Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOC în Piața Centrală a municipiului Botoșani. Un chioșc metalic a fost distrus complet, iar altul afectat parțial

Publicat

Publicitate

Un incendiu a distrus complet un chioșc metalic din Piața Centrală a municipiului Botoșani și a afectat parțial un altul. Incidentul a avut loc în această seară, iar flăcările au fost observate de un trecător care a dat imediat alarma.

La fața locului au intervenit Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Ajunși la locul evenimentului, aceștia au constatat că incendiul se manifesta violent la un chioșc în care erau depozitate obiecte de uz casnic și marochinărie și cuprinseseră peretele unui alt chioșc din imediata vecinătate. Datorită intervenției rapide, flăcările au fost stinse în aproximativ 20 de minute, fiind evitată extinderea incendiului la celelalte construcții din apropiere.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost o lumânare lăsată nesupravegheată care a aprins materialele combustibile.

Pentru prevenirea unor tragedii, ISU Botoșani vă recomandă să:

– nu lăsați lumânările aprinse, nesupravegheate. Cel mai bine este să le stingeţi pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră;

– vă asigurați că lumânarea se află în poziţie verticală şi este fixată într-un suport special, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;

– așezați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă, rezistentă la căldură;

Publicitate

– nu puneți lumânările aproape de lucrurile care se pot aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.), în locuri în care pot ajunge copiii mici şi animalele de companie, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii;

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Unei femei i s-a făcut rău în timp ce participa la sfințirea casei praznicale a bisericii din satul Saucenița

Publicat

Publicitate

În această dimineață, jandarmii au acordat sprijin unei femei căreia i s-a făcut rău, în timp ce participa la sfințirea casei praznicale de la biserica din satul Saucenița.

Jandarmii au așezat-o într-o poziție de siguranță și au solicitat prin apel 112 prezența unei ambulanțe, iar femeia a fost preluată în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Rezultatele acțiunilor desfășurate în județul Botoșani de către reprezentanții MAI, în prima săptămână de școală

Publicat

Publicitate

În perioada 9 – 13 septembrie 2024, reprezentanții tuturor structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat activități pe linia siguranţei şcolare, atât în proximitatea, cât și în unităţile de învăţământ preuniversitar.

La data de 9 septembrie a.c., aceștia au participat la festivitățile de deschidere a noului an școlar, acest moment reprezentând un prim pas în consolidarea parteneriatului pentru siguranță dintre copii, părinți, cadre didactice și reprezentanții M.A.I.

Pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice, peste 400 de poliţişti, și jandarmi  au acţionat în dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, prin includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii şi plecării, la şi de la cursuri, a elevilor.

De asemenea, pentru fluidizarea traficului rutier, în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, au fost prezenți poliţiştii rutieri.

Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au reluat activitățile de menținere a ordinii publice, în zona instituțiilor de învățământ.

Astfel, prima săptămână a noului an școlar a adus o intensificare a patrulelor de ordine publică, prioritatea acestora fiind siguranța elevilor pe traseele de afluire și defluire.

Publicitate

În continuare, echipajele de jandarmi vor patrula zilnic în zonele adiacente instituțiilor de învățământ, pe traseele de afluire și defluire, atât pentru prevenirea faptelor antisociale, cât și pentru a fi în măsură să reacționeze cu operativitate dacă situația o va impune.

Jandarmii botoșăneni vor desfășura activități preventive și educative pe tot parcursul anului școlar, alături de Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, în vederea prevenirii oricăror fapte contravenționale sau penale în rândul elevilor.

Siguranța copiilor este prioritară și de aceea, atât cadrele didactice, cât și elevii trebuie să acorde o atenție deosebită respectării normelor de prevenire a incendiilor.

Publicitate

În prima săptămână de școală, pompierii au desfășurat acțiuni de informare preventivă și educare preventivă în licee, școli și grădinițe, fiind distribuite pliante și sfaturi din cadrul campaniilor “Risc” și “Nu tremur la cutremur”. Acestea au început încă din prima zi a anului școlar 2024 – 2025 și vor continua, chiar și pe timpul vacanțelor.

Ieri, sute de elevi din Darabani, Dorohoi, Săveni, Ștefănești, Trușești și Coțușca au fost angrenați în  activități de informare și educare preventivă, exerciții demonstrative și activități interactive, organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Pompierilor din România.

Și dacă tot le-au stârnit curiozitatea și i-au asaltat cu întrebări, pompierii le-au explicat celor copiilor, pe înțelesul lor, despre lucrurile pe care nu trebuie să le facă pentru că sunt periculoase și le-am dat sfaturi despre cum își pot petrece timpul liber aflând informații care le vor fi de folos, în viitor.

Specialiștii ISU Botoșani vor continua și acțiunile de îndrumare și control în instituțiile de învățământ, astfel încât eventualele nereguli constatate să fie eliminate.

De asemenea, vor fi organizate și exerciții care au ca scop formarea unui comportament preventiv specific tipurilor de risc. Pe timpul acestora, va fi exersat modul de comportare în cazul producerii unui incendiu sau cutremur.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

În prima săptămână de debut a noului an școlar, specialiștii CPECA Botoșani au demarat programele preventive în unitățile de învățământ din județ, adaptate pentru fiecare categorie de vârstă, de la clasa pregătitoare și până la clasa a XII-a.

 

Pentru identificarea şi implementarea celor mai bune soluţii, necesare asigurării unui climat optim pentru elevi şi cadrele didactice în unităţile de învăţământ preuniversitar, în scopul creşterii gradului de siguranţă în mediul şcolar, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor continua derularea acţiunilor şi activităţilor specifice pe tot parcursul anului şcolar 2024 – 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Risc de inundații pe râurile Prut și Jijia, dar și pe afluenții acestora

Publicat

Publicitate

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există, în continuare, risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora și au instituit :

 

🟠 cod portocaliu, de astăzi, de la ora 12:00, până mâine, la aceeași oră;

 

🟡 cod galben, până mâine la ora 18:00.

 

Publicitate

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE” .

 

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Publicitate

 

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

 

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

 

▪ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

 

▪ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Vizita la Botoșani a premierului Marcel Ciolacu a fost anulată

Publicat

Publicitate

Organizaţia judeţeană Botoşani a anunțat că premierul României, Marcel Ciolacu, a fost nevoit să își anuleze vizita la Botoșani, pe fondul situației de urgență din județele Galați și Vaslui. Conform unui raport al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), cele mai mari probleme s-au înregistrat în județul Galați, unde două persoane și-au pierdut viața în localitățile Pechea și Drăgușeni. Premierul va discuta cu autorităţile locale despre măsurile urgente de intervenţie şi de sprijin pentru populaţia şi comunităţile grav afectate de inundaţii.

„Premierul Marcel Ciolacu și-a anulat programul politic și a plecat în zonele calamitate pentru a coordona intervențiile. În consecință, programul politic pe care-l avea astăzi la Botoșani, inclusiv conferința de presă anunțată pentru ora 12:30, a fost anulat”, au transmis reprezentanții PSD Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending