Connect with us

Educație

FOTO: Concursul Național de Informatică „Urmașii lui Moisil”, festivitate de premiere

Publicat

Publicitate

Trofeul ”Urmașii lui Moisil”, 12 premii și 14 mențiuni au fost oferite sâmbătă seară cu ocazia festivității de premiere a Concursului Național de Informatică ”Urmașii lui Moisil”

 

Sâmbătă,25 martie 2023, începând cu ora 19, în Aula Magna a Colegiului Național ”A. T. Laurian”, într-un cadru festiv, s-a încheiat Concursul Național de Informatică „Urmașii lui Moisil”.

La competiția desfășurată în acest an la Botoșani, au participat online și onsite 79 de liceeni din 18 judeţe ale ţării, din municipiul Bucureşti și din Republica Moldova

Într-o atmosferă impresionantă, competiția desfășurată la Botoșani și-a desemnat câștigătorii: 4 premii I, fiecare în valoare de 1000 de lei, 4 premii II – fiecare în valoare de 700 de lei,  4 premii III – fiecare în valoare de 500 de lei și 14 mențiuni, fiecare în valoare de 300 de lei au  recompensat pe cei mai buni dintre competitori. Totodată, Ștefan Cătălin Savu, elev în clasa a IX-a la Colegiul ”I.L. Caragiale” din Ploiești, grație celui mai mare punctaj obținut în cel mai scurt timp de concurs, a fost desemnat câștigătorul Trofeului ”Urmașii lui Moisil”. Premiile în bani au venit de la Ministerul Educației, însă acestea au fost completate și de premiile speciale pregătite de Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică, al cărui co-fondator este botoșăneanul Adrian Panaete.

La festivitatea de premiere au transmis mesaje de felicitare pentru organizarea și desfășurarea competiției și au oferit diplome și medalii câștigătorilor: conf. univ. dr. Adrian Iftene, decanul Facultății de Informatică din cadrul Universității ”Al. I. Cuza” din Iași,  domnul Inspector Școlar General, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, d-na Inspector Școlar General Adjunct, prof. Cristina Bălăucă.

Publicitate

Membrii Comisiei științifice și cei ai Comisiei tehnice au asigurat condiții optime de concurs, astfel încât, ceremonia de închidere a pus punct unui eveniment de suces, organizat la Botoșani.

La reușita acestui concurs, au contribuit Consiliul Județean Botoșani în calitate de partener,  alături de sponsorii competiției, conform https://moisil.sepi.ro/#/sponsori , profesorii de informatică din județul Botoșani și elevii voluntari de la Colegiul Național ”A.T. Laurian”.

”Suntem într-un moment de grație al informaticii botoșănene. Am avut onoarea de a găzdui elita olimpicilor români, la a III-a ediție a Concursului Național de Informatică ”Urmașii lui Moisil”, la Botoșani. La final, emoțiile s-au risipit și sperăm, noi gazdele, că au fost înlocuite de amintiri memorabile legate de oamenii cu care au interacționat, de provocările intelectuale generate de competiție și nu în ultimul rând, de locurile pe care le-au vizitat toți participanții la acest concurs.”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Polițiștii de Transporturi Botoșani au împărțit amenzi pe capete în urma unei acțiuni ample

Publicat

Publicitate

În perioada 01 – 02 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au acționat pentru menținerea ordinii și liniștii publice, în stațiile de călători și în proximitatea trecerilor la nivel cu calea ferată.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost  legitimate peste 50 de persoane și au fost controlate 20 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 31 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei.

 

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare pentru prevenirea victimizării atât a pietonilor cât și a conducătorilor auto, în zona trecerilor la nivel cu calea ferată.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: „Împreună, mai pregătiți” – acțiuni de informare și educare preventivă la Vârfu Câmpului

Publicat

Publicitate

Despre siguranță au vorbit pompierii botoșăneni, astăzi, cu elevii și cadrele didactice din comuna Vârfu Câmpului.

Le-au explicat ce se poate întâmpla dacă se joacă cu focul ori în apropierea panourilor sau cablurilor de electricitate. Pirotehnicienii i-au sfătuit să nu atingă muniția rămasă neexplodată, în timp ce inspectorii de prevenire și specialiștii SPIRC le-au reamintit modul în care trebuie să se comporte înainte, pe timpul sau după producerea unui cutremur, incendiu, inundație sau alte situații în care viața este pusă în pericol, a fost un alt subiect abordat.

Părinții au fost sfătuiți să-și supravegheze copiii în permanență și să nu lase la îndemâna lor chibrituri, brichete sau lumânări aprinse.

Elevii au fost foarte interesați și despre modul cum funcționează autospeciala de descarcerare, cea pirotehnică și hidroperforare și au vrut să afle pentru ce se folosește fiecare accesoriu.

Studenții Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „A.I. Cuza” le-au prezentat tinerilor informații despre condițiile legale și criteriile specifice de recrutare la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești și Facultatea de Pompieri. Totodată, le-au împărtășit și experiențele personale din timpul sudenției.

Toți participanții au primit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” , „Nu tremur la cutremur” „Viziune 2020”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „Un cămin sigur pentru copilul tău” și „Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!”.

Publicitate

Activitatea a fost organizată în curtea Primăriei Comunei Vârfu Câmpului, în contextul sărbătoririi „Săptămânii Protecției Civile”.

Acțiunile din cadrul „Săptămânii Protecției Civile” se încheie pe 4 martie, când comemorăm 48 de ani de la cel mai mare cutremur din România.

Așadar, mâine, pompierii vor fi prezenți în Piața Centrală din municipiul Botoșani cu sfaturi utile și măsuri ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență. În școlile din județ, vor fi organizate exerciții de evacuare de pompierii militari și voluntari.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

Citeste mai mult

Eveniment

APIA Botoșani: Vizarea carnetelor de rentă viageră agricolă

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centru Județean Botoșani informează că, în perioada 03 martie – 31 august 2025 (în zilele lucrătoare), pentru obţinerea sumei de bani reprezentând renta viageră agricolă aferentă anului 2024, rentierii vor solicita viza anuală, fie prin prezența fizică, fie prin mijloace electronice de comunicații sau poștă/curier.

Pentru vizarea electronică, rentierii vor transmite documentele necesare acordării vizei pe adresa de e-mail a Centrului APIA unde se află dosarul rentierului și vor contacta telefonic funcționarii APIA CJ Botoșani pentru a primi confirmarea acordării vizei.

La nivelul Centrului Județean Botoșani, estimăm că în anul 2025, vor viza carnetele peste 700 de rentieri agricoli.

Lista nominală a codurilor de rentier și județul de vizare” este postată pe site-ul APIA și poate fi accesată la adresa: https://apia.org.ro/ajutoare-specifice/masuri-de-sprijin-finantate-de-la-bugetul-national/renta-viagera-agricola/.

Documentele pe care trebuie să le prezinte rentierul la depunerea declaraţiilor de vizare, personal sau prin împuternicit/mandatar/curator, sunt următoarele:

– carnetul de rentier agricol;

Publicitate

– actul de identitate al solicitantului;

– decizia de la comisia de expertiză medicală – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I sau II/decizia de la comisia de expertiză medicală și decizia de pensionare la limită de vârstă – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I sau II a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă;

– procură notarială autentificată/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care vizarea carnetului de rentier agricol este solicitată prin reprezentant legal;

– contractul/contractele de arendare încheiat/încheiate până la data de 30 septembrie 2011, cu respectarea prevederilor Legii arendării nr.16/1994*), cu modificările şi completările ulterioare, sau încheiat/încheiate după data de 1 octombrie 2011, cu respectarea prevederilor Codului civil;

– extras de cont pe numele rentierului agricol, deschis la oricare bancă de pe teritoriul României, în lei (opţional);

– declarația pentru obţinerea vizei anuale conform modelului din Anexa la Normele metodologice de aplicare a prevederilor „titlului XI Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, aprobate prin Ordinul nr.1272/2005.

Informații pentru moștenitorii rentierilor

În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia până la data decesului poate fi încasată de moştenitorii săi, cu condiţia respectării prevederilor art.8 din Legea 247/2005 Titlu XI, și a depunerii, la oricare Centru APIA, până la data limită 15.10.2025, a cererii de moștenitor însoțită de următoarele documente justificative:

  • carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu în original);
  • copie a certificatului de deces;
  • copie a actului doveditor privind calitatea de moștenitor (certificat de moştenitor sau certificat de calitate de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune învestită cu formula ”definitivă”);
  • copie după B.I/C.I./paşaport al moştenitorului;
  • împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original);
  • extras de cont pe numele moștenitorului.

Deoarece carnetul de rentier este un document care se depune obligatoriu în original, acest tip de cerere poate fi depusă la sediile Centrelor județene ale APIA, respectiv Centrul Municipiul București sau poate fi transmisă prin poștă/curier.

Plata rentei viagere agricole, conform prevederilor art.6 alin.1 şi alin.2, din Legea 247/2005 Titlul XI, se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie 2025, prin mandat poştal sau virament bancar.

Legislaţie:

  • Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, titlul XI renta viageră agricolă, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr.1272/503/2005 modificat prin Ordinul comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.348/24.08.2023 și nr.356/16.09.2024, respectiv al Ministerului Finanțelor nr.2.678/04.10.2023 și nr.6219/01.10.2024, privind modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Titlului XI „Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente cu modificările şi completările ulterioare, sunt stabilite condiţiile de acordare a rentei viagere agricole.

Datele de contact ale Centrelor APIA le puteți vizualiza pe site-ul instituției www.apia.org.ro , accesând link-ul: https://apia.org.ro/centre-judetene/.

Citeste mai mult

Eveniment

Postul Paștelui 2025: Rețete de mâncare pentru perioada postului. Lista alimentelor ce pot fi consumate fără să încalci canoanele

Publicat

Publicitate

Postul Paștelui 2025: Rețete de mâncare pentru perioada postului. De luni începe Postul Paștelui, o perioadă de 40 de zile în care mulți credincioși renunță la alimentele de origine animală, scrie alba24.ro.

Acest post, cel mai important din calendarul creștin, ne pregătește pentru sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 20 aprilie.

Deși renunțăm la produsele de origine animală, există o mulțime de opțiuni delicioase pe care le putem include în meniul zilnic.

În continuare, vă propunem câteva rețete simple și rapide de post, care vă vor diversifica mesele și vă vor ajuta să aveți o alimentație echilibrată pe parcursul celor 40 de zile de post.

Postul Paștelui 2025

În tradiția ortodoxă, postul nu înseamnă doar renunțarea la anumite alimente, ci și o cale de purificare sufletească și de îndepărtare de patimi. Beneficiile postului se reflectă în mai multe aspecte ale vieții.

Din punct de vedere fizic, schimbarea regimului alimentar ajută organismul să elimine toxinele și poate contribui la o stare de sănătate mai bună. Totodată, renunțarea la vicii are un impact pozitiv asupra echilibrului nostru general

Publicitate

Pe plan spiritual, postul este un timp al rugăciunii și al introspecției, oferind șansa de a ne apropia mai mult de Dumnezeu și de a lăsa Harul să lucreze în viața noastră.

Nu în ultimul rând, postul înseamnă și fapte bune.

Ajutându-i pe cei din jur, această perioadă devine nu doar un exercițiu personal, ci și o experiență colectivă, așa cum subliniază și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „în vindecarea bolnavilor, contează foarte mult și credința comunității, a obștii, a celor din jur”.

Rețete de post: Feluri de mâncare rapide pentru perioada postului

Chiar dacă se renunță la produsele de origine animală, există multe variante gustoase pentru a satisface pofta de mâncare.

Iată câteva rețete simple și sănătoase, perfecte pentru a-ți diversifica mesele de post.

Ciorbă de legume de post

Ingrediente:

  • 1 ceapă;
  • 2 morcovi;
  • 1 ardei gras;
  • 1 cartof mare;
  • 1 zucchini;
  • 1/2 varză mică;
  • 2 roșii;
  • 1 litru apă;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • Sare și piper după gust;
  • Mărar sau pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare:

  • Se curăță și se taie legumele în cuburi mici;
  • Într-o oală, se încinge uleiul și se călesc ceapa și morcovii, adăugând puțină sare;
  • Se adaugă restul legumelor și se toarnă apa;
  • Se lasă să fiarbă la foc mic până când legumele sunt fragede (aproximativ 30-40 de minute);
  • Se adaugă roșiile tăiate și se mai lasă 10 minute pe foc;
  • La final, se condimentează cu sare, piper și se adaugă mărar sau pătrunjel tocate.

Ardei umpluți cu orez și legume

Ingrediente:

  • 6 ardei grași;
  • 200 g orez;
  • 1 ceapă;
  • 1 morcov;
  • 1 zucchini;
  • 2 roșii;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • Sare, piper, ierburi de Provence;
  • 1 linguriță pastă de tomate.

Mod de preparare:

  • Se taie vârful ardeilor și se scot semințele;
  • Se pune orezul la fiert pentru 5 minute;
  • Într-o tigaie, se călesc ceapa și morcovul date pe răzătoare, adăugând puțină sare;
  • Se adaugă dovlecel tăiat cubulețe și roșiile tocate;
  • După ce legumele s-au înmuiat, se adaugă orezul fiert și pasta de tomate;
  • Se condimentează cu sare, piper și ierburi;
  • Se pune amestecul obținut în ardei și se așază într-o oală;
  • Se adaugă apă (aproape cât să-i acopere) și se lasă la fiert timp de 30-40 de minute.

Chili de post cu fasole și legume

Ingrediente:

  • 2 căni de fasole roșie fiartă;
  • 1 ceapă mare;
  • 1 ardei gras;
  • 2 roșii;
  • 2 linguri de pastă de tomate;
  • 1 linguriță de chili sau boia iute;
  • 1 linguriță de cumin;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • Sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  • Se călesc ceapa și ardeiul gras tăiate în cuburi mici într-o tigaie cu ulei de măsline;
  • Se adaugă roșiile tocate și pasta de tomate și se lasă la fiert 5-10 minute;
  • Se pune fasolea fiartă și se adaugă condimentele: chili, cumin, sare și piper;
  • Se lasă să fiarbă la foc mic încă 20 de minute și se amestecă din când în când;
  • Se servește fierbinte, opțional cu o garnitură de orez sau pâine de post.

Dovlecei umpluți cu orez și legume

Ingrediente:

  • 4 dovlecei mari;
  • 100 g orez;
  • 1 ceapă;
  • 1 morcov;
  • 1 ardei gras;
  • 2 linguri pastă de tomate;
  • 1 lingură ulei de măsline;
  • Sare, piper și ierburi.

Mod de preparare:

  • Se taie dovleceii pe jumătate și se scobesc de semințe;
  • Orezul se fierbe în apă cu sare pentru 10 minute;
  • Ceapa, morcovul și ardeiul se toacă mărunt și se călesc într-o tigaie cu ulei de măsline;
  • Se adaugă pasta de tomate și orezul fiert, iar amestecul se condimentează cu sare, piper și ierburi;
  • Se pune amestecul obținut în dovlecei și se așază într-o tavăș
  • Se adaugă apă în tavă și se lasă la cuptor la 180°C pentru 30-40 de minute.

Supă cremă de cartofi și praz

Ingrediente:

  • 4 cartofi mari;
  • 1 praz;
  • 1 ceapă;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • 1 litru apă;
  • Sare și piper după gust;
  • 1 linguriță de cimbru.

Mod de preparare:

  • Se taie cartofii și prazul în bucăți mici, iar ceapa se toacă mărunt;
  • Se călesc ceapa și prazul în ulei de măsline până devin moi;
  • Se adaugă cartofii și apă, apoi se fierbe totul până cartofii sunt complet fierți;
  • Se pasează supa cu un blender până devine cremă;
  • Se condimentează cu sare, piper și cimbru. Se poate servi cu crutoane de pâine prăjită.

Postul Paștelui 2025. Cum se postește

Biserica recomandă ca Postul Paștelui să fie ținut cu măsură și înțelepciune, în funcție de puterea fiecăruia. Potrivit crestinortodox.ro, se postește astfel:

  • În primele zile din prima săptămână, se recomandă să nu se mănânce nimic. Cei care nu pot ține un post atât de strict pot posti până seara și, dacă se poate, să mănânce doar pâine și apă. Același lucru este recomandat și pentru primele trei zile din Săptămâna Patimilor (luni, marți și miercuri) și pentru ultimele două zile (vineri și sâmbătă).
  • În Miercurea din Săptămâna Patimilor, se postește până seara, iar după slujbă se poate mânca pâine și legume fierte, fără ulei.
  • În restul postului, de luni până vineri, se recomandă o singură masă pe zi, seara, cu mâncare simplă, uscată. În zilele de sâmbătă și duminică, se pot lua două mese, iar mâncarea poate conține legume fierte, puțin ulei și vin.

Postul Paștelui 2025: Ce alimente se pot consuma în post

Postul nu înseamnă doar renunțare și sacrificii, ci și o oportunitate de a adopta un stil de viață mai simplu și mai sănătos.

Chiar dacă nu se consumă alimente de origine animală, există multe variante care pot asigura energia necesară zilnic.

Alimente permise în post:

  • Fructe și legume – Mere, banane, portocale, struguri, cartofi, morcovi, fasole verde, ardei, roșii, castraveți;
  • Cereale – Năut, ovăz, quinoa, hrișcă;
  • Produse din soia – Tofu, lapte de soia, iaurt vegetal;
  • Semințe și nuci – Nuci, migdale, alune, semințe de floarea-soarelui, dovleac, susan, chia;
  • Pâine și produse de panificație – Covrigi, pâine integrală, lipii (fără lapte sau ouă);
  • Uleiuri vegetale – Ulei de măsline, de floarea-soarelui, de cocos;
  • Dulciuri de post – Ciocolată neagră fără lapte, gem, compot, miere (în funcție de tradițiile fiecăruia).

În unele zile din post, Biserica permite și consumul de pește, mai ales de Buna Vestire (25 martie) și de Floriile (13 aprilie).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending