Connect with us

Eveniment

FOTO: Ajută o mamă să se ridice din nou! „Mama și copilul”, un proiect ce prinde contur ascunde forță, iubire și solidaritate

Publicat

Publicitate
De ani de zile, în mod tainic, cu multă iubire și compasiune o femeie, cu un suflet în care ar intra lumea toată, adună hăinuțe, papucei, lenjerii de la mămici care și-au văzut copiii mari și nu s-au îndurat să renunțe lucrușoarele lor, aruncându-le la tomberon. A primit saci întregi, multe dintre hăinuțe oferite chiar murdare, încălțăminte uneori desperecheată, dar majoritatea obiectelor au fost în foarte bună stare, reușind să umple până la refuz o garsonieră pusă la dispoziție de o persoană milostivă.
Cu fiecare caz pe care îl întâlnea, durerea preotesei Ana-Maria Macuc creștea exponențial și dorința sa de a avea un loc pentru „Mama și copilul”, unde hăinuțele să fie așezate pe vârste și mămicile să meargă să le ia să își îmbrace copiii, o acapara.
„Ajută mama și copilul este un proiect de suflet, izvorat din dragoste pentru copii si pentru aproapele!
Vrem sa ajutam si avem nevoie sa fim ajutati pentru a putea bucura cat mai multi copii.
Pe viitor, VISUL MEU este sa realizez un fel de second gratuit de 65 mp ( la biserica Pacea), organizat cu rafturi si umerase, pe categorii de varsta, unde de exemplu o mama vine si isi ia hainute ptr fetita de 8 ani si le aseaza pe raft pe cele ramase mici de 6 ani ( bune si curate) si tot asa…astfel hainele vor fi distribuite mult mai usor.
In cei 13 ani de experienta pe care o am in activitatea de voluntariat am intalnit tot felul de oameni:
1. oameni f necajiti care primeau haine din mai multe parti si dupa ce le purtau le aruncau, uitand ca cineva totusi a muncit candva ptr ele.
2. oameni care-mi cereau in mod insistent ajutorul si-mi spuneau ca nu au cu ce sa-si imbrace sau sa-si hraneasca copiii, si carora le spuneam ca le platesc transportul sa vina sa-si ia tot ceea ce au nevoie si totusi nu veneau ( desi unii locuiau la 3 km distanta…), dar daca le duceam eu acasa era foarte bine.
3. oameni necajiti, minunati care ne multumeau cu lacrimi in ochi si care le pastrau si le daruiau apoi altora.
4. oameni care chiar aveau nevoie de ajutor, dar care erau bolnavi si chiar nu se puteau deplasa ( ptr acestia ne deplasam in continuare la domiciliul lor, atat cat putem).
5. mamici care au nevoie de ajutor, dar care au mai multi copii ( unii si cu probleme de sanatate grave) pe care chiar nu au cu cine sa-i lase si nu pot ajunge la noi ( le sprijinim in continuare cat putem).
6. familii frumoase, ingrijite, care aparent aveau ce le trebuie ( ptr ca erau f curati si pastrau orice lucru), dar de fapt treceau prin momente dificile si pe care nu le ajuta nimeni si care primeau cu bucurie ajutorul nostru, pastrau hainutele primite si cand le ramaneau mici le daruiau mai departe.
Asadar, criteriu dupa care daruim hainutele este unul simplu: LE DARUIM ORICUI LE FOLOSESTE SI LE PASTREAZA ( in limita bunului simt, nu suntem absurzi) si apoi pe cele bune, ramase mici, le daruieste mai departe ptr a bucura si alti copii.
Ne dorim sa sprijinim mamele sa-si creasca mai usor copiii, fiind constienti ca lucrurile de copiii sunt foarte scumpe ( chiar si pentru oamenii care lucreaza) si copiii cresc foarte repede, dar… nu incurajam lenea (apa este).
Aceste haine le daruim gratuit, dar sa nu uitam ca cineva, candva, a muncit ptr a le putea cumpara si ni le-a daruit cu dragoste pentru a ne face viata mai usoara si mai frumoasă”, a dezvăluit Ana Maria Macuc.
DE câteva zile, garsoniera se tot golește pentru că este nevoită să o predea.
„IERI a fost o zi arhiplina , dar minunata!
M-am intalnit cu o multime de mamici care si-au selectat bucuroase ceea ce au avut nevoie ptr copilasii lor si a celor cunoscuti. Desi toate plecau incarcate cu saci cu haine, am avut senzatia ca parca acestea se inmulteau. La finalul zilei am numarat sacii si am ramas uimita ca au mai ramas cativa zeci de saci cu haine de toate varstele, dar cele mai multe pentru 0-2 ani ( baieti si fete).
Timp de ANI DE ZILE selectam toate hainutele si lucrurile primite ( impreuna cu voluntarii, dar deseori si singura ptr ca f multi dintre voluntari au crescut, s-au casatorit, au avut copii si timpul nu le-a mai permis sa faca atat de mult voluntariat) si le distribuiam acasa la cei ce aveau nevoie.
ACUM nu mai pot sa fac asta…, motivul principal fiind o afectiune grava la coloana care s-a accentuat si care nu-mi mai permite sa fac atat de mult efort si mai ales nu am voie sa ridic …
Toata aceasta activitate este DE VOLUNTARIAT si primind incontinuu foarte multe lucruri mi-am dat seama ca oricata dragoste avem pentru aproapele nu reusim fizic (avand serviciu si alte responsabilitati), doar cateva persoane, sa selectam si sa distribuim la zeci de familii.
Pe de alta parte m-am gandit ca o mare parte din cei care au cu adevarat nevoie, vor gasi o solutie ptr a ajunge la noi, vor rupe din timpul lor si-si vor selecta exact ceea ce au nevoie”, a adăugat Ana Maria..

Preoteasa Ana Maria Macuc are nevoie de sprijinul nostru. Cu sfială a cerut ajutorul mamelor care au reușit în viață și vor să să își construiască o vilă în CER, oferind șansa unor mămici, care din diferite motive sunt nevoite să îngenuncheze în fața problemelor, SĂ SE RIDICE! Să își îmbrace copilașii, să-i încalțe, să aibă strictul necesar pentru a-i duce la grădiniță.

Cere sprijin de la orice om cu suflet bun care ar putea să ajute la împlinirea unui vid destinat să aline, să cârpească găuri în sufletele unor mame care NU se mai pot ridica.

„Cine doreste SA SPRIJINE proiectul nostru pentru a putea bucura cat mai multi copii, ne poate ajuta cu MATERIALE DE CONSTRUCTII sau poate dona in NUMARUL DE CONT AL PAROHIEI.
Pentru firme putem trimite contract de sponsorizare sau puteti primi informatii suplimentare la nr de telefon 0753 723 189
PAROHIA PACEA
RO40CECEBT0136RON0048527
Probabil NU AS FI INDRAZNIT sa apelez la dv si am fi incercat sa ne descurcam asa cum putem, daca nu am fi fost presati de timp, nu ar fi trebuit sa eliberam urgent spatiul unde depozitam pana acum hainele si toate lucrurile ptr bebelusi, daca nu ne-am fi „impotmolit” financiar fiind in imposibilitatea de a finaliza lucrarile incepute si daca frigul nu ar bate la usa”, a dezvăluit  Ana Maria MACUC.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Biserica Ortodoxă este din nou în doliu. Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno, paroh la o biserică din Suceava, a murit la 42 de ani

Publicat

Publicitate

Preot decedat pe loc. Dascălul a scăpat cu viață ca prin minune. Autoturismul de teren în care se afla fața bisericească  din Izvoarele Suceavei s-a răsturnat în albia râului. Comunitatea de credincioși este în doliu. Preotul Mechno Tiberiu Mihăiță de la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Bobeica a murit la locul accidentului. Echipajul SMURD a incercat resuscitarea potrivit protocolului însă fără vreun rezultat, scrie stiridinbucovina.ro.

Sâmbăta neagră pentru IZvoarele Sucevei

 Sambata , la  ora 16.00, pe DJ 175, în com. Izvoarele Sucevei, a avut loc un eveniment rutier în urma căruia un autoturism de teren a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat în albia unui râu.

Din verificări, s-a stabilit că la data de 22.02.2025, ora 15.58, un bărbat de 41 de ani, preot  din com./sat Izvoarele Sucevei, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 175, având direcția de deplasare spre com. Izvoarele Sucevei, într-o curbă la stânga, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, intrând pe spațiul verde din partea dreaptă, iar mai apoi în parapetul metalic. În urma impactului autoturismul a fost proiectat și s-a răsturnat în albia râului Suceava.

În urma evenimentului rutier, conducătorul auto de 41 de ani a suferit grave leziuni grave în urma căroara a survenit decesul acestuia.

De asemenea, în autoturism  se mai afla și un pasager din com/sat Izvoarele Sucevei, jud. Suceava, care a suferit leziuni ușoare.

Publicitate

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „ucidere din culpă” prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul Penal și ”vătămare corporală din culpă„ prev. de art. 196 alin. 2 și 3 din Codul Penal.

Citeste mai mult

Eveniment

2025, anul în care marcăm 100 de ani de la inițiativa care ridica la Botoșani grupul statuar „Compania de mitraliere Maior Ignat în Atac”

Publicat

Publicitate

Se împlinesc 100 de ani de la inaugurarea celui mai mare și important monument din municipiul Botoșani, pe care îl vedem în Centrul Istoric al municipiului, un simbol al eroismului local în Primul Război Mondial.

Monumentul, un grup statuar dedicat companiei de mitraliere conduse de maiorul Grigore Ignat, a fost amplasat la câțiva ani după sfârșitul conflictului, pentru a onora sacrificiile botoșănenilor care au contribuit semnificativ la victoria împotriva Puterilor Centrale și la realizarea României Mari.

Înainte de acest monument, orașul Botoșani avea doar un singur monument public – bustul poetului Mihai Eminescu, amplasat în 1890. Totuși, realizarea unui monument dedicat eroilor Primului Război Mondial a devenit un obiectiv firesc, având în vedere sacrificiile imense ale locuitorilor județului, care s-au jertfit în bătălii dramatice, cum ar fi cele din Carpații Meridionali și de la Mărășești.

Inițiativa de a ridica monumentul a fost demarată în 1925, sub conducerea avocatului Ramiro Savinescu, un cunoscut om politic local.

În urma unui apel publicat în ziarul local Semănătorul Botoșanilor, botoșănenii au fost chemați să contribuie financiar la realizarea acestui proiect important. Contribuțiile au fost susținute și de autoritățile locale, Consiliul Comunal aprobând alocarea unor fonduri considerabile pentru monument.

Monumentul a fost realizat de tânărul sculptor botoșănean Horia Miclescu, ale cărui lucrări au fost supuse unui examen detaliat de o comisie de specialiști.

Publicitate

Alături de fascinantul monument, pe soclul acestuia sunt prezente și patru scuturi, simbolizând cele patru provincii istorice care s-au unit cu România în urma Primului Război Mondial: Transilvania, Bucovina, Basarabia și Banat. Mai mult, se regăsesc și două simboluri reprezentative pentru județul Botoșani și pentru regiunea Moldovei: coasa, un element din stema județului Botoșani, și capul de bour, simbol al Moldovei. Aceste elemente adaugă o semnificație suplimentară monumentului, subliniind legătura profundă dintre eroismul local și unitatea națională realizată în urma războiului.

După aprobarea machetei, aceasta a fost expusă publicului în foaierul Teatrului „Mihai Eminescu”, pentru ca locuitorii orașului să își exprime opiniile. Proiectul a fost bine primit, iar monumentul a fost ridicat în centrul orașului pentru a cinsti memoria celor căzuți pe câmpul de luptă.

Simbolul eroismului botoșănean este reprezentat de maiorul Grigore Ignat, care a condus compania de mitraliere în bătălia eroică de la Răzoare, unde și-a pierdut viața, alături de toți subordonații săi. Actul său de curaj și sacrificiul suprem au fost recunoscute printr-un ordin de zi care a subliniat eroismul său: „A luptat ca un brav și tot astfel a murit. Acest sfârșit ostășesc îi va cinsti pururea memoria și-l va aduce la conștiința ostașilor țării drept pildă de înălțător avânt patriotic.”

Astăzi, monumentul care îl omagiază pe maiorul Ignat și pe toți eroii botoșăneni ai Primului Război Mondial este un simbol al dăruirii și curajului, iar Botoșaniul sărbătorește 100 de ani de la inițiativa de a ridica un moment istoric foarte important în memoria națională.

Citeste mai mult

Economie

Poate află și patronii de la Botoșani: Angajatorii pot oferi 300 de lei vouchere CADOU de 8 martie pentru femei

Publicat

Publicitate

Vine primăvara iar angajatorii din România și implicit oamenii de afaceri din Botoșani, trebuie să știe că au posibilitatea de a oferi angajatelor tichete cadou cu ocazia zilei de 8 Martie, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, relatează alba24.ro.

Aceste tichete sunt scutite de impozit pe venit și de contribuțiile sociale obligatorii, în limita a 300 de lei per angajată.

Este al doilea an în care angajatorii au această posibilitate, după intrarea în vigoare a legii.

8 Martie este cunoscută în întreaga lume ca sărbătoarea internațională a femeii. Acesta este motivul pentru care femeile ar trebui să fie răsfățate în această zi.

Vouchere cadou de 8 martie. Fundamentul legal:

  • Codul Fiscal prevede că angajatorii pot acorda angajatelor cadouri în bani, inclusiv tichete cadou, cu ocazia zilei de 8 Martie, fără ca acestea să fie supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale, în măsura în care valoarea pentru fiecare persoană, cu fiecare ocazie, nu depășește 300 de lei.
  • Potrivit art. 76 alin. (4 ) lit. a) din Codul fiscal, în cazul cadourilor în bani şi/sau în
    natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depășește 300 lei:
  • Acordarea de vouchere pentru angajate este prevăzută în OUG 130/2001, potrivit documentelor.
  • DOCUMENT: vezi aici precizările ANAF legate de acordarea de vouchere de 8 martie.

Vouchere cadou de 8 martie: pot fi acordate exclusiv angajatelor

Este important de menționat că această facilitate fiscală se aplică strict angajatelor și numai cu ocazia zilei de 8 Martie.

Publicitate

Depășirea plafonului de 300 de lei sau acordarea tichetelor în alte condiții poate atrage obligații fiscale suplimentare pentru angajator, precizează ANAF.

În concluzie, oferirea de tichete cadou de până la 300 de lei angajatelor de 8 Martie reprezintă o modalitate prin care angajatorii pot manifesta aprecierea față de acestea.

În același timp, angajatul beneficiază și de avantaje fiscale.

Precizare importantă pentru contabili: Cadourile oferite salariatilor nu pot fi tratate fiscal si contabil drept cheltuieli de protocol. În această categorie intră alte tipuri de cheltuieli și este nevoie de documente justificative pentru a le trata contabil.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean dispărut în Marea Britanie. Autoritățile și familia cer ajutorul cetățenilor

Publicat

Publicitate

Un bărbat din Dorohoi, județul Botoșani, este căutat de autorități după ce a dispărut în Marea Britanie.

Neghina Ionuț Bogdan, în vârstă de 37 de ani, a plecat la muncă în Anglia pe 1 decembrie 2024, însă contactul cu familia sa s-a pierdut la scurt timp după ce le-a spus că a ajuns la destinație. De atunci, nu s-au mai primit informații despre el.

Ionuț Bogdan are o înălțime de 1,80 m, cântărește aproximativ 50 kg și are o constituție slabă. Este posibil să fi lucrat ca șofer în perioada în care a mai fost plecat în Marea Britanie între 2020 și 2023, însă nu se cunosc detalii precise despre angajatorul sau zona în care ar putea lucra.

Oricine îl vede sau are informații despre locul în care se află este rugat să sune la numărul de urgență 112. Autoritățile colaborează cu poliția din Marea Britanie pentru a-l găsi pe bărbatul dispărut.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending