Connect with us

Eveniment

FOTO: Ceremonie emoționantă în Parohia Dămideni. Părintele protopop de Săveni l-a învestit pe noul paroh , un ucenic al Sihăstriei Neamț

Publicat

Publicitate

Într-o atmosferă de sărbătoare și bucurie duhovnicească, Parohia cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din localitatea Dămideni, comuna Românești, județul Botoșani, și-a primit recent noul păstor sufletesc. Pr. Sebastian-Constantin Chifan, un tânăr teolog format în duhul smereniei și al iubirii de Dumnezeu, a fost hirotonit preot și a preluat cârma spirituală a comunității, promițând să fie un ghid credincios pe drumul către mântuire. Au participat la eveniment unic și membrii comunităților Ilișeni și Rânghileşti-Deal, arondate parohiei-mamă, Dămideni.

Un ucenic al Sihăstriei Neamț

Pr. Sebastian-Constantin Chifan nu este doar un teolog, ci și un ucenic al Mănăstirii Sihăstria Neamț, unde și-a petrecut aproape 10 ani învățând tainele vieții monahale și ale slujirii creștine autentice. Sub îndrumarea duhovnicilor înțelepți și harismatici ai acestei mănăstiri de renume, el a fost modelat nu doar ca teolog, ci și ca om al rugăciunii și al ascultării. „Acești ani m-au învățat ce înseamnă să fii aproape de Dumnezeu, să pui pe primul loc iubirea față de aproapele și să împlinești voia Lui în orice clipă,” mărturisește tânărul preot.

Un ajutor destoinic îi va fi părintelui Sebastian chiar preoteasa sa, Doinița-Ionela, care este decisă să îl sprijine în toate proiectele pe care le va întreprinde în parohie, convinsă fiind că în spatele unui preot râvnitor stă o preoteasă puternică, devotată și credincioasă.

Un început promițător la Dămideni

Hirotonia sa ca preot al parohiei din Dămideni a fost un moment emoționant pentru întreaga comunitate. „Ne-am rugat mult să primim un preot care să fie aproape de noi și de nevoile noastre sufletești, iar Dumnezeu ne-a ascultat,” spun enoriașii.

Publicitate

Pr. Sebastian își propune să consolideze legătura credincioșilor cu biserica și să promoveze valorile autentice ale Ortodoxiei: rugăciunea, iubirea, solidaritatea și munca în comunitate. „Vreau să fiu nu doar un slujitor al altarului, ci și un prieten al oamenilor, să le ofer sprijinul de care au nevoie în viața lor de zi cu zi,” a declarat el.

Planuri îndrăznețe

Deși este abia la începutul activității sale preoțești, pr. Sebastian are planuri îndrăznețe pentru parohia sa. Printre prioritățile sale se numără: consolidarea programelor catehetice pentru copii și tineri, pentru a-i apropia mai mult de valorile creștine, organizarea de activități caritabile, destinate sprijinirii celor nevoiași din localitate, restaurarea bisericii și a patrimoniului parohial, pentru a asigura continuitatea tradiției ortodoxe în această zonă.

„Deși Biserica aceasta este atât de frumoasă și maiestuoasă, există multe lipsuri ce trebuie acoperite pentru bună desfășurare a lucrurilor, printre care enumerăm: rezolvarea problemei privind încălzirea și instalația de încălzire, instalarea în Sf. Altar a unui spălător(chiuvete) pentru slujitori, realizarea unor piese de mobilier și achiziționarea unor obiecte pentru cult”, a spus părintele Sebastian.

La finalul Sfintei Liturghii, a urmat momentul intens așteptat de credincioșii din zonă, învestirea părintelui de către pr. protopop Constantin Macuc de la protoieria Săveni. Ceremonia a fost încununată de o slujbă care a adus lacrimi în ochii celor prezenți, parastasul de obște pentru ctitori, eroi și Pr. Andrei Berbeci, fostul paroh al comunității.

Un exemplu de dedicare și credință

Părintele Andrei Berbeci, care a trecut în veșnicie la vârsta de 37 de ani, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani de mitropolitul Teofan, în anul 2021. Era un foarte bun administrator și în trei ani a refăcut interiorul, dar și exteriorul, bisericii din Rânghilești. Nu o dată a lăsat reverenda în cui și a muncit cot la cot cu gospodarii satului la înfrumusețarea bisericii. La Dămideni, a strâns în jurul său copiii și a făcut cateheză în cel mai atractiv mod, astfel încât cu toții îl iubeau și umpleau biserica din sat la sfintele slujbe.

Din voia lui Dumnezeu și pentru a șterge lacrimile creștinilor din Dămideni, a fost rânduit ca nou paroh tânărul preot Sebastian-Constantin Chifan care reprezintă o rază de speranță pentru parohia amintită. Cu o educație solidă și o formare spirituală profundă, el este pregătit să își dedice viața comunității pe care o slujește, punând în practică valorile pe care le-a învățat în anii de ucenicie la Mănăstirea Sihăstria Neamț.

În localitatea Dămideni, credincioșii privesc cu încredere spre viitor, știind că au în preotul lor un sprijin de nădejde și un adevărat slujitor al lui Dumnezeu.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Regal artistic la Festivalul francofon regional de artă teatrală „PAROLES ET THÉÂTRE”- ediția a XIV-a ‎

Publicat

Publicitate

Aula Magna a Colegiului Naţional „A. T. Laurian” a găzduit sâmbătă, 12 aprilie, ce-a de-a XIV-a ediţie a Festivalului francofon regional de artă teatrală „Parole et théâtre”.

La deschiderea oficială au participat  inspector școlar general, prof. Bogdan-Gheorghe Suruciuc, reprezentanţii conducerii celor trei licee organizatoare, membrii juriului, profesori invitaţi, elevi concurenţi şi voluntari, părinţi, susţinători, profesori organizatori.

Instituţiile organizatoare ale acestei ediţii a festivalului au fost Colegiul Naţional „A. T. Laurian” Botoşani, Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani și Asociaţia română a profesorilor de limbă franceză (ARPF) – filiala Botoşani.

Juriul a fost format din: Irina Mititelu – președinte al juriului, actor la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani, Andreea-Gabriela Suceveanu, profesor de artă muzicală Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani, Andreea Anghelache  profesor de franceză Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoşani, Manuela Drobotă, profesor-doctor specialitatea limba franceză Şcoala Gimnazială Nr. 12 Botoşani, Mihaela-Dorina Barbacaru, reprezentanta ARPF Botoşani, profesor de franceză Şcoala Gimnazială Nr. 12 Botoşani.

Concursul pentru participarea directă a fost organizat pe trei secţiuni: teatru, recitare artistică, interpretare vocal-instrumentală. Concursul a avut aproape 60 de momente artistice, unde au evoluat copii din mai mult de 25 de şcoli, iar întreg festivalul a fost un regal de „artă teatrală”.

„ Liceul de Artă „Ştefan ‎Luchian” Botoşani, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” și-au unit forțele și au organizat astăzi, 12 aprilie 2025, sub egida Asociaţiei Române a Profesorilor de limbă franceză (ARPF), filiala Botoşani, cea de-a XIV-a ediție a Festivalului francofon regional de artă teatrală Paroles et théâtre.
Festivalul concurs constă în trei secțiuni de participare și este destinat elevilor de gimnaziu şi ‎de liceu, pasionați de limba franceză, muzică, poezie și teatru.
Reprezentațiile avute de tineri pe scenă, în cadrul concursului, au atras publicul spectator și au dovedit că limba franceză se studiază intens şi cu pasiune în unitățile de învățământ din județul Botoşani”, a apreciat șeful Inspectoratului Școlar Botoșani, inspector general Bogdan Suruciuc.
Vom reveni cu lista câștigătorilor.
 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Check-in-ul și biletul de îmbarcare ar putea fi eliminate. Schimbări majore propuse la călătoriile cu avionul

Publicat

Publicitate

Călătoriile cu avionul ar putea suferi transformări importante în viitorul apropiat. Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO), agenția specializată a ONU responsabilă cu reglementarea aviației civile la nivel global, propune un nou sistem digital care ar putea schimba radical modul în care pasagerii tranzitează aeroporturile, informează alba24.ro.

Noua inițiativă vizează introducerea unui „permis de călătorie” digital, menit să înlocuiască parțial documentele fizice actuale și să eficientizeze procesele de check-in, securitate și control al frontierelor. Permisul ar urma să conțină toate informațiile esențiale despre pasageri, fiind integrat într-un sistem digital securizat accesibil autorităților și companiilor aeriene.

Propunerea ICAO face parte dintr-un efort mai amplu de modernizare a infrastructurii aeriene globale și de creștere a siguranței și eficienței în contextul noilor provocări tehnologice și de securitate. Dacă va fi adoptată, măsura ar putea duce la un nou standard internațional pentru călătoriile cu avionul.

Acesta ar permite pasagerilor să stocheze informațiile din pașaport pe dispozitivele lor pentru a fi utilizate în călătorii. Pașaportul digital va elimina obligația de check-in și de bilet de îmbarcare. Modificările ar putea intra în vigoare în următorii trei ani, potrivit publicației TheTimes.

Schimbări majore propuse la călătoriile cu avionul

În prezent, cei care zboară trebuie să facă check-in, care poate fi realizat online sau la aeroport. Apoi li se eliberează un bilet de îmbarcare cu cod de bare. Acesta este scanat de pasageri în mai multe puncte din aeroport, inclusiv la poarta de acces spre avion, înainte de îmbarcare.

Schimbările ar face ca biletele de îmbarcare și necesitatea de a face check-in pentru zboruri să fie eliminate. În schimb, călătorii vor descărca un „permis de călătorie” pe telefonul lor când rezervă un zbor. Permisul va fi actualizat automat dacă se fac modificări la rezervare.

Publicitate

Pasagerii vor putea, de asemenea, să își încarce pașapoartele pe telefon și să treacă prin aeroporturi folosind fața acestora pentru verificare. În loc să facă check-in manual, care permite companiilor aeriene să știe cine intenționează să se îmbarce în zborurile lor, companiile aeriene vor fi alertate când pasagerii sosesc la aeroport și fața acestora este scanată.

Pentru ca planurile să fie implementate cu succes, sunt necesare modernizări ale infrastructurii aeroporturilor, inclusiv tehnologia de recunoaștere facială și capacitatea de a citi un pașaport de pe un dispozitiv mobil.

Schimbări propuse și în modul de gestionare a întârzierilor și zborurile de legătură

Modul în care sunt gestionate întârzierile și zborurile de legătură ar putea, de asemenea, să se schimbe.

Pasagerii care pierd zborurile de legătură din cauza întârzierilor care nu pot fi controlate ar putea primi automat o notificare pe telefoanele lor cu detalii despre noul zbor.

Permisul lor de călătorie s-ar actualiza automat și li s-ar permite îmbarcarea în noul zbor.

sursa: thetimes.com

Citeste mai mult

Educație

Ministrul Educației, despre temele pentru acasă: Ce recomandări are și ce ar trebui să facă diriginții

Publicat

Publicitate

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a făcut recomandări în ceea ce privește temele date elevilor pentru acasă. Potrivit acestuia, dirigintele ar trebui să se preocupe de coordonarea între profesori, „pentru a nu încărca mai mult decât este cazul copiii”, scrie alba24.ro.

Ministrul mai spune că „temele n-ar trebui la nivelul învățământului primar să depășească o oră pe zi, 2 ore la gimnaziu și la învățământul liceal.”

„Temele: am discutat și despre acest lucru, există reglementări, sunt reglementări mai vechi. Temele n-ar trebui la nivelul învățământului primar să depășească o oră pe zi, 2 ore la gimnaziu și la învățământul liceal. De aceea, îi încurajez pe profesori să se coordoneze între ei și pe diriginte să aibă grijă de această coordonare, pentru a nu încărca, într-adevăr, mai mult decât este cazul copiii”, a precizat Daniel David, potrivit edupedu.ro.

Recent, ministrul le-a transmis părinților îngrijorați că elevii primesc prea multe teme „să sesizeze dirigintele, directorul școlii” sau să se adreseze inspectoratului și în cele din urmă ministerului.

Citeste mai mult

Eveniment

O tânără de 25 de ani, din Ștefănești este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 25 de ani, din orașul Ștefănești, care, la data de 11 aprilie a.c., in jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent, nu a revenit.

Stoica Antonita are următoarele semnalmente: 1,70 m înălțime, 50 de kg, păr brunet.
Vestimentația la momentul plecării: bluză albastră, pantaloni de culoare neagră, în picioare purta șlapi de culoare albastră.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending