Connect with us

Educație

,,Fii avocat în școala ta”! Proiect al Inspectoratului Școlar și 25 de școli din Botoșani

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a derulat la nivelul județului Botoșani activități de Educație Juridică în trei proiecte.

Urmare a Protocolului încheiat între Ministerul Justiției și Ministerul Educației, în anul școlar 2022-2023 Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a desfășurat mai multe activități în cadrul proiectului național de Educație Juridic, acestea fiind derulate în sălile de judecată ale Tribunalului Botoșani și la Judecătoria Botoșani.

Baroul  Botoșani desfășoară la această dată activități în mai multe unități de învățământ din județ în cadrul proiectului ,, Fii avocat în școala ta!”.

Consiliul de  Mediere prin Corpul Profesional al Mediatorilor județul  Botoșani  au susținut activități în unitățile de învățământ din județul Botoșani în cadrul proiectului ,,Susținem  Educația juridică  și  medierea în  școli  la copii și  adolescenți!”

La activități au participat, până la această dată, elevi din 25 unități de învățământ din județul Botoșani, din gimnaziu și liceu, dar și cadrele didactice, părinți, judecători, procurori, avocați, grefieri, consilieri juridici, mediatori.

Misiunea activităților este de a veni în sprijinul elevilor, să îi ajute să îşi asume responsabilități, militând pentru afirmarea drepturilor lor.

Publicitate

Alte obiective ale programului sunt:

– dezvoltarea comportamentul participativ al tinerilor;

– facilitarea accesului elevilor la cunoștințele fundamentale de drept;

– obținerea de beneficii majore pentru societate și pentru cetățean prin educarea juridică a elevilor ce sunt viitorii cetățeni ai societății;

– promovarea unei culturi juridice menite să încurajeze, respectul față de lege, atitudine civică în rândul elevilor;

– dezvoltarea valorilor etice și morale ale elevilor;

– participarea elevilor la activităţi  pe teme juridice;

– prezentarea pe scurt a principalelor conținuturi ale Constituției;

– definirea clară a termenilor justiție, justiție civilă, justiție penală;

 

Dintre activitățile propuse ale proiectului enumerăm:

  • vizionarea unor materiale în format electronic de prezentare a prevederilor legale;
  • vizite și activități în sala de judecată atât la Tribunalul Botoșani cât și la Judecătoria Botoşani
  • formularea de probleme care vizează drepturile copilului.
  • exerciții de prezentare a unor puncte de vedere personale;

Avocații Baroului Botoșani care s-au înscris în cadrul activităților din proiectul “FII AVOCAT ÎN ȘCOLA TA!” s-au deplasat în unitățile de învățământ  din județ și au desfășurat  activități de educație juridică.

Atât la Tribunalul Botoșani  cât și la Judecătoria Botoșani au fost desfășurate activități în sala de ședințe, în cadrul mai multor întâlniri coordonate de judecători, avocați, grefieri care au  sprijinit elevii prin Jocul de rol pe spete concrete în sala de judecată.

Corpul Profesional al Mediatorilor Botoșani a desfășurat activități în unitățile de învăţământ explicând scopul  medierii și scopul educativ al acesteia, a prezentat rezultatele scontate, conducând inclusiv la diminuarea fenomenului de violență în școli. Au fost asigurate materiale informativ – educative cu privire la educație juridică și mediere și au fost organizate, cu elevii participanți, roll-play-uri legate de diverse spețe de conflicte școlare, cu scopul de a-i determina pe elevi să conștientizeze eleganța cu care disputele școlare se pot soluționa cu ajutorul unui mediator adult sau a unui mediator școlar.

 

La activități au participat următoarele unități de învățământ:

  1. Colegiul National Mihai Eminescu Botosani
  2. Colegiul AT Laurian Botosani
  3. Liceul de Arta ,, Stefan Luchian,, Botosani
  4. Colegiul Tehnic Ghe. Asachi Botoșani
  5. Liceul Pedagogic Nicolae Iorga Botoșani
  6. Liceul Dimitrie Negreanu Botoșani
  7. Școala Gimnazială ,, Grigore Antipa ,, Botosani
  8. Școala Gimnazială Stefan cel Mare Botoșani
  9. Școala Gimnazială Elena Rareș Botoșani
  10. Școala Gimnaziala nr.11 Botosani
  11. Școala Gimnaziala nr.7 Botosani
  12. Școala Gimnazială nr.12 Botoșani
  13. Școala Gimnaziala Cristești
  14. Școala Gimnaziala nr. 1 Orășeni Deal
  15. Școala Gimnaziala Corni
  16. Școala Gimnaziala nr. 2 Botoșani
  17. Școala Gimnaziala Tudor Vladimirescu
  18. Liceul Tehnologic N. Bălcescu Flamanzi
  19. Liceul Regina Maria Dorohoi
  20. Liceul Alexandru cel Bun Botosani
  21. Liceul M. Ciucă Săveni
  22. Școala Profesională Sf. Apostol Andrei Smârdan
  23. Liceul Tehnologic Șendriceni
  24. Școala Gimnaziala nr.1 Dorohoi
  25. Școala Gimnaziala nr.1 Lozna

25.Colegiul National Grigore Ghica Dorohoi

 

Inspectorul Școlar General, profesor Bogdan SURUCIUC transmite pe această cale recunoștința și mulțumirile doamnelor si domnilor judecători, doamnelor și domnilor grefier, doamnelor și domnilor avocați din Baroul Botosani, colegilor mediatori și consilieri juridici implicați în activitățile de educație juridică, pentru implicarea în activitatea  de consiliere a elevilor în sala de judecata, dar și pentru  participarea la activitățile derulate în unitățile de învățământ.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mai multe localități din Botoșani se află sub COD GALBEN de ceață. Pe alocuri, vizibilitatea este redusă sub 200 de metri

Publicat

Publicitate

Meteorologii spun că din această cauză se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

 

Localitațiile vizate sunt: Ștefănești, Coțușca, Rădăuți-Prut, Avrămeni, Manoleasa, Păltiniș, Vlăsinești, Mileanca, Darabani, Drăgușeni, Dobârceni, Mihălășeni, Viișoara, Hănești, Săveni, Ripiceni, Românești, Mitoc și Adășeni

 

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Iosif Imnograful

Publicat

Publicitate

Sfântul Cuvios Iosif Imnograful – 4 aprilie

 

Sfântul Iosif s-a născut în insula Sicilia, Italia din părinţi creştini: Plotin şi Agatia. Din cauza invaziei turcilor în Sicilia, acesta a plecat împreună cu familia sa în Peloponez, Sudul Greciei, şi apoi în Tesalonic. A intrat în monahism în Mănăstirea Latomas, fiind hirotonit apoi preot. A călătorit cu Sfântul Grigorie Decapolitul la Constantinopol rămânând la Mănăstirea Sfinților Serghie şi Vah. În perioada iconoclastă, în timpul împăratului Leon Armeanul (813-820) Sfântul Iosif a fost trimis la Roma de Sfântul Grigorie Decapolitul, dar pe drum a fost prins de către soldaţi, fiind întemniţat în insula Creta. După restabilirea cultului icoanelor, Sfântul Iosif a fost eliberat din închisoare şi a plecat la Constantinopol, unde a primit în dar o parte din moaştele Sfântului Apostol Bartolomeu şi a zidit, în Tesalia, o biserică în cinstea acestuia. Sfântul Iosif s-a rugat lui Dumnezeu să-i ofere darul de a alcătui cântări religioase şi a văzut un om cu chip de apostol, care a i-a pus Evanghelia pe piept şi l-a binecuvântat. De atunci a alcătuit numeroase cântări şi canoane religioase aflate în uzul Bisericii Ortodoxe. Fiind un apărător al Sfintelor Icoane a fost exilat în Chersonez, localitate în partea de Sud-Vest a peninsulei Crimeea, de unde s-a întors abia după moartea împăratului Teofil. În timpul Patriarhului Ignatie (+ 877) a fost numit schevofilax – eclesiarh însărcinat cu păstrarea obiectelor de cult – al Patriarhiei Constantinopolului, ascultare pe care a îndeplinit-o până în anul 833, când, în luna aprilie, a trecut la cele veşnice.

Citeste mai mult

Actualitate

Noua taxă auto pentru mașinile poluante va fi stabilită de PRIMĂRII. Anunțul ministrului Finanțelor

Publicat

Publicitate

Taxa auto pentru vehiculele poluante ar putea fi decisă la nivel local, nu national, deci de către primarii aleși de populație și de către consilierii locali. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat joi, după ședința de Guvern, că propunerile privind această taxă trebuie să vină din partea primăriilor, întrucât tot ele vor fi responsabile de aplicarea noilor măsuri, relatează alba24.ro.

Potrivit acestuia, taxa auto trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal, iar până în prezent nu s-a stabilit o formulă de calcul.

Noua taxă auto pentru mașinile poluante ar putea fi propusă de către primării

„Nu s-a stabilit formula de calcul şi nici n-am avut discuţii concrete cu reprezentanţii autorităţilor locale, asociaţia comunelor, asociaţia oraşelor sau municipiilor, pentru că trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal.

Cu siguranţă, la momentul oportun, o să avem o dezbatere şi pe această temă.

Şi aici, în principiu, propunerile trebuie să vină din partea acestor asociaţii, pentru că primăriile sunt cele care aplică implementarea, sau implementează aceste colectări de taxe locale şi, în mod normal, primele propuneri trebuie sa vină din partea lor”, a spus Tanczos Barna, citat de Agerpres.

Cei cu mașini care poluează mai mult vor plăti mai mult

Tanczos Barna declara în luna februarie că România a promis în 2021 prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) că va face o reformă şi în ceea ce priveşte taxarea mijloacelor de transport care sunt poluante.

Publicitate

Potrivit ministrului, lucrurile trebuie gândite astfel încât cei care poluează mai mult să plătească mai mult, dar trebuie avute în vedere şi gradul de suportabilitate şi puterea de cumpărare a cetăţenilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Consilierul județean Luciana Elena Buliga, numită vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor

Publicat

Publicitate

Prin Decizia nr. 167 din 2 aprilie 2025, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 291, consilierul județean de la Botoșani, Luciana Elena Buliga, a fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor. Funcția are rang de subsecretar de stat.

Am plăcerea de a anunța că, începând de ieri, am fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor. Această onoare reprezintă o mare responsabilitate și o oportunitate de a contribui activ la dezvoltarea și implementarea de politici eficiente în domeniul combaterii adicțiilor și protecției sănătății publice.

Sunt încrezătoare că, împreună cu echipa agenției, vom putea face progrese semnificative în promovarea unor soluții sustenabile și inovative pentru prevenirea și tratamentul adicțiilor.

Mulțumesc pentru încrederea acordată și sunt nerăbdătoare să încep acest nou capitol al carierei mele, având în vedere importanța acestui domeniu pentru societatea noastră”, a transmis Luciana Buliga pe pagina sa de socializare.

Numirea a fost făcută de prim-ministrul României, Ion-Marcel Ciolacu, în temeiul prevederilor legale privind organizarea și funcționarea administrației publice și în conformitate cu legislația specifică de înființare a Agenției.

Agenția Națională pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor a fost înființată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 147/2024 și are ca obiectiv principal coordonarea politicilor publice în domeniul prevenirii și combaterii consumului de droguri și adicții, precum și dezvoltarea centrelor de sănătate mintală și a serviciilor de sprijin pentru persoanele afectate.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending