Connect with us
Publicitate

Cultura

FOTO: Aniversare cu muzică și voie bună, la Botoșani. Meșteri populari din tot județul au înfrumusețat evenimentul

Publicat

Săptămâna aceasta, la Conacul Capri din Brăești, Centrul Județean pentru Conservarea și Pomovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, a aniversat un an de când se organizează în cadrul instituției cursul de cusut cămăși tradiționale. Responsabilă pentru această activitate este Daliana Agnes Bejan, referent în cadrul Compartimentului Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale.

La eveniment au fost prezente Mirela Rotărescu, Rica Holban, Ana Maria Țibichi, Ana Maria Vitel, Mirela Gireadă, Roxana Hoidrag, Alina Chipăruș, Daniela Podariu, Ionela Lazăr, Laura Buzdugan, Ada Hîrjoi, Liana Marosac, Alina Gavril și Elisabeta Șeremet – doamne și domnișoare din cadrul cursului de cusut care au împărtășit gânduri despre aceste întâlniri săptămânale, despre amintirile din copilărie legate de aceste obiecte de îmbrăcăminte țărănească, despre cum vedeau până la începerea cursului și cum văd acum cămașa tradițională, mărturisindu-ne și faptul că își doresc foarte mult să poarte o cămașă cusută de mâna lor. În cadrul cursului s-au finalizat patru cămăși, purtate cu mândrie și bucurie în ziua sfântă a Paștelui, după cum era obiceiul odinioară, celelalte fiind încă în lucru.

„Ne dorim ca până la Ziua internațională a Iei 2024, să se finalizeze toate cămășile pentru a putea realiza un album fotografic, o expoziție de ie și, de ce nu, o defilare a acestor bijuterii create în cadrul acestui curs.

Momentele artistice au fost asigurate de tinerii soliști vocali, interpreți de muzică tradițională, colaboratori activi ai centrului nostru de la începutul anului 2022. Mulțumiri către Rareș Marosac, Elisabeta Șeremet, Alexandra Hoidrag, Teodor Gireadă, Sabrina Aiacoboaie, Anda Hîrjoi, Teodora și Ilinca Grumeza, Victor Codruț Știrbu, Antonia–Sarah Gavril, Sebastian Grosaru și Denisia Georgiana Sănduleac, cea care a prezentat momentele artistice.

Ne-am bucurat de prezența celor trei Tezaure Umane Vii ale județului Botoșani: Aurica Cojocariu (2022), Ileana Țîrliman (2023) și Constantin Ciubotarița (2023), de prezența meșterei populare Maria Zoițanu, care  a venit însoțită cu o parte dintre membrele grupului „Femina”, cât și de prezența meșterului popular Stan Dănuța.

Aducem mulțumiri tuturor persoanelor prezente, doamnelor din cadrul cursului de cusut, doamnei Celina Gherghelaș care croiește pânza și urmărește cu drag evoluția participanților, meșterilor populari, tinerilor soliști colaboratori. Mulțumim totodată meșterelor populare și doamnelor din cadrul cursului de cusut pentru bucatele tradiționale. Nu în ultimul rând, mulțumim gazdelor noastre, Ioana și Alexandru Constantin Nemțanu, pentru că datorită dumnealor ne-am bucurat și am completat atmosfera într-un cadru de poveste în curtea Conacului Capri.

Surpriza serii, la ceas aniversar, a venit din partea participantelor la cursul de cusut desfășurat la Centrul de Creație Botoșani, care, din proprie inițiativă, au cusut împreună o cămașă tradițională specifică zonei noastre, model întâlnit în literatura de specialitate, mai exact în cărțile doamnei Angela Paveliuc Olariu, doctor în etnografie, cămașă pe care au dăruit-o patrimoniului centrului.

Tot ce s-a întâmplat în cadrul întâlnirii din 12 septembrie 2023, în curtea frumoasă a Conacului Capri din Brăești, arată că acolo unde există dorință de colaborare și împărtășirea aceleiași viziuni, acolo unde este prezent sentimentul de apartenență la valori comune și unde se creează o atmosferă de prietenie, de încurajare, de susținere, cu sau fără experiență în domeniu, oamenii se conectează, se adună și rămân împreună pentru un scop comun.

Mulțumim tuturor pentru o seară de toamnă superbă petrecută în valențele frumuseții spiritului uman creator și al culturii tradiționale!”, au transmis organizatorii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 21 septembrie 2023

Publicat

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 21 septembrie 2023, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 21 septembrie 2023:

Loto 6/49: 37, 46, 32, 4, 9, 43

Loto 5/40: 29, 24, 27, 39, 28, 16

Noroc: 0 1 9 8 1 6 1

Noroc Plus: 5 4 7 0 7 3

Super Noroc: 3 1 5 1 8 6

Joker: 30, 34, 7, 28, 10 + 6

Citeste mai mult

Educație

Ziua Internațională a Păcii marcată astăzi la Liceul “Demostene Botez” din Trușești

Publicat

Cu prilejul Zilei Internaționale a Păcii, profesorii și reprezentanții Poliției Trușești s-au întâlnit astăzi cu elevii de la Liceul “Demostene Botez” Trușești și a fost un nou motiv pentru a le arăta cât de importantă este pacea și armonia pentru fiecare dintre noi.

“Ziua de 21 septembrie este închinată consolidării păcii în lume, iar noi trebuie să știm că pacea se naște în fiecare dintre noi”, au transmis elevilor profesorii de la Liceul “Demostene Botez” Trușești, un mesaj pe care l-au promovat într-o întâlnire astăzi și polițiștii din Trușești.

“Violența ucide sufletul și probabil, pentru unii dintre noi, dulceața păcii curgând prin vene, este mai importantă ca oricând, pentru că nu demult, a fost gustată amărăciunea războiului!

Ar trebui să înțelegem valoarea incomensurabilă a păcii, doar privind imaginea unor copii care își caută părinții în haosul cufundat în beznă și asurzit  de zgomotul armelor de foc!

De aceea, azi și pentru totdeauna, se impune să milităm pentru pacea mondială, să ne păstrăm sufletul curat, lipsit de vrajbă și conflicte. E suficient să conștientizăm faptul că, un singur război interior, poate declanșa un imens război mondial!  Doar atunci când oamenii vor înțelege că puterea dragostei trebuie să depășească dragostea de putere, lumea va cunoaște pacea! Iubiți liniștea, viața și pacea!”, a fost mesajul transmis de profesori elevilor de la Liceul “Demostene Botez” Trușești.

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime, pregătit să aducă PREOȚII la vestiar. Omul cu peste 22 de milioane de euro în cont nu mai găsește soluții la FC Botoșani

Publicat

Valeriu Iftime, omul de afaceri și finanțatorul de la Botoșani, care într-un top realizat la finalul anului 2022 era printre cei mai bogați oameni din fotbalul românesc, cu o avere estimată la peste 22 de milioane de euro, nu reușește să găsească o soluție pentru a revigora FC Botoșani.

Valeriu Iftime pare să fi ajuns la concluzia că nu este de ajuns să bagi bani în jucători așa că va aduce preoți la stadion să facă slujbe, cam la fel cum face și bunul său prieten de la FCSB, Gigi Becali.

“Caii” lui Iftime nu mai dau randament în acest an, iar FC Botoșani se zbate în mediocritate de la începutul acestui sezon, așa că echipa de pe municipal a devenit “Lanterna Roșie” a primei ligi a României.

Valeriu Iftime a explicat pentru prosport.ro că a luat în serios această idee după ce a studiat rezultatele unei anchete interne demarată la FC Botoșani și care îl luau în “colimator” pe preparatorul fizic, Stelian Isac. Acesta părea a fi vinovat de faptul că echipa a fost destabilizată de o mulțime de accidentări, iar vestiarul este plin de jucători valoroși dar accidentați și complet inutili la echipă.

Ancheta internă a arătat că nu Stelian Isac ar fi vinovat de starea echipei, așa că singurul vinovat pare a fi ghinionul sau chiar… SATANA.

„V-am spus clar că nu voi lăsa lucrurile așa, deoarece este incredibil prin ce trecem. Doctorii mi-au finalizat ancheta și mi-au comunicat că totuși nu este vina preparatorului fizic.

Dânșii chiar mi-au sugerat să aduc și un preot în vestiar și voi lua în serios această propunere”, a spus finanțatorul echipei la prosort.ro.

Preparatorul fizic Stelian Isac va pleca totuși de la echipă iar FC Botoșani va căuta în cel mai scurt timp un alt preparator, a mai adăugat sursa citată.

Citeste mai mult

Economie

Cum se calculează STAGIUL DE COTIZARE pentru contractul de muncă cu timp parțial. Sunt TREI perioade diferite de calcul

Publicat

Casa Națională de Pensii a făcut o serie de precizări despre calculul stagiului de cotizare pentru contractul de muncă cu timp parțial. 

Ai lucrat pe baza unui contract de muncă cu timp parțial și vrei să știi cum se calculează stagiul de cotizare? Trebuie să știi că există câteva diferențe, în funcție de perioada la care ne raportăm, relatează alba24.ro.

După data de 01.04.2000, calculul stagiului de cotizare se face în mod diferit, în funcție de modificările aduse Codului Muncii, astfel:

În perioada 01.04.2001- 01.03.2003, stagiul de cotizare se calculează corespunzator programului normal de lucru, indiferent de norma de lucru;

În intervalul 01.03.2003-01.07.2005, stagiul de cotizare se calculează proporțional, în funcție de timpul lucrat din programul normal de lucru.

Începând cu 01.07.2005, perioada în care o persoană a desfășurat activitatea în baza unui contract de muncă cu timp parțial se consideră stagiu de cotizare integral.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending