Connect with us

Eveniment

FOTO: Concursul național „Culinariada” organizat de Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni

Publicat

Publicitate

Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, a organizat miercuri, 2 aprilie 2025, etapa națională a Concursului național de nutriție și alimentație sănătoasă din cadrul Proiectului „Culinariada”, ediția a VI-a, concurs cu expoziție gastronomică-secțiunea II „Preparate tradiționale locale și zonale” cu participare directă a echipelor și profesorilor coordonatori. Concursul a fost aprobat prin OMEC nr. 3.026/14.01.2025, Anexa 2, poziția 60, în Lista proiectelor de educație extrașcolară naționale și internaționale, fără finanțare, care se desfășoară în România în anul școlar 2024-2025.

Au concurat 11 județe: Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, Iași, Olt, Sălaj, Suceava și Tulcea  cu 22 preparate din 14 unități de învățământ și 17 profesori coordonatori, de la Colegiul Economic Dionisie Pop Marțian Alba Iulia, Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău, Liceul Tehnologic nr.1 Salonta, Școala Profesională „Tiberiu Morariu” Salva, Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani, Liceul Dimitrie Cantemir Darabani, Liceul Tehnologic „Vlădeasa” Huedin, Liceul Tehnologic Hârlău, Liceul Economic „Petre S. Aurelian” Slatina, Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Șimleul Silvaniei, Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuți, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Colegiul Economic „Delta Dunării” Tulcea. Ne-am bucurat și de prezența echipei de robotică North East Dynamics a Liceului „Regina Maria” Dorohoi.

Echipele au celebrat tradiția culinară românească printr-un preparat reprezentativ pentru zona sau tradiția lor, aducând cu ei nu doar ingrediente, ci și povești ale satului, ale străbunicilor, ale obiceiurilor care au fost transmise din generație în generație. Competiția a fost strânsă, iar fiecare farfurie a fost o adevărată operă de artizanat culinar, în care ingredientele locale au fost folosite cu măiestrie pentru a crea gusturi de neuitat.

Juriul, cu expertiză culinară și culturală, a evaluat preparatele în funcție de autenticitatea rețetelor, tehnica de preparare, aprecierea din punct de vedere gustativ (aromă, frăgezime, consistență), aprecierea rețetei preparatului ca fiind specifică zonei de proveniență, rețeta preparatului-ingrediente, mod de obținere, povestea preparatului și  a fost format din: președintele juriului, Chef  Radu Constantin Zărnescu, Președintele Euro-Toques România, șef lucrări universitar doctor inginer  Anca Mihaela Gâtlan, Prodecan la Facultatea de Inginerie Alimentară din Suceava, prof. Marcel Dupu, director al  Clubului Copiilor Dorohoi și directorul Festivalului Internațional „Mugurelul”, economist/administrator  SC EDEN 2000 SRL Dorohoi, Adina Grosu, administrator SC G&G AGRO SRL-Popas Cucorăni Cojocaru Ilona.

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a fost reprezentat de inspectorul școlar general, prof. Bogdan-Gheorghe Suruciuc, de inspectorul școlar pentru învățământ profesional și tehnic, prof. ing. Alina Daniela Badea și de inspectorul școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, prof. Gina Florentina Zală.

Câștigătorii acestei ediții a „Culinariadei” sunt echipele de la Liceul Tehnologic Hârlău, județul Iași, pentru preparatul de bază, iar la desert echipa câștigătoare este cea de la Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău.

Publicitate

Toți concurenții  au demonstrat pasiune pentru gastronomie, talent, atitudine profesionistă, dar mai ales apreciere a tradițiilor culinare românești, au înțeles că trebuie sa se perfecționeze constant, că sunt o generație de tineri cu mult potențial.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ziua votului: Nori NEGRI peste Botoșani. Cod galben de furtuni și vânt puternic. Avertizare valabilă până diseară la ora 21:00

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată și intensificări ale vântului pentru județul Botoșani, valabilă astăzi, în intervalul orar 12:00 – 21:00.

Potrivit prognozei actualizate de Administrația Națională de Meteorologie, în mai multe zone din județ sunt așteptate averse torențiale, descărcări electrice și, izolat, căderi de grindină. Cantitățile de apă vor atinge 15-25 l/mp în intervale scurte de timp, iar local, în special în zonele montane, pot depăși 30-35 l/mp.

Vântul va sufla cu putere, având rafale de 50-60 km/h în zonele joase și de până la 90 km/h la altitudini mari. Autoritățile recomandă populației să fie precaută și să evite deplasările în zonele expuse fenomenelor meteo periculoase.

Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

Publicitate

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Citeste mai mult

Eveniment

Prezență la urne în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, la Botoșani: 8,08% până la ora 10.00

Publicat

Publicitate

Interes mare al botoșănenilor pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Potrivit datelor oficiale, până la ora 10.00, în județul Botoșani s-au prezentat la urne doar 8,08% dintre alegători.

Din cei 374.762 de cetățeni înscriși pe listele permanente, au votat deja 27.644 de persoane. Dintre acestea, 24.089 au votat pe listele permanente, 3.526 pe listele suplimentare, iar 29 de alegători au solicitat urna mobilă. Nu a fost înregistrat niciun vot exprimat prin corespondență.

Procesul de vot se desfășoară în cele 434 de secții organizate pe teritoriul județului. Autoritățile electorale continuă să monitorizeze prezența, în speranța unei mobilizări mai mari în a doua parte a zilei.

Citeste mai mult

Educație

Elevii din Botoșani, premiați la Concursul Național de Creație Literară în Limba Rromani

Publicat

Publicitate

Două eleve din județul Botoșani au obținut mențiuni la Concursul Național de Creație Literară în Limba Rromani „Ștefan Fuli”, desfășurat recent la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” din județul Mureș.

Maria Sotir, elevă în clasa a X-a la Liceul „Demostene Botez” Trușești, coordonată de profesorul Nelu Ștefan, a fost recompensată cu mențiune, obținând nota 8,30. O mențiune a fost acordată și elevei Lupu Mirabela Ionela, din clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Nicolae Călinescu” Coșula, pregătită de profesoara Claudia Bozu, care a primit nota 8,00.

La competiție a participat și eleva Lupu Larisa Valentina, tot din clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Nicolae Călinescu” Coșula. Întreaga delegație botoșăneană a fost însoțită de mediatorul școlar Larisa Azulufei de la Școala Gimnazială Nr. 2 Botoșani.

„Felicităm elevii botoșăneni pentru cele două mențiuni obținute! Talentul și munca lor contribuie la promovarea diversității culturale și a performanței în educație”, a transmis inspectorul școlar general Bogdan Gheorghe Suruciuc.

Concursul „Ștefan Fuli” are ca scop valorificarea limbii și culturii rrome prin creație literară, încurajând exprimarea autentică a elevilor în limba maternă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Procesul de votare a început la Botoșani fără probleme

Publicat

Publicitate

La Botoșani a început astăzi procesul de votare fără probleme. IJP Botoșani a transmis că pe timpul nopții, nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secțiilor de votare, iar în această dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat măsurile de protecție le-au predat președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte. 

În ceea ce privește misiunile de astăzi, așa cum în primul tur al alegerilor prezidențiale, a fost menținut un climat normal de ordine publică, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost luate măsurile necesare pentru ca și cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în condiții de siguranță și legalitate.

Peste 1.400 de angajați ai MAI vor asigura climatul normal de siguranță la nivelul întregului județ, protecția celor peste 400 de secții de vot și verificarea sesizărilor cu privire la posibile incidente electorale.

Toate misiunile structurilor MAI legate de alegeri sunt monitorizate și coordonate prin Comandamentul Operațional constituit la nicelul I.P.J. Botoșani, care este în legătură permanentă cu efectivele din teren.

Obligația de a lua măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții revine președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare, care au atribuții și în afara secției de vot, în jurul secțiilor, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Publicitate

La nivelul județului nostru sunt peste 1.800 de solicitări pentru urna mobilă, 11 dintre acestea fiind persoane private de libertate din Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

„Vă reamintim, că cetățenii români pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie,  buletinul de identitate și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Pentru exercitarea votului, documentul de identitate trebuie să fie valabil”, a transmis Centrul Județean de Comunicare Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending