Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO Botoșani: Un Stradivarius la A. T. LAURIAN

Publicat

Publicitate

Colegiul Național „A.T. Laurian” a devenit, în Botoșani, partener al Fundației Culturale Gaudium Animae care a lansat un nou proiect de educație muzicală – „Un Stradivarius în școli”, în cadrul programului „Muzica Inspiră” – o suită de concerte organizate în instituții de învățământ, alături de violonistul Răzvan Stoica și vioara Stradivarius Ex-Ernst 1729.

Ca de obicei, conducerea colegiului încearcă să aducă în fața elevilor lor cele mai bune modele, oportunități excepționale; astfel, în aula Laurianului, ei vor putea luni, 5 februarie să participe, în școala lor, o instituție de cultură, la un act de cultură, o încercare de a aduce mai aproape de publicul tânăr, muzica clasică și sunetele minunate ale viorii Stradivarius.

Sunt fericită că elevii și profesorii Colegiului Laurian vor fi părtași la un eveniment de excepție. Proiectul inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae, coordonat de Cătălina Pârvu, un om minunat, iubitor de artă și frumos, va aduce cu sine nu doar sunetele minunate ale viorii Stradivarius, ci și oportunități excepționale pentru elevii noștri. Magia muzicii ne învață un limbaj universal, care ne conectează și ne îmbogățește viața în moduri pe care uneori nu le putem exprima în cuvinte. Prin intermediul lui, nu doar că vom oferi acces la instrumente de calitate, ci vom deschide și uși către o lume de creativitate, exprimare și înțelegere mai profundă.

Publicitate

Așadar, să îmbrățișăm împreună această nouă aventură muzicală și să facem ca fiecare notă să sune a pasiune, învățare și bucurie.”, sunt cuvintele Mihaelei Prăjinariu, directorul adjunct al Colegiului Național ”A.T.Laurian” din Botoșani, prima unitate de învățământ din județ ce are privilegiul de a găzdui unul dintre concertele proiectului „Un Stradivarius în Școli”.

Proiectul Fundației Culturale Gaudium Animae se desfășoară, timp de un an, până în decembrie 2024 și se adresează copiilor cu vârstele cuprinse între 5 și 18 ani. O serie de concerte vor fi organizate în mediul rural și în zonele defavorizate ale țării, acolo unde accesul la actul cultural este redus, unde nu există instituții de cultură care să le ofere un program educativ sau cultural. Primele două concerte din cadrul proiectului „au avut loc, deja, la Iași, pentru elevii Liceului Universității „Alexandru Ioan Cuza” și pentru copii de la Centrul de Servicii Sociale Bucium.

Răzvan Stoica (vioara Stradivarius Ex-Ernst 1729), unul dintre cei mai apreciați tineri violoniști ai timpului nostru și este ambasadorul muzical al Fundației Culturale Gaudium Animae: „Ne dorim să avem public în săli și peste 10, 15 ani de zile, iar prin acest proiect apropiem tinerii de muzica clasică într-un mediu familiar lor”. Câștigător al premiului NEW TALENT Bratislava și al titlului Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani în anul 2013, cunoscut pentru „virtuozitatea, pasiunea și superba sa interpretare”, violonistul Răzvan Stoica și-a construit deja bazele unei cariere impresionante. A obținut peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, printre care Concursul Perosi, competițiile olimpice pentru vioară din România sau Concursul pentru duo-uri de la Bolzano. Ulterior câștigării, în anul 2009, a Marelui Premiu al concursului “Strad Prize” (Salzburg, Austria), lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius 1729.

Publicitate

Programul concertului de luni include compoziții interpretate de Răzvan Stoica (vioară) și Andreea Stoica (pian).

Mai multe informații, despre proiect, pot fi consultate pe website-ul Fundației Culturale Gaudium Animae: www.gaudiumanimae.ro

 

Publicitate

Ioan Onofrei

comunicat de presă

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

STUDIU: Schimbările climatice întreţin şi alimentează BOLILE infecţioase

Publicat

Publicitate

Planeta noastră – devenită mai caldă, mai poluată şi mai neospitalieră – s-a schimbat sub efectele activităţii umane şi, în acest mediu nou, bolile infecţioase proliferează, informează AFP, citat de agerpres.ro.

Studii recente au dezvăluit consecinţe complexe ale schimbărilor climatice provocate de activităţile antropice, cu răspândirea unor boli şi cu noi moduri de transmitere pentru altele.

Această situaţie este întâlnită mai ales în cazul speciilor de vectori, cum ar fi ţânţarii, care prosperă într-un climat mai umed, cu temperaturi mai ridicate, şi al animalelor purtătoare de boli, care se apropie de oameni pe măsură ce habitatul lor dispare.

Publicitate

Scăderea biodiversităţii pare să joace un rol important în răspândirea bolilor, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta în revista ştiinţifică Nature.

Aproape 3.000 de baze de date folosite în cercetări anterioare au fost analizate pentru a descoperi modul în care scăderea biodiversităţii, schimbările climatice, poluarea, distrugerea sau modificarea habitatelor şi introducerea de noi specii afectează dezvoltarea bolilor infecţioase la oameni, animale şi plante.

Degradarea biodiversităţii a fost identificată ca fiind principalul factor, urmată de schimbările climatice şi de introducerea de noi specii.

Publicitate

Paraziţii vizează speciile care sunt prezente în masă şi, prin urmare, oferă mai multe gazde potenţiale, a subliniat Jason Rohr, unul dintre autorii studiului, care este profesor de biologie la Universitatea Notre Dame din statul american Indiana.

Iar speciile cu populaţii mai mari sunt mai predispuse “să se dedice creşterii, reproducerii şi înmulţirii lor în detrimentul apărării împotriva paraziţilor”, a explicat el pentru AFP.

Pe de altă parte, speciile mai rare şi mai rezistente sunt mai vulnerabile la declinul biodiversităţii, ceea ce se traduce printr-o proporţie mai mare de specii abundente care sunt sensibile la paraziţi, a explicat cercetătorul american.

Publicitate

“Dacă există mai multe generaţii de paraziţi sau de vectori, atunci pot apărea mai multe boli”, a rezumat Jason Rohr.

Consecinţe inegale

Cu toate acestea, amprenta umană asupra planetei noastre a crescut şi mai mult aceste riscuri.

Publicitate

În unele cazuri, pierderea sau schimbarea habitatului a fost asociată cu un declin al bolilor, în special datorită progreselor care au apărut odată cu urbanizarea, cum ar fi apa curentă şi canalizarea.

Iar consecinţele schimbărilor climatice nu sunt aceleaşi peste tot.

În regiunile tropicale, clima mai caldă şi mai umedă duce la o explozie a cazurilor de febră denga. Însă în Africa, condiţii mai secetoase ar putea contribui la stoparea răspândirii malariei.

Un studiu publicat în această săptămână în revista Science a modelat interacţiunile dintre schimbările climatice, precipitaţiile şi procesele hidrologice, cum ar fi evaporarea şi viteza cu care apa pătrunde în sol.

Această cercetare prezice o reducere mai mare a zonelor favorabile transmiterii bolilor decât cea prevăzută de analizele bazate doar pe precipitaţii.

Studiul sugerează că sezonul de transmitere a malariei ar putea fi cu patru luni mai scurt în unele regiuni ale Africii în raport cu estimările anterioare.

Totuşi, aceste observaţii nu reprezintă neapărat veşti bune, a temperat Mark Smith, profesor asociat de cercetare în domeniul hidrologiei la Universitatea din Leeds şi autor principal al studiului.

“Zonele favorabile răspândirii malariei se vor schimba”, a declarat el pentru AFP.

Şi se aşteaptă ca populaţia să crească rapid în regiunile în care malaria este încă răspândită sau în care va deveni transmisibilă, ceea ce va creşte incidenţa bolii.

Condiţiile care sunt prea dure pentru malarie pot fi, de asemenea, prea dure pentru oameni, luând ca exemplu disponibilitatea apei, a avertizat Mark Smith.

Bolile şi clima, aceeaşi luptă

Legăturile dintre climă şi bolile infecţioase sugerează totuşi că modelarea climatică poate ajuta la anticiparea epidemiilor.

Temperaturile locale şi previziunile privind precipitaţiile sunt deja folosite pentru a prezice creşterea numărului de cazuri de febră denga, dar ele oferă doar informaţii pe termen scurt şi nu sunt întotdeauna fiabile.

Indicele bazinului Oceanului Indian (IOBW), care măsoară media anomaliilor de temperatură la suprafaţa apei, ar putea fi o alternativă.

Un alt studiu publicat săptămâna aceasta în revista Science relevă o corelaţie strânsă între fluctuaţiile IOBW şi epidemiile de febră denga atât în emisfera sudică, cât şi în cea nordică.

Deoarece studiul a fost retrospectiv, potenţialul predictiv al IOBW nu a fost dovedit, dar monitorizarea acestui indice ar putea ajuta autorităţile din multe ţări să fie mai bine pregătite.

În orice caz, combaterea bolilor infecţioase înseamnă combaterea schimbărilor climatice, a rezumat Jason Rohr.

Citeste mai mult

Eveniment

Inspectoratul de Jandarmi Botoșani la Târgul Expozițional de Ovine Popăuți: Respectați măsurile stabilite de organizatori

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a transmis astăzi că și în cea de-a doua zi a Târgului Expozițional de Ovine, Pielicele Karakul, Taurine și Produse Traditionale de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Pop[uți, jandarmii botoșăneni, împreună cu partenerii instituționali, respectiv efectivele de poliție și pompieri, acționează pentru desfășurarea activităților în condiții de siguranță pentru participanți.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a făcut un apel la miile de vizitatori să respecte indicațiile organizatorilor pentru o bună desfășurare a activității.

“Respectați măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, acordați atenția cuvenită minorilor care vă însoțesc și bunurilor personale de valoare, iar în cazul producerii unor situații nedorite solicitați intervenția jandarmilor aflați în dispozitivul de asigurare a ordinii și siguranței publice”, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Pentru părinți și prichindei: Evaluare Națională 2024, clasa a II-a. Modele de subiecte și reguli la testările pentru elevi

Publicat

Publicitate

De mâine începe Evaluarea Națională 2024 la clasa a II-a. Practic, în perioada 13-17 mai, elevii de clasa a II-a vor susține testări de evaluare națională care vor avea loc în sălile de clasă în care au activități elevii în mod obișuit, relatează alba24.ro.

Este vorba despre evaluare cunoștințelor elevilor, la nivelul clasei a II-a. Pe baza rezultatelor, se fac planuri individualizate de învățare, de către cadrele didactice, acolo unde identifică probleme.

Notele nu vor fi trecute în catalog și nu vor fi făcute publice. Acestea vor fi comunicate părinților.

Publicitate

Calendar Evaluare Națională 2024 clasa a II-a

  • 13 mai – Limbă și comunicare – scris – Limba română / Limbă și comunicare – scris Limba maternă
  • 14 mai – Limbă și comunicare – citit – Limba română
  • 15 mai – Limbă și comunicare – citit – Limba maternă
  • 16 mai – Matematică și Științe ale naturii
  • 17 mai – Limbă și comunicare – scris-citit – Limba română pentru minoritățile naționale

Evaluare Națională 2024 clasa a II-a. Ce se testează

Testările la clasa a II-a vizează următoarele aspect

prima testare: Limbă și comunicare – scris – Limba română/ evaluarea competențelor de producere a mesajelor scrise

a doua testare: Limbă și comunicare – citit – Limba română/ evaluarea competențelor de receptare a mesajelor citite

Publicitate

a treia testare: Matematică și Științe ale naturii/ evaluarea competențelor de matematică.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii vor avea 30 de minute la dispoziție.

Evaluare Națională clasa a II-a. Modele de subiecte

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Incendiu URIAȘ la Salcea. Pompierii din Suceava și Botoșani intervin pentru stingerea unei hale de termopane

Publicat

Publicitate

Un puternic incendiu a cuprins, duminică, o secţie de producţie de tâmplărie PVC de pe raza oraşului Salcea, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, relatează agerpres.ro.

Potrivit acestora, incendiul se manifestă generalizat, cu degajări mari de fum, şi s-a impus transmiterea unui mesaj de alertare către populaţie Ro-Alert.

Publicitate

Suprafaţa afectată este de aproximativ 1.000 de metri pătraţi. Până în acest moment, nu sunt înregistrate victime.

La faţa locului intervin pompierii militari şi civili din Suceava și Botoșani pentru localizarea şi lichidarea incendiului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending