Connect with us
Publicitate

Eveniment

Firmele din România caută lucrători români din diaspora. Se oferă salarii de 1.200 de euro pentru muncitorii calificați

Publicat

Publicitate

Portalul ROUNIT, care va facilita conexiunile dintre oferta de muncă din România și forța de muncă din diaspora, a fost lansat pe 29 noiembrie, la București. Reprezentantul grupului RETTER Project management, unul dintre cei mai mari constructori de autostrăzi din România, a vorbit despre importanța educației profesionale, despre salariile oferite muncitorilor calificați, cât și despre diferența dintre un inginer român și unul străin.

Peste 80% dintre companiile din România se confruntă cu dificultăți în recrutarea forței de muncă, chiar și atunci când oferă salarii atractive cuprinse între 3.000 și 7.000 de lei, arată datele unui sondaj realizat de ROUNIT.

Sectoarele cele mai afectate sunt construcțiile, operațiile cu mașini industriale și medicina.

Publicitate

În lumina situației actuale de pe piața muncii, această problemă a generat inițiative menite să faciliteze conexiunile dintre companiile românești și potențialii angajați din diaspora.

Majoritatea companiilor implicate oferă salarii competitive

Potrivit datelor obținute în urma sondajelor, majoritatea companiilor implicate oferă salarii competitive, cu un interval predominant situat între 3.000 și 7.000 de lei.

Aceste niveluri salariale, caracterizate drept „aproape occidentale”, au scopul de a atrage profesioniști talentați din diaspora românească și acoperă o gamă diversă de domenii, inclusiv construcții și medicină.

Publicitate

Chiar dacă salariile sunt competitive, companiile se confruntă cu dificultăți în a găsi persoane potrivite pentru pozițiile deschise.

În fața acestor provocări, Asociația Românilor din Italia a lansat portalul ROUNIT, care va centraliza și publica zeci de mii de locuri de muncă disponibile în România.

Acest portal se prezintă ca un instrument esențial pentru atragerea forței de muncă din diaspora și pentru conectarea angajatorilor cu candidați calificați.

Publicitate

Cu un deficit persistent de forță de muncă, firmele din România se confruntă cu provocări semnificative în ocuparea pozițiilor vacante.

Lansarea portalului ROUNIT și participarea activă a românilor din diaspora în completarea chestionarelor reprezintă pași importanți în abordarea acestei crize de resurse umane și în facilitarea conexiunii dintre angajatori și lucrători.

Aspecte despre care a vorbit reprezentantul grupului RETTER

Reprezentantul grupului RETTER Projectmanagement, Guido Retter, a vorbit despre importanța educației profesionale, despre salariile oferite muncitorilor calificați, cât și despre diferența dintre un inginer român și unul străin.

Publicitate

„Am discutat despre ce a fost nevoie pentru realizarea unei astfel de platforme, deci s-a ajuns la folosirea tehnologiei moderne pentru recrutare dar s-a ajuns și la încredere.

Atât în România cat și în afara României suntem capabili, tehnic vorbind, pentru că suntem persoane cu școală si nu ne este teamă de absolut nimeni, mai ales atunci când discutăm de domeniul construcțiilor.

Încrederea este un aspect important, pentru că trebuie să i-o inspiri unui om, unei familii mai ales.

Eu sunt de naționalitate germană, deci sas, cetățean roman și cetățean german, dar eu sunt născut în România, în Transilvania. Și această rădăcină a țării în care te-ai născut nu ți-o dă nicio altă țară, oricât de bună ar fi ea. Nu există nicio țară în lume care să fie doar bună.

Familia noastră a plecat din România tocmai din cauza neîncrederii într-o perspectivă de viitor.

După o absență de 20 de ani de zile am revenit în România tocmai pentru un proiect legat de meseria mea. Deci profesia m-a făcut să mă reîntorc în România.

Sunt de 16 ani înapoi în România și trăind mai mult aici decât în Germania pot să vă spun următorul lucru: România a făcut pași extrem de mari pentru a-și forma constructori.

A făcut pași extrem de mari pentru a se încadra în cerințele Uniunii Europene. Deci nu există discrepanțe între necesitățile și nivelul calitativ față de orice țară.

Pentru cei plecați din țară este o necesitate pentru a se întoarce în România, mai ales în domeniul nostru, al construcțiilor.

O să vorbim puțin despre ce îi așteaptă dacă se reîntorc în România.

Vorbim la noi în firmă de muncitori calificați, pentru că nu poți face autostrăzi cu muncitori necalificați.

Acești muncitori calificați nu au salarii mai mici de 1.200 de euro, echivalentul în lei în România.

Asta dacă constructorii lucrează la nivel de autostrăzi sau de proiecte mari.

Avem o tehnologie avansată în Europa și mai ales în România, pentru că ajutoarele pe care le primim prin anumite programe guvernamentale solicită să achiziționezi doar materiale și echipamente noi.

Trebuie să avem încredere în firmele care lucrează cu bani publici, cu bani din bugetul României”, a declarat Guido Retter.

Lipsa școlilor adecvate

Retter a mai subliniat că: “avem nevoie de școli adecvate în domeniul construcțiilor, începând de la scoală profesională care se pare că nu mai există, iar din acest motiv sunt bine veniți toți cei care au o profesie real învățată.

De asemenea facultățile au decăzut, cel puțin la nivelul inginerilor, pe lângă numărul foarte mic de absolvenți pe care-l avem.

Apoi vorbim din nou de încrederea pe care trebuie să le-o oferim acestor familii care se întorc înapoi în România. Și trebuie să fim conștienți de un singur lucru: că doar prin muncă contribuim la dezvoltarea acestei țări”.

sursa: Gazeta Românească

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un incendiu violent a mistuit la Hudești 50 de tone de deșeuri . Focul a fost la un pas să facă scrum pădurea din apropiere

Publicat

Publicitate

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cuprindă și pădurea la marginea căreia erau depozitate.

Alarma a fost dată de un localnic.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, Detașamentului Dorohoi și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești, cu trei autospeciale de stingere. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, cu degajări mari, arderea fiind întreținută de vânt.

Publicitate

Intervenția a fost una de durată, având în vedere cantitatea mare de deșeuri care ardea, dar și faptul că trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere. 30 de arbori au fost afectați în urma incendiului.

Misiunea a durat mai bine de patru ore.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

Publicitate

Reamintim faptul că potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Publicitate

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani, PRIMUL PAS pentru evitarea RETROGRADĂRII: 1-0 în prima manșă cu FC Mioveni. Victorie în ultimele secunde

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a reușit astăzi să învingă FC Mioveni într-un meci cu o miză foarte mare, orice greșeală urmând a trimite echipa din nordul României, după 10 ani, direct în liga a doua.

La FC Botoșani, Bogdan Andone îi trimitea din primul minut în teren pe Kukic, Benzar, Filip, Miron, Țigănașu, David, Dican, Caputa, Florescu, Kaprof și Mailat în timp ce FC Mioveni începea meciul cu Croitoru în poartă, Trașcu, R. Garutti, Cr. Ignat, Burnea, Șerbănică, Cărăruș, Panait, Blănaru, Stan și Guțea.

În fața unui stadion arhiplin, FC Botoșani a dominat meciul din prima până în ultima secundă, însă golul a venit abia în ultimele secunde ale partidei.

Publicitate

Cele mai mari emoții au venit pentru botoșăneni chiar înaintea pauzei când FC Mioveni înscrie prin  Blănaru, însă golul este anulată de VAR pentru o poziție de ofsaid.

Ca și în prima repriză, FC Botoșani a dominat întreaga partidă, iar cu câteva momente înainte de fluierul final al partidei a reușit să înscrie.

În minutul 90+2 Aldair aruncă tribunele în aer după ce înscrie cu un șut imparabil de la 25 de metri și păstrează vii speranțele FC Botoșani pentru a rămâne în prima ligă de fotbal a României.

Publicitate

Pentru FC Botoșani urmează acum returul cu FC Mioveni, un meci de totul sau nimic, în care echipa lui Bogdan Andone nu are voie să piardă.

După victoria de astăzi, FC Botoșani pleacă cu prima șansă în meciul cu FC Mioveni, însă fiecare echipă își va juca șansa până în ultima secundă.

SUrsa foto ilustraiv: ProSport.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Percheziții la persoane care ar fi vândut droguri mai multor adolescenți din Botoșani. Patru persoane au fost reținute

Publicat

Publicitate

Poliţiştii au efectuat percheziţii domiciliare în judeţele Neamţ şi Suceava la bănuiţi de trafic şi deţinere de droguri iar patru persoane au fost reţinute, informează, vineri, IGPR.

“Una dintre cele patru persoane a fost depistată în flagrant delict, în Târgu Neamţ, în timp ce ar fi transportat aproximativ 3 kilograme de canabis destinate comercializării. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2023 – mai 2024, în mod repetat, cele patru persoane ar fi deţinut, intermediat şi comercializat, direct, diferite cantităţi de canabis către consumatori, inclusiv minori, din judeţele Neamţ, Suceava, Botoşani şi Iaşi”, precizează IGPR.

Conform sursei citate, joi, au fost efectuate cinci percheziţii domiciliare, în judeţele Neamţ şi Suceava, fiind descoperite şi ridicate cantităţi de droguri de risc (canabis), grindere, cântare electronice, medii de stocare a datelor, telefoane mobile, precum şi 9.300 de lei.

Publicitate

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus reţinerea a patru persoane, pentru 24 de ore. Vineri a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor patru persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ şi jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ şi Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. AGERPRES/(AS-Cornelia Dumitru, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)

 

Publicitate

* Sursa fotografiilor: IPJ Neamţ

Citeste mai mult

Eveniment

Trei zile fără apă în Dorohoi! Nova Apaserv: Toţi utilizatorii să raţionalizeze consumurile de apă numai pentru nevoile stricte

Publicat

Publicitate

Din cauza avariilor produse în perioada anterioară,  a consumului de apă în creștere urmare a lipsei precipitațiilor, dar și a capacității limitate a conductelor de transport a apei, pentru refacerea rezervei de apă din rezervoarele de stocare de la Dealu Mare, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani restricționează în continuare furnizarea apei în municipiul Dorohoi, în perioada 17.05.2024 – 19.05.2024, în intervalul orar 19:00-9:00, către utilizatorii situați în zona de case și etajele superioare ale blocurilor amplasate în zona centrală.

Pentru utilizatorii situații în zona de înaltă a municipiului Dorohoi, furnizarea apei în perioada 17.05.2024 – 19.05.2024, se va face în intervalul orar 08:00-21:00.

De asemenea, furnizarea apei în localitățile Broscăuți, Șendriceni se va face în perioada 17.05.2024 – 19.05.2024, în intervalul orar 09:00-19:00.

Publicitate

S.C. NOVA APASERV S.A. face apel la toţi utilizatorii să raţionalizeze consumurile de apă numai pentru nevoile stricte, pentru a da posibilitatea tuturor abonaţilor noştri să beneficieze de serviciile de alimentare cu apă.

 

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending