Concursul organizat de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Botoșani, Asociația Națională a Veteranilor de Război – filiala Botoșani și Biroul Parlamentar al deputatului Alexandra Huțu, a debutat în luna martie, iar joia trecută cele mai bune eseuri au fost premiate.
Pe 25 mai, de Ziua Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, la Cercul Militar Județean a avut loc Festivitatea de premiere, în cadrul căreia toți elevii au primit din partea organizatorilor diplome de participare, cărți istorice tipărite de Editura Militară și câte un exemplar din ultimul număr al Revistei „România Eroică”, iar ocupanții primelor trei locuri de la fiecare categorie au fost recompensați și cu premii în bani. De asemenea, profesorii care i-au îndrumat pe elevi au primit Diplome de Apreciere.
„Eseurile au fost foarte bine realizate, iar noi suntem mulțumiți de faptul că am reușit prin acest concurs să încurajăm dialogul între generații care a avut ca rezultat evidențierea poveștilor impresionante ale veteranilor de război, mulți dintre aceștia fiind și prizonieri de război. Chiar dacă nu toți elevii au urcat pe podium, cu toții sunt câștigători, pentru că acum sunt mai bogați în gânduri și-n trăiri, ca urmare a cercetării pe care au realizat-o”, a fost mesajul organizatorilor.
Despre acest concurs a fost informat și Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care a ținut să-i felicite pe participanți. Astfel, prin intermediul organizatorilor, ministrul a transmis fiecărui elev câte o Diplomă de Apreciere pentru recunoștința pe care aceștia au adus-o veteranilor de război.
După Festivitatea de premiere, elevii și profesorii au participat la Ceremonia Militară dedicată Zilei Eroilor care s-a desfășurat la Cimitirul Eroilor din municipiul Botoșani, iar ulterior au vizitat Muzeul cu Tradiție Militară al Unității Militare 01189.
„Atât cât suntem în viață, avem datoria morală să ne cinstim istoria și să transmitem cultul eroilor generațiilor mai tinere, pentru că, la rândul lor, să îl transmită generațiilor viitoare. Prin intermediul acestei competiții de eseuri exact asta facem, iar dacă Dumnezeu va îngădui, o vom organiza și în 2024. Mulțumim tuturor celor care au sprijinit și susținut organizarea acestui concurs: preot militar Teodor Cenușă, inspector Școlar Loredana Ciobanu, col. (r) Sergiu Balanovici, Cercul Militar Județean, Editura Militară, UM 01189, Roland Partners, dar și colegii noștri care au fost voluntari. Nu în ultimul rând, felicitări tuturor elevilor participanți, profesorilor care i-au pregătit și părinților pentru că i-au susținut!”, au transmis organizatorii.
Publicitate
La secțiunea LICEU:
Premiul I – Prodan Edera (elevă în clasa a XII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi
Premiul al II-lea – Costea Alexandra, Munteanu Alina, Borșan Morena (eleve în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Ștefan D. Luchian”, Ștefănești)
Premiul al III-lea – Melinte Patricia (elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani)
La secțiunea GIMNAZIU:
Premiul I – Breșug Miruna Andreea (elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială nr. 1, Lunca)
Premiul al II-lea – Țurcanu Anania (elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială nr. 1, Sulița)
Premiul al II-lea – Rotaru Denis-Constantin (elev în clasa a VI-a la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, Săveni)
Mențiuni:
– Abuhai Daria-Andreea (elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Mihai Munteanu”, Cordăreni)
– Alexandroaie Răzvan Constantin (elev în clasa a VI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Botoșani)
– Alupoaei Teodora (elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Spiru Haret”, Dorohoi)
– Ani-Codreanu Cezara (elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Spiru Haret”, Dorohoi)
– Bercea Diana Florentina (elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială nr. 1 Sulița)
– Cricleviț Teodora Valmia (elevă în clasa a VI-a la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, Săveni)
– Filip Theodor Rareș (elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Spiru Haret”, Dorohoi)
– Gheorghiescu Anastasia-Giulia (elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Mihai Munteanu”, Cordăreni)
– Ilași Maria (elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Spiru Haret”, Dorohoi)
– Munteanu Miruna (elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Mihai Munteanu”, Cordăreni)
– Muraru Andrei (elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Mihai Munteanu”, Cordăreni)
– Nahoi Iustin (elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială nr. 1, Dumeni, com. George Enescu)
– Nechita Anastasia (elevă în clasa a VI-a la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, Săveni)
– Săcrieru Iasmina-Maria (elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială nr. 1, Sulița)
– Săvescu Raluca-Gabriela (elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială nr. 1, Draxini, com. Bălușeni)
– Verinceanu Ștefan (elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „Mihai Munteanu”, Cordăreni)
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Duminică, 2 martie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ilie” Manolesti Vale, Protopopiatul Botoșani, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, ierarhul îl va hirotoni pe noul preot al acestei comunități, diaconul Ionuț Cașcaval.
De altfel, teologul Ionuț Cașcaval, fiul părintelui Ioan Cașcaval, parohul Bisericii din Costești, Răchiți și ginerele părintelui Vasile-Emanoil Crețu, parohul Bisericii din Cătămărăști Deal, a trăit joi, 20 februarie, momente emoționante la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde a fost hirotonit diacon, în prezența rudelor și prietenilor.
„Preoția sau hirotonia este Taina în care, prin punerea mâinilor episcopului și prin rugăciune, harul divin se pogoară asupra unui candidat anume pregătit, sfințindu-l și așezându-l într-o treaptă a ierarhiei bisericești, împărtășindu-i acestuia puterea de a învăța cuvântul lui Dumnezeu, de a săvârși lucrările sfinte și de a conduce pe credincioși pe calea mânturii” (Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, Din aspectul sacramental al Bisericii, în Studii Teologice, XVIII, 1966, nr. 9-10, p. 553).
Sfânta Taină a Preoției se împărtășește așadar unor bărbați anume pregătiți pentru a o primi cu vrednicie. Însuși Mântuitorul Iisus Hristos i-a ales pe Sfinții Apostoli și i-a învățat, prin toate câte a făcut între oameni, cele ale Împărăției lui Dumnezeu. După aceea i-a învrednicit de deosebita cinste de a propovădui Sfânta Evanghelie și de a săvârși fapte minunate. Adresându-se lor, a așezat și Taina Preoției prin cuvintele: „Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi. Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt; cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți tine, vor fi ținute” (Ioan XX, 21—23).
568 de botoşăneni au fost salvaţi/evacuați de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări, autoturisme implicate în accidente rutiere sau din alte situații care le puneau viața sau sănătatea în pericol. Alte 5 729 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns, la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.
Anul trecut, 9 069 de botoşăneni au chemat în ajutor forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, ceea ce înseamnă o medie de 24 de misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu 2023, numărul celor care au apelat la sprijinul pompierilor a crescut cu peste 16%.
Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 582 incendii (157 incendii de vegetație uscată), 5 916 intervenţii SMURD și 2 571 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanare muniţie neexplodată, degajare persoane blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocare uşi, transport persoane bolnave, înlăturare pericol de incendiu în urma unor accidente rutiere, misiuni de recunoaștere și educare preventivă a populației, transport apă menajeră în localitățile afectate de secetă, etc.).
În 431 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.
Peste 36% mai multe incendii în 2024, față de anul anterior
În 2024, forțele de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 582 de incendii din care 157 de vegetație uscată, cu 36,61% mai multe față în anul precedent (426 incendii în 2023, din care 75 de vegetație uscată).
Publicitate
Mai bine de jumătate dintre acestea au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
Ministerul Educației cere inspectorilor școlari și directorilor de școli să verifice dacă sunt respectate regulile privind utilizarea telefoanelor mobile. Ministrul Daniel David spune că nu susține interzicerea totală a telefoanelor mobile în școală, scrie alba24.ro.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că nu susține interzicerea totală a telefoanelor mobile în școală. Însă, în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să fie asigurat un control ”riguros” în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când este cazul și pentru a evita ”interferența perturbatoare” cu actul educațional.
”Toți actorii sistemului de educație – elevi, profesori, părinți – trebuie să cunoască aceste reglementări și să le implementeze riguros și curajos, inclusiv pe linia sancțiunilor existente. În cazul specific al telefoanelor mobile, așa cum am mai declarat, nu susțin interzicerea totală a acestora în școală.
Însă, în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să asigurăm un control riguros în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când este cazul și mai ales pentru a evita interferența perturbatoare cu actul educațional”, a declarat ministrul Daniel David, citat într-un comunicat al ministerului, potrivit Agerpres.
Ministerul Educației și Cercetării solicită tuturor inspectorilor și directorilor de unități școlare examinarea regulamentelor proprii privind prevenirea, controlul și sancțiunile impuse în astfel de situații, inclusiv evaluarea modalității de implementare a acestora.
”Obiectivul este protejarea contextului educațional și a intereselor educaționale ale elevului, implicit ale statutului cadrului didactic”, a transmis MEC.
Publicitate
Reprezentanții ministerului reamintesc că, în cazul concret al telefoanelor mobile, există – prin lege și prin alte norme legale subsecvente – reglementări privind interdicția utilizării acestora pe durata orelor de curs, cu excepția situațiilor în care sunt folosite cu acordul cadrului didactic în scop educațional.