Connect with us
Publicitate

Administratie

FOTO Botoșani: Încep lucrările de modernizare a Maternității

Publicat

Publicitate

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea termică și modernizarea Maternității Botoșani. Lucrările vor fi realizate de o asociere de firme condusă de Bahm Construcții Civile și Industriale.

„Este un proiect generos care va schimba radical Maternitatea Botoșani. Am atras o finanțare din PNRR  de 4 milioane de euro, la care se adaugă partea de cofinanțare a Consiliului Județean Botoșani. Valoarea totală a întregului proiect, inclusiv realizarea documentațiilor tehnice, TVA-ul și marja de implementare de 25% se ridică la 9 milioane de euro. Am asigurat fondurile pentru ca acest proiect, unul foarte important pentru botoșăneni, să fie dus cu bine până la final, fără sincope”, a declarat Doina Federovici.

În cadrul acestui proiect, din banii din PNRR, întreaga clădire va fi reabilitată din punct de vedere energetic. Vor fi refăcute instalațiile electrice și cele termice, vor fi schimbate geamurile și ușile. De asemenea, va fi desființată mansarda, vor fi montate panouri fotovoltaice și vor fi făcute și patru stații de reîncărcare electrică.

Din cheltuielile neeligibile, angajate de către Consiliul Județean vor fi modernizate etajele IV și V, dar și vestiarele din zona de demisol.

„Aceasta este datoria noastră, de a asigura dezvoltarea și dotarea bazei materiale a sistemului sanitar. Iar, după cum am demonstrat și vom continua până la finalul mandatului, din punct de vedere administrativ ne-am făcut treaba. În ultimii 4 ani, din fonduri europene, guvernamentale, județene sau veniturile proprii ale Spitalului Județean am realizat și demarat investiții în sistemul sanitar botoșănean de peste 50 de milioane de euro. De asemenea, avem pregătite alte investiții foarte importante și, mă refer aici la cele 3 spitale pentru care Consiliul Județean va aplica imediat ce se vor deschide ghidurile”, a conchis Doina Federovici.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Trei persoane au rămas fără drept de folosire a armelor în urma unui control al polițiștilor botoșăneni

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au acționat pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale, de către persoanele care dețin arme letale sau neletale supuse autorizării, la domiciliu.

 

Astfel, au fost controlate șase persoane din municipiul Botoșani, iar în urma neregulilor constatate, față de  trei dintre acestea a fost dispusă sancționarea contravențională, iar ca măsură

complementară le-a fost anulat dreptul de a purta, deține și folosi arme pentru o perioadă de doi ani.

 

Aceștia nu aveau asigurate armele conform prevederilor legale, creând astfel o stare de pericol pentru cei din jur.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Patru copiii din Botoșani au ajuns la spital după ce s-au opărit cu lichid fierbinte, la sfârșitul lunii trecute. Pompierii avertizează

Publicat

Publicitate

 „Un cămin sigur pentru copilul tău” – Nu lăsați la îndemâna copiilor vase cu lichid fierbinte

Aveți grijă de copiii dumneavoastră! Nu îi lăsați singuri în bucătărie, mai ales dacă gătiţi. Atenţia v-ar putea fi distrasă, de exemplu ar putea să bată cineva la uşă sau ar putea suna telefonul. În cele câteva secunde cât rămâne singur, copilul poate trage peste el un vas cu lichid fierbinte.

La sfârșitul lunii septembrie, patru copiii din județul Botoșani au ajuns la spital după ce s-au opărit cu lichid fierbinte. Din nefericire, unul dintre ei a pierdut lupta cu viața.

Statistica Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani ne arată faptul că, anul trecut, 108 copii au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate după ce au suferit arsuri ori s-au opărit cu lichid fierbinte.

Puteți preveni astfel de evenimente dacă:

✔ nu lăsați la îndemâna copiilor vase cu lichid fierbinte;

Publicitate

✔ evitați folosirea fețelor de masă, copii le pot trage răsturnând vasele cu lichide fierbinți;

✔ nu consumați băuturi sau supe fierbinți când țineți copilul în brațe;

✔ nu țineți în brațe copilul când gătiți;

Publicitate

✔ evitați încălzirea biberoanelor în cuptorul cu microunde;

✔ nu puneți cănile cu ceai sau cafea la marginea mesei;

✔ țineți copiii departe de locul unde gătiţi – aragaz, sobă;

✔ nu lăsați copilul cu premergator în bucatarie;

✔ păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces;

✔ înlăturați orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le, cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă;

✔ nu lăsați copiii singuri în casă cu sobe, plite, radiatoare sau aparate electrice aflate în funcțiune.

 

Ce trebuie sa faci pentru a acorda primul ajutor?

 

1. Puneți zona arsă sub jet de apă rece pentru 10-15 min.

2. Dacă hainele sunt lipite de pielea arsă nu le trageți!

3. Nu puneți peste zona arsă nimic altceva (albuș, miere de albină, creme, substanțe ce coloreaza precum rivanol, mercur-crom).

4. Nu administrați medicamente sau lichide pe gură până nu este evaluat pacientul de către medic.

5. Acoperiți copilul cu o pătură sau îmbrăcăminte evitând zona arsă. Astfel prevenim hipotermia.

6. Nu spargeți bășicile, poate duce la infecția zonei de arsură.

7. Mergeți la medic, unele arsuri nu se vindecă de la sine și se pot infecta sau vindeca cu cicatrici neplăcute.

 

Sfaturile fac parte din campania de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”, derulată de ISU Botoșani.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.

Dezvoltarea conceptului de „cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme. Campania este derulată în parteneriat cu Consiliul Județean Botoșani și Autoritatea Teritoriale de Ordine Publică Botoșani.

Data de 10 a fiecarei luni a fost declarată ziua campaniei.

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani rămâne învăluit în ceață până la amiază. Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben de ceață până la ora 12:00, pentru județul Botoșani.

Din această cauză se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri..

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: Eveniment de excepție. După 18 ani, echipa TVR a emisiunii Tezaur folcloric a fost la Botoșani

Publicat

Publicitate

Emisiunea „Tezaur folcloric” a adunat de-a lungul anilor, ca într-o imensă ladă de zestre, obiceiuri populare, cântece, tradiţii şi orice altceva şi-ar mai fi putut dori să colecţioneze un iubitor de folclor. Crezul său s-a împrospătat mereu în „oazele” din satul românesc, în care tradiţia şi spiritualitatea ţăranilor au supravieţuit. Se difuzează în fiecare duminică, de la ora 13:00.

După 18 ani, echipa TVR a emisiunii Tezaur folcloric a fost din nou, luni,  la Botoșani. A fost o seară magică! Un eveniment de excepție marca Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură a Consiliului Județean Botoşani, organizat în parteneriat cu Orchestra Populară Rapsozii Botoșanilor „Ioan Cobâlă”, Primăria Vorona, Clubul Copiilor Dorohoi.

În cadrul acestui eveniment extraordinar, în fața publicului spectator și telespectator a fost adusă în fața publicului spectator și telespectator frumusețea culturală tradițională a județului Botoșani.
Orchestra ,,Mugurelul” din Dorohoi, dirijor și director prof. Marcel Dupu, Fanfara din Vorona, Tezaurele Umane Vii ale județului Botoșani, meșteri populari, soliști vocali și instrumentiști, Ansamblul de Jocuri Populare „Mărgineanca”, Ansamblul „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu” și Orchestra ,,Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, dirijor Ion Oloieru, manager Dan Doboș sunt o parte din cei care au adus tezaurul județul în fața întregii țări.
Felicitări Iustina Irimia! Felicitări tuturor! Pentru cei care nu ați reușit să participați la eveniment, vom anunța din timp când va fi transmisă emisiunea pe TVR pentru a o viziona”, a scris Doina Federovici pe pagina de socializare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending