Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, și în parteneriat cu Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani, a organizat în data de 15 ianuarie 2024, ora 14:00, la Cercul Militar Botoșani, a doua ediție a Concursului de recitare „DOR DE EMINESCU”, în cadrul Zilelor Eminescu 2024.
Evenimentul a durat aproape patru ore și a adus un omagiu personalității poetului Mihai Eminescu, cu ocazia celor 174 de ani de la nașterea sa, prin valorificarea poeziei și a muzicii compuse pe versurile eminesciene. A fost o atmosferă caldă și emoționantă, o experiență inedită pentru elevii botoșăneni care au urcat pe scenă, cei mai mulți pentru prima oară, cu emoții, dar și curaj, să recite poeziile alese.
Concursul și-a propus descoperirea și promovarea copiilor și tinerilor cu aptitudini pentru arta recitării. Participanții au recitat, din memorie, o poezie la alegere din opera lui Mihai Eminescu. Evenimentul s-a adresat elevilor care îndrăgesc poeziile marelui poet și s-a desfășurat pe trei categorii de vârstă: clasele O-IV, clasele V-VIII și clasele IX-XII.
S-au înscris 69 de concurenți, astfel: 23 la clasele primare, 31 la clasele gimnaziale și 15 la clasele liceale.
Juriul, alcătuit din Florentina Toniță – scriitor și redactor-șef al unui trust de presă local, Lidia Uja – actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani și Cristina Rîznic – profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național „A. T. Laurian” din Botoșani, a ținut cont de expresivitatea și sensibilitatea interpretării, de aptitudinile artistice, de potrivirea alegerii textului și de originalitatea recitării.
Toți concurenții au primit diplome de participare, numerele 1-2 și 3-4 din 2023 ale revistei „Țara de Sus”, editată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, și o carte cu poezii de Mihai Eminescu.
Publicitate
Câștigătorii concursului:
Categoria elevi clasele 0-IV:
Premiul I: Grădinaru Sofia Ioana – Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani
Premiul al II-lea: Cocea Albert Samuel – Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani
Premiul al III-lea: Cocea Eva – Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani
Mențiune: Ivas Alexia – Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Botoșani
Mențiune: Buga Ciprian – Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Botoșani
Mențiune: Perde Sofia Maria – Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani
Premiu special: Baciu Daria Maria – Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Botoșani
Premiu special: Frunzucă Ioana Maria – Școala Gimnazială „Dimitrie Brândză” Viișoara
Categoria elevi clasele V-VIII:
Premiul I: Pașalău Ursan Ioana – Școala Gimnazială „Leon Dănăilă” Darabani
Premiul al II-lea: Stan Muraru Maria – Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani
Premiul al III-lea: Coșulianu Elia Maria – Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani
Mențiune: Lucero Denia – Școala Gimnazială Nr. 1 Albești
Mențiune: Imbir Adelaida – Școala Gimnazială Bajura
Mențiune: Maxim Alessia Maria – Școala Gimnazială Nr. 1 Prăjeni
Premiu special: Balan Irina Alexandra – Școala Gimnazială Bajura
Premiu special: Sîrbu Maria Lorena – Gimnazială „Leon Dănăilă” Darabani
Categoria elevi clasele IX-XII:
Premiul I: Feru Albert Stefano – Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani
Premiul al II-lea: Andreescu Maria Evelina – Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani
Premiul al III-lea: Ciobănașu Ciprian – Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani
Mențiune: Lovold Nicolas Arne – Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani
Premiu special: Bălinișteanu Elisa Maria – Clubul Copiilor Dorohoi
Printre recitările de poezie, publicul a avut parte și de câteva momente artistice deosebite. Andreea Macuc, elevă a Școlii Gimnaziale Nr. 1 „Petru Șușter” din Costești a deschis evenimentul cu melodia „Pe lângă plopii fără soț”, apoi Corul Preoților din Protopopiatul Botoșani, dirijat de părintele Emanuel Vasile Crețu, a interpretat cu măiestrie „Rugăciune” și „Doină” de Mihai Eminescu. Teodor Felicanu, câștigătorul premiului I de la ediția precedentă, elev în clasa a VIII-a la Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani, a recitat „Cu mâine zilele-ți adaogi”, iar Ilinca Grumeza, elevă în clasa a VII-a la Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani a interpretat câteva partituri la flaut. Ioana Ciobanu și Denisa Rotariu, eleve ale Școlii Populare de Arte „George Enescu” din Botoșani, la catedra domnului profesor Florin Ciobanu, au încântat publicul cu vocea și chitara, iar Alesia Șchiopu și Maria Roman, de la clasa doamnei profesor Iuliana Ariciuc, au interpretat câteva partituri la vioară.
Mulțumiri se îndreaptă către Consiliul Județean Botoșani și doamna președinte Doina Elena Federovici, Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani și domnul comandant Codruț Ștefan Obreja, Cercul Militar Botoșani și doamna Mirela Sandu, Liceul de Arte „Ștefan Luchian” Botoșani și doamna director Beatrice Păpădie, Școala Populară de Arte „George Enescu” Botoșani și domnul manager Liviu Andronic. Mulțumim pentru prezență doamnei deputat Alexandra Huțu, doamnei subprefect Elena-Paula Berențan și doamnei Ersilia Iacob – manager al Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” Botoșani.
Felicităm și apreciem eforturile părinților și cadrelor didactice care îi îndeamnă pe copii și elevi să se apropie de textele lui Mihai Eminescu.
Tot în cadrul evenimentului a fost lansat și regulamentul Concursului de Poezie și Interpretare Critică a operei Eminesciene „Porni Luceafărul…”, ediția a XLIII-a, care se va desfășura în data de 15 iunie 2024 la Botoșani.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Chiar dacă astăzi la Botoșani și în întreaga țară a fost vreme de primăvară autentică, ANM a emis cod GALBEN de vreme rea pentru ziua de mâine în mai mult de jumătate de țară.
Atenționarea de vreme rea este valabilă de pe data de 10 ianuarie aproape în toată țara, de la ora 14, cu intensificări ale vântului și viscol la munte.
În zona noastră, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…70 km/h în Moldova, sudul Banatului, Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei și sud-vestul Munteniei. La munte, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 70…90 km/h și va fi viscol. În a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (10/11 ianuarie) vor mai fi intensificări ale vântului, cu viteze de 40…50 km/h la munte, precum și în sudul și estul teritoriului.
În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații moderate cantitativ, mai ales sub formă de ploaie în zona joasă din Banat, Crișana și Moldova, mixte în Maramureș și Transilvania și predominant ninsoare în zonele de deal și munte unde se va depune strat nou de zăpadă.
În celelalte regiuni vor fi ploi slabe și doar pe alocuri lapoviță sau ninsoare. Temperaturile maxime vor scădea semnificativ, vineri (10 ianuarie) în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar sâmbătă (11 ianuarie) și în celelalte regiuni, iar minimele vor deveni preponderent negative.
Elevii care obțin media 10 pe linie vor avea posibilitatea de a finaliza doi ani de studii într-un singur an școlar, conform unei metodologii publicate recent în Monitorul Oficial. Această oportunitate este disponibilă o singură dată pentru fiecare ciclu de învățământ: primar, gimnazial și liceal, relatează alba24.ro.
Pentru a beneficia de acest program, elevii trebuie să participe la cel puțin 50% dintre orele aferente anului curent și la minimum 40% din orele celui de-al doilea an de studii. În plus, pentru promovare, elevii trebuie să obțină calificativul „Foarte Bine” la finalul celui de-al doilea modul în învățământul primar sau o medie de cel puțin 9 la gimnaziu și liceu.
Elevii cu 10 pe linie vor putea promova doi ani de studii într-un an școlar
Ordinul ministrului educației pentru aprobarea Metodologiei privind promovarea a 2 ani de studii într-un an școlar în învățământul preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial pe 8 ianuarie.
Potrivit metodologiei, elevii capabili de performanțe școlare înalte pot promova doi ani de studii într-un an școlar, ca parte a parcursului educațional subsumat învățământului preuniversitar obligatoriu.
Accelerarea promovării se realizează prin parcurgerea a doi ani de studii într-un singur an școlar de către elevii care au rezultate școlare excepționale și care au capacitatea fizică și intelectuală de a se adapta cerințelor parcurgerii acestui proces și integrării lor într-o clasă cu elevi de vârstă mai mare.
Parcurgerea a doi ani de studii într-un singur an școlar se face pentru doi ani de studii consecutivi:
Publicitate
anul în care este înscris elevul în urma promovării, în regim obișnuit, denumit în continuare „an curent/clasă curentă”
anul următor acestuia, pe care elevul îl parcurge suplimentar, în același timp cu anul curent, denumit în continuare „al doilea an de studiu”
Parcurgerea a doi ani de studii într-un an școlar se poate realiza o singură dată în fiecare dintre ciclurile de învățământ: primar, gimnazial și liceal.
Clasele de început de ciclu de învățământ se exclud din program. În învățământul primar, înscrierea în program se poate realiza începând cu nivelul de vârstă specific clasei a III-a.
Elevii cu 10 pe linie vor putea promova doi ani de studii într-un an școlar. Accesul elevilor la program
Potrivit metodologiei, elevii care se înscriu în programul de parcurgere a doi ani de studii într-un an școlar trebuie să îndeplinească următoarele criterii de selecție:
Pentru cei care se înscriu pentru parcurgerea claselor a III-a și a IV-a:
să aibă, în anul școlar anterior anului curent, calificativul „Foarte bine” la fiecare disciplină de studiu;
să aibă, în anul școlar anterior anului curent, calificativul „Foarte bine” la purtare;
Pentru cei care se înscriu în program la nivel gimnazial și liceal:
media generală 10 la fiecare disciplină de studiu pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal;
să aibă, în anul școlar anterior anului curent, media anuală 10 la purtare;
Pentru toți elevii care se înscriu în program:
să promoveze un test interdisciplinar din curriculumul clasei anterioare clasei curente, cu un punctaj de cel puțin 80% din totalul punctajului acordat pe test.
Elevii cu 10 pe linie vor putea promova doi ani de studii într-un an școlar. Documente necesare pentru înscriere
Pentru înscrierea elevilor în programul de parcurgere a doi ani de studii într-un an școlar trebuie depuse următoarele documente:
cererea părintelui/reprezentantului legal al elevului;
dosarul personal al elevului;
rezultatul obținut la testul interdisciplinar;
avizul favorabil al consilierului școlar;
avizul favorabil al medicului școlar sau al medicului de familie;
avizul consiliului profesoral al unității de învățământ.
Dosarul personal al elevului cuprinde:
portofoliul educațional al elevului, întocmit conform legislației în vigoare;
raportul profesorului pentru învățământul primar/dirigintelui, finalizat cu propunerea „admis”/„respins”;
raportul fiecărui profesor al clasei, finalizat cu propunerea „admis”/„respins”, în cazul elevilor din învățământul gimnazial și liceal;
raportul consilierului școlar privind capacitatea de adaptare la parcurgerea a doi ani de studii într-un an școlar și de integrare într-o clasă cu elevi de vârstă mai mare, finalizat cu
propunerea „admis”/„respins”;
raportul medicului școlar sau al medicului de familie privind starea de sănătate și dezvoltarea fizică a elevului, finalizat cu propunerea „admis”/„respins”
Desfășurarea programului de parcurgere a doi ani de studii într-un an școlar
Parcurgerea celor doi ani de studii într-un an școlar se realizează prin:
frecventarea a cel puțin 50% din cursurile școlare aferente anului curent și a cel puțin 40% din cursurile școlare aferente celui de-al doilea an de studiu conform planului personalizat de învățare elaborat de comisia de monitorizare;
studiu individual;
consultații/tutoriale asigurate de profesorul pentru învățământul primar/profesorii clasei celui de-al doilea an de studiu.
În vederea promovării a doi ani de studii într-un an școlar, elevul va fi evaluat la fiecare disciplină/modul din planul-cadru de învățământ al celor doi ani.
Pentru încheierea situației școlare, elevul susține evaluări periodice sumative, pe durata anului școlar, după cel de-al doilea modul și pe durata celui de-al cincilea modul.
Probele de evaluare pot fi: scrise, orale, practice și de aptitudini incluse în planul personalizat de învățare, calendarul acestora fiind stabilit de comun acord de către părinte/tutorele
legal, elev și dirigintele clasei și avizat de către consiliul profesoral.
Conținutul probelor de evaluare va respecta curriculumul școlar.
Înregistrarea situației școlare se face în cataloagele și registrele matricole ale celor două clase în care elevul este înmatriculat.
Întreruperea programului de promovare a doi ani de studii într-un an școlar se realizează în următoarele situații:
la cererea elevului sau a părintelui/reprezentantului legal al elevului;
dacă la finalul celui de-al doilea modul, calificativul obținut este „Bine” — pentru elevii din ciclul primar, respectiv media notelor la evaluarea curentă pe discipline este mai mică de 9 — pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal;
dacă elevul nu promovează evaluările periodice sumative la cel puțin 3 dintre disciplinele/modulele la care a optat pentru evaluarea sumativă;
la recomandarea argumentată a comisiei.
În urma întreruperii programului, elevul își continuă studiile în clasa curentă.
Reprezentanții din sectorul turismului din nordul Greciei se așteaptă pe o creștere semnificativă a numărului de turiști români, odată cu integrarea completă a Bulgariei și României în spațiul Schengen, relatează alba24.ro.
Numărul turiștilor din cele două țări este de așteptat să crească și să umple hotelurile din Pieria, Halkidiki, dar și din Salonic. Asta după ani întregi în care turiștii au fost descurajați de întârzierile uriașe la frontieră.
„Le spunem bun-venit celor două țări în Spaţiul Schengen”, spune Iraklis Tsitlakidis, președintele Uniunii Hotelierilor din Pieria, pentru TheOpinion. „Așteptam calitatea de membru de mulți ani”, a adăugat el.
„Această acţiune nu poate avea decât efecte pozitive pentru Grecia, Bulgaria și România”, a adăugat Tsitlakidis, care în declarațiile sale anterioare pentru TheOpinion a subliniat că lipsa românilor a fost deosebit de resimţită în vara lui 2024.
„Încet-încet, schimbarea va începe să se vadă în sistemul de rezervări”, a adăugat acesta, spunând că este încă prea devreme pentru a trage concluzii.
Drept o „evoluţie foarte bună” a caracterizat, la rândul ei, Eleni Lampoura, secretarul Asociației pentru Apartamente de Închiriat „I ASPROVALTA”, aderarea oficială a Bulgariei și României la zona Schengen.
Publicitate
Aceste două țări împreună cu Serbia oferă cel mai mare volum de vizitatori în regiune în mod tradiţional.
„În anii precedenți, problema cu cozile de la graniță era uriașă”, adaugă ea, menționând că de multe ori acest fapt a acționat ca un factor de descurajare pentru călătorii care doreau să viziteze Grecia.
„Această mare tracasare i-a direcţionat de multe ori spre plajele din Bulgaria sau România în locul Greciei”.
„Sperăm la o creștere a fluxului de turiști, deoarece deservim în principal turismul rutier”, mai spune Eleni Lampoura, subliniind totuși cât de important este ca şi administrația locală, statul și companiile turistice să asigure o infrastructură cât mai bună.
„Când ne așteptăm la mai mulți oameni, trebuie să investim și în cea mai bună infrastructură” a adăugat Lampoura.
Grecia a susținut România pentru aderarea la Schengen
În noiembrie 2023, reprezentanți ai turismului din Halkidiki au ridicat problema aderării Bulgariei și României la Spaţiul Schengen printr-o interpelare adresată Comisiei Europene în care se sublinia necesitatea acestei aderări.
„Sunt două știri importante”, spune Grigoris Tassios, președintele Asociației Hotelierilor din Halkidiki, pentru TheOpinion, „prima este că anul trecut ne-am întors la nivelul sosirilor din 2019, iar a doua este că s-a pus punct tracasării celor care călătoresc spre regiunea noastră”.
„Deja este mult mai probabil ca mai ales cei din centrul și nordul României să vină să ne viziteze, spre deosebire de trecut”, a adăugat Tassios.
„Următorul pas este îmbunătățirea infrastructurii la granițele terestre, dacă vrem să fim considerați o țară europeană, așa cum a început deja să se întâmple cu punctul de trecere de la Kipoi”, a conchis el.
În urmă cu un an, a existat și o inițiativă a unor europarlamentari români, Vlad Gheorghe și Dacian Cioloș, care au propus un ”Schengen regional” care să fluidizeze traficul la frontiere, în drumul spre Bulgaria și Grecia.