Talantul este ceva pe care îl primești în mod gratuit din partea lui Dumnezeu şi pe care trebuie să-l pui la dispoziția celorlalți pentru că nu este al tău.Asta a înțeles încă de la vârstă fragedă Mariana Grigoruță, o botoșăneancă care nu încetează să uimească cu lucrurile minunate pe care le realizează, adevărate opere de artă, care însă, din păcate, au viață scurtă deoarece sunt distruse la scurt timp. Pentru că sunt mâncate la final de zi. Dincolo de măiestria cu care sunt lucrate, fiecare exemplar al procesului de creație vorbește despre artă, despre poezie, despre misiunea pe care orice creștin o face în slujba lui Dumnezeu, vorbește despre credință și despre patriotism.
Mariana Grigoruță este pasionată de artă culinară și cultură. S-a născut la Hlipiceni, județul Botoșani, un loc binecuvântat de Dumnezeu cu numeroși pictori care s-au răspândit în lume în decursul timpului. Unchiul ei este pictor, iar sora sa este profesoară de desen. De mică a demonstrat că are un talent sclipitor, astfel că după ce a terminat clasa a opta a încercat să intre la Liceul de Artă„ Octav Bancilă” din Iași, deși din start părea o idee extrem de îndrăzneață, fiind binecunoscută concurența manifestată în fiecare an. „A fost o concurență foarte mare, 13 locuri, 75 de candidați iar eu am fost pe locul 16, deci respinsă De-atunci arta a devenit o pasiune pentru mine. Acest talent îl moștenesc din familie, fratele tatălui este pictor, sora este profesoara de desen”, a povestit Mariana.
Sculpturi din mămăligă
Eșecul acesta i-a arătat diferența dintre talent și talant. Tot ce realizează nu o face din orgoliu sau pentru a primi laude, ci pentru a-i bucura pe ceilalți, pentru a onora anumite personalități sau pentru aduce cinstire sfinților și Bunului Dumnezeu. Lucrează cu candela din suflet mereu aprinsă, în care arde într-una uleiul iubirii, al credinței, al speranței, al curajului.
„De fiecare dată când lucrez, doresc să realizez ceva nou, unic, ideile îmi vin pe moment, apoi le aplic, cu muncă, răbdare și ajutor de la Dumnezeu, se pare că reușesc! Realizez colaci,tarte, colive, cozonaci, pizza, sculpturi din mămăliguță, orez și cașcaval,,, și salate de boeuf de poveste, (Chiar cu doi ani în urmă , am fost invitată la PRO-tv, în emisiune LA MĂRUȚĂ unde am fost denumită REGINA SALATELOR BOEUF . Toate în mod artistic Iar uneori, alături de ele atașez și câte o poezie scrisă de mine, în ton cu farfuria, colacul, sau preparatul lucrat. Lucrez de asemenea colaci cu chipul sfinților pe care ii depun la biserică, satisfacția este de bucurie, de binecuvântare și har divin Slăvit fie Dumnezeu, talentul este darul Lui și știu ca mâinile mele sunt conduse de El!”, povestește cu multă evlavie Mariana.
Colaci care cinstesc patrioți români și colive cu sfinți
Publicitate
Miercuri, de Ziua Unirii Principatelor, Mariana Grigoruță a impresionat cu un colac cu chipul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, înscriindu-se în rândul celor care l-au omagiat pe eroul care a pus bazele statului român. Talentata botoșăneancă a dezvăluit pentru cititori secretul realizării adevăratelor opere de artă.
„Realizarea unui astfel de colac îmi ia cca 3 chiar și patru ore. Formez colacul din aluat dulce rețeta tradițională Făină, lapte, drojdie, ouă, zahăr, unt, ulei, vanilie, etc Apoi pictura o lucrez pe aluat fără creștere, din făină, apă și puțină sare, întind foaie, desenez ce îmi doresc cu o scobitoare, băț de frigărui,,,, pictez cu coloranți alimentari, decupez cu ajutorul unui cuțit și aplic pe colac în ultimele 15 minute de coacere. Ador ceea ce fac cinstesc, patrioți români, mă închin Sfinților și lucrez cu drag colaci cu chipul acestora, mă inspir din poze și icoane”, a povestit Mariana Grigoruță.
Botoșăneanca cochetează și cu poezia. În creațiile sale omagiază calitățile proverbiale ale poporului român, dar își prezintă cât se poate de carismatic realizările culinare.
Mariana Grigoruță, care s-a stabilit în municipiul Botoșani de mai mulți ani, este mamă a trei băieți, unul dintre ei medic dentist, cel mare lucrează în Europa, iar cel mic este elev în clasa a X-a , la Liceul „Mihai Eminescu” din Botoșani și cochetează cu arhitectura. Cei trei copii nu au moștenit gena familiei, dar au crescut mândri de măicuța lor care le-a insuflat în primul rând credința și patriotismul. „Învățăturile mele au fost să fie credincioși, corecți, să poarte respect, să pomenească eroii și să fie muncitori”, ne-a dezvăluit Mariana Grigoruță.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Primăriile din județul Botoșani care au hotărâri locale în acest sens, respectiv Primăria Orașului Bucecea, au reamintit la finele acestei săptămâni instituțiilor de cult recunoscute oficial că mai sunt doar două zile până la termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare.
Data limită este 15 august 2025, iar sprijinul financiar acordat are scopul de a susține activitățile religioase și sociale desfășurate în comunitate.
Acțiunea vine în sprijinul promisiunii asumate de administrațiile locale de a sprijini viața spirituală și implicarea socială a cultelor. Cererile trebuie depuse de către preoți sau reprezentanții legali ai unităților de cult și trebuie să respecte condițiile și criteriile prevăzute în Regulamentul aprobat pe baza cadrului legal național.
Autoritățile locale subliniază că fondurile vor putea fi alocate doar dacă solicitările sunt conforme cu regulamentul și dacă sumele primite vor fi ulterior justificate conform normelor în vigoare. Instituțiile de cult care nu dețin încă o copie a regulamentului pot solicita documentul de la administrațiile locale.
De asemenea, în unele localități a avut loc deja o consultare cu reprezentanții cultelor, în cadrul căreia a fost prezentat regulamentul și au fost explicate modificările legislative recente.
Administrațiile fac apel la respectarea termenului limită și a cerințelor impuse pentru a putea beneficia de sprijinul financiar alocat pentru anul 2025.
Un clasament național realizat pe baza datelor Ministerului Dezvoltării și publicat de Turnul Sfatului.ro scoate la iveală diferențe mari între orașele din România în funcție de bugetele locale pe care le administrează, iar măsurile luate de liberali în aceste zile vor duce la o adâncire și mai mare a diferențelor între regiuni.
În timp ce localitățile de lângă București domină clar topul național, orașele din județul Botoșani se plasează în zona mediană sau chiar sub media națională.
Cel mai bine clasat este Săveni, cu un buget de peste 54 de milioane de lei, care îl plasează pe locul 53 la nivel național – o poziție decentă, peste media generală de aproximativ 45,8 milioane lei pe oraș. Însă celelalte orașe din județ – Flămânzi, Ștefănești, Bucecea și Darabani – au bugete estimate între 35 și 45 de milioane de lei, semnificativ mai mici decât marile câștigătoare ale clasamentului.
Contrastul este evident când ne uităm spre sudul țării și, mai ales, spre Ilfov, unde se află orașele cu cele mai mari bugete. Voluntari, în fruntea clasamentului, are un buget de 343 de milioane lei, mai mult decât toate orașele din județul Sibiu la un loc. Alte exemple sunt Otopeni cu 205 milioane lei sau Popești-Leordeni, Buftea și Pantelimon, fiecare cu peste 120–150 de milioane lei, toate în top 10 național.
Și în alte județe din sud, discrepanța e vizibilă: Mioveni (Argeș) are un buget de 190 de milioane lei, Cernavodă și Năvodari depășesc 150 de milioane lei. Aceste orașe dispun de resurse mult mai mari pentru investiții în infrastructură, servicii publice și dezvoltare locală.
Prin comparație, orașele din județul Botoșani au bugete modeste, care limitează ritmul dezvoltării. Investițiile în drumuri, utilități, școli sau sănătate sunt direct dependente de aceste resurse. Autoritățile locale trebuie să facă eforturi susținute pentru atragerea de fonduri europene și guvernamentale, astfel încât să reducă diferențele tot mai evidente față de sudul țării și mai ales față de zona Capitalei.
Publicitate
Chiar dacă Săveni reușește să depășească media națională, restul orașelor botoșănene rămân în jumătatea inferioară a clasamentului, confirmând provocările cu care se confruntă nordul Moldovei în lupta pentru dezvoltare echilibrată și reducerea decalajelor regionale.
Pompierii au fost chemați, în această seară, să intervină în localitatea Puțureni, comuna Coțușca, după ce un adolescent de 17 ani a intrat în râul Volovăț și nu a mai reușit să ajungă la mal.
La fața locului au fost mobilizate trei echipaje din cadrul Punctului de Lucru Coțușca și Detașamentului Botoșani, dotate cu o barcă de salvare și două ambulanțe SMURD – inclusiv cea de terapie intensivă mobilă – precum și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.
După aproximativ cinci minute de căutări, pompierii au găsit tânărul în apă, la circa doi metri de mal, unde adâncimea depășea cinci metri.
Echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare, care au avut efect: adolescentului i-a revenit pulsul, însă acesta se află în stare de inconștiență. El a fost transportat de urgență la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
ISU Botoșani recomandă cetăţenilor să respecte măsurile de siguranță atunci când merg la scăldat, astfel:
Publicitate
▪️frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
▪️evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
▪️evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
▪️nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
▪️nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
▪️nu intrați în apa rece după expunerea la soare;
▪️nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
▪️echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.
Dacă observați o persoană care se află în pericol de înec și puteți să o ajutați, interveniți, fără a vă pune viața în pericol. În cel mai scurt timp, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!