Connect with us

Actualitate

Festivalul „SMS – Serile Magice Săveni” aduce teatrul în atenția copiilor și tinerilor

Publicat

Publicitate

Festivalul de artă „SMS – Serile Magice Săveni” se desfășoară între 8 și 10 decembrie 2022, în Săveni, județul Botoșani, la Centrul Cultural din localitate și la amfiteatrul Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni. Evenimentul își propune să aducă în atenția publicului evenimente dedicate artelor spectacolului, așa cum sunt spectacole de teatru, instalații performante și ateliere teatrale și dans.

 

„SMS – Serile Magice Săveni” vizează promovarea și cunoașterea culturii naționale și locale, educarea prin artă și dezvoltarea locală durabilă. Astfel, ateliere de teatru și film, întâlniri cu specialiști, așa cum este prof. dr. Ioana Baskerville, reprezentant al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural, dar și spectacole de teatru sunt integrate în acest festival care pune accent pe creșterea nivelului de cunoaștere a culturii naționale și a patrimoniului imaterial în rândul copiilor și al tinerilor, dar și conștientizarea valorilor locale.

 

Unul dintre ateliere este inspirat de Samuel Manuel Lerner, compozitor de teatru și film muzical american și britanic, născut în Săveni, județul Botoșani, la data de 28 ianuarie 1903. Odată cu dezvoltarea filmului sonor, Lerner a început să scrie melodii pentru imagini în mișcare, inclusiv câteva utilizate în desene animate ale Paramount Pictures, produse de Fleischer Studios. Două dintre acestea au inclus melodii semnate pentru cele mai de succes vedete de desene animate ale lui Max Fleischer: Betty Boop („Don’t Take My Boo-Oop-a-Doop Away”, scrisă alături Sammy Timberg) și Popeye Marinarul („I’m Popeye the Sailor Man”).

 

Publicitate

Totodată, în cadrul „SMS – Serile Magice Săveni” va fi pus în scenă spectacolul de teatru „Patima roșie” de Mihail Sorbul, despre care puțină lume mai știe că este originar din această localitate. Producția va aparține unor tineri absolvenți ai facultăților de teatru din București și Cluj, uniți de convingerea că arta poate fi mijlocită oriunde și care au decis să formeze, cu acest prilej, trupa de teatru independent „Estet”. Regia spectacolului este realizată de Robert Kocsis, scenografia este semnată de Alberto Ursache, iar asistent costume este Alisa Matei. Din distribuție fac parte Cătălina Nichitin, Ioana Tănasă, Andrei Bouariu, Armand Crișan, Vlad Dragne.

 

Evenimentele culturale din cadrul acestui festival vor fi încheiate cu spectacolul de teatru „Avocații diavolului”, care îi are în distribuție pe îndrăgiții actori Marius Florea Vizante, Alexandru Ion și Nadiana Sălăgean. Este, probabil, cea mai curajoasă comedie pe un text românesc contemporan, care nu face compromisuri, declară război minorității și majorității, conservatorilor și avangardei, corectitudinii politice și excesului de libertate.

 

Publicul care dorește să participe la spectacolele din cadrul festivalului beneficiază de intrare gratuită, în limita locurilor disponibile.

 

Principalele manifestări ale celor trei zile, în ordine cronologică, sunt:

 

  • 8 decembrie:

Evenimentele debutează la ora 10:00, cu instruirea tinerilor în vederea asigurării momentelor de figurație din cadrul spectacolului de teatru „Patima Roșie”.

Ora 13:00 –  Elevi și tineri, cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, vor lua parte la un atelier de teatru-dans, în cadrul căruia li se vor prezenta tehnici de realizare a unor producții ce au ca specific acest domeniu.

Ora 15:00 – Atelier de film documentar.

Ziua se va încheia cu punerea în scenă a spectacolului de teatru „Patima Roșie” după textul lui Mihail Sorbul, începând cu ora 18:00, la Centrul Cultural Săveni.

 

  • 9 decembrie:

Ora 11:00 – Atelier „Importanța și actualitatea patrimoniului imaterial” susținut de către prof. dr. Ioana Baskerville, reprezentant al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural. Atelierul va fi centrat pe teatrul popular performat în cadrul sărbătorilor de iarnă.

Ora 14:00 – Atelier de film bibliografic „Sammy Lerner”- dialog între artiști și public. Compozitor de origine română de teatru și film muzical american și britanic, Samuel Manuel Lerner s-a născut la data de 28 ianuarie 1903, în orașul Săveni, județul Botoșani.

Ora 17:00 – Spectacol pentru copii și tineret „Trei prieteni, trei poveşti” – Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache.

 

  • 10 decembrie

Ultima zi de festival va începe, de la ora 11:00, cu un atelier de teatru, în cadrul căruia 20 de copii vor fi inițiați în mânuirea păpușilor de către actorul Marius Rusu.

Ora 18:00 – Spectacolul de teatru „Avocații diavolului”, în regia lui Vlad Zamfirescu, care va fi urmat de o sesiune de Q&A cu actorii: Marius Florea Vizante, Alexandru Ion, Nadiana Sălăgean.

 

 

Festivalul de artă „SMS-Serile Magice Săveni” este realizat de Asociația cultural-artistică „Arlechin”, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, având ca parteneri Primăria Orașului Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.

 

Informațiile cu privire la desfășurarea fiecărei activități cuprinse în proiect sunt disponibile atât pe rețelele de socializare din mediul online (https://www.facebook.com/profile.php?id=100088039344972), cât și pe site-ul organizației: www.arlechinromania.ro.

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Emisiunea filatelică „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu” de miercuri în magazinele Romfilatelia

Publicat

Publicitate

O emisiune filatelică dedicată aniversării a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu va fi introdusă în circulație de Romfilatelia, miercuri, de Ziua Culturii Naționale, relatează agerpres.ro.

Emisiunea va fi disponibilă în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online.

Potrivit unui comunicat al Romfilatelia transmis, luni, AGERPRES, emisiunea ‘Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu’ cuprinde o marcă poștală, o coliță dantelată, două minicoli, un plic ‘prima zi’, precum și o mapă filatelică cu produs special în tiraj limitat.

Marca poștală cu valoarea nominală 14 lei ilustrează un portret al poetului asociat cu un facsimil al versurilor aparținând manuscrisului poeziei ‘Rugăciunea unui dac’.

Colița filatelică redă în imaginea mărcii poștale cu valoarea nominală 30 lei un portret reprodus după o gravură a marelui artist Ion Octavian Penda, încadrat de o grafică compozițională în care se regăsesc simbolurile poetului și poeziei (pana și călimara) și un portret al Ralucăi Eminovici, mama lui Eminescu.

Plicul ‘prima zi’ ilustrează alături de primul portret cunoscut al lui Eminescu o imagine de epocă a Bisericii Uspenia din Botoșani, unde nou-născutul Mihai a primit Taina Sfântului Botez și unde s-a scris actul care atestă ziua de 15 ianuarie 1850 ca dată a nașterii. Compoziția este întregită de portretele alăturate ale Ralucăi și lui Gheorghe Eminovici, părinții poetului.

Publicitate

Ziua de naștere a celui mai mare poet național, 15 ianuarie 1850, a devenit de un deceniu și jumătate, Ziua Culturii Naționale, instituită cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.

Romfilatelia amintește că Mihai Eminescu este socotit de critica literară postumă ‘poetul nepereche’, a cărui operă învinge timpul, iar prin scrierile sale limba română literară a atins apogeul.

Constantin Noica scria: ‘Prin Eminescu și moștenirea miraculos rămasă de la el, ni s-a făcut un dar de care n-au avut parte alte culturi, fie și cele mari. La scara culturii noastre, funcția lui Eminescu poate fi mai vie decât cea a lui Shakespeare în Anglia sau a lui Goethe în Germania, căci el nu e un simplu poet, nici un suflet nenorocit, ci o conștiință de cultură completă, de la deschiderea către matematici, pe care abia le cunoștea, până la aceea către istorie’.

Filatelia românească l-a omagiat pe poet în numeroase emisiuni începând cu anul 1939 când au fost introduse în circulație două mărci poștale ale emisiunii comemorative ’50 de ani de la moartea lui Eminescu’.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi bărbați din municipiul Botoșani au fost depistați cu droguri asupra lor. Cum s-au dat de gol în fața jandarmilor

Publicat

Publicitate

În noaptea de sâmbătă spre duminică a acestui sfârșit de săptămână, un echipaj de jandarmerie a observat, pe strada 1 Decembrie din orașul Darabani, două persoane care la vederea autospecialei de serviciu au încercat să evite interacțiunea cu jandarmii.

Jandarmii i-au interceptat imediat pe cei doi bărbați, în vârstă de 34, respectiv 24 de ani, iar controlul corporal a scos la iveală produse vegetale mărunțite cu miros înțepător, specific substanțelor interzise.
Jandarmii le-au întocmit actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, care vor fi înaintate, împreună cu substanțele vegetale ridicate în vederea confiscării, către Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, pentru continuarea cercetărilor.

În anul 2024, jandarmii botoșăneni au constatat, pe timpul misiunilor de ordine publică executate pentru siguranța cetățenilor, 38 de infracțiuni de acest gen, prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Citeste mai mult

Cultura

Institutul Blecher. Ediția specială – 309, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Clubul de lectură Institutul Blecher a luat naștere în septembrie 2009, la aniversarea centenarului M. Blecher. Fondatorii și-au propus să deruleze o serie de întâlniri care să-i aibă în prim-plan pe scriitorii cei mai valoroși și mai activi ai momentului, dar și pe tinerii încă nedebutați. Iar pentru a aminti de un scriitor exemplar proiectul a fost așezat sub tutela lui M. Blecher, considerat de fondatori un model posibil pentru scriitorii tineri din orice epocă.

În peste 300 de ediții, începând din septembrie 2009, în spațiul Institutului Blecher, au citit majoritatea scriitorilor emergenți, în special poeții, înainte de a debuta în volum, dar și o bună parte dintre autorii deja consacrați. La Institutul Blecher s-au conturat câteva dintre direcțiile potențiale și au fost confirmate personalități și prestigii ale câmpului literar.

Ediția specială – 309 – cu care începe sezonul XXXII – va avea loc, la invitația Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, pe data de 15 ianuarie, începând cu ora 15:00, la Botoșani, la Cafeneaua Artelor.

Invitatele acestei ediții sunt Laura Francisca Pavel, Olga Ștefan și Ligia Keșișian.

Ediția 309 va fi moderată de Claudiu Komartin.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2025: reguli la probele de competențe, ce se vor desfășura din 27 ianuarie. Cum vor fi organizate în licee

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025: Ministerul Educației a transmis recomandări pentru desfășurarea probelor de competențe în licee. Acestea se vor organiza în perioada 27 ianuarie-7 februarie, scrie alba24.ro. Recomandările cuprind planificări privind programul de examen și modificarea orarului elevilor care susțin probele, potrivit unui document citat de edupedu.ro.

„Conducerea unității de învățământ va întreprinde măsurile necesare în vederea asigurării suplinirii cadrelor didactice care sunt implicate în comisiile de examen, în situațiile în care acest lucru se impune”, se arată în nota ministerului.

Este vorba despre susținerea probelor de:

  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — Proba A
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — Proba B
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională — Proba C
  • evaluare a competențelor digitale — Proba D

Bacalaureat 2025: reguli la probele de competențe și program

Consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, în care se susțin aceste probe, va aproba programul școlar al unității de învățământ pentru perioada respectivă.

Pentru probele A, B și D:

  • ”Probele se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a.
  • În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru probele A, B și D se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00”.

Pentru proba C:

Publicitate
  • ”Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 3.02.2025, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după-amiază se va decala în mod corespunzător.
  • Proba orală se va desfășura în perioada 4-5.02.2025, începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar al claselor a XII-a. În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru proba orală din cadrul probei C se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00”.

Bacalaureat 2025: Probele de competențe. Calendar

  • 27—29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 29—31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 3—5 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 5—7 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 30 mai — 4 iunie 2025 Susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat — 2025 pentru elevii prevăzuți la art. 18 alin. (3) din ordin

Bacalaureat 2025. Probele scrise. Calendar

  • 2—6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 13 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 16 iunie 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 20 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și
  • depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
  • 23—24 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale

Între 14-21 iulie se vor înscrie candidaţii la a doua sesiune de examen.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending