Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Aproape o sută de percheziții în Botoșani și Suceava. Ce au căutat oamenii legii

Publicat

Publicitate

Astăzi, 17 octombrie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani și cei ai Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoșani, brigăzile de combatere a criminalității organizate Suceava și Iași și polițiștii de frontieră ai inspectoratelor teritoriale ale Poliției de Frontieră Iași și Sighetu Marmației, pun în aplicare 83 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Botoșani și Suceava, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia, dacă sunt depăşite limitele cantitative sau valorice prevăzute de lege.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, începând cu anul 2022, în județul Botoșani s-ar fi constituit mai multe grupuri infracționale organizate, interdependente, care ar fi acționat în mod coordonat în sfera contrabandei cu țigarete de proveniență extracomunitară.

Astfel, au fost introduse ilegal, în România, din Moldova și Ucraina, prin intermediul unor cărăuși, diferite cantități de țigarete, care ar fi fost depozitate temporar în diverse locații și, ulterior, valorificate.

Transportul ar fi fost efectuat cu autovehicule, având create spații speciale pentru ascunderea produselor de contrabandă, persoanele implicate în activitatea de criminalitate organizată manifestând o preocupare constantă pentru monitorizarea persoanelor şi autoturismelor străine aflate în zonă.

De asemenea, depozitarea și comercializarea țigaretelor ar fi fost atent supravegheată pentru a evita riscul de a fi prinși în flagrant delict.

Pe parcursul administrării probatoriului în cauză, au fost depistate mai multe asemenea transporturi, fiind indisponibilizate diferite cantități de țigarete.

Publicitate

Audierile urmează să se desfășoare la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Botoșani.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Botoșani și Suceava și al jandarmilor inspectoratelor de jandarmi județene Botoșani, Bacău și Suceava.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Vernisarea expoziției „Tabloul povestește”, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, invită la  vernisarea expoziției din cadrul proiectului „Tabloul povestește”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), sesiunea de finanțare II /2024, aria tematică PATRIMONIU CULTURAL MATERIAL.

 

Proiectul, „Tabloul povestește” a presupus valorificarea colecției de grafică semnată de Spiru Vergulescu, respectiv cele 101 desene în tuș aflate în proprietatea Memorialului Ipotești, care ilustrează traseul vieții lui Mihai Eminescu și mediul socio-politic al României secolului XIX. Tablourile în tuș au foist digitalizate și augmentate, prin crearea unul film de animație în baza desenelor și a unui cod QR pentru fiecare grup tematic. Datorită acestor acțiuni, colecția de grafică semnată de Spiru Vergulescu începe să prindă viață în momentul scanării codului QR: pe ecranul telefonului va putea fi vizionat un film de animație cu secvențe din biografia și opera lui Mihai Eminescu, raportate la un context mai larg prin introducerea scenelor din peisajul cultural, social și politic din a doua jumătate a secolului XIX.

 

Desenele folosite în digitalizare au fost realizate în cadrul taberei de pictură, desfășurate în perioada 21-29 iulie 2024 la Ipotești. Elevi ai liceelor de artă din Botoșani, Zalău, Baia Mare, Bacău, coordonați de profesorii însoțitori și de angajați ai Memorialului Ipotești, au realizat desenele pentru animarea graficii lui Spiru Vergulescu și pentru crearea filmului care să însoțească tablourile.

 

Publicitate

Ulterior, desenele au fi sonorizate și a fost montată animația pentru codul QR.

Vernisarea expoziției va avea loc pe data de 18 octombrie 2024, ora 12.00, în Sala Horia Bernea a Memorialului Ipotești.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Cum pot fi înființate consorții școlare. Elevii și profesorii pot desfășura activități comune cel puțin trei ani. Reguli

Publicat

Publicitate

Cum pot fi înființate consorții școlare. Ordinul privind aprobarea meteodologiei a fost publicat în Monitorul Oficial. Este una dintre soluțiile pe care ministrul Educației le-a dat pentru școlile în care activitatea elevilor și profesorilor se desfășoară în mai multe schimburi, scrie alba24.ro.

Școlile pot forma consorții școlare împreună cu alte școli din apropiere pe o perioadă de 3-5 ani. Este nevoie de acordul inspectoratelor școlare și al consiliilor locale, potrivit noii metodologii, notează edupedu.ro.

În județul Alba funcționau, la începutul anului, pe baza vechii metodologii, opt consorții școlare: La Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Abrud, Câmpeni-Baia de Arieș și în zonele Valea Mureșului și Târnava Mică.

Cum pot fi înființate consorții școlare. Condiții

Potrivit OME 6930/1 octombrie 2024, publicat în Monitorul Oficial din 14 octombrie, consorțiile școlare se constituie în baza unui contract de parteneriat.

Pot participa două sau mai multe unități de învățământ preunivesitar cu personalitate juridică, de stat și/sau particulare și confesionale autorizate să funcționeze provizoriu sau acreditate.

Publicitate

Acestea trebuie să fie din același județ sau în județe limitrofe.

Se are în vedere posibilitatea de a derula activități comune ale elevilor și profesorilor.

Contractul de parteneriat se încheie pe o perioadă de 3-5 ani, cu posibilitate de prelungire.

Publicitate

Școlile cer aviz de la inspectoratul școlar și de la consiliul local.

Cum pot fi înființate consorții școlare. Criterii

O unitate de învățământ preuniversitar poate deveni parte într-un consorțiu școlar deja constituit, prin încheierea unui act adițional la contractul de parteneriat existent, dacă îndeplinește criteriile.

  • are personalitate juridică, este cuprinsă în rețeaua școlară și școlarizează pe niveluri/specializări autorizate provizoriu/acreditate
  • funcționează pe teritoriul aceluiași județ/municipiului București sau în județe limitrofe
  • există posibilitatea de a derula activități comune ale elevilor și cadrelor didactice, analizată prin prisma condițiilor de acces între unitățile de învățământ preuniversitar, a distanței dintre acestea, respectiv a existenței mijloacelor de transport în comun și/sau a transportului școlar

Cum pot fi înființate consorții școlare. Obiective

Obiectivele consorțiului școlar sunt, printre altele:

  • acces la servicii educaționale de calitate pentru toți elevii
  • adaptarea la nevoile și opțiunile elevilor
  • acces al unităților de învățământ la proiecte de parteneriat cu alte instituții/organizații
  • stagii de practică pentru elevi
  • colaborarea pentru specializările/calificările ce presupun competențe combinate

Activități în consorții școlare

Consorțiile școlare pot organiza activități educaționale de tip:

  • ateliere de lucru, dezbateri
  • discuții tematice, seminare, vizite
  • de responsabilizare socială și civică a elevilor.

Acestea poti fi derulate în colaborare cu instituții publice, companii private, organizații neguvernamentale

Conducerea consorțiului școlar este asigurată de un consiliu director constituit din: directorul fiecărei unități de învățământ partenere și câte doi reprezentanți desemnați din cadrul consiliului de administrație al fiecărei unități de învățământ partenere.

Consorții școlare în Alba

Potrivit evidențelor IȘJ Alba, la începutul anului 2024, în județ funcționau următoarele consorții școlare:

  • Consorțiul preuniversitar de excelență Alba Iulia, format din: Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Alba Iulia, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Alba Iulia
  • Consorțiul școlar Aiud: Colegiul Național ”Titu Maiorescu”, Liceul Tehnologic Aiud, școlile gimnaziale ”Ovidiu Hulea” și ”Axente Sever”, Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 Aiud
  • Consorțiul școlar Blaj: Colegiul Național ”I.M. Clain”, liceele tehnologice ”Ștefan Manciulea” și ”Timotei Cipariu”, școlile gimnaziale ”Toma Cocișiu” și ”Simion Bărnuțiu”, Grădinița cu Program Prelungit ”Lumea copiilor”
  • Consorțiul preuniversitar Cugir: Colegiul Național ”David Prodan”, Liceul Tehnic ”Ion D. Lăzărescu”, școlile gimnaziale ”Singidava”, nr. 3, ”Iosif Pervain”
  • Consorțiul școlar Baia de Arieș-Câmpeni: Liceul ”Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș. Școala Gimnazială Câmpeni
  • Consorțiul preuniversitar Abrud: Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Abrud
  • Consorțiul școlar ”Valea Mureșului”: școlile gimnaziale Mirăslău, Hopârta, ”Demetriu Radu” Rădești
  • Consorțiul școlar ”Târnava Mică”: Liceul Tehnologic Jidvei, școlile gimnaiale Șpna, ”Ion Pop Reteganul” Sâncel”, ”Ștefan cel Mare” Cetatea de Baltă.

Citeste mai mult

Economie

OFICIAL: Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2025, la 4.050 de lei

Publicat

Publicitate

OFICIAL: Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2025, la 4.050 de lei. Salariul minim brut pe economie se va majora de la 3.700 de lei, cât este în prezent, în urma unei decizii luate în Consiliul Național Tripartit, care reunește Guvernul, patronatele și sindicatele, informează alba24.ro.

Măsura a fost anunțată într-un comunicat oficial al Guvernului.

De asemenea, va fi menținută scutirea de impozite și contribuții sociale pentru suma de 300 lei lunar.

După majorarea din ianuarie, dacă salariul minim va ajunge la 4.050 de lei, românii vor ajunge la 47% din salariul minim european.

Creșterea salariului minim brut are impact doar asupra mediului privat, pentru că duce la creșterea cheltuielilor angajatorilor și la încasări mai mari la buget.

La stat, numărul angajaților cu salariul minim este foarte mic.

Publicitate

Ce este salariul minim pe economie: acest indicator reprezintă cea mai mică sumă pe care un angajator este obligat să o plătească unui angajat pentru munca prestată, conform legislației dintr-o țară.

Acesta este stabilit de guvern și are rolul de a proteja angajații, asigurându-le un venit minim care să acopere necesitățile de bază.

Fiecare țară, și uneori fiecare regiune dintr-o țară, poate avea un nivel diferit al salariului minim, adaptat la costurile locale ale vieții și condițiile economice.

Publicitate

Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2025. Primele reacții

Salariul minim brut va crește la 4.050 de lei. Măsura, convenită în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, reprezintă un pas înainte, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

“Concluzia întâlnirii de astăzi, cel puţin în ceea ce priveşte salariul minim, este următoarea, de la 1 ianuarie salariul minim 4.050 de lei, se păstrează deducerea fiscală de 300 de lei şi pentru anul viitor.

Ca să realizaţi dimensiunea impactului, discutăm de circa 1 milion de persoane doar cu salarii cuprinse între 3.700 de lei şi 4.050 de lei care vor beneficia de această creştere.

Valoarea salariului net este de 2.550 de lei. (…) Evident, această creştere de salariu minim va antrena şi alte creşteri de salarii în interiorul unor companii sau instituţii pentru că va trebui să se facă diferenţierea în funcţie de responsabilitate, complexitatea muncii respective, vechimea în muncă”, a declarat Dumitru Costin, citat de Economedia.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Proroc Osea; Sfântul Andrei Criteanul

Publicat

Publicitate

Sfântul prooroc Osea era fiul lui Veriin de la Valemot, din seminţia Isahar, bărbat temător de Dumnezeu. În acea vreme mulţi din poporul lui Israel, abătându-se de la Dumnezeu şi uitând facerile de bine şi minunile Lui, se închinau idolilor, iar el slujea lui Dumnezeu, Celui ce a făcut cerul şi pământul şi Care a scos pe părinţii lor din Egipt cu mână tare; îi învăţa pe oamenii cei rătăciţi de la adevăr şi îi întorcea prin sfaturile sale cele înţelepte la strămoşeasca dreaptă credinţă.

Umplându-se de Duh Sfânt, mult a proorocit pentru Israel şi pentru venirea lui Hristos şi Învierea Sa, precum se vede în Cartea lui. Osea era membru al tribului lui Isahar și a trăit în Regatul de Nord al Israelului în perioada 740-725 î.Hr. În Cartea lui Osea (Osea 5), , acesta face referire și la războaiele care au dus la cucerirea regatului de către asirieni (cca. 734-732 î.Hr.). Nu este sigur că a fost martor și la distrugerea Samariei, pe care însă o prevestește (Osea 14, 1). Potrivit Cărții lui Osea, acesta s-a însurat cu o prostituată pe nume Gomer, fiica lui Diblaim, la porunca Domnului, pentru a arăta necredința lui Israel față de Dumnezeul său.

Cu aceasta a avut mai întâi un fiu, pe nume Izreel (pentru a vesti pedeapsa Domnului pentru războaiele dintre cele două regate ale neamului lui Israel), apoi o fiică, Lo-Ruhama (însemând „Cea Neiubită”, pentru a arăta sfârșitul răbdării și al milei Domnului față de fărădelegile lui Israel) și încă un fiu, Lo-Ami (însemând „Nu este poporul Meu”, pentru a arăta că așa cum israelitenii Îl părăsiseră pe Dumnezeul lor, așa și El avea să-i părăsească). Metafora poporului ales ca Mireasă a Domnului se conturează de-a lungul primelor trei capitole ale cărții sale. Proorocul Oseea a mustrat pe israeliți pentru închinarea la idoli, pentru călcările legământului și viața plină de păcate a preoților, a poporului și a familiei regale (Oseea IX, 8-9; VII,13; IV, 7-9). Proorocul îi îndemna pe toți la pocăință strigând: „Întoarce-te Israele către Domnul Dumnezeul tău, că ai slăbit întru nedreptățile tale” (Oseea XIV, 2-3).

Vorbind despre timpul mesianic, Prorocul Oseea arăta că păgânii vor fi chemați la adevăratul Dumnezeu. Despre aceasta, Sfântul Apostol Pavel scrie romanilor amintind cuvintele lui Oseea: „Pe noi, pe care ne-a și chemat, nu numai dintre iudei, ci și dintre păgâni, precum zice El și la Oseea: Chema-voi poporul Meu pe cel ce nu este poporul Meu și iubită pe cea care nu era iubită. Și va fi în locul unde li s-a zis lor: nu voi sunteți poporul Meu – acolo se vor chema fii ai lui Dumnezeu Celui Viu” (Romani IX, 24-26).

Proorocul Oseea s-a străduit să-i aducă înapoi la dreapta credință pe israeliții care uitaseră de Dumnezeul cel adevărat, Dumnezeul părinților lor. A mustrat poporul din Regatul de nord al lui Israel pentru fărădelegile lor, îndeosebi pentru idolatrie și le-a prevestit nenorocirile pe care aveau să le sufere din cauza invadatorilor străini. A proorocit sfârșitul jertfelor și a preoției celor din neamul lui Aaron (Osea 3, 4-5). A proorocit și despre Hristos, prevestind întoarcerea Lui din Egipt (Osea 11, 1), învierea Lui a treia zi (Osea 6, 2) și biruința Lui asupra morții.

 

Publicitate

Sfântul Andrei Criteanul s-a născut la Damasc în jurul anului 660, sub stăpânire musulmană, într-o familie creștină care i-a dat o educație aleasă. Mai târziu, el devine monah în „Frăția Sfântului Mormânt” – Ierusalim, fapt pen­tru care a fost mai târziu supranumit și „Ierusalimiteanul”.

Curând devine secretar al patriarhului de Ierusalim, iar în 685, în calitate de delegat al acestuia, semnează la Constantinopol actele Sinodului al VI-lea Ecumenic, care a condamnat în 681 erezia monotelită (alunei singure voințe în persoana Domnului nostru Iisus Hristos).

Monahul Andrei rămâne în Constantinopol, unde i se în­credințează conducerea unei importante opere social-filantropice, în special Conducerea unui orfelinat și a unei case pentru bătrâni, lucrare socială foarte populară pentru Biseri­ca bizantină din acea vreme.

Publicitate

În anul 692, a fost ales episcop de Gortyna, în Creta. De aici a primit și numele de „Cretanul” sau „Criteanul”, pe care f l-a dat tradiția bisericească.

Andrei Criteanul a fost un mare episcop misionar. A con­struit biserici, a înființat mănăstiri, a dezvoltat lucrarea filantropică a Bisericii, s-a ocupat de educația tineretului din eparhia sa, a ajutat pe creștinii care au suferit de pe urma incursiunilor musulmanilor în insulă etc. A fost un bun pre­dicator, iar pentru a încuraja participarea poporului la viața liturgică a Bisericii a compus o mulțime de imne liturgice. El este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, între care cel mai renumit este Canonul cel Mare, care a intrat în cartea Triodul și constituie o piesă liturgică deosebit de importantă pentru perioada Postului Sfintelor Paști.

Sf. Andrei Criteanul a trecut la viața veșnică în anul 740, pe când se întorcea de la Constantinopol spre Creta. De aceea, mormântul său nu se află în Creta, ci în localitatea Eresos din insula Mitilina (Lesbos).

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending