Connect with us
Publicitate

Actualitate

Fonduri pentru angiograf alocate printr-un amendament susținut de parlamentarii PSD Botoșani

Publicat

Publicitate

Sănătatea botoșănenilor, o prioritate pentru echipa social-democrată!

Parlamentarii PSD Botoșani au depus și susținut la dezbaterea Legii Bugetului pe 2024 un amendament prin care s-au alocat peste 2 milioane de lei pentru achiziționarea de către Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” a unui angiograf de ultimă generație.

Prin demersul comun al deputaților Marius Budăi, Dan Şlincu, Alexandra Huțu și al senatorului Lucian Trufin, banii alocați prin amendament au o destinație specială și vor intra în bugetul Consiliului Județean Botoșani. Acesta va asigura diferența necesară pentru achiziționarea angiografului, aparat medical de ultimă generație care nu există în prezent la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”.

Publicitate

„Sănătatea botoșănenilor, în special prevenția, este prioritară. Împreună ne-am implicat pentru ca aceste fonduri să intre în bugetul Consiliului Județean, care, la rândul său, va aloca restul sumei necesare achiziționării angiografului. Este un demers pe care l-am făcut pentru a crește gradul de dotare al Spitalului Județean și pentru ca botoșănenii să beneficieze de cele mai bune servicii medicale”, au transmis parlamentarii PSD Botoșani.

În ultimii ani, Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani a fost dotat cu aparatură de ultimă generație achiziționată cu fonduri puse la dispoziție de către Consiliul Județean Botoșani, atrase din programele Ministerului Sănătății sau programele europene accesate de către autoritatea județeană.

„Continuăm proiectul nostru major de dotare a Spitalului Județean cu aparatură de ultimă generație. Achiziționarea angiografului face parte din strategia noastră de modernizare și diversificare a serviciilor sanitare. În urma dotării cu acest angiograf performant, botoșănenii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze în alte județe sau să plătească investigații medicale la clinici private. Le mulțumesc colegilor mei parlamentari pentru implicare și colaborare”, a declarat Doina Federovici, președintele organizației județene a PSD și al Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

Angiografiile pot fi utilizate pentru diagnosticarea sau investigarea printr-o metodă minim invazivă a diferitelor afecțiuni care afectează vasele de sânge.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Zeci de agenți economici din Botoșani amendați de inspectorii de Muncă

Publicat

Publicitate

În cursul lunii aprilie 2024, în domeniul Relaţii de Muncă, au fost efectuate 120 controale.

Au fost constatate 132 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 24 sancţiuni contravenționale, din care 9 avertismente și 15 amenzi în valoare totală de 458.000 lei.

În cadrul Compartimentului Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă, în cursul lunii aprilie 2024, au fost eliberate 133 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 65 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 14 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Publicitate

Totodată au fost preluate la sediul inspectoratului de muncă, un număr de 174 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

 

În ceea ce privește interacțiunea directă cu cetățenii și problemele pe care aceștia le-au reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, în luna aprilie 2024, au fost înregistrate 31 de petiții, din care 1 a fost clasată , 4 au fost redirecționate către alte inspectorate teritoriale de muncă. Motivele cele mai des intâlnite ale acestora au fost:

Publicitate

13-pentru neplată salarii, 8-muncă nedeclarată, 8-neeliberarea documentelor pentru încetarea activității, 6-pentru neefectuare concediu odihnă, 5-muncă suplimentară, 5-program lucru, 3-desfacerea contractului de muncă abuziv, 3-sporuri, 2-lipsă echipament protecție, 2-condiții muncă, 1-lipsă autorizație, 1-lipsă fișă aptitudine, 1-neplată diurnă, 1-neplată contribuții.

 

În domeniul Securitate şi Sănătate în Muncă, în cursul lunii aprilie 2024, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Publicitate

– au fost efectuate controale la un număr de 85 agenţi economici, din care au fost sancționați 46,  au fost constatate 119 neconformităţi şi au fost dispuse 124 de măsuri, fiind aplicate 14 amenzi în valoare de 113.000 de lei și 70 avertismente;

– 10 evenimente au fost comunicate în această lună de către angajatori către  Inspectoratul Teritorial de Muncă;

–  10 evenimente au fost cercetate de angajatori și avizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă;

Publicitate

– 3 evenimente cercetate de Inspectoratul Teritorial de Muncă și avizate de Inspecția Muncii;

– au fost înregistrate 7 persoane accidentate în accidente de muncă, toate cu incapacitate temporară de muncă.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost:

–  lipsă fișe tehnice de securitate;

– lipsa verificărilor periodice ale instalațiilor electrice la termenele stabilite de reglementările tehnice din domeniu;

– neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic;

–  semnalizare incompletă;

– neinformarea lucrătorilor despre riscurile de accidentare și de îmbolnăvire profesională precum și măsurile de prevenire;

–  căi și ieșiri în caz de urgență parțial blocate;

–  lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională.

 

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către  ITM Botoşani, în cadrul domeniilor  Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă în cursul lunii aprilie 2024 este de 571.000 lei.

 

Citeste mai mult

Administratie

Primăria Mihai Eminescu: „Aducem la cunoștință că toate achizițiile publice se realizează conform bugetului”

Publicat

Publicitate

Primăria comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștință tuturor locuitorilor comunei că potrivit art. 2, alin (2) lit. d) din Legea 98/2016, privind achizițiile publice, are obligația ca în derularea achizițiilor publice să respecte principiul transparenței. Acest principiu obligă aducerea la cunoștință publicului a tuturor informațiilor referitoare la derularea procedurii de atribuire și permite accesul publicului la informații privind contractele publice ceea ce facilitează controlul democratic asupra activității administrative.

În acest sens, oricine este interesat de achizițiile pe care primăria comunei Mihai Eminescu le-a finalizat sau le are in derulare, poate găsi toate informațiile atât pe platforma SEAP care este o platformă electronică ce asigură transparența procesului și procedurilor de achiziții publice,  prin intermediul căreia, primăria achiziționează bunuri si servicii necesare desfășurării activității sau lucrări pentru unitatea administrativă cât și pe pagina oficială a comunei Mihai Eminescu comunamihaieminescu.ro”.

Totodată aducem la cunoștință că toate achizițiile publice se realizează conform bugetului și a listei de investiții aprobate de către Consiliul Local al comunei Mihai Eminescu. Atât bugetul și toate rectificările cât și listele de investiții, sunt publicate în Monitorul Oficial , pe pagina “comunamihaieminescu.ro”.

Publicitate

Primăria comunei își desfășoară activitatea cu respectarea legislației în materie, implicit cu respectarea prevederilor Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Publicarea in spațiul public de către terțe persoane a informațiilor eronate (false, incomplete, scoase din context)  cu privire la desfășurarea activităților aparatului de specialitate al primăriei, care aduc atingere imaginii atât a instituției publice cât și a personalului angajat in cadrul acesteia, este ilegală și atrage răspunderea civilă.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

9 mai 2024 – Ziua naţională a oinei

Publicat

Publicitate

Această zi a fost instituită prin Legea nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, potrivit https://legislatie.just.ro şi www.cdep.ro.

“Oina este sportul naţional al României. Se instituie ziua de 9 mai Ziua Naţională a Oinei. Ziua Naţională a Oinei va fi marcată de către Federaţia Română de Oină şi de către membrii afiliaţi la aceasta, de către cluburi/asociaţii sportive, de către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sportului, prin organizarea şi participarea la evenimente cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa şi de a promova importanţa practicării sportului naţional, oina, pentru sănătatea populaţiei. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea civilă, precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic sau pot pune la dispoziţie, în mod gratuit, bazele sportive aflate în administrare în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile”, prevede actul normativ.

Potrivit iniţiatorilor, “oina este singurul sport naţional românesc, născut la sat şi posibil să moară la oraş”. “Oina, sportul nostru naţional, contribuie, alături de alte valori naţionale, cum ar fi cântatul şi dansul popular, la realizarea identităţii noastre de români. (…) Motivul pentru care ne dorim să sărbătorim pe 9 mai Ziua Naţională a Oinei, este datorat faptului că în 1899 oina s-a jucat pentru întâia oară oficial. La 9 mai 1899, la Bucureşti, s-a ţinut primul campionat naţional de oină, câştigătoare fiind echipa liceului Nicolae Bălcescu din Brăila”, conform iniţiatorilor grupului senatorial al PSD.

Publicitate

La 15 iunie 2022, Senatul României a adoptat cu 68 de voturi “pentru”, un vot “împotrivă” şi 18 abţineri propunerea legislativă care are ca obiect instituirea zilei de 9 mai ca zi naţională a oinei, precum şi instituirea obligaţiei Federaţiei Române de Oină de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activităţile propuse a se desfăşura anul următor pentru finanţarea direct de la bugetul de stat a programului naţional “Redescoperă Oina”.

În data de 14 martie 2023, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care oina este declarată sportul naţional al României, iar data de 9 mai este instituită drept Ziua Naţională a Oinei. Camera Deputaţilor a fost for decizional în ce priveşte adoptarea acestei legi.

La 11 aprilie 2023, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care oina este declarată sportul naţional al României, iar 9 mai este instituită drept Ziua Naţională a Oinei.

Publicitate

Legea stabileşte că Federaţia Română de Oină va prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activităţile propuse a se desfăşura anul următor pentru finanţarea directă de la bugetul de stat a Programului naţional “Redescoperă Oina”.

Potrivit legii, se înfiinţează Programul naţional “Redescoperă oina”, care constă într-un complex de activităţi necesare susţinerii practicării şi promovării acestui joc şi se desfăşoară prin intermediul Federaţiei Române de Oină şi a structurilor sportive afiliate la aceasta pe întreg teritoriul României.

Finanţarea programului urmează să fie asigurată din fonduri prevăzute distinct în bugetul de stat, alocaţii bugetare, prin Ministerul Sportului, şi, în funcţie de posibilităţi, din fonduri de la bugetele locale. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Zilele Eminescu, ediția iunie, la Ipotești. Organizatorii propun un nou concept

Publicat

Publicitate

În perioada 12-15 iunie 2024, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, organizează cu sprijinul Ministerului Culturii și al Consiliului Județean Botoșani, Zilele Eminescu, ediția iunie.

Pentru ediția din anul 2024, organizatorii propun un nou concept, care include: Festivalul de Debut, un târg de carte și gala de acordare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. În cadrul acestor evenimente, vor avea loc: lecturi de poezie, mese rotunde, lansări de carte, dezbateri etc.

În privința Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum precizăm că Memorialul îl acordă anual, începând cu 1998, pentru poeţii, care au debutat în volum din anul precedent acordării premiului.

Publicitate

Invităm editurile și poeții care au debutat editorial în anul 2023 cu volum de poezie să trimită volume lor în vederea deliberării pentru ediţia 2024.

Autorii ale căror volume vor intra în concurs sunt invitați să participe la Festivalul de debut, care va ave aloc în perioada 12-15 iunie. Organizatorii vor asigura cazarea, masa și o sumă forfetară pentru cheltuielile de transport.

Întrucât premiul se acordă în cadrul Zilelor Eminescu ediţia iunie 2024, vă rugăm ca volumele să fie expediate până la data de 15.05.2024 la următoarea adresă:

Publicitate

Memorial Ipoteşti − Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, sat Ipoteşti, comuna Mihai Eminescu, judeţul Botoşani, cod 717253, având pe plic precizarea Pentru Premiul Naţional de Poezie.

 

Regulamentul de acordare a Premiului poate fi consultat aici:

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending