Connect with us

Eveniment

Firmele de transport rutier intern de mărfuri și călători din Botoșani, luate la bani mărunți de inspectorii de muncă

Publicat

Transporturile rutiere interne de mărfuri și călători reprezintă unul dintre cele mai predispuse sectoare de activitate la accidentarea lucrătorilor. Pentru anul 2021 a fost înregistrat un număr de 257 lucrători accidentați, reprezentând 5,4% din totalul lucrătorilor accidentați din economia națională. Din numărul de 257 de lucrători accidentați, 12 reprezintă numărul de accidentați mortal, iar 245 reprezintă numărul de accidentați cu incapacitate temporară de muncă.

Numărul lucrătorilor accidentați din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri este situat imediat după cel din sectorul construcțiilor, raportat la numărul și gravitatea accidentelor de muncă. O pondere semnificativă în numărul accidentaților în muncă din domeniul transporturilor rutiere interne de mărfuri o reprezintă numărul lucrătorilor care se accidentează în timpul operațiunilor de încărcare/descărcare marfă la sediul angajatorului /beneficiarului transportului. Având în vedere cantitatea din ce în ce mai mare de mărfuri transportată rutier, precum și creșterea numărului de pasageri în transporturile rutiere de călători, prevenirea acestor accidente este o problemă care trebuie soluționată. O mai bună coordonare între angajatorii implicați, (transportatori sau beneficiari), între angajatori și lucrătorii care au diferite sarcini de muncă (conducător auto/încărcător/descărcător marfă), care acționează conform instruirii primite, este punctul de plecare pentru a preveni acest tip de accidente, atât pentru angajatori/beneficiari, cât și pentru lucrătorii societăților de transport marfă sau călători.

Urmare a acțiunilor de control desfășurate de Inspecția Muncii la nivel național, din datele statistice înregistrate în primele 6 luni din anul 2022, a reieșit o scădere cu 27,6% a numărului de accidentați la nivelul economiei naționale raportat la aceeași perioadă din anul precedent, respectiv un număr de 6 lucrători accidentați mortal și 99 de lucrători accidentați cu incapacitate temporară de muncă.

 

Riscurile identificate în activitatea de control și de cercetare a evenimentelor :

  • Manipularea manual (transport de sarcină) este cauza principală a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale (afecțiuni musculo-scheletice și dureri de spate scăzute) pentru conducătorul auto, precum și pentru personalul desemnat pentru activități de încărcare/descărcare;
  • Căderile de la înălțime sunt responsabile pentru aproape un sfert din accidente. De obicei apar în timpul urcării sau coborârii cabinei sau a remorcii, sau pe cheiurile de încărcare/descărcare;
  • Depășirea numărului maxim admis de călători, funcție de tipul de autovehicul, în transporturile rutiere de călători;
  • Căderile la același nivel.

Obiectivele acestei campanii sunt:

  • Reducerea numărului de accidentați, în accidente de muncă, în sectorul Transporturilor rutiere interne de mărfuri și transport de călători în anul 2023;
  • Identificarea de către toți angajatorii a riscurilor asociate operațiunilor de încărcare/descărcare, transport călători și stabilirea măsurilor preventive necesare;
  • Respectarea de către toți angajatorii/transportatorii, a instrucțiunilor privind verificarea tehnică a autovehiculelor înainte de plecarea în cursă.

Grupul țintă al acestei campanii naționale este format din angajatorii/transportatorii care desfășoară activități economice principale sau secundare de transport rutier intern de marfă cu masa de peste 3,5 tone și transport călători, conform cod CAEN 49.3, 49.4.

Campania se va desfășura în perioada 01 martie – 31 decembrie 2023 (trimestrul l-IV).

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Angajații din instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, în grevă japoneză

Publicat

Sindicaliştii din sănătate vor declanşa miercuri o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, fără întreruperea activităţii, până la rezolvarea revendicărilor, a anunţat Federaţia Sanitas.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook, greviştii vor purta banderole sau ecusoane cu însemnele „SANITAS”.

Greva japoneză se va desfăşura pe întreaga perioadă a negocierilor cu factorii de decizie, până la soluţionarea revendicărilor sindicaliştilor. Reprezentanţii Sanitas precizează că, în cazul eşuării negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţiei va decide continuarea calendarului de acţiuni.

Revendicările sindicaliștilor

Revendicările sindicaliştilor sunt: deblocarea posturilor în sistemul sanitar public; punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate; acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor; calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.

De asemenea, se solicită reluarea discuţiilor asupra proiectului de Lege a salarizării, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, „acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem”.

În plus, conform organizaţiei sindicale, se doreşte finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din sănătate, reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate, finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru acest domeniu, garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.

Alte solicitări vizează deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială şi punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din acest sistem.

sursa: Agerpres

sursa foto: Federatia Sanitas din Romania

Citeste mai mult

Educație

Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului. Ce se întâmplă cu corigențele

Publicat

Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației.

Ministrul educației a anunțat în a treia săptămână de grevă a profesorilor că probele de competență de la Bacalaureat, care ar trebui să înceapă luni, ar putea fi suspendate și echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului.

„Putem echivala probele de competențe cu notele de pe parcursul liceului (…) Nu cred ca este o soluție ideală, cred că trebuie date acele probe, dar dacă vom ajunge în acea situație vom merge pe soluții pe care le-am mai testat deja”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, citată de Edupedu.

Aceasta se referă la faptul că la fel s-a procedat în perioada pandemiei.

Ce se întâmplă cu corigențele

În ceea ce-i privește pe liceenii aflați în situație de corigență la limba română, limbile străine sau informatică, Deca a anunțat aceleași soluții ”ca și în pandemie”.

”Practic, cei care se află în situație de corigență pot avea o notă în plus, se permite pentru ei acordarea unei note în plus față de minim astfel încât să poată ei avea șansa de a remedia” a spus Ligia Deca.

Cum erau programate probele la competențe lingvistice

12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A

14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B

14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D

19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C

Citeste mai mult

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Sfinţit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei; Sfânta Muceniță Zenaida

Publicat

Sfântul Sfinţit Mucenic Teodot a trăit în Ancira Galatiei (care astăzi se numeşte Ankara) şi a fost pârât dregătorului Teolechi că a scos trupurile unor sfinte fecioare muceniţe, şapte la număr, care fuseseră aruncate într-un iezer şi le-a îngropat cu cinste. Pentru că era creştin şi mai ales pentru această faptă a fost adus înaintea dregătorului. Şi acolo, Sfântul Sfinţit Mucenic Teodot a zis cu îndrăzneală că, deşi este simplu şi smerit, totuşi pentru faptul că el crede şi Îl mărturiseşte pe Hristos Mântuitorul este mai presus şi mai puternic decât toţi împăraţii lumii.

De aceea, păgânii l-au bătut cumplit, apoi l-au spânzurat sus pe un lemn, l-au jupuit pe coaste şi la sfârşit i-au tăiat capul. Şi aşa a luat fericitul cununa mucenicilor, în vremea împăratului Diocleţian (284-305). Mucenicul Teodot, mai înainte de a intra în nevoinţa mucenicească, a făcut multe lucruri plăcute lui Dumnezeu.

La început, s-a luptat împotriva poftelor trupeşti şi, deşi era căsătorit după lege, a ridicat război duhovnicesc, supunându-şi trupul duhului. El atât de mult a sporit în fapte bune, încât şi altora putea să le fie învăţător al curăţiei şi al întregii înţelepciuni.

Sursa: Ziarul Lumina

Citeste mai mult

Eveniment

CUTREMUR de peste 5 grade pe scara Richter în România. A avut loc la adâncimea de 6.4 kilometri

Publicat

Uu cutremur a zguduit marți seara, în jurul orei 20.26, zona Crișana, Arad, fiind un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 6.4 kilometri.

Cutremurul s-a produs la 24kilometri E de Arad, 50 kilometri NE de Timisoara, 74 kilometri SE de Bekescsaba, 93 kilometri N de Reșița.

Reprezentanții ISU Arad anunță că sunt două solicitări pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri – strada Mărășești și Lucian Blaga.

„Până la această oră nu sunt raportate probleme deosebite. Revenim cu informații”, a declarat Ruxandra Klein, purtător de cuvânt al ISU Arad.

Cutremurul s-a resimțit nu doar în România, ci și în Croația, Ungaria și Serbia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending