Connect with us

Eveniment

FOTO: Accident la Baisa! Un bărbat de 47 de ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Un bărbat, în vârstă de 47 de ani, a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs în dreptul pădurii Baisa, în urmă cu puțin timp. În eveniment au fost implicate două autoturisme și o autoutilitară, în care se aflau, în total, șase persoane.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoşani, cu o autospecială de stingere, una descarcerare, dar și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD. Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. Șoferul autoutilitarei a fost rănit, fiind preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vara 2025 începe cu surprize: Prognoza meteo pe patru săptămâni, până la mijlocul lui iunie

Publicat

Publicitate

Vara își face simțită prezența treptat, iar temperaturile vor crește în perioada următoare. Se vor înregistra inițial valori de 21–22°C, urmând ca spre sfârșitul lunii mai să urce până la 24–25°C.

Totuși, regimul termic va varia de la o regiune la alta. În Banat, Muntenia și nord-estul Moldovei, valorile termice vor fi mai ridicate, ajungând la 25°C încă din această săptămână. În București, maximele vor atinge chiar și 28°C.

Vor fi însă perioade cu ploi și furtuni până la sfârșitul ultimei luni de primăvară.

Luna iunie și totodată vara anului 2025 începe cu maxime de 26-28 de grade și cer mai mult senin. Sunt anunțate perioade cu furtuni în 7-8 iunie și din nou în 12-16 iunie.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 16 iunie. 

Vremea până la mijlocul lunii iunie. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicitate

Vremea în săptămâna 19-25 mai

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptâmână, mai ales în regiunile nordice. În extremitatea de sud a țării, valorile termice vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în regiunile estice și sud-estice. În rest, va fi excedentar, mai ales în vestul, nord-vestul și centrul teritoriului.

Vremea în săptămâna 26 mai – 1 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval în extremitatea de vest și de nord-vest a țării, iar în rest vor fi excedentare.

Vremea în săptămâna 2-8 iunie

Temperaturile medii se vor situa ușor peste cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în jumătatea de vest a teritoriului, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vremea în săptămâna 9-16 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specific pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, dar mai ales în sud-vestul țării.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunie vestice și nordice.

Citeste mai mult

Cultura

Seminarul Eminescu de la Ipotești, la ediția a XII-a

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 23-24 mai 2025, ediția a XII-a a Seminarului Eminescu.

Studenți și profesori din mai multe centre universitare din România, Republica Moldova, Ucraina  și Italia – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți (Republica Moldova), „Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano (Italia), Universitatea Națională „Iurii Fedkovici” din Cernăuți (Ucraina) – vor participa, timp de două zile, la ateliere de lucru, conferințe, dezbateri, prezentări  de carte și vizite de lucru.

Lucrările seminarului vor fi deschise de către coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu,  pe 23 mai, începând cu ora 9.30. În prima zi vor avea loc trei  ateliere: „Eminescu, autoportret epistolar”, moderator – lector univ. dr. Adrian Jicu (Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău), „Mondenitate şi intimitate în relaţia Eminescu – Mite Kremnitz”, moderator – lector univ. dr. Gabriel Nedelea (Universitatea din Craiova) și „Mihai Eminescu,  Sărmanul Dionis. Gesturile surprinzătoare ale prozatorului”, moderatoare – lector univ. dr. Anca Tomoioagă (Universitatea din Oradea).

Pe 23 mai vor avea loc și două prezentări de carte. Începând cu ora 11:30, în cadrul atelierului „Eminescu: post-biografii” va avea loc o discuție cu autorul cărții Solomonarul. Romanul unei revoluții fără început și sfârșit” (Nemira, 2022), Florin Chirculescu, moderată de prof. Daniela Petroșel. În după-amiaza zilei, începând cu ora 17:20, va avea loc prezentarea volumului Maiorescu. Confesiunile unui stoic (Polirom, 2025), semnat de Adrian Jicu. Discuția va fi moderată de prof. Mircea A. Diaconu.

În a doua zi a seminarului, pe 24 mai, se va ține atelierul „Andrei Mureșanu. Interpretări ale teatrului istoric eminescian”, moderatoare – asistent univ. dr. Alexandra Olteanu (Universitatea „A. I. Cuza” Iași). Prof. dr. Angela Vasilovici („Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano) va susține, în aceeași zi, conferința „Ce vină are Eminescu?  Veneția 1964. În culisele unei reuniuni istorice”.

Vor urma intervențiile și dezbaterile finale, la care vor participa: Alexandra Olteanu,  Daniela Petroșel, Anca Tomoioagă, Angela Vasilovici, Felicia Vrânceanu, Florin Chirculescu, Mircea A. Diaconu, Adrian Jicu, Anatol Moraru, Gabriel Nedelea.

Publicitate

Seminarul se va încheia cu vizite la Fondul de carte al mănăstirii Vorona și la Biblioteca din Dorohoi.

Citeste mai mult

Eveniment

Licențele au fost acordate: 16 echipe din prima ligă și 6 din eșalonul secund, pregătite pentru sezonul viitor al Superligii

Publicat

Publicitate

Douăzeci și două de cluburi de fotbal, cele 16 din prima ligă și 6 din eșalonul secund, au primit licența de participare în ediția 2025-2026 a Superligii, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Licențiere publicat, marți, pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal.

Comisia pentru acordarea licenței cluburilor a pronunțat hotărârile în primă instanță la data de 9 mai 2025. Conform Regulamentului Național de Licențiere a Cluburilor și Sustenabilitate Financiară, ediția 2024, cluburile au putut face apel până la data de 13 mai. Comisia de Apel din cadrul Departamentului de Licențiere a pronunțat hotărârile în data de 19 mai.

Astfel, au îndeplinit criteriile pentru obținerea licenței toate cele 16 cluburi care au activat în actualul sezon al Superligii după cum urmează: Politehnica Iași, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Petrolul Ploiești, Oțelul Galați, FC Botoșani, FC Hermannstadt, Unirea Slobozia, UTA Arad, Gloria Buzău, Universitatea Cluj, Farul Constanța, CFR Cluj, FC Rapid, Dinamo București, FCSB și Universitatea Craiova.

De asemenea, alte șase cluburi din Liga a II-a au primit licența pentru participarea în Superligă, ediția 2025-2026: FC Argeș, AFC Csikszereda Miercurea Ciuc, Metaloglobus București, FC Voluntari, Concordia Chiajna și CSM Reșita.

La finalul ediției 2024-2025 a Superligii au retrogradat direct în Liga a II-a ocupantele ultimelor două locuri din play-out, Gloria Buzău și Sepsi OSK Sfântu Gheorghe. Au promovat direct în Superligă ocupanta locului 1 în play-off-ul Ligii a II-a, FC Argeș, și AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, aflată pe poziția a treia. Formația CSA Steaua, care a încheiat pe locul al doilea în eșalonul secund, nu are drept de promovare.

Barajele pentru menținerea/promovarea în Superligă Politehnica Iași – Metaloglobus București și FC Voluntari – Unirea Slobozia sunt programate în dublă manșă în 24 mai, respectiv 1 iunie.

Publicitate

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Inflația lovește cel mai tare în România: Suntem din nou pe primul loc în UE

Publicat

Publicitate

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în aprilie până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% luna precedentă, însă România este în continuare țara cu cea mai ridicată inflație, cu un avans anual al prețurilor de 4,9%, arată datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Luna trecută, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Franța (0,9%), Cipru (1,4%) și Danemarca (1,5%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (4,9%), Estonia (4,4%) și Ungaria (4,2%).

Comparativ cu situația din martie 2025, rata anuală a inflației a scăzut în 13 state membre, inclusiv în România (de la 5,1% până la 4,9%), a rămas stabilă în trei țări și a crescut în șapte state membre.

În zona euro, rata anuală a inflației s-a situat la 2,2% în aprilie, stabilă comparativ cu luna precedentă. Cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației în zona euro a venit din partea serviciilor (1,80 puncte procentuale), urmate de alimente, alcool și țigări (0,57 puncte procentuale). În schimb, prețurile la energie au scăzut cu 0,35 puncte procentuale.

În România, conform datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației a stagnat, în luna aprilie, la 4,9%, iar cele mai semnificative scumpiri au fost consemnate în sectorul serviciilor, care a raportat o creștere a prețurilor de 6,83%.

‘Indicele prețurilor de consum în luna aprilie 2025 comparativ cu luna martie 2025 a fost 100,07%. Rata inflației de la începutul anului (aprilie 2025 comparativ cu decembrie 2024) a fost 2,2%. Rata anuală a inflației în luna aprilie 2025 comparativ cu luna aprilie 2024 a fost 4,9%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2024 – aprilie 2025) față de precedentele 12 luni (mai 2023 – aprilie 2024) a fost 5,0%’,se arată în comunicatul de la INS.

Publicitate

Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), un indicator pentru determinarea inflației la nivelul statelor membre ale UE, a fost 100,21% în aprilie 2025 față de luna precedentă iar rata anuală a inflației, în luna aprilie 2025 comparativ cu luna aprilie 2024, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, a fost 4,9%.

Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2024 – aprilie 2025) față de precedentele 12 luni (mai 2023 – aprilie 2024) determinată pe baza IAPC a fost 5,3%, precizează sursa citată.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere, la 3,8%, de la 3,5% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2025 și anticipează că aceasta va ajunge la 3,1% la sfârșitul lui 2026, potrivit datelor prezentate în luna februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending