Connect with us

Eveniment

Focuri de armă la Leorda! Un bărbat de 45 de ani a gonit cu mașina, cu polițiștii pe urme, până a intrat în gardul unei case

Publicat

Publicitate

Bărbat reținut pentru distrugere. Nu s-a supus controlului polițiștilor, fiind necesară utilizarea armamentului și urmărirea sa

La data de 10 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 45 de ani, din comuna Leorda, bănuit de comiterea infracțiunilor de distrugere și violare de domiciliu.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în noaptea de 9 înspre 10 februarie 2025, ar fi distrus prin incendiere mai multe furaje care erau depozitate în extravilanul localității Leorda. Mai mult decât atât, ar  fi distrus și elemente de caroserie ale autoturismul proprietarului furajelor, care era parcat în apropiere, apoi a părăsit locul faptei.

 

Bărbatul a fost interceptat de polițiști, pe drumul comunal D.C. 378, în comuna Leorda și, inițial a oprit autoturismul, însă, în timpul  solicitărilor de a opri motorul și a părăsi autoturismul, acesta a pornit în trombă, acroșând autospeciala de poliție. În acel moment au fost executate două focuri de armă, unul de avertizare și unul înspre pneurile autoturismului, fără fi înregistrate victime sau pagube materiale.

Publicitate

 

Polițiștii au pornit în urmărirea bărbatului, până pe drumul județean D.J. 291, când acesta a pătruns în curtea unei locuințe, distrugând porțile de acces. A fost extras din autoturism de către polițiști, imobilizat și încătușat.

 

Acesta a fost condus la sediul poliției pentru cercetări, ulterior fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, pentru 24 de ore.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Comunicat PSD: 30.000 de gospodării fără gaz și 127 de proiecte stopate: Județul Botoșani, abandonat de Guvernul Bolojan

Publicat

Publicitate

NU blocării investiților locale!

Decizia premierului liberal Ilie Bolojan de a tăia masiv finanțările din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” lovește direct în viitorul județului Botoșani. Nu vorbim despre o reformă sau despre responsabilitate bugetară, ci despre o decizie absurdă care anulează șansa la modernizare a unui județ ignorat prea mult timp de autoritățile centrale.

Această decizie lovește în oameni și în comunități care așteaptă de ani de zile utilități esențiale. Tăierea finanțărilor înseamnă 30.000 de gospodării fără gaz metan, drumuri care vor rămâne neasfaltate și rețele de apă și canalizare abandonate. Toate lucrările începute vor genera costuri suplimentare uriașe de conservare, iar multe lucrări vor trebui refăcute în totalitate în momentul reluării șantierelor. Este păcat de tot efortul de până acum, pentru că sunt proiecte la care s-a muncit ani de zile pentru a putea fi aduse în aceste stadii. Dezvoltarea județului nostru nu este un lux, este o necesitate! Nu cerem privilegii, cerem doar dreptul la dezvoltare!”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Ce pierd botoșănenii prin măsurile impuse de premierul Ilie Bolojan?

  • 23 de proiecte pentru rețele de gaz, în 27 de localități, în valoare de 447 milioane lei, sunt blocate. Astfel, 700 de kilometri de rețea de gaz nu vor mai fi construiți, iar 30.000 de gospodării nu vor avea acces la un minim de confort.
  • 127 de proiecte vitale pentru drumuri, poduri, apă și canalizare, cu o valoare totală de 1,47 miliarde lei, riscă să fie stopate prin decizia guvernului liberal.

Premierul Bolojan a decis să blocheze finanțarea proiectelor care nu au atins un stadiu financiar de 80% pentru drumuri și 40% pentru apă și canalizare.

„Aceste praguri, rupte complet de realitatea din teren, pun în pericol bugetele locale, multe dintre primării avansând deja bani din fondurile proprii pentru a nu bloca lucrările. Acestea riscă să intre în incapacitate de plată, iar firmele de construcții vor fi împinse spre faliment. Vorbim despre mii de locuri de muncă pierdute și despre familii întregi lovite de aceste decizii iresponsabile”, a declarat, la rândul său, Marius Budăi, prim-vicepreședinte al PSD Botoșani.

Publicitate

Social-democrații botoșăneni cer premierului să oprească aceste tăieri arbitrare și să asigure fondurile necesare pentru investițiile esențiale. „Nu putem accepta ca proiecte vitale precum drumuri, apă, canalizare și gaz să fie tăiate. Vorbim de o sumă de doar 1 miliard de lei, adică 0,3% din veniturile bugetare anticipate, pentru a continua investițiile din acest an. Măsurile pripite pot crea blocaje economice, panică socială și nesiguranță pentru mediul de afaceri. Susținem cheltuirea eficientă a fondurilor publice și da, anumite investiții pot fi prioritizate, dar trebuie atenție pentru a nu transforma «mai binele în dușmanul binelui»”, subliniază Marius Budăi.

Doina Federovici a atras atenția că „niciun primar, indiferent de partid, nu vrea să vadă aceste investiții oprite”. „PSD nu va gira niciodată măsuri care lovesc în dezvoltarea locală! Botoșănenii merită respect și condiții decente, nu promisiuni tăiate de la centru. Județul Botoșani nu cere favoruri, ci dreptul firesc la dezvoltare”, a conchis Doina Federovici.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: „Siguranța nu intră în vacanță!” – Pompierii botoșăneni, alături de copiii din Răuseni

Publicat

Publicitate

Copiii din comuna Răuseni i-au întâmpinat cu nerăbdare și curiozitate, în această dimineață, pe pompierii botoșăneni, dornici să învețe cum să petreacă o vacanță de vară în siguranță. Întâlnirea a avut loc în cadrul programului educativ „Vara pe uliță”, organizat de Primăria comunei Răuseni, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 din localitate.

Într-un limbaj accesibil și prin activități interactive, salvatorii le-au vorbit copiilor despre principalele pericole care îi pot amenința în timpul vacanței și despre comportamentele care trebuie evitate pentru a preveni accidentele.

Copiii au învățat:
– să nu se joace cu focul – chibriturile, brichetele sau lumânările pot duce la incendii;
– să evite contactul cu prizele sau aparatele electrice – riscul de electrocutare este real;
– să stea departe de copacii apropiați de fire electrice și de cablurile căzute la pământ;
– să nu se apropie de căile ferate electrificate sau de vagoane – pericol extrem;
– să se scalde doar în locuri supravegheate și să nu intre în apă dacă nu știu să înoate.

În plus, au aflat cum trebuie să reacționeze în situații de urgență – incendii, cutremure, inundații sau alte evenimente care pot pune viața în pericol.

Participanții au avut ocazia să experimenteze, pentru câteva ore, cum decurge o zi din viața unui salvator: au aflat ce presupune pregătirea profesională, cum se desfășoară intervențiile și de ce curajul, responsabilitatea și solidaritatea sunt valori esențiale ale meseriei de pompier.

Activitățile practice au fost primite cu entuziasm: copiii au probat echipamentele de protecție, au testat presiunea furtunelor și au simulat stingerea unui incendiu imaginar. Totodată, au parcurs un traseu aplicativ, inspirat din competiția „Cel mai puternic pompier”, demonstrând ambiție, energie și dorință de autodepășire.

Publicitate

Pe parcursul evenimentului, pompierii au distribuit materiale informative din cadrul campaniilor naționale: „R.I.S.C. – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale”, „Nu tremur la cutremur”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „Mie nu mi se poate întâmpla” și „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

Această activitate, desfășurată la inițiativa Primăriei comunei Răuseni, a avut ca scop apropierea celor mici de valorile prevenției, siguranței personale și spiritului de solidaritate.

Citeste mai mult

Educație

Admitere liceu 2025: Rezultatele la repartizare computerizată au fost publicate. Elevii pot verifica la ce liceu au intrat

Publicat

Publicitate

Admitere liceu 2025: Rezultatele la repartizare computerizată au fost publicate, miercuri, 23 iulie, de către Ministerul Educației. Sunt disponibile listele cu elevii repartizați la licee în județul Botoșani și în țară.

AICI, rezultate repartizare computeriztă 2025 în Botoșani.

AICI, rezultate repartizare computerizată 2025 pe județe.

De joi, 24 iulie, elevii își pot depune dosarele pentru înmatricularea la liceu.

Miercuri și joi (30 iulie și 1 august), comisiile de admitere rezolvă situațiile speciale: schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu sau corectarea unor eventuale erori.

Admitere liceu 2025. Departajarea candidaților cu medii egale

În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia sunt departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

Publicitate
  • media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a
  • nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale
  • nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale
  • nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susținută conform prevederilor

 

În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

În luna august se desfășoară a doua etapă de admitere la liceu, pe locuri rămase libere, pentru candidați care nu au fost repartizați.

Citeste mai mult

Eveniment

Programul în policlinici prelungit până la ora 20:00 și acces mai facil la analize. Măsuri anunțate de ministrul Sănătății

Publicat

Publicitate

Pacienții vor beneficia de acces extins la investigații și tratamente în ambulatoriile de specialitate din spitalele publice, care vor funcționa până la ora 20:00, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, informează alba24.ro.

Totodată, mai multi pacienti vor fi tratați în unitatea sanitară unde se prezintă, fără a mai fi transferați în alte unități sanitare pentru tratament. Astfel va crește și numărul de intervenții, de diagnosticare și de tratament efectuat în ambulatoriul de specialitate.

Potrivit ministrului, în zonele slab deservite medical sau izolate, medicul din ambulatoriul de specialitate va putea să-și deschidă cabinete cu fracțiuni de normă și va fi introdus un program de mobilitate, astfel încât medicii specialiști să ofere servicii în unități sanitare unde există deficit.

Accesul la tratamente pentru pacienții cu afecțiuni grave

Pacienții cu boli acute vor avea acces la investigațiile medicale paraclinice de laborator, analize medicale și imagistică medicală și aceste afecțiuni le vor putea fi monitorizate o dată pe an. La pacienții oncologici investigațiile de tip monitor vor rămâne în cuantum nelimitat, indiferent de bugetul alocat investigațiilor paraclinice.

Accesul la rezultatul analizelor de laborator, al investigațiilor imagistice va fi mai ușor. Imaginile obținute prin investigația CT sau RMN vor fi, obligatoriu, oferite medicului prescriptor și pacientului. Furnizorul de servicii paraclinice va trebui să ofere pacientului rezultatul investigațiilor paraclinice în maximum trei zile, a anunțat ministrul Alexandru Rogobete, pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății.

Publicitate

De asemenea, potrivit acestuia, pacienții cu afecțiuni grave vor avea acces la cele mai noi medicamente, care pot să trateze sau să opreasca o anumită boală. Se va facilita accesul medicamentelor pe piața din România și pe lista medicamentelor compensate și gratuite, în special a medicamentelor generice, într-o perioadă de timp comparativă cu media europeană.

Platformă online pentru programări

Potrivit Ministerului Sănătății, va fi creată o platformă online, pe care orice pacient să-și poata face o programare. Spitalele și clinicile care au sisteme de programări vor fi interoperabile cu acest sistem.

Pacientul va fi informat, printr-un mesaj, sms sau e-mail, despre serviciul medical de care a beneficiat – de la medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, spital, dispozitiv medical, farmacie – și decontul de care a beneficiat.

„Este o reformă de sistem, pentru că în medicina românească există oameni excepționali, care vin noaptea de acasă atunci când au urgențe, care fac mai multe gărzi decât este nevoie pentru a acoperi normativul, oameni care stau peste program de foarte multe ori pentru a-și trata pacienții.

Această reformă este despre excepții și urmărim, ca prin pachetul de măsuri guvernamentale, să corectăm componentele care nu funcționează și pe care le cunoaștem cu toții”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending