Connect with us

Eveniment

FOTO: Cateheză cu tema „Călătoria credinței în Biserica Ortodoxă Română. De la Autocefalie la un Veac de Patriarhat”, în Parohia Sfântul Ioan Botezătorul Botoșani

Publicat

Publicitate
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, copiii și tinerii din grupa de cateheză a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani, vor participa și anul acesta la Concursul Național Catehetic propus de Sectorul Teologic –Educaţional al Patriarhiei Române și organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Tema concursului de anul acesta este: „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”, perioada de desfășurare a activităților fiind 21 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.
Duminică, copiii și tinerii din Parohia Sfântul Ioan Botezătorul Botoșani, și nu numai, au luat parte la un program de cateheză cu tema „Călătoria credinței în Biserica Ortodoxă Română: De la Autocefalie la un Veac de Patriarhat”, care se înscrie în proiectul menționat mai sus, în cadrul căreia s-a vorbit despre contextul istoric în care Biserica noastră strămoșească și-a dobândit independența.
Grupul catehetic a fost coordonat de protopopul de Botoșani, părintele Petru Fercal și o profesoară de religie extrem de îndrăgită de copiii din municipiul Botoșani, Maria Timofti. Pe parcurs s-a alăturat în dialogul extrem de antrenant și profesorul Gheorghe Bulboacă, de la Seminarul Teologic.
Discuțiile deosebit de fructuoase legate de istoria bisericească și cea a neamului nostru românesc i-au atras pe copiii participanți, care au pus întrebări și au primit răspunsuri pe măsura râvnei lor. Astfel au consolidat informațiile legate de împlinirea a 140 de ani de Autocefalie şi Centenarul Patriarhiei Române,  două aniversări cu semnificaţii deosebit de importante pentru spiritualitatea şi demnitatea noastră naţională, creând prilejul, dar şi datoria, de a omagia cu recunoştinţă memoria tuturor celor care s-au ostenit pentru recunoaşterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi dobândirea rangului de Patriarhie.
Dând dovadă de reale valențe în lucrul cu copiii, cei doi profesori au inițiat și diferite jocuri interactive după urmărirea unor clipuri cu material specific, legat de tema în discuție. Copiii au aflat lucruri noi despre cei cinci patriarhi pe care i-a avut Biserica Ortodoxă Română, despre abilitatea și responsabilitățile pe care le-au avut în perioadele în care au păstorit credincioșii, caracterizate de un context extrem de dificil din toate punctele de vedere, dar cu rezultate remarcabile.
Copiii și tinerii din grupa de cateheză au aflat, de asemenea, câte lucruri minunate a înfăptuit și actualul Patriarh Daniel, care vor dăinui peste veacuri.
Părintele protopop Petru Fercal a intervenit în discuții în mod punctual, transformând întâlnirea într-o adevărată lecție de istorie bisericească și nu numai.
Tot în joacă, profesoara Maria Timofti a testat atenția participanților la cateheză, pe care i-a rugat să extragă dintr-un săculeț mai multe fotografii. Copiii au primit sarcina să așeze acele imagini pe „axa timpului”, de care s-au achitat admirabil. Nu a lipsit nici celebrul puzzle, pe echipe, piesele din catedrală sau chipul unui patriarh fiind iute asamblate de copilașii care s-au întrecut în rapiditatea mișcărilor.
La final, activitatea s-a încheiat cum a început, adică cu rugăciune. Copiii și tinerii prezenți s-au bucurat de dulciuri din partea părintelui protopop Petru Fercal, nu înainte de a face o fotografie cu toții pentru a imortaliza o părticică infimă din amploarea activităților care au marcat Centenarul Patriarhiei Române.
În urmă cu câteva zile, copiii și tinerii din grupa de cateheză au cântat la strană la Sfânta Liturghie la Parohia Victoria, apoi au participat la parastasul de la Tocileni și au vizitat casa memorială, aducând un omagiu Patriarhului Teoctist, care pe data de 7 februarie 2025, a împlinit 110 ani de la naștere.
Printre activitățile care urmează, amintim: excursii, atelier de pictură, concert, expoziție, vizionare film, etc.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Botoșani: Concursul Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”, a XXIII-a ediție. Program și desfășurare

Publicat

Publicitate

În perioada 9-11 mai 2025, Societatea de Științe Matematice – Filiala Botoșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani și Școala Gimnazială Nr.17 Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani și al Consiliului Județean Botoșani, organizează a XXIII-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”.

Președinte al concursului este domnul prof. univ. dr. Radu GOLOGAN, președintele Societății de Științe Matematice din România.

Concursul se adresează elevilor din clasele III-XI.

Programul concursului este următorul:

  • Sosirea participanților: vineri 9 mai, între orele 1400 – 1900 la Hotel Rapsodia.
  • Desfășurarea concursului: sâmbătă, 9 mai, între orele 900 – 1200, pentru toți elevii din clasele III-XI la Școala Gimnazială Nr. 17 Botoșani;
  • Elevii vor fi prezenți în săli la ora 845, având asupra lor carnetul de elev sau cartea de identitate;
  • Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor: sâmbătă, 10 mai, între orele 1700 – 1800.

Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 11 mai, ora 1000, în Aula Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani.

„Educația matematică este un pilon esențial în formarea gândirii critice și a abilităților analitice ale elevilor. Suntem încântați să colaborăm cu Societatea de Științe Matematice pentru a promova excelența în acest domeniu și pentru a le oferi elevilor și profesorilor oportunități valoroase de dezvoltare profesională și competițională. Le doresc mult succes tuturor participanților!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiunea „TRUCK & BUS”, desfășurată de polițiștii botoșăneni

Publicat

Publicitate

În această săptămână, polițiștii Serviciului Rutier Botoșani, împreună cu structurile rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești, desfășoară sub egida ROADPOL, acțiunea „TRUCK & BUS”, ce are ca scop prevenirea și combaterea încălcării normelor legale în domeniul transporturilor rutiere publice de mărfuri și persoane.

 

Astfel, în perioada  5- 11 mai a.c., polițiștii rutieri desfășoară activități specifice pentru verificarea transportatorilor rutieri de mărfuri și persoane, în ceea ce privește existența autorizațiilor și a documentelor necesare și obligatorii a fi deținute la bordul autovehiculelor, respectarea traseului și a graficului de circulație, cu opririle aferente, precum și respectarea perioadelor de conducere și a pauzelor de odihnă impuse de legislația din domeniu.

 

În cadrul acțiunii, polițiștii verifică și respectarea numărului maxim de locuri pe scaune, prevăzute în certificatul de înmatriculare al vehiculului, precum și identificarea și sancționarea altor încălcări ale normelor de siguranță rutieră.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Acțiune a polițiștilor rutieri pentru prevenirea accidentelor rutiere

Publicat

Publicitate

Miercuri, în intervalul orar 12:00-15:00,  polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, cu sprijinul subunităților de profil au desfășurat activităţi de control si supraveghere a traficului rutier, în zonele de competenţă, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, prin sancționarea abaterilor de la normele rutiere, în special a cauzelor frecvent generatoare de accidente rutiere soldate cu victime omenești.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate aproximativ 60 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 55 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 18.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, 12 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, totodată fiind reținute și două permise de conducere.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Prăjeni, cercetat pentru două infracțiuni, în urma unui control în trafic

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Prăjeni, un autovehicul ce tracta o remorca neînmatriculată, condus de un bărbat, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și punere în circulație a unui vehicul neînmatriculat.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending