Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Boxă incendiată în urma un scurtcircuit la parterul unui bloc strada Primăverii din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, astăzi, la prânz, într-o boxă amenajată la parterului unui bloc de pe strada Primăverii din municipiul Botoșani. Locatarii de la etajul I au simțit miros de fum și au sunat după ajutor la 112.

Un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o autospecială de stigere cu apă și spumă, s-a deplasat la caz. Pompierii au constatat că ardeau mai multe cărți, aparatură electronică și cabluri electrice, cu degajări mari de fum. S-a acționat pentru stingerea incendiului și evacuarea fumului. Nu s-a impus evacuarea persoanelor care locuiesc în bloc.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind scurtcircuitul.

Publicitate

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

Publicitate

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

Publicitate

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Cum va arăta programul „RESPECT PENTRU PACIENȚI” anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin afirmă că programul său „RESPECT PENTRU PACIENȚI” va asigura implementarea celor mai riguroase proceduri și protocoale medicale pentru tot personalul sanitar și auxiliar de la toate unitățile spitalicești coordonate de către Consiliul Județean Botoșani. Aceste reguli vor fi stabilite împreună cu reprezentanții medicali și vor fi monitorizate și evaluate permanent de Consiliul Județean.

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și civilizate. Cred că putem face pasul următor, pentru că cei care lucrează în spitale nu mai pot spune că nu au condiții pentru a presta un act medical de calitate. Mă refer în principal la modul în care se poartă cu pacienții, unde oamenii sunt încă nemulțumiți. Acest lucru se va schimba radical, dacă voi fi ales președinte la Consiliul Județean. Vreau ca fiecare pacient care intră într-un spital al Consiliului Județean, indiferent de condiția sa socială, să fie tratat civilizat, cu respect, cu profesionalism, cu dedicare”, a spus Lucian Trufin, care a adăugat că va acționa cu fermitate maximă împotriva celor care nu vor avea un comportament adecvat față de pacienți.

„Voi fi foarte categoric în această privință! Nu voi tolera bătaia de joc. Cine își bate joc de pacienți, îi jignește, îi tratează cu dispreț sau îi neglijează va pleca acasă. Toți angajații spitalelor aflate în coordonarea Consiliul Județean, indiferent dacă vorbim de medici, asistente sau personal auxiliar, trebuie să înțeleagă faptul că sunt în serviciul cetățeanului! Așa e în unitățile medicale private – așa va fi și în spitalele publice din Botoșani”, a mai spus Lucian Trufin.

Publicitate

Principalele 3 măsuri din Programul „RESPECT PENTRU PACIENȚI” vor fi:

  • Protocoale medicale noi privind relația cu pacienții, stabilite de experți în management sanitar, care vor fi implementate în unitățile sanitare din județ. Acestea vor defini modul în care personalul spitalului trebuie să se poarte cu pacienții pe toată durata prezenței acestora în unitatea medicală.
  • Corp de control special al Consiliului Județean pentru verificarea periodică și inopinată a modului în care sunt tratați pacienții în unitățile medicale din județ.
  • Evaluări periodice din partea pacienților, pe bază de chestionare anonime, cu privire la modul în care au fost tratați la spitalele din județ. Fiecare pacient care va ieși din spital va putea completa un chestionar privind modul în care a fost tratat de personalul unității medicale, în afara actului medical propriu-zis. Chestionarele vor fi colectate direct de reprezentanții Consiliului Județean. Evaluările vor include și analize de tip „mistery shopping”, în cadrul cărora evaluatorul Consiliului Județean va pretinde că este un pacient obișnuit și va urmări modul în care este tratat de personalul medical din unitatea medicală, începând chiar de la ușa spitalului.

 

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O tânără din Hilișeu Horia parcă a intrat în pământ! Dacă o vedeți, sunați la 112. O caută familia

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 31 de ani, din satul și comuna Hilișeu Horia, care a părăsit domiciliul la data de 15 mai a.c., iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Furtună Ana Maria are următoarele semnalmente: 1,73 m înălțime, 63 de kg, păr roșcat lung, ochi căprui.

Vestimentație la momentul plecării: pantaloni tip blue jeans de culoare albastră și o bluză gri.

Publicitate

„Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!”, au transmis polițiștii botoșăneni.

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: Expoziţia „Arta – expresia sufletului”, vernisată la Muzeul de Etnografie Botoşani. Au expus elevii de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”

Publicat

Publicitate

Arta este în esență cea mai profundă expresie a creativității umane. Prin modul său de manifestare, poate fi considerată o formă de cunoaștere.

Astfel, obiectivul fiecărui dascăl fiind descoperirea unor noi metode de a călăuzi drumul către cunoaştere, arta oferă o nouă abordare a problemei. Artele vizuale (pictura, sculptura, gravura şi desenul) devin un instrument important de acordare a propriului eu creator la pulsul lumii contemporane, o descoperire a firescului ascuns în cuvinte sau culoare.

Primele cuvinte ale copiilor au fost culorile. Fiecare sugerând o stare de spirit, o dorinţă, o idee, o nevoie inconştientă de a se exprima şi de a se defini în raport cu sine şi cu universul care, la vârsta dintâi, îi domină prin forme şi valori necunoscute. Învaţă să citească imagini. O întreagă poveste poate fi descifrată doar prin culorile care redau întâmplări, personaje, decoruri.

Publicitate

Mai târziu, relaţia inocentă dintre culoare şi copil se deteriorează, prin impunerea unor reguli care adultului i se par fireşti, dar care tulbură echilibrul fragil al lumii interioare a copilului.

De aceea, există proiecte educaţionale care vin în sprijinul ideii că elevul are propria putere de a transfigura realitatea, filtrând-o prin prisma propriei sensibilităţi, prismă care reflectă culorile prin cuvinte sau cuvintele prin culori. Sunt proiecte ale căror obiective urmăresc ca elevul să îşi dezvolte imaginaţia şi puterea de creaţie, să dezvolte un limbaj artistic adecvat fiecărei teme vizate, să îşi descopere noi valenţe creative, să se autoevalueze, manifestând spirit critic, interes şi atitudine obiectivă, în raport cu evaluarea celorlalţi participanţi la proiect şi cu evaluarea juriului şi, în primul rând, să se elibereze de reguli şi norme impuse de modele, dezvoltându-şi un stil propriu de creaţie şi de exprimare artistică.

Un astfel de proiect a fost expoziţia „Arta – expresia sufletului”, al cărei vernisaj a avut loc vineri, 17 mai 2024, la ora 14.00, la Muzeul de Etnografie Botoşani. Au expus elevii claselor de gimnaziu de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, coordonaţi de profesorii Diana şi Andrei Alupoaie. 

Publicitate

La vernisaj au participat elevi, părinţi, cadre didactice, care au putut admira compoziţii plastice cu personaje, în culori vii, compoziţii grafice, naturi statice , lucrări de modelaj cu personaje, reliefuri decorative și figurative și studiu după natură.

Gazda vernisajului, doamna curator Laura Tocariu a vorbit despre farmecul lucrărilor, importanţa unui astfel de demers, care încurajează creativitatea şi dezvoltă încrederea în sine a artistului în devenire şi a invitat publicul să se bucure de lucrările expuse.

„A fost un exerciţiu foarte bun pentru ei, au învăţat ce presupune panotarea unei expoziţii, lucrările fiind doar de la clasele de gimnaziu.  Am ales titlul „Arta – expresia sufletului”, întrucât nu am vrut să limităm creativitatea prin alegerea unei singure teme, aici intrând o gamă larga de teme, tocmai pentru a-i lăsa liberi în exprimarea artistică. Ne dorim să repetăm experienţa, prin organizarea altor ediţii ale acestei expoziţii”, a declarat profesor Andrei Alupoaie.

Publicitate

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 17 – 27 mai 2024.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

(P) Cel mai mare program de investiții în educație în administrația lui Cosmin Andrei: 50 de milioane de euro în 3 ani și jumătate

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că peste 25% din fondurile pentru investiții atrase de administrația locală în ultimii 3 ani și jumătate sunt pentru educație, respectiv reabilitarea și dotarea unităților de învățământ, construcția de școli, grădinițe și creșe.

Am promis în 2020 programul EDUCAȚIE INTELIGENTĂ ÎN ȘCOLI MODERNE. M-am ținut de cuvânt și am alocat în ultimii trei ani și jumătate peste 50 de milioane de euro, 25% din totalul investițiilor atrase pentru dezvoltarea orașului. Sunt 25 de unități școlare, la 17 au început lucrările de reabilitare, la 8 sunt proiecte aprobate și urmează reabilitarea. Sunt 2 creșe noi care se construiesc, la Pod de Piatră au început lucrările, urmează la ANL Șoseaua Iașului. Amândouă sunt creșe verzi, la standarde moderne, cu un consum redus de energie. Voi continua investițiile în educație și în următorul mandat pentru a reabilita și dota toate unitățile de învățământ din orașul nostru la cele mai înalte standarde europene”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Primarul Cosmin Andrei împreună cu echipa sa a reușit să câștige cel mai mare proiect cu finanțare europeană pentru dotarea tuturor școlilor din municipiul Botoșani. După ce sunt reabilitate unitățile de învățământ, vor începe programele de achiziții pentru mobilier școlar nou, echipamente didactice moderne, echipamente IT și pentru dotarea laboratoarelor de specialitate.

Publicitate

Sunt părinte și știu cât de important este pentru copiii noștri să aibă cele mai bune condiții la clasă, atât din punct de vedere al spațiilor din școli, cele mai bune condiții de igienă, curățenie, și confort, cât și al dotărilor de care dispun respectiv laboratoare dotate, table inteligente, echipamente IT noi. Ați fost alături de mine, v-am ascultat preocupările și am găsit soluții împreună. În ultimii ani am finalizat multe proiecte în municipiul Botoșani, dar cel mai important, care este în defășurare și va continua este programul de reabilitare și cel de dotare al școlilor din municipiu”, a precizat Cosmin Andrei.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending