Connect with us
Publicitate

Administratie

FOTO: Complexul Corecțional de la Penitenciarul Botoșani, un proiect care prinde contur

Publicat

Publicitate

Un vis al conducerii Penitenciarului Botoșani tinde să se materializeze și este vorba despre proiectul  Complexului Corecțional, format din pavilion de deținere cu o capacitate de de locuri de cazare și spații destinate activităților de autogospodărire, precum și un centru multifuncțional pentru Serviciul de Probațiune Botoșani.

Complexul își propune atât crearea unor spații de deținere la standarde europene, cât și facilități pentru formarea deprinderilor de viață independentă de către persoanele custodiate aflate în perioada premergătoare liberării și care se pregătesc astfel pentru revenirea în societate.

„Anunțul lansat pentru achiziția publică de lucrări construcții i-a adus alături de noi pe reprezentanții ABC CON INTERNATIONAL, care au răspuns prezent și s-au angajat să transforme VISUL nostru în REALITATE prin finalizarea investiției estimată la o valoare de peste 30 de milioane de lei +TVA într-un termen de de luni.
Astăzi am SEMNAT contractul de lucrări pentru execuția investiției “Complex Corecțional” de la Penitenciarul Botoșani, am bătut palma și de mâine PREGĂTIM predarea amplasamentului către constructor!!!
Pășim încrezători în experiența și capacitatea tehnică și logistică a partenerilor noștri contractuali și vă invităm să urmărim împreună evoluția lucrărilor, atât în cadrul complexului corecțional, cât și în cadrul celuilalt proiect de infrastructură aflat deja în derulare, obiective de o importanță majoră pentru sistemul penitenciar românesc”, s-au exprimat oficialii instituției menționate.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

20 mai: Ziua Mondială a Metrologiei. Cum a apărut metrul ca unitate de măsură

Publicat

Publicitate

Această convenție a fost un acord internațional semnat de reprezentanții a 17 națiuni la Paris, care a stabilit un cadru pentru colaborare globală în domeniul metrologiei, disciplinei care se ocupă cu măsurarea.

Principalul obiectiv al Convenției Metrului a fost să asigure uniformitatea măsurătorilor în întreaga lume, ceea ce este esențial pentru comerț, industrie, știință și tehnologie.

Convenția a instituit crearea prototipurilor internaționale pentru unitățile de măsură fundamentale, cum ar fi metrul și kilogramul, care să fie utilizate ca standarde de referință.

Publicitate

Ziua Mondială a Metrologiei subliniază importanța măsurătorilor precise și standardizate în viața de zi cu zi și în diverse sectoare ale economiei, cum ar fi sănătatea, siguranța, mediul, industria și comerțul.

Sărbătoarea evidențiază necesitatea colaborării internaționale pentru menținerea și îmbunătățirea sistemelor de măsurare.

Precizia și acuratețea măsurătorilor depind de standardele comune și de cooperarea între țări.

Publicitate

Evenimentele și activitățile organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Metrologiei au rolul de a educa publicul și profesioniștii despre progresele în domeniul metrologiei și despre modul în care acestea influențează viața cotidiană și dezvoltarea tehnologică.

20 mai: Ziua Mondială a Metrologiei: Cum s-a ajuns la metrul standard

Evoluția metrului standard a fost un proces complex care a implicat diverse propuneri, măsurători și decizii la nivel internațional.

Iată un rezumat al pașilor principali care au condus la definirea și adoptarea metrului standard:

Publicitate

Primele Propuneri (Secolul XVIII)

În perioada iluminismului, a existat o cerere tot mai mare pentru un sistem de măsurători unificat și raționalizat.

În 1790, Talleyrand a propus Adunării Naționale Franceze să creeze un sistem de măsură universal.

Publicitate

Definirea Inițială (1791)

Academia Franceză de Științe a propus ca metrul să fie definit ca a zecea milionime parte din distanța dintre Ecuator și Polul Nord de-a lungul meridianului care trece prin Paris.

Această definiție a fost aleasă pentru a avea o unitate de măsură bazată pe fenomene naturale, spre deosebire de unitățile arbitrare folosite anterior.

Expediția Geodezică (1792-1799)

Pentru a determina exact această lungime, o expediție geodezică a fost organizată de Pierre Méchain și Jean-Baptiste Delambre, care au măsurat segmentul meridianului între Dunkerque și Barcelona.

Aceasta a permis calcularea unui meridian terestru.

Prototipul de Platină (1799)

Pe baza măsurătorilor obținute, un prototip fizic al metrului a fost realizat din platină și prezentat în 1799.

Acest prototip, cunoscut sub numele de „metrul arhivistic”, a fost adoptat oficial de către Franța și a devenit baza pentru măsurătorile ulterioare.

Convenția Metrului (1875)

Pentru a standardiza măsurătorile la nivel internațional, Convenția Metrului a fost semnată în 1875 de către 17 națiuni.

Aceasta a dus la crearea Biroului Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM) și la realizarea unui nou prototip internațional dintr-un aliaj de platină-iridiu.

Prototipul Internațional din 1889

În 1889, primul prototip internațional al metrului, realizat dintr-un aliaj de 90% platină și 10% iridiu, a fost adoptat. Acest prototip a fost depozitat la BIPM și a fost utilizat ca standard de referință pentru toate măsurătorile metrice.

Redefinirea pe Bază de Lungime de Undă (1960)

Cu avansurile în tehnologie și necesitatea unor măsurători mai precise, în 1960, definiția metrului a fost schimbată pentru a fi bazată pe lungimea de undă a radiației emise de atomii de cripton-86.

Aceasta a permis o mai mare precizie în realizarea și replicarea măsurătorilor.

Definiția Modernă (1983)

În 1983, a avut loc o altă redefinire majoră, bazată pe constanta vitezei luminii în vid. Astfel, metrul a fost definit ca fiind lungimea parcursă de lumină în vid într-un interval de 1/299,792,458 dintr-o secundă.

Această definiție leagă metrul de o constantă fundamentală a naturii, asigurând o precizie și stabilitate extrem de ridicate.

Citeste mai mult

Eveniment

Se schimbă vremea. Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România

Publicat

Publicitate

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de România, dar vestea bună este că acesta a mai scăzut în intensitate. Astfel, duminică seară și luni, ploile, vijeliile și grindină se vor manifestă izolat în zonele montane și unele regiuni din vest, centrul și nordul țării, după care, de marți, se vor extinde către vest și sud-vest, iar de miercuri și joi vor cuprinde întreagă țara.

În privința temperaturilor și mâine dimineață, vor fi temperaturi modeste în partea de sud a țării, însă de marți vorbim de o vreme caldă în mai toate zonele, cu temperaturi între 22 și 29 de grade.

Miercuri și joi vom vorbi de o vreme, în general instabilă, în mai toată țară. Apoi, spre weekend-ul viitor, sâmbătă și duminică, să contăm totuși pe o ușoară ameliorare, iar temperaturile vor începe să crească din nou.

Publicitate

„Ne vom apropia practic de 30 de grade”, a spus meteorologul ANM Mihai Hustiu, la un post TV..

Aceste fenoene sunt provocate de activitatea ciclonică din Europa Centrală dinspre Marea Mediterana, care avansează către România, a spus meteorologul ANM.

În ultimele zile au fost fenomene meteo extreme în Europa. Coduri de vreme rea au fost emise în 17 țări europene. În Germania, inundațiile și grindină au făcut ravagii, fiind înregistrate cantități record de precipitații. Și Franța, Belgia, Olanda au fost serios afectate, iar în Italia, vântul a fost devastator.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Eveniment plin de emoție la Avrămeni! Festivalul de pricesne „Patimile și Învierea Domnului” a ajuns la ediția a VI-a

Publicat

Publicitate
În a treia duminică după Paști, la Biserica Sfântul Dumitru din parohia Avrămeni, în cadrul Cercului Pastoral ”Sf.Mc. Efrem cel Nou”, protopopiatul Săveni, s-a desfășurat Festivalul de pricesne „Patimile și Învierea Domnului”, ediția a VI-a.
Pe o scenă amenajată în curtea Bisericii, s-au prezentat și au cântat în costume tradiționale, grupurile vocale aparținând parohiilor implicate: Adășeni, Avrămeni, Aurel Vlaicu, Flondora, Tudor Vladimirescu, Zahoreni precum și ATOR Zoițani.
Cu acest binecuvântat prilej, preotul paroh Alin Rățoi și-a exprimat bucuria de a găzdui această manifestare cultural-religioasă, apreciind colaborarea cu enoriașii și credincioșii care și-au arătat disponibilitatea de fi prezenți la activitate, remarcând de asemenea că interesul față de astfel de acțiuni a crescut anual.
Totodată , a precizat că organizarea evenimentului a fost susținută de către voluntari din parohie, resursele proprii implicate fiind obținute din donațiile enoriașilor.
În cuvintele de apreciere adresate la final, părintele Dan Muraru, misionar protopopesc al Protopopiatului Saveni, a reamintit acest îndemn pe care îl întâlnim la Sfânta Liturghie: „cu o inimă şi cu o gură”, ca o actualizare a fragmentului scripturistic: „Iar Dumnezeul răbdării şi al mângâierii să vă dea vouă a gândi la fel unii pentru alţii, după Iisus Hristos, pentru ca toţi laolaltă şi cu o singură gură să slăviţi pe Dumnezeu şi Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos” (Romani 15, 5-6).
Priceasna sau cântarea religioasă este un mod de manifestare a gândurilor, trăirilor și învățăturilor Bisericii. Prin pricesne dobândim și o educație religioasă, descoperind drumul către Dumnezeu, a mai spus părintele.
De asemenea, părintele Ciprian Strâmbu, într-un discurs plin de emoție și-a luat rămas bun de la credincioși și colegii preoți, domnia sa beneficiind de un transfer la o altă parohie.
În final, s-au adresat urări tuturor femeilor creștine prezente, cu prilejul Duminicii Mironosițelor.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) VIDEO: Lucian Trufin „Soluția pentru a ține tinerii în Botoșani e să îi învățăm o meserie bine plătită, după modelul școlii de meserii de la Vlăsinești”

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani consideră că cel mai eficient mod pentru a-i determina pe tineri să nu mai plece la muncă în străinătate sau în alte județe este de a le oferi posibilitatea de a munci în Botoșani pe un salariu decent. Iar soluția prin care se poate realiza acest lucru este înființarea școlilor de meserii, după modelul școlii înființate de Lucian Trufin la Vlăsinești în perioada în care era primarul localității.

Cred că un tânăr care învață o meserie care îi asigură în Botoșani un salariu de 1.000 – 1.400 de euro pe lună, nu va mai pleca la muncă în altă parte. Acest lucru este posibil. Eu nu vă spun povești și nici generalități cum spun alții. Eu vă vorbesc de lucruri concrete, din propria mea experiență de primar care a înființat o școală de meserii la Vlăsinești. Deci soluția există și o putem multiplica în tot județul. Există soluții pentru un trai mai bun!”, a declarat candidatul PSD pentru Consiliul Județean.

Modelul de succes al școlii de meserii de  la Vlăsinești

Publicitate

Într-adevăr, Școala Profesională „Gheorghe Burac” a fost înființată în Vlăsinești în anul 2015, iar până acum a format mai multe generații de mecanici și conducători profesioniști de utilaje agricole, care au fost angajați de firmele de profil din zonă. După angajarea primilor absolvenți pe salarii foarte bune, chiar de invidiat pentru mediul rural, cererile de înscriere au explodat, fiind necesară introducerea unui examen de admitere pentru a selecta viitorii elevi. Pe lângă școala propriu-zisă există și un atelier pentru practica mecanică agricolă, care a fost modernizat cu bani europeni. Practica agricolă e parcursă de elevi direct „în brazdă”, cu utilaje de ultimă generație. Elevii primesc o bursă lunară, iar școala le asigură pregătirea gratuită pentru obținerea permisului de conducere la categoriile B și Tr. (tractor).

Modelul poate fi multiplicat în tot județul

Putem înființa astfel de școli de meserii în mai multe zone din județ, în funcție de specificul activităților economice din fiecare regiune. E important să discutăm cu antreprenorii, să vedem care sunt calificările de care au nevoie, iar apoi înființăm școli de meserii pe profilul corespunzător. Asta le oferă oamenilor de afaceri forța de muncă specializată de care au nevoie, iar tinerii știu sigur că, dacă sunt serioși și învață meseria respectivă, vor avea un loc de muncă bine plătit”, a explicat Lucian Trufin.

Publicitate

Școlile de meserii vor atrage și noi investiții în Botoșani

Candidatul PSD pentru șefia Consiliului Județean spune că astfel de școli nu vor rezolva doar problema forței de muncă pentru antreprenori existenți și a tinerilor care vor să muncească pe un salariul decent. Totodată, școlile de meserii vor atrage noi investiții.

Investitorii își dezvoltă activitățile economice acolo unde știu că au forța de muncă specializată pentru profilul lor. Când vor vedea că Botoșaniul pregătește tineri în mai multe meserii foarte căutate, vor fi interesați să-și deschidă afacerea în Botoșani. Dacă le mai oferim și facilitățile pentru producția locală pe care le-am inclus în programul Fabricat în Botoșani, atunci cu siguranță vor fi interesați să investească în județul nostru. Iar asta va genera o cerere și mai mare de specialiști, deci o perspectivă sigură pentru tinerii serioși din județul nostru”, a mai precizat candidatul PSD pentru șefia Consiliului Județean, Lucian Trufin.

Publicitate

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending