUBLICATĂ

Publicitate
  1. Ioana Bulancea (Iași) – Premiul Asociației Culturale ROCADE și Premiul „Horațiu Ioan Lașcu” al Uniunii Scriitorilor – Filiala Iași
  2. Maria Ivanov (Chișinău) – Premiul Asociației Culturale ROCADE și Premiul Radio Iași

Secțiunea POEZIE ÎN MANUSCRIS

  1. Maria-Carmen Săcăluș (Recaș, Timiș) – Premiul Editurii Junimea și Premiile revistelor Scriptor, Convorbiri Literare și Hyperion
  2. Raluca-Antonia Ilie (Suceava) – Premiul Editurii Charmides și Premiul revistei Euphorion
  3. Andreea Duduman (Suceava) – Premiul Editurii Tipo Moldova și Premiul revistei Revista Literară
  4. Ioana Prisăcariu (Iași) – Premiul Editurii Eikon și Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova
  5. Amelia Mayer (Suceava) – Premiul Editurii 24 ore și Premiul Revistei Poezia
  6. Lavinia Zamă (Suceava) – Premiul Editurii Vinea și Premiul Revistei Steaua
  7. Alexia Plăcintă (Suceava) – Premiul Editurii Alfa și Premiile revistelor Expres cultural și Bucovina Literară
  8. Maria Moscaliuc (Suceava) – Premiul Editurii Timpul și Premiul Revistei Poezia
  9. Ana Pasanciuc (Suceava) – Premiul revistei Apostrof
  10. Nicoleta Florescu (Suceava) – Premiul revistei Poesis
  11. Adelina-Georgeta Dozescu (Timișoara) – Premiul revistei Hyperion
  12. Bogdan Napa (Iași) – Premiul revistei Ateneu
  13. Paul Ungureanu (Suceava) – Premiul revistei Alecart

Secțiunea INTERPRETARE CRITICĂ A OPEREI EMINESCIENE

  1. Sara-Maria Paraschiv (Iași) – Premiul revistei Hyperion
  2. Iasmina Busuioc (Iași) – Premiul revistei Poesis

 

Laureații ediției din acest an vor avea textele din concurs publicate în revistele literare care au acordat premiile, iar cei care au premii de editură vor avea volume de debut publicate, dar și în antologia „Porni Luceafărul…” din 2023 pe care Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani o va lansa în iunie 2024.

Pe parcursul acestor zile în care am marcat 134 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului botoșănean Mihai Eminescu, organizatorii au încercat să realizeze întâlniri de și pentru suflet, care s-au desfășurat sub semnul dragului de artă, de frumos, de poezie și de Eminescu! Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Este alertă alimentară în România după ce o substanță toxică a fost descoperită într-un sortiment de mâncare pentru bebeluși

Publicat

Publicitate

Autoritățile sanitare din România au emis o alertă alimentară după ce s-a descoperit o substanță toxică într-un sortiment de mâncare destinat bebelușilor, scrie realitatea.net

Produsul afectat, „Paste cu broccoli, morcov, roșii”, marca Baby Freche Freunde, comercializat în borcan de 190 de grame, a fost retras de la vânzare, iar părinții sunt sfătuiți să nu îl mai ofere copiilor și să îl returneze la magazinul de achiziție.

Ce substanță toxică a fost descoperită?
Inspectorii sanitari au identificat prezența alcaloizilor tropani în acest sortiment de mâncare pentru bebeluși. Alcaloizii tropani sunt ingrediente naturale ale unor plante care cresc ocazional în zonele de cultură a cerealelor și pot pătrunde în alimente în timpul recoltării. Consumul lor poate avea efecte adverse asupra sănătății bebelușilor.

Publicitate

Simptomele și riscurile asociate

Potrivit specialiștilor, consumul acestei substanțe toxice poate cauza următoarele simptome la bebeluși: voce răgușită, neliniște motorie, roșeață a pielii sau uscăciune a mucoaselor. Este esențial ca părinții să fie vigilenți și să observe orice astfel de simptome la copiii lor și să acționeze prompt în cazul apariției acestora.

Autoritățile le recomandă părinților să nu mai ofere acest produs copiilor și să îl returneze la magazinul de achiziție pentru a primi restituirea prețului, chiar și fără chitanță. În plus, în cazul în care bebelușii prezintă simptomele menționate, este crucial să îi ducă de urgență la spital pentru evaluare medicală și tratament.

Publicitate

Această alertă alimentară subliniază importanța monitorizării atente a produselor destinate consumului de către copii și reacționarea promptă în fața oricăror suspiciuni legate de siguranța acestora.

Citeste mai mult

Eveniment

Omul de afaceri Remus Dăscălescu vrea să fie primarul municipiul Botoșani. Și-a depus candidatura

Publicat

Publicitate

Omul de afaceri Remus Dăscălescu, de la Partidul Mișcarea România Suverană, și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Botoșani.

Omul de afaceri botoșănean spune că are un plan prin care vrea să dezvolte municipiul Botoșani și să folosească experiența acumulată în toți acești ani de business. Se declară un familist convins, dedicat valorilor care ne unesc și ne definesc ca și societate. Remus Dăscălescu spune că iubește mult Botoșaniul și crede cu tărie că poate deveni un oraș minunat. Și se bazează de faptul că știe valoarea muncii, din postura sa de antreprenor.

Omul de afaceri Remus Dăscălescu intră astfel în luptă cu fostul primar Cătălin Flutur și actualul edil Cosmin Andrei, cu toții dorindu-și fotoliul de primar al municipiului Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Programul de lucru al Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Botoşani în perioada sărbătorilor pascale

Publicat

Publicitate

Programul de lucru al Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Botoşani se va prelungi cu o oră, în perioada 13-16.05.2024, respectiv 20-23.05.2024 şi va fi următorul:

  • luni, marţi, joi: 08.00-17.00;
  • miercurea: 08.00- 19.00.

 

„Menţionăm că întreaga activitate sus-amintită va presupune lucru cu publicul, urmând a proceda la modificarea prezenţei pe platforma de programare on line prin suplimentarea locurilor puse la dispoziţie.

Publicitate

În perioada 1-6 mai 2024, Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Botoşani nu va avea program cu publicul”, se arată în comunicat.

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/pasapoarte/

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon instalate și tot atâtea locuințe sigure

Publicat

Publicitate

Pompierii militari și voluntari au istalat toate cele 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon, în mai puțin de două săptămâni de la demararea campaniei „Detector pentru viață” în județul Botoșani. Activitățile s-au derulat în Albești, Brăești, Coțușca, Cristești, Frumușica, Havârna, Hudești, Lunca, Românești, Suharău, Știubieni, Trușești, Ungureni, Vorona, Ștefănești și Hilișeu-Horia, fiind vizate casele persoanelor în vârstă, cu dizabilități sau din medii sociale defavorizate, familiilor cu mulți copii, unde încălzirea locuințelor se face cu sobe sau alte mijloace similare.

Mulți dintre beneficiari au afirmat că, în trecut, au avut de suferit din cauza sobelor defecte care le-au umplut casele cu fum, în timp ce dormeau. Toți au înțeles că astfel de dispozitive, care semnalează imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon în spațiile în care sunt amplasate, le pot salva viața.

Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul primăriilor și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din Albești, Brăești, Coțușca, Cristești, Frumușica, Havârna, Hudești, Lunca, Românești, Suharău, Știubieni, Trușești, Ungureni, Vorona, Ștefănești și Hilișeu-Horia.

Publicitate

Pe lângă instalarea detectoarelor, pompierii au instruit familiile beneficiare cu privire la modul de utilizare și întrebuințare a acestor dispozitive. La fiecare casă, au lăsat și materiale informative din campanile naționale – „Împreună pentru siguranță”, care au ca obiectiv reducerea numărului de victime generate de incendiile de locuințe în rândul persoanelor vârstnice, precum și materialele din cadrul celorlalte campanii, respectiv – RISC – „Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale”, „Ai grijă la cea mai mare grijă – Siguranța copilului tău”, „Stop incendiilor de vegetație uscată”, Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

Vă reamintim faptul că, Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență derulează, în 20 de județe printre care și Botoșani, campania „Detector pentru viață”, pentru a evidenția importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Fiți responsabili și instalați detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaze în locuințe! În caz de pericol, acestea vor declanșa alarma în timp util și, în acest fel, veți putea reacționa la momentul potrivit.

Publicitate

Atenție! Detectoarele nu alertează în mod automat autoritățile, nu este interconectat cu sisteme de stingere a incendiilor – rolul lui este doar de avertizare a ocupanților construcției de izbucnirea unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending