Connect with us

Eveniment

FOTO: Campania „Detector pentru viață” a fost reluată în județul Botoșani: Alte 500 de astfel de dispozitive vor fi instalate, gratuit, în locuințe

Publicat

Publicitate

Campania „Detector pentru viață” a fost reluată în județul Botoșani. Casele altor 500 de familii din Călărași, Cristinești, Darabani, Durnești, George Enescu, Hilișeu – Horia, Mihai Eminescu, Mitoc, Păltiniș, Răchiți, Ripiceni, Flămânzi, Tudora, Vârfu Câmpului și Viișoara vor fi mai sigure datorită acestui demers al Departamentului pentru Situații de Urgență și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Pompierii militari și voluntari, dar și reprezentanți ai DELGAZ GRID, vor instala în locuințele persoanelor vârstnice, cu dizabilități sau din medii sociale defavorizate, detectoarele de monoxid de carbon și fum.

 

Până în prezent, au fost montate astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon în locuințele din Cristinești, George Enescu, Mitoc și Viișoara.

 

Familiile beneficiare au fost instruite cu privire la modul de utilizare și întrebuințare a acestor dispozitive. La fiecare casă, au fost lăsate și materiale informative din campanile naționale – „Împreună pentru siguranță”, care are ca obiectiv reducerea numărului de victime generate de incendiile de locuințe în rândul persoanelor vârstnice, precum și materialele din cadrul celorlalte campanii, respectiv – RISC – „Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale”, „Ai grijă la cea mai mare grijă – Siguranța copilului tău”, „Stop incendiilor de vegetație uscată”, Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

 

Publicitate

***

Intoxicațiile cu monoxid de carbon, incendiile, acumulările de gaze, urmate de explozii pot fi prevenite prin montarea în locuință a unor detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaz. Și în județul Botoșani, de-a lungul timpului, astfel de evenimente s-au transformat în adevărate tragedii, în urma cărora mai multe persoane și-au pierdut viața sau au fost rănite, iar locuințele în care s-au petrecut incidentele și cele ale vecinilor au fost distruse.

 

Pentru a preveni cazurile de acest gen, încă din anul 2016, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat campania RISC – “Mai bine previi decât să nu fii!”, ce urmărește informarea preventivă a populației pentru adoptarea unei atitudini proactive în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.

 

În luna aprilie a anului trecut, în cadrul campaniei „Detector pentru viață”, pompierii militari și voluntari au instalat 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon în tot atâtea locuințe din Albești, Brăești, Coțușca, Cristești, Frumușica, Havârna, Hudești, Lunca, Românești, Suharău, Știubieni, Trușești, Ungureni, Vorona, Ștefănești și Hilișeu-Horia. Au fost vizate casele persoanelor în vârstă, cu dizabilități sau din medii sociale defavorizate, familiilor cu mulți copii, unde încălzirea locuințelor se face cu sobe sau alte mijloace similare.

 

Mulți dintre beneficiari au afirmat că, în trecut, au avut de suferit din cauza sobelor defecte care le-au umplut casele cu fum, în timp ce dormeau. Toți au înțeles că astfel de dispozitive, care semnalează imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon în spațiile în care sunt amplasate, le pot salva viața.

 

Anul acesta, DSU și IGSU au decis continuarea campaniei în 20 de județe printre care și Botoșani.

 

Fiți responsabili și instalați detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaz în locuințe! În caz de pericol, acestea vor declanșa alarma în timp util și, în acest fel, veți putea reacționa la momentul potrivit.

 

Atenție! Detectoarele nu alertează în mod automat autoritățile, nu este interconectat cu sisteme de stingere a incendiilor – rolul lui este doar de avertizare a ocupanților construcției de izbucnirea unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

BiblioVacanța 2025 începe pe 7 Iulie. Patru săptămâni de activități educative și creative la biblio vacanta

Publicat

Publicitate

Vara aceasta, copiii din Botoșani sunt invitați să îmbine distracția cu învățarea în cadrul BiblioVacanței 2025. Acest program educativ, intrat deja în tradiția Bibliotecii Județene ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, se va desfășura în perioada 7 Iulie 2025 – 1 August 2025.

Timp de patru săptămâni, copiii vor avea acces, în spațiile bibliotecii, la ateliere variate, susținute de oameni pasionați, voluntari și colaboratori cu experiență în lucrul cu cei mici. Activitățile sunt concepute pentru a stimula curiozitatea, creativitatea și învățarea prin metode nonformale.

Ateliere și cursuri pentru copii

Seria de activități a proiectului BiblioVacanța 2025 se va desfășura până pe 1 August, oferind copiilor ateliere și cursuri distractive și educative, adaptate tuturor grupelor de vârstă. Acestea se vor desfășura în spațiul Secției împrumut carte pentru copii (Calea Națională nr. 62), după următorul program:

* Luni:

10:00 – 11:00: Engleză II (9-10 ani)
11:30 – 12:30: Engleză I (7-8 ani)
13:00 – 14:00: Engleză III (peste 11 ani)

Publicitate

* Marți:

10:00 – 11:00: Tehnici de Lectură
11:30 – 12:30: Arte Plastice II (9-10 ani)
13:00 – 14:00: Matematică

* Miercuri:

10:00 – 11:00: Micii Reporteri II (peste 11 ani)
11:30 – 12:30: Croitorii de Povești
13:00 – 14:00: Educație pentru Sănătate II (peste 11 ani)

* Joi:

10:00 – 11:00: Micii Reporteri I (sub 11 ani)
11:30 – 12:30: Arte Plastice I (7-8 ani)
13:00 – 14:00: Educație pentru Sănătate II (sub 11 ani)

Specificăm faptul că toate cursurile din cadrul proiectului sunt gratuite.

Pentru alte informații legate de BiblioVacanța 2025, vă invităm să consultați site-ul www.bibliotecabotosani.ro

Vacanța, altfel – dar tot vacanță

‘BiblioVacanța’ este o modalitate plăcută și utilă de a petrece o parte din binemeritata vacanță de vară. Aici, copiii au ocazia să învețe lucruri noi, să socializeze, să creeze și să se bucure de activități relaxante într-un cadru prietenos, alături de oameni dedicați și implicați. Așadar, nu ratați șansa unei veri pline de învățare și distracție la Biblioteca Județeană ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, în cadrul BiblioVacanța 2025!

Citeste mai mult

Eveniment

A sunat la 112 că are șerpi în casă, dar era i s-a părut de beat ce era. Isprava unui bărbat din Lunca. Amendă de 2.000 de lei

Publicat

Publicitate

Un bărbat din comuna Lunca a fost amendat de jandarmi în această noapte cu 2000 de lei, pentru alertarea falsă prin numărul unic de urgență 112.

Bărbatul a sunat în jurul orei 03.00 și a solicitat sprijinul autorităților pentru a scoate doi șerpi din casă.
Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat la adresa indicată, dar la capătul celor peste 50 de kilometri parcurși pentru a ajunge la destinație a constatat că șerpii erau doar în închipuirea apelantului, care se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Aducem la cunoștința cetățenilor că scopul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 este de a asigura o reacție imediată, uniformă și unitară pentru soluționarea urgențelor, iar apelarea falsă a agențiilor specializate de intervenție constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2000 de lei la 4000 de lei.
De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 se sancționează cu amendă de la 1000 de lei la 2000 de lei, iar săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 2000 de lei la 4000 de lei.
Apelarea numărului unic de urgență 112 se face în cazuri de urgență, cum ar fi accidente, incendii, boli grave sau alte situații care pun în pericol viața, siguranța sau bunurile unei persoane. Este important să fiți calmi, să transmiteți clar informațiile despre situația de urgență și locația evenimentului, și să urmați instrucțiunile operatorului 112.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Zăicești! O tânără de 29 de ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe E 58, în localitatea Zăicești. În eveniment a fost implicat un singur autoturism.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD.

 

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. Conducătoarea auto, în vârstă de 29 de ani, a fost rănită. Aceasta a fost preluată de echipajul medical și transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate.

 

Publicitate

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

 

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

O măsură deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute. Creșterea accizei închide producătorii locali și ruinează importatorii (asociație)

Publicat

Publicitate

Creșterea accizei propusă de Guvern închide producătorii locali, ruinează importatorii și deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute, cele făcute din spirt medicinal și alcool metilic, avertizează reprezentanții Spirits România, asociație patronală ce reunește producătorii și importatorii de băuturi spirtoase din România.

‘Nu înțelegem cum este posibil ca în contextul existenței unui program de creștere a accizelor fixat anul trecut în Codul Fiscal, să ne trezim din nou la mijlocul exercițiului financiar 2025 cu o nouă creștere majoră a accizelor, de fiecare dată explicația fiind că este nevoie de și mai multe fonduri la bugetul de stat. În ultimii doi ani, acciza la băuturi spirtoase a crescut în patru perioade, iar acum se propune o nouă creștere de acciză agregată de 24% într-o perioadă de doar 13 luni. Este o situație de dezechilibru pe care noile măsuri preconizate o vor accentua lovind o dată în plus în cei care, de-a lungul anilor, s-au dovedit a fi cei mai semnificativi și importanți plătitori’, a explicat Florin Rădulescu, președintele Spirits România, într-un comunicat.

În acest context, Spirits România reamintește că, deși potrivit statisticilor oficiale spirtoasele reprezintă cea mai mică pondere în volumul total al consumului de alcool din România, datele ANAF arată că industria băuturilor spirtoase a virat aproximativ 62% din totalul accizelor aplicate băuturilor alcoolice în 2024, contribuind cu 1,22 miliarde lei la bugetul de stat.

Conform asociației, industria băuturilor spirtoase susține un număr semnificativ de locuri de muncă, aproximativ 46.000 de locuri de muncă directe și indirecte, și contribuie anual cu o valoare adăugată de peste 850 milioane de euro la produsul intern brut.

Potrivit comunicatului, creșterea accizelor nu ține cont de nivelul acestora în statele vecine cu România, încurajând comerțul transfrontalier, și nici de puterea medie de cumpărare a românilor. În prezent, aproximativ 85% din consumul local de băuturi spirtoase este reprezentat de produse românești, care sunt mai ieftine, iar majorarea accizelor îi va pune pe producătorii locali în situația de a-și închide afacerile în timp ce importatorii vor fi, la rândul lor, grav afectați. Consecința directă va fi crearea unui mediu mai favorabil pentru comerțul cu băuturi alcoolice contrafăcute.

De altfel, conform unui sondaj realizat de ivox.ro la solicitarea Spirits România în octombrie 2024, 34% dintre români admit că au consumat băuturi alcoolice din surse necunoscute, iar dintre aceștia, 20% au indicat prețul scăzut drept principal motiv.

Publicitate

‘Proliferarea pieței negre va genera un pericol major nu doar pentru securitatea economică a producătorilor locali, dar și pentru sănătatea fizică a consumatorilor care vor recurge la alcool medicinal, băuturi contrafăcute sau produse fără controlul calității, ceea ce va presupune, pe termen mediu și lung, cheltuieli mai mari pentru sistemul de sănătate aflat deja sub presiune. O abordare mult mai eficientă ar fi combaterea evaziunii fiscale și a comerțului cu produse contrafăcute, pentru a asigura atât stabilitate fiscală, cât și protecția industriei românești’, a mai atras atenția Florin Rădulescu.

Spirits reamintește că, în anul 2013, majorarea cu 42% a accizei în 2013 a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieței fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%. În schimb, reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat, în perioada 2016-2021, scăderea pieței nefiscalizate cu aproximativ 25% și dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 1,22 miliarde lei în anul 2024 pentru piața băuturilor spirtoase.

Spirits Romania este o asociație patronală care reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România.

Potrivit pachetului de măsuri fiscale lansat joi în dezbatere de Ministerul Finanțelor, nivelul accizei pentru alcool etilic crește la 5316,81 lei/hl de alcool pur în 2025, de la 4629,75 lei în 2024, urmând ca în 2026 să ajungă la 5848,49 lei/hl de alcool pur. Pentru alcoolul etilic produs de micile distilerii, accize crește de la 2314,87 lei în 2024, la 2658,39 lei în acest an și 2924,23 lei anul viitor. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending