Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Concursul de istorie locală „Eroul de lângă mine” și-a desemnat câștigătorii

Publicat

Concursul organizat de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Botoșani, Asociația Națională a Veteranilor de Război – filiala Botoșani și Biroul Parlamentar al deputatului Alexandra Huțu, a debutat în luna martie, iar joia trecută cele mai bune eseuri au fost premiate.

Pe 25 mai, de Ziua Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, la Cercul Militar Județean a avut loc Festivitatea de premiere, în cadrul căreia toți elevii au primit din partea organizatorilor diplome de participare, cărți istorice tipărite de Editura Militară și câte un exemplar din ultimul număr al Revistei „România Eroică”, iar ocupanții primelor trei locuri de la fiecare categorie au fost recompensați și cu premii în bani. De asemenea, profesorii care i-au îndrumat pe elevi au primit Diplome de Apreciere.

Eseurile au fost foarte bine realizate, iar noi suntem mulțumiți de faptul că am reușit prin acest concurs să încurajăm dialogul între generații care a avut ca rezultat evidențierea poveștilor impresionante ale veteranilor de război, mulți dintre aceștia fiind și prizonieri de război. Chiar dacă nu toți elevii au urcat pe podium, cu toții sunt câștigători, pentru că acum sunt mai bogați în gânduri și-n trăiri, ca urmare a cercetării pe care au realizat-o, a fost mesajul organizatorilor.

Despre acest concurs a fost informat și Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care a ținut să-i felicite pe participanți. Astfel, prin intermediul organizatorilor, ministrul a transmis fiecărui elev câte o Diplomă de Apreciere pentru recunoștința pe care aceștia au adus-o veteranilor de război.

După Festivitatea de premiere, elevii și profesorii au participat la Ceremonia Militară dedicată Zilei Eroilor care s-a desfășurat la Cimitirul Eroilor din municipiul Botoșani, iar ulterior au vizitat Muzeul cu Tradiție Militară al Unității Militare 01189.

            „Atât cât suntem în viață, avem datoria morală să ne cinstim istoria și să transmitem cultul eroilor generațiilor mai tinere, pentru că, la rândul lor, să îl transmită generațiilor viitoare. Prin intermediul acestei competiții de eseuri exact asta facem, iar dacă Dumnezeu va îngădui, o vom organiza și în 2024. Mulțumim tuturor celor care au sprijinit și susținut organizarea acestui concurs: preot militar Teodor Cenușă, inspector Școlar Loredana Ciobanu, col. (r) Sergiu Balanovici, Cercul Militar Județean, Editura Militară, UM 01189, Roland Partners, dar și colegii noștri care au fost voluntari. Nu în ultimul rând, felicitări tuturor elevilor participanți, profesorilor care i-au pregătit și părinților pentru că i-au susținut!”, au transmis organizatorii.

 

 

La secțiunea LICEU:

Premiul I – Prodan Edera (elevă în clasa a XII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sf. Ioan Iacob” Dorohoi

Premiul al II-lea – Costea Alexandra, Munteanu Alina, Borșan Morena (eleve în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Ștefan D. Luchian”, Ștefănești)

Premiul al III-lea – Melinte Patricia (elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național “A.T. Laurian”, Botoșani)

La secțiunea GIMNAZIU:

Premiul I – Breșug Miruna Andreea (elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială nr. 1, Lunca)

Premiul al II-lea – Țurcanu Anania (elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială nr. 1, Sulița)

Premiul al II-lea – Rotaru Denis-Constantin (elev în clasa a VI-a la Liceul Teoretic “Dr. Mihai Ciucă”, Săveni)

Mențiuni:

Abuhai Daria-Andreea (elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială “Mihai Munteanu”, Cordăreni)

Alexandroaie Răzvan Constantin (elev în clasa a VI-a la Colegiul Național “Mihai Eminescu”, Botoșani)

Alupoaei Teodora (elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială “Spiru Haret”, Dorohoi)

Ani-Codreanu Cezara (elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială “Spiru Haret”, Dorohoi)

Bercea Diana Florentina (elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială nr. 1 Sulița)

Cricleviț Teodora Valmia (elevă în clasa a VI-a la Liceul Teoretic “Dr. Mihai Ciucă”, Săveni)

Filip Theodor Rareș (elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială “Spiru Haret”, Dorohoi)

Gheorghiescu Anastasia-Giulia (elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială “Mihai Munteanu”, Cordăreni)

Ilași Maria (elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială “Spiru Haret”, Dorohoi)

Munteanu Miruna (elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială “Mihai Munteanu”, Cordăreni)

Muraru Andrei (elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială “Mihai Munteanu”, Cordăreni)

Nahoi Iustin (elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială nr. 1, Dumeni, com. George Enescu)

Nechita Anastasia (elevă în clasa a VI-a la Liceul Teoretic “Dr. Mihai Ciucă”, Săveni)

Săcrieru Iasmina-Maria (elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială nr. 1, Sulița)

Săvescu Raluca-Gabriela (elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială nr. 1, Draxini, com. Bălușeni)

Verinceanu Ștefan (elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială “Mihai Munteanu”, Cordăreni)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ANAF: Ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute de persoanele fizice din închiriere şi subînchiriere

Publicat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute de persoanele fizice din închirierea şi subînchirierea bunurilor mobile şi imobile din patrimoniul personal.

Conform unui comunicat al instituţiei, ghidul conţine informaţii privind definirea veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, contractul de locaţiune şi înregistrarea fiscală a acestuia, contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), modalităţile de plată ale impozitului şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi referitor la taxa pe valoarea adăugată ori sancţiuni.

Potrivit ghidului, în categoria veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor intră veniturile din închirieri şi subînchirieri de bunuri mobile şi imobile din patrimoniul personal; arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal; închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, indiferent de numărul de locuinţe în care sunt situate acestea.

Veniturile obţinute din închirieri şi subînchirieri de bunuri imobile din patrimoniul personal sunt cele din cedarea folosinţei locuinţei, a caselor de vacanţă, garajelor, terenurilor şi altele asemenea, a căror folosinţă este cedată în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere, uzufruct, arendare şi altele asemenea, inclusiv a unor părţi din acestea, utilizate în scop de reclamă, afişaj şi publicitate.

Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a
modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.

Venitul net anual din cedarea folosinţei bunurilor, altul decât cel plătit de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, din arendarea bunurilor agricole, precum şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, se stabileşte de către persoana fizică prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.

Impozitul se determină de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil, iar plata se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, precum şi din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, pentru care impunerea este finală, au obligaţia să completeze şi să depună Declaraţia unică în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părţi şi respectiv până la data de 25 mai, inclusiv a fiecărui an, pentru contractele în curs, în cazul celor care au încheiat contractele respective în anii anteriori.

De asemenea, persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, din una sau mai multe surse, sau venituri din alte categorii, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la o bază anuală de calcul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe ţară, după caz.

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor o reprezintă: nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară; nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară; nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează de către contribuabili prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul reprezentând nivelul a 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice. Declaraţia se depune până la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datorează contribuţia.

Nedepunerea “Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, până la data prevăzută în legislaţia fiscală, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 50 şi 500 de lei. AGERPRES

Citeste mai mult

Cultura

Vernisajul expoziției de grafică „Biserici şi mănăstiri din Moldova medievală”, la Memorialul Ipotești

Publicat

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, vă invită luni, 22 aprilie 2024, ora 12:00, la vernisajul expoziției de grafică Biserici şi mănăstiri din Moldova medievală, autor – Leonid Popescu, pictor, scriitor, maestru al artei, Artist al Poporului din Republica Moldova. Evenimentul va fi moderat de muzeograful Oana Petronela Buzatu-Iliescu și Cotinel Munteanu, șef serviciu muzeografie, Memorialul Ipoteşti.

În aceeași zi, începând cu ora 12:30, va avea loc şi lansarea volumelor lui Leonid Popescu Tragedie pozitivă şi Deportări din Valea Răutului, prezentate de prof. univ. dr. Silvia Bacalîm-Cheianu şi Andrei Breabăn – scriitor, eveniment moderat de șef serviciu Mihaela Anițului.

Activitățile vor avea loc în Sala Portaluri din cadrul Muzeului tematic Mihai Eminescu.

Leonid Popescu este absolvent al Institutului de Arte şi Design – Harkov, Ucraina. Debutează în 1974 cu o expoziţie personală de arte plastice la Centrul „Yurie Gagarinˮ din Chişinău. Între anii 1977-1981 se califică în echipă la restaurarea lăcaşelor de cult Catedrala „Buna Vestireˮ (Harkiv, Ucraina) şi biserica din lemn „Înălţarea Domnuluiˮ din Apşa de Jos (Dibrovo, Ucraina). Din anul 1997 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova. De-a lungul anilor a avut numeroase expoziţii personale, atât în ţara natală cât şi-n afara ei, dintre care amintim: Portrete – scriitori, Monumente istorice, Artişti plastici din Republica Moldova și Oglinda culorilor în timp. În pictura monumentală bisericească, a participat și a coordonat refacerea picturilor de la bisericile: Acoperământul Maicii Domnului  (Bucoveli, raionul Hust, Ucraina); biserica din lemn Înălţarea Domnului din Apşa de Jos (Dibrovo, Ucraina) etc.

Leonid Popescu îşi desfăşoară activitatea şi în domeniul literaturii, ca autor de texte cu ilustraţii – grafică de autor, dar şi ca autor de lucrări literare: La porţile mării; Drumul printre ziduri etc.

De-a lungul carierii a primit numeroase premii, distincţii, titluri onorifice, ca recunoaștere a prodigioasei sale cariere de artist plastic și scriitor.

Evenimentul este derulat în preambulul proiectului cultural Săptămâna Naţională a Bibliotecilor – ediţia 2024.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Vitezoman din Vârfu Câmpului, pozitiv la testarea cu DrugTest

Publicat

Miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul național DN 29C, în comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un bărbat, de 38 de ani, din aceeași localitate, care circula cu viteză peste limită.

 

Întrucât acesta avea un comportament suspect, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,04 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, bărbatul a fost testat și cu aparatul DrugTest, rezultatul indicând posibila prezență în organism a unei substanțe psihoactive.

 

Ulterior, conducătorul auto a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un bărbat din Gorbănești care s-a urcat beat la volan

Publicat

Miercuri, polițiștii din Botoșani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Gorbănești, un autoturism condus de un bărbat, de 49 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending