Connect with us

Educație

,,Fii avocat în școala ta”! Proiect al Inspectoratului Școlar și 25 de școli din Botoșani

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a derulat la nivelul județului Botoșani activități de Educație Juridică în trei proiecte.

Urmare a Protocolului încheiat între Ministerul Justiției și Ministerul Educației, în anul școlar 2022-2023 Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a desfășurat mai multe activități în cadrul proiectului național de Educație Juridic, acestea fiind derulate în sălile de judecată ale Tribunalului Botoșani și la Judecătoria Botoșani.

Baroul  Botoșani desfășoară la această dată activități în mai multe unități de învățământ din județ în cadrul proiectului ,, Fii avocat în școala ta!”.

Consiliul de  Mediere prin Corpul Profesional al Mediatorilor județul  Botoșani  au susținut activități în unitățile de învățământ din județul Botoșani în cadrul proiectului ,,Susținem  Educația juridică  și  medierea în  școli  la copii și  adolescenți!”

La activități au participat, până la această dată, elevi din 25 unități de învățământ din județul Botoșani, din gimnaziu și liceu, dar și cadrele didactice, părinți, judecători, procurori, avocați, grefieri, consilieri juridici, mediatori.

Misiunea activităților este de a veni în sprijinul elevilor, să îi ajute să îşi asume responsabilități, militând pentru afirmarea drepturilor lor.

Publicitate

Alte obiective ale programului sunt:

– dezvoltarea comportamentul participativ al tinerilor;

– facilitarea accesului elevilor la cunoștințele fundamentale de drept;

– obținerea de beneficii majore pentru societate și pentru cetățean prin educarea juridică a elevilor ce sunt viitorii cetățeni ai societății;

– promovarea unei culturi juridice menite să încurajeze, respectul față de lege, atitudine civică în rândul elevilor;

– dezvoltarea valorilor etice și morale ale elevilor;

– participarea elevilor la activităţi  pe teme juridice;

– prezentarea pe scurt a principalelor conținuturi ale Constituției;

– definirea clară a termenilor justiție, justiție civilă, justiție penală;

 

Dintre activitățile propuse ale proiectului enumerăm:

  • vizionarea unor materiale în format electronic de prezentare a prevederilor legale;
  • vizite și activități în sala de judecată atât la Tribunalul Botoșani cât și la Judecătoria Botoşani
  • formularea de probleme care vizează drepturile copilului.
  • exerciții de prezentare a unor puncte de vedere personale;

Avocații Baroului Botoșani care s-au înscris în cadrul activităților din proiectul “FII AVOCAT ÎN ȘCOLA TA!” s-au deplasat în unitățile de învățământ  din județ și au desfășurat  activități de educație juridică.

Atât la Tribunalul Botoșani  cât și la Judecătoria Botoșani au fost desfășurate activități în sala de ședințe, în cadrul mai multor întâlniri coordonate de judecători, avocați, grefieri care au  sprijinit elevii prin Jocul de rol pe spete concrete în sala de judecată.

Corpul Profesional al Mediatorilor Botoșani a desfășurat activități în unitățile de învăţământ explicând scopul  medierii și scopul educativ al acesteia, a prezentat rezultatele scontate, conducând inclusiv la diminuarea fenomenului de violență în școli. Au fost asigurate materiale informativ – educative cu privire la educație juridică și mediere și au fost organizate, cu elevii participanți, roll-play-uri legate de diverse spețe de conflicte școlare, cu scopul de a-i determina pe elevi să conștientizeze eleganța cu care disputele școlare se pot soluționa cu ajutorul unui mediator adult sau a unui mediator școlar.

 

La activități au participat următoarele unități de învățământ:

  1. Colegiul National Mihai Eminescu Botosani
  2. Colegiul AT Laurian Botosani
  3. Liceul de Arta ,, Stefan Luchian,, Botosani
  4. Colegiul Tehnic Ghe. Asachi Botoșani
  5. Liceul Pedagogic Nicolae Iorga Botoșani
  6. Liceul Dimitrie Negreanu Botoșani
  7. Școala Gimnazială ,, Grigore Antipa ,, Botosani
  8. Școala Gimnazială Stefan cel Mare Botoșani
  9. Școala Gimnazială Elena Rareș Botoșani
  10. Școala Gimnaziala nr.11 Botosani
  11. Școala Gimnaziala nr.7 Botosani
  12. Școala Gimnazială nr.12 Botoșani
  13. Școala Gimnaziala Cristești
  14. Școala Gimnaziala nr. 1 Orășeni Deal
  15. Școala Gimnaziala Corni
  16. Școala Gimnaziala nr. 2 Botoșani
  17. Școala Gimnaziala Tudor Vladimirescu
  18. Liceul Tehnologic N. Bălcescu Flamanzi
  19. Liceul Regina Maria Dorohoi
  20. Liceul Alexandru cel Bun Botosani
  21. Liceul M. Ciucă Săveni
  22. Școala Profesională Sf. Apostol Andrei Smârdan
  23. Liceul Tehnologic Șendriceni
  24. Școala Gimnaziala nr.1 Dorohoi
  25. Școala Gimnaziala nr.1 Lozna

25.Colegiul National Grigore Ghica Dorohoi

 

Inspectorul Școlar General, profesor Bogdan SURUCIUC transmite pe această cale recunoștința și mulțumirile doamnelor si domnilor judecători, doamnelor și domnilor grefier, doamnelor și domnilor avocați din Baroul Botosani, colegilor mediatori și consilieri juridici implicați în activitățile de educație juridică, pentru implicarea în activitatea  de consiliere a elevilor în sala de judecata, dar și pentru  participarea la activitățile derulate în unitățile de învățământ.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: La Parohia Pacea din Botoșani au fost achiziționate trei containere modulare, spații esențiale unde vor fi organizate donațiile făcute de botoșăneni

Publicat

Publicitate

Visul preotesei Ana Maria Macuc este pe cale să se împlinească în totalitate, lucru posibil doar cu cu ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului și al oamenilor cu suflet mare din Botoșani și nu numai. De curând, Parohia Pacea din municipiul Botoșani a reușit să achiziționeze și să amenajeze trei noi „căsuțe”, denumirea dată celor trei containere modulare, spații esențiale unde vor organiza donațiile făcut de botoșăneni pentru sutele de copii și adulți care au nevoie de ajutor.

Acestea sunt amplasate la intrarea B în cimitirul Pacea, pe un spațiu îngust, dar pe care, cu ajutorul dvs, am reușit să-l valorificăm la maxim pentru a putea ajuta cât mai mulți oameni.

„Din dragoste pentru aproapele, când am început activitățile sociale la Casa „Sf. Irina”, ne-am concentrat mai ales pe bebeluși salvați de la avort, mame însărcinate aflate în criză de sarcină și mame cu copii. Însă, în scurt timp, am înțeles că nevoia este mult mai mare și spațiul este insuficient (chiar dacă-l folosim la capacitate maximă) pentru a ajuta cât mai frumos și cât mai bine organizat, categorii diferite de oameni.
Cu sprijinul dumneavoastră, am început să ajutăm și:
Familii care se află în situații dificile
Oameni bolnavi de cancer, de alte boli grave sau imobilizați la pat
Bătrâni și oameni singuri
Copii din centrele de plasament și adulți din centrele medico-sociale și azilele de bătrâni („Campania 1.500 de zâmbete”)
Copiii cu posibilități financiare reduse, cărora le organizăm lunar zilele de naștere ( „Copii fericiți de ziua lor de naștere”) și le oferim pentru școală: ghiozdane și rechizite ( „Un ghiozdan pentru un școlar”).
Cupluri cărora le oferim, gratuit, absolut tot ceea ce au nevoie pentru Cununia Religioasă.
împrumutăm haine de ocazie pentru adulți și copii.
Oameni care au nevoie de o haină călduroasă în sezonul rece ș.a.
Donațiile dumneavoastră sunt de mare folos oamenilor, dar deseori am fost nevoiți să le oprim temporar din lipsă de spațiu.
Acum, datorită acestor trei căsuțe, putem organiza totul mai eficient, putem rula mai repede donațiile și putem ajuta mai mulți oameni care trec prin situații dificile.
Vă mulțumim din suflet și vă suntem recunoscători pentru tot sprijinul dumneavoastră necontenit și dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate!
𝐈̂𝐦𝐩𝐫𝐞𝐮𝐧𝐚̆, putem face o lume mai frumoasă și mai bună!” , a scris pe pagina de socializare preoteasa Ana MAria MAcuc.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O rulotă care era parcată într-o gospodărie din localitatea Ipotești a luat foc

Publicat

Publicitate

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat faptul că era arsă în totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte construcții din gospodărie.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

Publicitate

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult

Eveniment

Slujbă arhierească la Biserica din Manolești Vale. PS Nichifor îl va hirotoni pe diaconul Ionuț Cașcaval, care va fi noul paroh

Publicat

Publicitate

Duminică, 2 martie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ilie” Manolesti Vale, Protopopiatul Botoșani, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, ierarhul îl va hirotoni pe noul preot al acestei comunități, diaconul Ionuț Cașcaval.

De altfel, teologul Ionuț Cașcaval, fiul părintelui Ioan Cașcaval, parohul Bisericii din Costești, Răchiți și ginerele părintelui Vasile-Emanoil Crețu, parohul Bisericii din Cătămărăști Deal, a trăit joi, 20 februarie, momente emoționante la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde a fost hirotonit diacon, în prezența rudelor și prietenilor.

„Preoția sau hirotonia este Taina în care, prin punerea mâinilor episcopului și prin rugăciune, harul divin se pogoară asupra unui candidat anume pregătit, sfințindu-l și așezându-l într-o treaptă a ierarhiei bisericești, împărtășindu-i acestuia puterea de a învăța cuvântul lui Dumnezeu, de a săvârși lucrările sfinte și de a conduce pe credincioși pe calea mânturii” (Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, Din aspectul sacramental al Bisericii, în Studii Teologice, XVIII, 1966, nr. 9-10, p. 553).

Sfânta Taină a Preoției se împărtășește așadar unor bărbați anume pregătiți pentru a o primi cu vrednicie. Însuși Mântuitorul Iisus Hristos i-a ales pe Sfinții Apostoli și i-a învățat, prin toate câte a făcut între oameni, cele ale Împărăției lui Dumnezeu. După aceea i-a învrednicit de deosebita cinste de a propovădui Sfânta Evanghelie și de a săvârși fapte minunate. Adresându-se lor, a așezat și Taina Preoției prin cuvintele: „Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi. Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt; cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți tine, vor fi ținute” (Ioan XX, 21—23).

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: 24 misiuni de salvare a vieții și bunurilor pe zi ale pompierilor botoșăneni, în 2024

Publicat

Publicitate

568 de botoşăneni au fost salvaţi/evacuați de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări, autoturisme implicate în accidente rutiere sau din alte situații care le puneau viața sau sănătatea în pericol. Alte 5 729 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns, la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, 9 069 de botoşăneni au chemat în ajutor forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, ceea ce înseamnă o medie de 24 de misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu 2023, numărul celor care au apelat la sprijinul pompierilor a crescut cu peste 16%.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 582 incendii (157 incendii de vegetație uscată), 5 916 intervenţii SMURD și 2 571 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanare muniţie neexplodată, degajare persoane blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocare uşi, transport persoane bolnave, înlăturare pericol de incendiu în urma unor accidente rutiere, misiuni de recunoaștere și educare preventivă a populației, transport apă menajeră în localitățile afectate de secetă, etc.).

În 431 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

Peste 36% mai multe incendii în 2024, față de anul anterior

În 2024, forțele de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 582 de incendii din care 157 de vegetație uscată, cu 36,61% mai multe față în anul precedent (426 incendii în 2023, din care 75 de vegetație uscată).

Publicitate

Mai bine de jumătate dintre acestea au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending