Connect with us

Eveniment

FOTO: Ajută o mamă să se ridice din nou! „Mama și copilul”, un proiect ce prinde contur ascunde forță, iubire și solidaritate

Publicat

Publicitate
De ani de zile, în mod tainic, cu multă iubire și compasiune o femeie, cu un suflet în care ar intra lumea toată, adună hăinuțe, papucei, lenjerii de la mămici care și-au văzut copiii mari și nu s-au îndurat să renunțe lucrușoarele lor, aruncându-le la tomberon. A primit saci întregi, multe dintre hăinuțe oferite chiar murdare, încălțăminte uneori desperecheată, dar majoritatea obiectelor au fost în foarte bună stare, reușind să umple până la refuz o garsonieră pusă la dispoziție de o persoană milostivă.
Cu fiecare caz pe care îl întâlnea, durerea preotesei Ana-Maria Macuc creștea exponențial și dorința sa de a avea un loc pentru „Mama și copilul”, unde hăinuțele să fie așezate pe vârste și mămicile să meargă să le ia să își îmbrace copiii, o acapara.
„Ajută mama și copilul este un proiect de suflet, izvorat din dragoste pentru copii si pentru aproapele!
Vrem sa ajutam si avem nevoie sa fim ajutati pentru a putea bucura cat mai multi copii.
Pe viitor, VISUL MEU este sa realizez un fel de second gratuit de 65 mp ( la biserica Pacea), organizat cu rafturi si umerase, pe categorii de varsta, unde de exemplu o mama vine si isi ia hainute ptr fetita de 8 ani si le aseaza pe raft pe cele ramase mici de 6 ani ( bune si curate) si tot asa…astfel hainele vor fi distribuite mult mai usor.
In cei 13 ani de experienta pe care o am in activitatea de voluntariat am intalnit tot felul de oameni:
1. oameni f necajiti care primeau haine din mai multe parti si dupa ce le purtau le aruncau, uitand ca cineva totusi a muncit candva ptr ele.
2. oameni care-mi cereau in mod insistent ajutorul si-mi spuneau ca nu au cu ce sa-si imbrace sau sa-si hraneasca copiii, si carora le spuneam ca le platesc transportul sa vina sa-si ia tot ceea ce au nevoie si totusi nu veneau ( desi unii locuiau la 3 km distanta…), dar daca le duceam eu acasa era foarte bine.
3. oameni necajiti, minunati care ne multumeau cu lacrimi in ochi si care le pastrau si le daruiau apoi altora.
4. oameni care chiar aveau nevoie de ajutor, dar care erau bolnavi si chiar nu se puteau deplasa ( ptr acestia ne deplasam in continuare la domiciliul lor, atat cat putem).
5. mamici care au nevoie de ajutor, dar care au mai multi copii ( unii si cu probleme de sanatate grave) pe care chiar nu au cu cine sa-i lase si nu pot ajunge la noi ( le sprijinim in continuare cat putem).
6. familii frumoase, ingrijite, care aparent aveau ce le trebuie ( ptr ca erau f curati si pastrau orice lucru), dar de fapt treceau prin momente dificile si pe care nu le ajuta nimeni si care primeau cu bucurie ajutorul nostru, pastrau hainutele primite si cand le ramaneau mici le daruiau mai departe.
Asadar, criteriu dupa care daruim hainutele este unul simplu: LE DARUIM ORICUI LE FOLOSESTE SI LE PASTREAZA ( in limita bunului simt, nu suntem absurzi) si apoi pe cele bune, ramase mici, le daruieste mai departe ptr a bucura si alti copii.
Ne dorim sa sprijinim mamele sa-si creasca mai usor copiii, fiind constienti ca lucrurile de copiii sunt foarte scumpe ( chiar si pentru oamenii care lucreaza) si copiii cresc foarte repede, dar… nu incurajam lenea (apa este).
Aceste haine le daruim gratuit, dar sa nu uitam ca cineva, candva, a muncit ptr a le putea cumpara si ni le-a daruit cu dragoste pentru a ne face viata mai usoara si mai frumoasă”, a dezvăluit Ana Maria Macuc.
DE câteva zile, garsoniera se tot golește pentru că este nevoită să o predea.
„IERI a fost o zi arhiplina , dar minunata!
M-am intalnit cu o multime de mamici care si-au selectat bucuroase ceea ce au avut nevoie ptr copilasii lor si a celor cunoscuti. Desi toate plecau incarcate cu saci cu haine, am avut senzatia ca parca acestea se inmulteau. La finalul zilei am numarat sacii si am ramas uimita ca au mai ramas cativa zeci de saci cu haine de toate varstele, dar cele mai multe pentru 0-2 ani ( baieti si fete).
Timp de ANI DE ZILE selectam toate hainutele si lucrurile primite ( impreuna cu voluntarii, dar deseori si singura ptr ca f multi dintre voluntari au crescut, s-au casatorit, au avut copii si timpul nu le-a mai permis sa faca atat de mult voluntariat) si le distribuiam acasa la cei ce aveau nevoie.
ACUM nu mai pot sa fac asta…, motivul principal fiind o afectiune grava la coloana care s-a accentuat si care nu-mi mai permite sa fac atat de mult efort si mai ales nu am voie sa ridic …
Toata aceasta activitate este DE VOLUNTARIAT si primind incontinuu foarte multe lucruri mi-am dat seama ca oricata dragoste avem pentru aproapele nu reusim fizic (avand serviciu si alte responsabilitati), doar cateva persoane, sa selectam si sa distribuim la zeci de familii.
Pe de alta parte m-am gandit ca o mare parte din cei care au cu adevarat nevoie, vor gasi o solutie ptr a ajunge la noi, vor rupe din timpul lor si-si vor selecta exact ceea ce au nevoie”, a adăugat Ana Maria..

Preoteasa Ana Maria Macuc are nevoie de sprijinul nostru. Cu sfială a cerut ajutorul mamelor care au reușit în viață și vor să să își construiască o vilă în CER, oferind șansa unor mămici, care din diferite motive sunt nevoite să îngenuncheze în fața problemelor, SĂ SE RIDICE! Să își îmbrace copilașii, să-i încalțe, să aibă strictul necesar pentru a-i duce la grădiniță.

Cere sprijin de la orice om cu suflet bun care ar putea să ajute la împlinirea unui vid destinat să aline, să cârpească găuri în sufletele unor mame care NU se mai pot ridica.

„Cine doreste SA SPRIJINE proiectul nostru pentru a putea bucura cat mai multi copii, ne poate ajuta cu MATERIALE DE CONSTRUCTII sau poate dona in NUMARUL DE CONT AL PAROHIEI.
Pentru firme putem trimite contract de sponsorizare sau puteti primi informatii suplimentare la nr de telefon 0753 723 189
PAROHIA PACEA
RO40CECEBT0136RON0048527
Probabil NU AS FI INDRAZNIT sa apelez la dv si am fi incercat sa ne descurcam asa cum putem, daca nu am fi fost presati de timp, nu ar fi trebuit sa eliberam urgent spatiul unde depozitam pana acum hainele si toate lucrurile ptr bebelusi, daca nu ne-am fi „impotmolit” financiar fiind in imposibilitatea de a finaliza lucrarile incepute si daca frigul nu ar bate la usa”, a dezvăluit  Ana Maria MACUC.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 15 mai 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 15 mai 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 15 mai 2025:

Loto 6/49: 26, 30, 5, 7, 19, 36

Loto 5/40: 40, 37, 29, 33, 38, 9

Joker: 44, 9, 26, 3, 2 + 12

Noroc: 5 5 1 9 8 7 1

Publicitate

Noroc Plus: 6 7 8 8 9 7

Super Noroc: 4 7 5 1 9 5

Citeste mai mult

Eveniment

Încep cele mai importante alegeri prezidențiale din ultimii 35 de ani. Turul doi 2025: Vot în diaspora. Lista secțiilor din străinătate, calendar și reguli

Publicat

Publicitate

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că joi, 15 mai, debutează procesul de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 în secțiile de votare din afara granițelor țării. Primii români care își pot exercita dreptul de vot sunt cei din Auckland, Noua Zeelandă, unde secția de votare se deschide la ora 22:00, ora României.

Pentru acest scrutin, în diaspora au fost organizate 965 de secții de votare, cu 15 mai multe față de alegerile prezidențiale și parlamentare desfășurate în 2024. Numărul acestora a fost stabilit în baza propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, în funcție de distribuția geografică a comunităților de români și de solicitările primite din partea acestora, relatează alba24.ro.

Alegeri prezidențiale 2025 turul al doilea: calendar vot în diaspora

Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secție de votare organizată în afara țării.

Votarea în străinătate la alegerile prezidențiale se desfășoară, potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe durata a trei zile, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025, în cazul celui de-al doilea tur de scrutin.

Votarea în străinătate începe în zilele de vineri și sâmbătă, la ora locală 7.00 și se încheie, la ora locală 21.00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23.59 pentru cetățenii care, la ora locală 21.00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).

În ziua de duminică, votarea în afara țării va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).

Publicitate
YouTube video

Alegeri prezidențiale 2025 turul al doilea: lista secțiilor de vot în străinătate și reguli

Lista sediilor secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidențiale din anul 2025 poate fi consultată AICI.

Cetățenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării.

Votarea se face pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic
  • pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic
  • pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar
  • în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Citeste mai mult

Administratie

O botoșăneancă a condus delegația care a reprezentat România la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Comerț, desfășurată la Bruxelles

Publicat

Publicitate

În data de 15 mai a.c., la Bruxelles, s-a desfășurat reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Comerț (CAE Comerț), la care au participat miniștrii responsabili de portofoliile comerțului internațional din statele membre ale Uniunii Europene (SM UE), precum și Comisarul pentru Comerț și securitate economică, relații interinstituționale și transparență, Maroš Šefčovič.

Agenda reuniunii a inclus o sesiune de dezbateri privind evoluțiile în relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, precum și un schimb de opinii axat pe consolidarea securității economice europene. De asemenea, în cadrul prânzului de lucru, au fost abordate negocierile comerciale aflate în curs de desfășurare cu parteneri strategici precum India, statele din Golf și țările din Asia de Sud-Est.

România a fost reprezentată la această reuniune de o delegație condusă de doamna Cristina Breșug, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

Cu privire la dosarul relațiilor comerciale UE-SUA și în contextul măsurilor tarifare suplimentare adoptate de partea americană, România și-a exprimat sprijinul față de strategia Comisiei Europene de a menține un dialog constructiv cu autoritățile americane în vederea identificării unei soluții negociate. Totodată, a fost subliniată necesitatea adoptării unei poziții ferme, echilibrate și proporționale, care să asigure protejarea intereselor economice ale Uniunii.

În ceea ce privește dimensiunea securității economice europene, România a susținut necesitatea unei abordări mai ambițioase și structurată pentru a răspunde amenințărilor în evoluție, pentru aplicarea unei strategii echilibrate, centrate pe cei trei piloni – promovare, protecție și parteneriat – și a evidențiat importanța elaborării unei doctrine europene în domeniul securității economice, care să beneficieze de o implicare substanțială din partea statelor membre.

De asemenea, România a încurajat adoptarea unei perspective pragmatice și adaptate în cadrul negocierilor comerciale în derulare, cu scopul de a consolida relațiile economice cu state terțe. În acest sens, a fost susținută ideea încheierii unor acorduri comerciale care să reflecte specificul și prioritățile strategice ale Uniunii Europene în relația cu fiecare partener în parte, a transmis într-un comunicat, PSD Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Primarii din Flămânzi și Mihai Eminescu, eliberați din arest. Au fost plasați sub control judiciar

Publicat

Publicitate

Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și cel al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, au fost plasați sub control judiciar printr-o decizie luată joi, 15 mai, de Curtea de Apel Suceava. Cei doi edili botoșăneni, acuzați de procurori de luare de mită, se aflau în arest preventiv din 14 aprilie.

Instanța a admis cererile de înlocuire a măsurii arestului cu cea a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data pronunțării hotărârii și până pe 13 iulie 2025.

Cazul vizează o amplă anchetă instrumentată de procurorii DNA Suceava, în centrul căreia se află omul de afaceri Marcel Bîrsan, aflat în prezent în arest la domiciliu. Acesta este acuzat că a oferit mită mai multor aleși locali pentru a obține avantaje în derularea unor contracte publice.

Pe lângă cei doi primari, ancheta îi vizează și pe Ionuț Voicu, secretarul general al PNL Botoșani, Ilie Ivanache, fost primar al comunei Ungureni, Rareș Batîr, administratorul public al aceleiași comune, precum și pe Neculai Șchiopu, fost viceprimar al comunei Coșula. Toți au fost plasați sub control judiciar, fiind acuzați de fapte precum trafic de influență, luare de mită și divulgarea de informații confidențiale.

Procurorii acuză că în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024, Verginel Gireadă ar fi pretins și primit, pentru sine și apropiați, foloase necuvenite de la omul de afaceri Marcel Bîrsan, constând în plata unor materiale de construcții în valoare de peste 90.000 lei, avantaje acordate unei firme din familie, precum și un contract avantajos pentru achiziționarea unui teren.

La rândul său, Dan Oloeriu este acuzat că, în august 2024, a solicitat și primit materiale de construcții în valoare de peste 75.000 lei, beton și lucrări de excavații pentru un imobil personal, tot de la același om de afaceri.

Publicitate

Ancheta arată și implicarea lui Ionuț Voicu, care ar fi pretins bani pentru a-și folosi influența politică în vederea favorizării firmei lui Bîrsan la licitații publice. În același dosar, Rareș Batîr și Ilie Ivanache ar fi cerut un comision de 5% din valoarea unui contract de peste 600.000 lei, oferind în schimb informații confidențiale din documentația unei licitații.

Procurorii continuă cercetările în acest caz complex de la Botoșani.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending