Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Concursul de istorie locală „Eroul de lângă mine” și-a desemnat câștigătorii

Publicat

Publicitate

Concursul organizat de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Botoșani, Asociația Națională a Veteranilor de Război – filiala Botoșani și Biroul Parlamentar al deputatului Alexandra Huțu, a debutat în luna martie, iar joia trecută cele mai bune eseuri au fost premiate.

Pe 25 mai, de Ziua Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, la Cercul Militar Județean a avut loc Festivitatea de premiere, în cadrul căreia toți elevii au primit din partea organizatorilor diplome de participare, cărți istorice tipărite de Editura Militară și câte un exemplar din ultimul număr al Revistei „România Eroică”, iar ocupanții primelor trei locuri de la fiecare categorie au fost recompensați și cu premii în bani. De asemenea, profesorii care i-au îndrumat pe elevi au primit Diplome de Apreciere.

Eseurile au fost foarte bine realizate, iar noi suntem mulțumiți de faptul că am reușit prin acest concurs să încurajăm dialogul între generații care a avut ca rezultat evidențierea poveștilor impresionante ale veteranilor de război, mulți dintre aceștia fiind și prizonieri de război. Chiar dacă nu toți elevii au urcat pe podium, cu toții sunt câștigători, pentru că acum sunt mai bogați în gânduri și-n trăiri, ca urmare a cercetării pe care au realizat-o, a fost mesajul organizatorilor.

Publicitate

Despre acest concurs a fost informat și Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care a ținut să-i felicite pe participanți. Astfel, prin intermediul organizatorilor, ministrul a transmis fiecărui elev câte o Diplomă de Apreciere pentru recunoștința pe care aceștia au adus-o veteranilor de război.

După Festivitatea de premiere, elevii și profesorii au participat la Ceremonia Militară dedicată Zilei Eroilor care s-a desfășurat la Cimitirul Eroilor din municipiul Botoșani, iar ulterior au vizitat Muzeul cu Tradiție Militară al Unității Militare 01189.

            „Atât cât suntem în viață, avem datoria morală să ne cinstim istoria și să transmitem cultul eroilor generațiilor mai tinere, pentru că, la rândul lor, să îl transmită generațiilor viitoare. Prin intermediul acestei competiții de eseuri exact asta facem, iar dacă Dumnezeu va îngădui, o vom organiza și în 2024. Mulțumim tuturor celor care au sprijinit și susținut organizarea acestui concurs: preot militar Teodor Cenușă, inspector Școlar Loredana Ciobanu, col. (r) Sergiu Balanovici, Cercul Militar Județean, Editura Militară, UM 01189, Roland Partners, dar și colegii noștri care au fost voluntari. Nu în ultimul rând, felicitări tuturor elevilor participanți, profesorilor care i-au pregătit și părinților pentru că i-au susținut!”, au transmis organizatorii.

Publicitate

 

 

La secțiunea LICEU:

Publicitate

Premiul I – Prodan Edera (elevă în clasa a XII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi

Premiul al II-lea – Costea Alexandra, Munteanu Alina, Borșan Morena (eleve în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Ștefan D. Luchian”, Ștefănești)

Premiul al III-lea – Melinte Patricia (elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani)

La secțiunea GIMNAZIU:

Premiul I – Breșug Miruna Andreea (elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială nr. 1, Lunca)

Premiul al II-lea – Țurcanu Anania (elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială nr. 1, Sulița)

Premiul al II-lea – Rotaru Denis-Constantin (elev în clasa a VI-a la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, Săveni)

Mențiuni:

Abuhai Daria-Andreea (elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Mihai Munteanu”, Cordăreni)

Alexandroaie Răzvan Constantin (elev în clasa a VI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Botoșani)

Alupoaei Teodora (elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Spiru Haret”, Dorohoi)

Ani-Codreanu Cezara (elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Spiru Haret”, Dorohoi)

Bercea Diana Florentina (elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială nr. 1 Sulița)

Cricleviț Teodora Valmia (elevă în clasa a VI-a la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, Săveni)

Filip Theodor Rareș (elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Spiru Haret”, Dorohoi)

Gheorghiescu Anastasia-Giulia (elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Mihai Munteanu”, Cordăreni)

Ilași Maria (elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Spiru Haret”, Dorohoi)

Munteanu Miruna (elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Mihai Munteanu”, Cordăreni)

Muraru Andrei (elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Mihai Munteanu”, Cordăreni)

Nahoi Iustin (elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială nr. 1, Dumeni, com. George Enescu)

Nechita Anastasia (elevă în clasa a VI-a la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, Săveni)

Săcrieru Iasmina-Maria (elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială nr. 1, Sulița)

Săvescu Raluca-Gabriela (elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială nr. 1, Draxini, com. Bălușeni)

Verinceanu Ștefan (elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „Mihai Munteanu”, Cordăreni)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Accident la Flămânzi! Cinci persoane au fost evaluate de cadrele medicale

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în orașul Flămânzi. În eveniment au fost implicate două mașini, în care se aflau, în total, cinci persoane.

 

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ Botoșani.

Publicitate

 

Aceștia au constatat faptul că ambele autoturisme erau în afara părții carosabile, iar toate persoanele erau ieșite din interior.

 

Publicitate

Din fericire, nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Alexandra Huțu, candidat PSD la Senatul României

Publicat

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Alexandra Huțu, deputatul și candidatul PSD pentru Senatul României.

Alexandra Huțu a vorbit despre inițiativele sale legislative din ultimii patru ani din Camera Deputaților dar și despre planurile sale ca viitor senator în Parlamentul Românei alături de unul dintre cei mai tineri primari ai PSD din județul Botoșani, primarul comunei Gorbănești, Ionuț Lucian Melinte.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240017)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Cateheza demonstrativă în Parohia „Sfinții Voievozi” Cristești susținută de preotul Mihai Bendiac

Publicat

Publicitate
Elevii clasei a VIII-a A de la Școala Gimnazială Nr. 1 Cristești au participat la Cateheza „Dumnezeu se descoperă mai ușor oamenilor încercați de boală sau suferințe fizice”.
Au fost prezenți părintele Bogdan Azamfirei , coordonatorul activităților catehetice la nivel de protopopiat, părintele Daniel-Constantin Țăranu, misionar protopopesc, părintele Ciornei Mihai-Gabi Bucătăriu, de la Bălușeni, părintele Claudiu Ionescu de la Buzeni și părintele Ovidiu Lungu de la Unguroaia care a conferențiat în partea a doua a întâlnirii.
„Mulțumirile se adresează tinerilor noștri, părintelui Bendiac Mihai Paroh la Parohia Cristești II și conferențiarul de astăzi, doamnei profesor de religie Feciuc Mihaela și părinților participanți”, au transmis organizatorii evenimentului.
Sursa: Protopopiatul Botoșani

Citeste mai mult

Eveniment

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen în ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniştrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

România şi Bulgaria, membre ale Uniunii Europene şi NATO, au aderat parţial la Schengen în martie, după un acord cu Austria care s-a opus iniţial aderării lor pe motiv că trebuie să facă mai mult pentru a preveni imigraţia ilegală.

Deşi controalele la frontierele aeriene şi maritime dintre România şi Bulgaria şi celelalte 27 de ţări membre ale zonei Schengen au fost ridicate, negocierile cu Austria privind intrarea în Schengen şi cu graniţele terestre au continuat pe tot parcursul anului 2024, aminteşte Reuters.

Publicitate

„Cele două ţări au făcut paşi importanţi pentru a obţine statutul de membru cu drepturi depline”, a declarat ministrul de interne ungar Sandor Pinter, într-o conferinţă de presă, după discuţii cu omologii săi român, bulgar şi austriac. ”Suntem… cu un pas mai aproape ca Bulgaria şi România să devină membre cu drepturi depline ale Schengen”, a adăugat el.

Pinter a anunţat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniştrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puţin 100 de poliţişti de frontieră pentru a proteja graniţa dintre Turcia şi Bulgaria.

România şi Bulgaria se află pe rute majore pentru comerţul ilegal cu arme şi droguri, precum şi pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigaţie amănunţită, că cele două ţări au îndeplinit toate cerinţele Schengen.

Publicitate

România a descris opoziţia Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenţia de frontieră Frontex care arată că migranţii ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

„România şi Bulgaria aparţin pe deplin spaţiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuţiilor informale de astăzi (vineri – n.r.), la Budapesta. Urmează decizia oficială a @EUCouncil”, a reacţionat pe platforma X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 

Publicitate


La rândul său, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a salutat tot pe platforma X „evoluţia pozitivă în privinţa aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei” şi a menţionat că legislativul european a fost vârful de lance al acestui demers de la bun început.


”Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai puternică”, a apreciat Metsola, care a adăugat că aşteaptă cu nerăbdare o decizie finală în următoarele zile.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a apreciat la rândul său că „cetăţenii României şi Bulgariei aparţin Schengen şi merită să beneficieze pe deplin de libertăţile” acestui spaţiu comun.

„Astăzi am făcut un pas important către o decizie pozitivă a Consiliului de luna viitoare”, a declarat politiciana suedeză, care la 11 decembrie nu va mai fi comisar pentru afaceri interne. Portofoliul ei urmează să fie preluat de austriacul Magnus Brunner, dacă votul din plenul Parlamentului European de săptămâna viitoare validează – aşa cum este de aşteptat – noua Comisie Europeană, care îşi va începe activitatea la 1 decembrie, notează EFE. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending