Connect with us

Eveniment

Finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Reabilitare Muzeul Memorial „George Enescu” Dorohoi. Contractul a fost semnat

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani anunță semnarea, în calitate de Beneficiar, a contractului de finanțare nerambursabilă nr. 53 din 18.11.2024, cu Institutul Național al Patrimoniului, în calitate de Finanțator. Documentul are drept obiect acordarea finanțării nerambursabile pentru proiectul „Reabilitare Muzeul Memorial „George Enescu” și Anexă”, depus în cadrul subprogramului „Case memoriale”/„Elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice”, parte integrantă a Timbrului Monumentelor Istorice coordonat de Institutul Național al Patrimoniului.

Imobilul vizat de demersul de proiectare este Casa Costache Enescu (cod LMI BT-II-m-B-01974), care găzduiește în prezent Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi (Strada George Enescu, nr. 81). Monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul local și regional, casa a fost construită în 1860, fiind achiziționată de către Costache Enescu, tatăl muzicianului George Enescu, în 1910, anul în care familia Enescu s-a mutat din satul Liveni în orașul Dorohoi. Aici, lui George Enescu i s-au amenajat două încăperi, în care marele muzician va locui și va crea în perioadele șederilor sale la Dorohoi. Având în vedere semnificația majoră a monumentului pentru biografia artistului, clădirea principală va traversa ample reparații între 1954-1957, la finalul cărora va fi inclusă în circuitul turistic național. Astăzi, Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi constituie un reper esențial pentru arealul cultural botoșănean, încorporând o colecție de peste 1.200 de piese de valoare patrimonială substanțială, inclusiv o suită de obiecte personale care au aparținut compozitorului (costumul de concerte, bagheta, două viori, cufărul de călătorie sau pianul).

În prezent, imobilul se găsește într-o stare avansată de degradare, fiindu-i afectată inclusiv structura de rezistență, iar corpurile de clădire prezintă deteriorări considerabile, care fac din intervențiile viitoare de restaurare un imperativ. În stadiul curent, serviciile de proiectare asigurate conform prevederilor contractuale vor include fazele DALI, DATC, DE și PFU (Proiect Fază Unică – componente artistice). Termenul contractual final este 30.11.2025, iar Institutul Național al Patrimoniului va livra Beneficiarului, în trei tranșe, suma de 249.000 lei pentru întreg demersul de proiectare.

 

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Marcel Ciolacu: O voi sprijini pe doamna Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Publicat

Publicitate
Marcel Ciolacu, premierul României, și-a asumat sprijinul pentru Elena Lasconi, candidatul USR la președinția României, după ce președintele Klaus Iohannis a desecretizat documentele CSAT privitoare la Călin Georgescu.
„Am luat act de declasificarea documentelor CSAT care arată că în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali!
Nu am putut să vorbesc public despre aceste documente pentru că am respectat legea. Însă, un fapt este cert: în competiția electorală, am fost cel mai afectat de modul în care domnul Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea, eludând cadrul legal. Sper ca, pe baza dovezilor publicate azi, autoritățile statului să-și facă treaba, iar toți cei vinovați să plătească!
În fața acestei realități, o voi sprijini pe doamna Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare și guvernamentale pro-europene, care să o susțină pe doamna Elena Lasconi la votul de pe 8 decembrie
Trebuie să depășim valul de ură care ne macină de 20 de ani și să ne concentrăm, împreună, pe un mare obiectiv national – continuarea traseului de dezvoltare europeană a României!
Asta așteaptă de la noi atât românii care trăiesc în țară, cât și cei care trăiesc în Occident și care ne-au transmis, prin votul lor recent, că trebuie să continuăm să clădim un stat puternic și demn, capabil să se bată pentru drepturile românilor, oriunde locuiesc aceștia în lume!”

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: La Liceul „Demostene Botez” din Trușești a avut loc lansarea proiectului „Combatem violența, construim pacea!”

Publicat

Publicitate

La Liceul „Demostene Botez” din Trușești a avut loc astăzi, 4 decembrie 2024 lansarea proiectului „Combatem violența, construim pacea!” care face parte din programul național de prevenire a violenței și infracțiunilor în mediul școlar „ÎMPREUNĂ PRINDEM CURAJ”, inițiat de către Ministerul Educației și coordonat de către doamna consilier școlar Fecioru Cantemir Daniela.

Inspectorul Școlar General prof. Bogdan-Gheorghe Suruciuc împreună cu doamna Comisar Șef Daniela Gheorghescu de la Biroul Siguranță Școlară Botoșani și agent de poliție Alexandru-Andrei Dorneanu de la Poliția Tușești au fost alături de elevi, cadre didactice, părinți și reprezentanți ai comunității locale, susținând importanța și utilitatea derulării unui astfel de proiect în mediul școlar.

Proiectul urmărește dezvoltarea abilităților de comunicare nonviolentă și rezolvare pașnică a conflictelor, precum și creșterea conștientizării asupra violenței în rândul elevilor și comunității prin informarea și educarea elevilor, profesorilor și părinților cu privire la formele de violență și reducerea comportamentelor violente în școlile comunei Trușești prin implementarea activităților educaționale și recreative care să ajute elevii să identifice și să evite comportamentele violente.

Proiectul își propune să răspundă acestor provocări printr-o abordare inovatoare și integrată, axată pe educație, colaborare și conștientizare prin care elevii, profesorii și membrii comunității să învețe și să practice tehnici de prevenire a violenței, prin dezvoltarea unor abilități sociale și emoționale esențiale. Instituțiile partenere în cadrul proiectului sunt reprezentate de Poliția locală Trușești, Biroul Siguranță Școlară Botoșani, Primăria Trușești, Asociația Serviciul Umanitar pentru Penitenciare, Asociația de Părinți ”Ne pasă de copiii noștri” și Asociația ”Impact” Trușești.

Violenţa şcolară reprezintă una dintre problemele cele mai complexe sub aspectul impactului socio-emoţional şi educaţional în rândul elevilor.

Preocuparea pentru gestionarea situaţiilor conflictuale reprezintă o constantă a activităţilor desfăşurate de către specialiştii din domeniul educaţional (consilieri școlari, cadre didactice, diriginţi), iar impactul educativ estimat asupra grupului ţintă are în vedere dezvoltarea abilităţilor de relaţionare pozitivă şi de gestionare a situaţiilor conflictuale prin implicarea activă a elevilor în activităţi de prevenire şi combatere a violenţei și prin aceasta, scăderea cazurilor de violență în mediul școlar.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Președintele Iohannis a declasificat informațiile de la serviciile secrete despre Călin Georgescu. Ce se află în documente

Publicat

Publicitate

Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024, potrivit unui comunicat al președinției, scrie alba24.ro.

Hotărârea adoptată de membrii CSAT în ședința din data de 28 noiembrie 2024 a fost transmisă, la finalul ședinței, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Justiției și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru a întreprinde de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în ședința CSAT, potrivit G4Media.

Informații esențiale din documentele desecretizate:

  • SRI: Cetățeanul român Bogdan Peșchir a fost implicat cu 381.000 de dolari în finanțarea promovării lui Călin Georgescu pe Tiktok (SRI). El e implicat în tranzacții cu cryptomonede
  • Ministerul de Interne: A fost identificat un tipar acțional similar identificat la nivelul Ucrainei activ în perioada premergătoare inițierii agresiunii de către Federația Rusă. În concret, campania informațională „Echilibru și verticalitate” și este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Federația Rusă în Ucraina. (Ministerul de Interne)
  • SIE: România — alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO — a devenit o prioritate pentru actiunile ostile ale Rusiei, existand un interes in crestere la Kremlin pentru a influenta (cel putin) mood-ul si agenda in societatea romaneasca in context electoral prin:– propaganda si dezinformare (inclusiv prin utilizarea de tehnologii emergente in activitati tintite pe grupuri si comunitati specifice – ex. prin agregarea datelor disponibile public – ex. preferinte politice, economice si de consum media – si implementarea de module de inteligenta artificiala ane prin care sa poata transmite mesaje de propaganda adaptate, in timp real, la nivel de individ);– sprijinirea unor candidati eurosceptici si alimentarea unor miscari antisistem, inclusiv prin implicarea acestora in proteste care sa modeleze agenda publică– Încurajarea nemultumirilor/provocarea de reactii emotionale la nivelul populatiei, astfel incat sa puna presiune pe autoritati sa reduca/stopeze sprijinul pentru Ucraina.

    – Apreciem că România este o țintă pentru acțiuni hibride agresive ruse, inclusiv atacuri cibernetice
    și scurgeri de informații (hacks and leaks) și sabotaje.

Citeste mai mult

Eveniment

Doina Federovici: Opt autogunoiere noi pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Cele 8 autogunoiere compactoare achiziționate pentru operatorii de salubritate au ajuns la Botoșani.

„O nouă veste bună pentru botoșăneni! Autogunoierele achiziționate din Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID) pentru operatorii de salubritate au ajuns la Botoșani cu șapte luni mai devreme. Este un proiect pe care l-am demarat ca președinte al Consiliului Județean și care se finalizează acum. Cu toții dorim să trăim într-un mediu mai curat și de aceea am susținut și voi susține orice inițiativă în acest domeniu. Valoarea investiției depășește 1 milion de euro inclusiv TVA”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Trei dintre autogunoiere vor fi alocate municipiului Botoșani, două municipiului Dorohoi și câte una pentru Săveni, Ștefănești și Flămânzi.

„Dezvoltarea continuă a sistemului de management al deșeurilor din județul nostru a fost în permanență în centrul preocupărilor mele ca președinte al Consiliului Județean. Am făcut tot ceea ce a stat în atribuțiile mele pentru a atrage fonduri și investiții care să susțină și să promoveze protejarea mediului”, a mai spus Doina Federovici, adăugând: „ca fost președinte al Consiliului Județean, voi monitoriza implementarea tuturor celor 75 de proiecte pe care le-am lăsat actualei conduceri a CJ-ului, care, din păcate, a pus partea administrativă pe plan secund, preferând să se ocupe doar de politică”. „Alegerile s-au terminat domnule Iftime! Este timpul să treceți la fapte și să implementați soluțiile pe care le-ați tot evocat pe timpul campaniei electorale. Altminteri, botoșănenii vor realiza că au fost păcăliți încă o dată de PNL”, a conchis Doina Federovici.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending