Connect with us

Cultura

Festivalul „SMS – Seri Magice Săveni” 2025: Un succes și o săptămână plină de artă, muzică și spectacole în inima comunității

Publicat

Publicitate

Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni”, ediția 2025 organizat de Asociația Societatea Cultural Artistică „Arlechin” Botoșani, cu sprijinul Ministerului Culturii și a partenerilor, Primăria orașului Săveni, Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, Școala Gimnazială Nr. 1 Săveni și Centrul Județean de Voluntariat, în perioada 30 mai – 5 iunie 2025, s-a încheiat cu succes, reușind să promoveze artele spectacolului în rândul tinerilor, copiilor și adulților, prin crearea unui cadru accesibil, atractiv și educativ, care să cultive și să stimuleze dragostea pentru cultură, respectul pentru valorile locale și naționale și a participării active la viața artistică.

În cadrul Festivalului a fost facilitată întâlnirea publicului cu specialiști, artiști consacrați și trupe de teatru din marile centre culturale, oferind comunității oportunitatea de a descoperi spectacole de calitate și experiențe culturale autentice: programe artistice și educative diverse, cu spectacole de teatru, concerte, lansări de carte, parade stradale și ateliere de teatru, dans, muzică și balet, ateliere itinerante cu desfășurare în orașul Săveni și în localitățile învecinate.

Totodată, proiectul a adus în prim-plan rolul educativ al artei în comunitățile cu acces redus la cultură, vizând zonele rurale și localitățile slab dezvoltate economic. Activitățile itinerante, atelierele interactive și implicarea directă a copiilor și tinerilor contribuie la formarea gustului estetic, la dezvoltarea personală și la consolidarea coeziunii sociale. Festivalul „SMS – Seri Magice Săveni” este și o platformă de dialog între generații, între profesioniști ai scenei și tineri aflați la început de drum, între oraș și sat, între artă clasică și forme contemporane de expresie, astfel este  valorificat patrimoniul cultural local și resursele artistice regionale, oferind o scenă atât tinerelor talente din nordul Moldovei, cât și profesioniștilor din marile instituții de artă și învățământ superior din țară. Proiectul se remarcă prin originalitatea abordării interdisciplinare, caracterul participativ al programului și impactul educațional pe termen mediu și lung în comunitate.

Direcția artistică este una modernă, aliniată la bunele practici internaționale în domeniul educației culturale, în care publicul este încurajat să devină co-creator al actului artistic, nu doar receptor. În același timp, festivalul susține promovarea specificului cultural local și dezvoltarea durabilă a orașului Săveni ca reper cultural regional, consolidând astfel profilul său identitar și atractivitatea pentru inițiative viitoare, inclusiv în sfera turismului cultural.

Prin ediția din 2025, proiectul confirmă că arta poate deveni un catalizator de transformare, un instrument de coeziune și o sursă de inspirație pentru întreaga comunitate. Participarea la evenimentele din cadrul festivalului a fost gratuită, cu intrare liberă pentru toate categoriile de public.

Deschiderea oficială a Festivalului de artă „SMS – Seri Magice Săveni”, ediția 2025, a avut loc vineri, 30 mai, a.c. prin activități culturale și educative desfășurate în mai multe locații din orașul Săveni și localitățile partenere. Programul din prima zi a reflectat misiunea festivalului de a promova artele spectacolului în rândul tuturor categoriilor de public – de la copii și adolescenți până la adulți – și de a extinde accesul la cultură prin activități desfășurate inclusiv în zone rurale. Dimineața a început la Centrul Cultural Săveni, cu conferința de deschidere a festivalului, în cadrul căreia au fost prezentate temele ediției, programul detaliat și partenerii instituționali. A urmat o suită de spectacole de teatru dedicate diferitelor vârste: trupa EcoAct de la Colegiul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani a prezentat spectacolul „Noi”, o creație colectivă bazată pe experiențele reale ale adolescenților, iar trupa Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu” din Pașcani, a adus în scenă un spectacol dedicat copiilor, cu elemente educative și interactive. Seara sa încheiat cu spectacolul profesionist „Cerere în căsătorie” susținut de Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, cu adresabilitate tinerilor și adulților, fiind abordate teme actuale ale societății contemporane. În paralel, la Amfiteatrul Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, sa desfășurat, atelierele de teatru „Joc NU Joacă”, în două sesiuni distincte: una destinată copiilor între 6–14 ani, coordonată de actrița Ana Maria Moldovan, și una pentru tineri între 14–19 ani, moderată de actorul Paul Diaconescu. Aceste ateliere au pus accent pe dezvoltarea personală prin mijloace teatrale, stimularea creativității, comunicarea nonverbală și expresivitatea corporală.

Publicitate

Tradițiile, folclorul și valorile identitare românești, au fost aduse în prim plan în cea de a doua zi, printr-o serie de activități educative și artistice dedicate copiilor, tinerilor și comunității locale. În prima parte a zilei a avut loc concursul muzical-coregrafic „Cântă și dansează românește”, care a reunit ansambluri folclorice, grupuri vocale, interpreți individuali și trupe de dans din județul Botoșani și din alte zone ale țării, având ca președinte a juriului pe coregrafa Alina Leonte, profesor de dans la Școala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava, specialist recunoscut în promovarea patrimoniului immaterial și membri ai comisiei de jurizare, Sandu Vasiliu, profesor catedra de dans popular a Școlii de Arte „George Enescu” Botoșani, Crap Mihai, coregraf Ansamblul „Grâușorul” Hănești, Alin Chiorescu, coregraf Ansamblul folcloric „Vlăstarele lui Enescu”, Laurențiu Cârligeanu, coregraf Ansamblul „Floarea Soarelui” Săveni, Onciu Ramona Lavinia, coregraf Ansamblul folcloric „Bujoreii Suharăului”.

De asemenea, la Amfiteatrul Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” din Săveni, sa desfășurat un atelier de cunoaștere a jocurilor populare, urmat de lansarea volumului „Jocuri populare din județul Botoșani”, în prezența autorului – maestrul coregraf Mihai Chelărescu, printr-o abordare interactivă, combinând cercetarea etnocoreologică cu implicarea copiilor și tinerilor în perpetuarea și valorificarea obiceiurilor și tradițiilor locale. În a doua parte a zilei s-a desfășurat Simpozionul regional de tradiții și folclor, moderat de coregrafa Alina Leonte. Simpozionul a reunit specialiști în etnografie, folclor, muzică și dans tradițional din județele Botoșani și Suceava, având ca temă centrală importanța tradițiilor în formarea identității culturale a tinerilor, au fost abordate subiecte precum revitalizarea dansurilor populare, introducerea patrimoniului imaterial în școli și comunități, dar și rolul educației artistice în păstrarea valorilor culturale.

Coincidența fericită dintre Ziua Internațională a Copilului și cea de-a treia zi a festivalului a transformat orașul Săveni într-un spațiu al bucuriei, al descoperirii și al jocului prin artă. Într-un cadru prietenos și festiv, parcul central și stadionul central au fost animate cu ateliere, spectacole și activități educative menite să aducă arta mai aproape de cei mici și de familiile lor. La atelierul de teatru pentru copii, cei mai tineri participanți au fost invitați să își exprime creativitatea prin jocuri de rol, mișcare scenică, mimă și exerciții de improvizație. Atelierul a fost gândit ca un spațiu de dezvoltare artistică și personală, în care copiii au explorat emoțiile, comunicarea și încrederea în sine prin intermediul teatrului. Sub îndrumarea unor formatori specializați, activitatea a devenit o experiență formativă, care a stimulat curiozitatea și imaginația participanților. Două mini spectacole de teatru-muzical, au fost prezentate, atât în zona de evenimente a Complexului Sportiv Săveni, cât și la scena din parc, acestea fiind creații colective realizată de studenții Universității „Ovidius” din Constanța – Facultatea de Arte, sub coordonarea doamnei prof. univ. dr. Daniela Vitcu. Spectacolele fiind concepute ca o experiență interactivă, în care copiii nu sunt doar spectatori, ci și participanți activi la desfășurarea poveștilor, reușind să reunească într-o formulă scenică inedită muzica, teatrul, dansul și poezia.

În cadrul celei de-a patra zi a Festivalului de artă „SMS – Seri Magice Săveni”, copiii și tinerii participanți au trăit o experiență artistică complexă, în care educația non-formală s-a împletit armonios cu expresia scenică și colaborarea interinstituțională. Dimineața a început cu atelierul de teatru-dans „Edu Dance – excelență în coregrafie”, desfășurat la Centrul Cultural din Săveni. Atelierul a fost susținut după metoda maestrului coregraf Călin Hanțiu și moderat de Catinca Hanțiu, absolventă UNATC și masterandă la Universitatea „Ovidius” din Constanța, laureată a Galei Tânărului Actor HOP 2024. Activitatea a oferit o introducere în expresia corporală, punând accent pe relația dintre dans și muzică, ca preambul pentru integrarea scenică în arta teatrală. Copii și tineri cu vârste între 6 și 19 ani, din Săveni și din 17 localități partenere (Havârna, Mileanca, Dângeni, Coțușca, Drăgușeni, Manoleasa, Mihălășeni, Hănești, Vlăsinești, Avrămeni, Mitoc, Ripiceni, Adășeni, Ungureni, Vorniceni și Știubeni), au participat activ în cadrul atelierului, învățând prin mișcare, interacțiune artistică și exerciții colaborative într-un mediu educațional modern și incluziv.

În continuare, publicul a fost invitat la o serie de spectacole pentru toate vârstele, susținute de Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța, sub coordonarea prof. univ. dr. Daniela Vitcu, în cadrul programului „Promenadă urbană – Străzi deschise pentru cultură și artă”. Cei mai mici spectatori s-au bucurat de spectacolul muzical „Lumea copiilor”, în care au prins viață personaje îndrăgite din universul basmelor: Scufița Roșie, Cei trei purceluși, Fata babei și Fata moșneagului, Ileana Cosânzeana, Vulpea cea șireată, Punguța cu doi bani. Spectacolul, realizat într-o regie modernă, adaptată publicului tânăr, a oferit o lectură sensibilă și jucăușă a miturilor copilăriei, transmițând prin mijloace artistice valori precum adevărul, generozitatea, solidaritatea și curajul. Decorurile viu colorate, costumele inspirate din tradițiile românești și muzica originală au creat o atmosferă magică, în care copiii nu au fost doar spectatori, ci participanți activi, invitați să intervină în desfășurarea poveștilor. Pentru părinți și bunici, a fost o ocazie de a retrăi farmecul copilăriei, de a se reconecta cu universul poveștilor și de a împărtăși emoții autentice cu cei mici.

Programul a continuat cu spectacole dedicate adolescenților și publicului adult: „Caragiale, încotro?” și „Fii cuminte, Cristofor”, ambele apreciate pentru forța expresivă, umorul inteligent și tematica relevantă pentru societatea contemporană. Un moment inedit l-a reprezentat integrarea participanților de la atelier în aceste producții, în calitate de interpreți colaboratori, cu roluri coregrafice adaptate fiecărui spectacol. Pentru mulți dintre acești tineri, a fost prima experiență scenică în cadrul unui proiect profesionist, alături de studenți-actori și coordonatori de prestigiu. Activitatea a stimulat colaborarea, creativitatea și încrederea în sine, oferind participanților un spațiu real de afirmare și exprimare artistică. Astfel, copiii și adolescenții din Săveni și din comunele învecinate au avut ocazia să învețe, să creeze și să performeze, într-un cadru prietenos și profesionist. Această zi a festivalului a evidențiat misiunea proiectului „SMS – Seri Magice Săveni”, de a construi punți durabile între educație, cultură și comunitate, oferind copiilor și tinerilor nu doar un prilej de sărbătoare, ci și contextul ideal pentru a visa, a experimenta și a crește prin intermediul artei.

În cadrul celei de-a cincea zi a Festivalului de artă „SMS – Seri Magice Săveni”,  a fost adusă în prim-plan creativitatea scenică, participarea tinerilor artiști și efervescența spectacolului urban, într-o zi dedicată teatrului ca formă de expresie liberă și dinamică.

Programul acestei zile a debutat la Centrul Cultural Săveni cu un spectacol de teatru dedicat tinerilor, abordând teme relevante pentru generația actuală – identitate, comunicare, responsabilitate socială – prin limbaj scenic contemporan. Spectacolul este prezentat de o trupă de tineri actori și studenți de la universități partenere din țară, iar publicul a fost invitat să participe la o experiență artistică interactivă și educativă. Locațiile au devinit un spațiu a unui eveniment spectaculos și inovator – „Teatru Sport”, un format teatral nonconformist și competițional, coordonat de actorul și regizorul Marius Florea Vizante împreună cu prof. univ. dr. Daniela Vitcu, director artistic al programului „Promenadă urbană – Străzi deschise pentru cultură și artă”, derulat în cadrul Festivalului de artă „SMS – Seri Magice Săveni”. Inspirat de formatul creat în anii ’90 și reluat cu succes la Săveni în edițiile anterioare, Teatrul Sport este o confruntare prietenoasă între echipe de actori care improvizează scene pe teme propuse de public. Ritmul rapid, interacțiunea și energia momentului transformă acest atelier-spectacol într-o experiență memorabilă pentru publicul tânăr și nu numai.

Punctul culminant al zilei a fost reprezentat de parada stradală tematică „Pe străzile Micului Paris”, coordonată regizoral de prof. dr. Daniela Vitcu și Mihai Mălaimare, personalitate marcantă a teatrului vizual și promotor al teatrului de stradă în România. Parada a adus în centrul orașului Săveni o atmosferă de carnaval urban, cu măști, costume, steaguri, păpuși uriașe, baloane și personaje inspirate din imaginarul parizian, fiind totodată o ocazie de manifestare publică a creativității și diversității artistice.

Traseul a parade a pornit de la Centrul Cultural Săveni ca formă de salut artistic adus comunității locale, iar apoi a continuat pe pietonalul central, până la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” din Săveni, și în final a oprit simbolic în fața Primăriei orașului, unde a avut loc momentul final, un spectacol de teatru stradal cu participarea tinerilor actori, a elevilor voluntari din festival și a publicului prezent. Această zi a festivalului a reunit într-un mod inovator toate elementele definitorii ale proiectului „SMS – Seri Magice Săveni”: educație culturală, artă vie, implicare tineret și revitalizare urbană prin mijloace artistice. Fiecare activitate a fost construită astfel încât să stimuleze participarea activă a publicului și să aducă teatrul în spațiul public – accesibil, atractiv, conectat la realitate și plin de viață, fiind o invitație la mișcare, improvizație și imaginație, o demonstrație de cum cultura poate cuceri strada, transformând orașul într-o scenă deschisă tuturor.

A șasea zi a Festivalului de artă „SMS – Seri Magice Săveni” a propus o incursiune în universul dansului clasic și al reflecției academice asupra artei mișcării. Activitățile din această zi a adus în prim-plan două momente culturale de excepție: un atelier interactiv de balet cu artiști de talie națională și o lansare de carte dedicată istoriei și semnificației dansului european.

Dimineața a debutat cu atelierul de dans clasic – balet, susținut de Maria Lozanova Buzincu și Dumitru Buzincu, primi balerini ai Operei Naționale Române din Iași. Atelierul fiind conceput pentru a oferi copiilor, adolescenților și tinerilor din Săveni și din localitățile învecinate oportunitatea rară de a interacționa direct cu artiști de top ai scenei lirice românești. Participanții au explorat noțiuni esențiale de mișcare, echilibru, expresivitate corporală, dar și pași fundamentali ai baletului clasic, culminând cu o demonstrație artistică oferită de cei doi invitați. Activitatea având un profund caracter educativ și inspirațional, facilitând accesul la o formă de artă mai puțin accesibilă în comunitățile mici și rurale.

În partea a doua a zilei, publicul a fost invitat să participe la prezentarea academică și lansarea de carte: volumul „Originile dansului în spațiul european”, semnat de prof. univ. dr. Cristina Todi de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Autoarea, care ocupă și funcția de Șef Serviciu Balet la Opera Națională Română din Iași, a propus o incursiune în istoria dansului și în dimensiunea sa culturală, simbolică și educațională. Evenimentul a oferit prilejul unui dialog între artiști, profesori și tineri interesați de artele spectacolului, într-un cadru accesibil și prietenos. Această zi a reflectat misiunea profundă a festivalului de a crea punți între publicul tânăr și marii profesioniști ai scenei culturale, susținând procesul de formare artistică prin întâlniri relevante, experiențe directe și modele inspiraționale. Atelierul și lansarea de carte a completat în mod ideal programul dedicat dansului, aducând în prim-plan atât practica scenică, cât și reflecția teoretică, esențiale în înțelegerea profundă a acestei arte.

Cea de a șaptea zi a Festivalului de artă „SMS – Seri Magice Săveni” a marcat un moment de celebrare a talentului, tradiției și creativității, printr-o serie de activități culturale desfășurate într-un cadru formative și festiv dedicate tuturor vârstelor. Soprana Stephanie Mădălina Radu, a susținut un atelier de educație muzicală destinat copiilor și tinerilor cu vârste între 6 și 19 ani. Atelierul a inclus o sesiune interactivă de tip Q&A despre pașii necesari în construirea unei cariere muzicale, urmată de un recital susținut de artistă alături de Alin Stoica, solist a Operei Naționale Române din București, oferind o experiență emoționantă pentru participanții care nu au acces frecvent la acest gen de spectacole. În aceași zi, Walter Ghicolescu, cunoscut cantautor și formator folk, a coordonat un atelier dedicat poeziei cântate, unde tinerii au învățat cum să transpună emoția în vers și armonie. Activitatea a culminat cu un recital live, în care au fost interpretate și melodii pe versuri de Mihai Eminescu, în contextul declarării anului 2025 drept Anul Mihai Eminescu.

În prima parte a zilei, artista Alina Huțu, interpretă de romanțe și profesor de canto, a susținut un atelier tematic intitulat „Romanța: tradiție și identitate națională”. Participanții au descoperit frumusețea acestui gen muzical liric prin exerciții de expresivitate, vizionare de materiale educative și o vizită virtuală la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, încheind cu un recital demonstrativ ce a adus în prim-plan profunzimea și delicatețea romanței românești.

După-amiaza, atât în Parcul Central Săveni, cât și pe scena amplasată în incinta Complexului Sportiv Săveni, au urcat pe scenă Grupul folk „Dacii Liberi” din Bârlad, coordonat de profesorul Cornel Pleșu. Tinerii artiști, fiind cunoscuți la nivel național prin aparițiile lor la „Românii au talent”, aceștia au oferit un moment deosebit prin piesa „Din nou, dacii liberi”, un manifest artistic pe versuri de Adrian Păunescu, care a emoționat întreaga țară.

Au urmat Grupul „ZORI” din Piatra Neamț, coordonat de Ionuț-Gabriel Stoian, un exemplu de implicare socială și educație prin muzică. Tinerii membri ai grupului au adus pe scenă cântece folk originale și reinterpretări sensibile, care reflectă pasiunea lor pentru acest gen artistic și dragostea pentru versurile și opera marelui poet Mihai Eminescu.

În cadrul galei laureaților, au urcat pe scenă elevii AMI Music Class, coordonați de Ana Maria Ionescu și mai multe  formații locale.

Ziua s-a încheiat cu Conferința de închidere a proiectului – un moment de reflecție și mulțumire adresat tuturor participanților, partenerilor și echipei de organizare, celebrând reușita unei noi ediții de impact a festivalului.

Această ultimă zi a subliniat, mai mult ca oricând, importanța dialogului dintre generații și a colaborării dintre profesioniști și tineri debutanți.

Pe tot parcursul festivalului, echipe mobile formate din profesori, actori, reprezentanți ai organizațiilor partenere ale Asociației „Arlechin” și artiști independenți de la Unik Land, coordonați de Mihaela și Cristi Sturzu, au ajuns în mai multe localități din proximitatea orașului Săveni, unde au desfășurat, pe tot parcursul proiectului, ateliere de teatru, teatru-dans și activități de expresivitate artistică dedicate copiilor și tinerilor. În cadrul acestor acțiuni au participat copii, tineri și cadre didactice din localitățile partenere ale festivalului – Avrămeni, Mitoc, Manoleasa, Mihălășeni, Hănești, Dângeni, Havârna, Mileanca, Coțușca, Drăgușeni, Vlăsinești, Ripiceni, Adășeni, Ungureni, Vorniceni și Știubeni. Prin această componentă itinerantă, Festivalul „SMS – Seri Magice Săveni” a reușit nu doar să aducă arta mai aproape de comunitățile cu acces redus la evenimente culturale, ci și să contribuie la consolidarea unei rețele locale de educație nonformală, fundamentată pe incluziune, creativitate și participare active.

„Festivalul de artă SMS – Seri Magice Săveni este mai mult decât o serie de evenimente culturale – este o platformă de întâlnire între trecut, prezent și viitor, între tradiție și inovație, între generațiile tinere și seniorii comunității. Ajuns la a IV-a ediție, festivalul își propune să reînvie spiritul cultural local și regional, să stimuleze participarea activă la viața artistică și să contribuie la formarea unei identități colective bazate pe valori precum respectul, creativitatea și solidaritatea.Organizat anual în orașul Săveni și în localitățile din împrejurimi, SMS este un spațiu de educație nonformală prin artă, în care copiii, tinerii, adulții și vârstnicii devin nu doar spectatori, ci actori și creatori de cultură. Fiecare zi aduce ateliere, spectacole, lansări de carte, conferințe și parade, animate de artiști consacrați și de tinere talente din întreaga țară. Festivalul promovează interculturalitatea și dialogul între generații, valorificând diversitatea artistică a regiunii și încurajând exprimarea liberă prin teatru, dans, muzică, poezie, arte vizuale și multimedia. Este un instrument de coeziune comunitară, un model de bună practică în dezvoltarea prin cultură și o ocazie de afirmare pentru cei care cred în puterea artei de a transforma vieți. În contextul provocărilor actuale – scăderea participării culturale, migrația tinerilor, vulnerabilitățile socio-economice – SMS propune o viziune integratoare și participativă, în care fiecare voce este ascultată, fiecare poveste este prețuită și fiecare generație este implicată. Vă invităm să fiți parte din acest proiect al comunității noastre” a declarat Flavius Damean, membru al echipei de management al proiectului și CEO al Asociației Arlechin.

Astfel, prin ateliere, recitaluri și spectacole, Festivalul SMS devine o punte între tradiție și inovație, între artă și comunitate. Informații suplimentare pot fi găsite pe site-ul www.arlechinromania.ro și pe rețelele de socializare ale proiectului.

Iată și mai multe imagini surprinse cu această ocazie:

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Poșta Română cumpără timbrele pe care tot ea le produce. Ministrul Economiei: „Mi se pare un exemplu de așa nu”

Publicat

Publicitate

Poșta Română este nevoită să cumpere propriile timbre, produse în propria tipografie, din cauza unui circuit birocratic impus de stat. Romfilatelia, compania care realizează designul timbrelor și le vinde ulterior către Poștă, a raportat pierderi record în 2024.

Instituția care intermediază procesul rămâne cu 61 de angajați și un director plătit cu 4.500 de euro lunar. Ministrul Economiei, Radu Miruță, anunță că actuala structură ar putea fi reorganizată, potrivit Digi24.

Romfilatelia a fost inițial o sucursală a Poștei Române și a devenit companie de sine stătătoare în 2004, printr-o decizie a Guvernului condus de Adrian Năstase. De atunci, funcționează cu proprii șefi și angajați, iar singurul acționar este tot Poșta Română.

În același timp, Romfilatelia a primit dreptul exclusiv de a emite timbre și emisiuni filatelice în România. Așadar, Poșta Română a ajuns în postura de a achiziționa timbre de la propria companie, ceea ce implică un transfer de bani între două instituții publice.

Ministrul Economiei: „Mi se pare un exemplu de așa nu”

„Nu sunt convins că statul român are nevoie de acest lucru. (…) Mie mi se pare un exemplu de așa nu în statul român. Este un ping-pong cu 10 serve în aceeași cameră. Și pentru asta exită și în Poșta Română și în Romfilatelia conduceri paralele”, a declarat Radu Miruță, ministrul Economiei.

Totodată, deși Romfilatelia facturează timbrele către Poșta Română, tot Poșta le tipărește. Practic, angajații Romfilatelia se ocupă exclusiv de partea grafică, de designul acestora.

Publicitate

„În clipa în care am dat comanda, Romfilatelia ne trimite bunul de tipar, tipizatul, pe care noi în cadrul Poștei, la fabrica de timbre îl printăm. Pentru acest efort Romfilatelia achită o sumă Poștei Române, după care timbrele printate se întorc la Romfilatelia.

În clipa în care Romfilatelia a primit timbrele, poate să își onoreze comanda primită de la Poșta Română și să ne dea timbrele înapoi, tot nouă celor care le-am printat, în schimbul unui comision, un procent din suma totală, doi la sută, trei la sută”, a explicat Valentin Ștefan, directorul general al Poștei Române.

Deși compania mai are și alți clienți, anume instituții publice sau firme private, valoarea contractelor este redusă, pe fondul unei piețe filatelice în scădere continuă.

Pierderi financiare și salarii uriașe

Cu toate acestea, Romfilatelia are:

  • 61 de angajați,
  • un director general,
  • un consiliu de administrație format din cinci membri, fiecare cu o indemnizație lunară netă de 2.500 de lei.

Romfilatelia a raportat pierderi financiare, iar cele mai mari au fost în 2024, cu peste 2,1 milioane de lei: „Aici mi-a sărit în ochi faptul că așa procentual ei au pierdere cam un sfert din valoarea bugetului pe 2024 și de acolo am început să cobor în adâncime, să mă uit cam cum este situația”, a spus ministrul Economiei, Radu Miruță.

Directorul general al Romfilatelia este Cristina Popescu, care se află în această funcție de 21 de ani, încă de când compania a fost separată de Poșta Română.

În anii ’90 a fost ofițer SRI, iar ulterior a avut mai multe funcții, inclusiv în instituții de stat, se arată în CV-ul său. În ciuda pierderilor, veniturile sale anuale au fost consistente.

În 2024 a încasat o indemnizație de 276.746 lei, echivalentul a aproximativ 4.500 de euro lunar. La această sumă se adaugă pensia anuală de 162.624 lei, adică aproape 2.700 de euro pe lună.

„Nici sumele nu sunt chiar de neglijat, directorul la Romfilatelia are undeva pe la 38, 39 de mii de lei brut pe lună, mai este și membru în consiliul de administrație, nu îl cunosc, o fi un om performant”, a adăugat Radu Miruță.

Pe lângă salariu, directoarea are la dispoziția sa și o mașină cu șofer, primă de vacanță echivalentă cu un salariu net și asigurare completă de sănătate, valabilă atât în țară, cât și în străinătate. Contactată de jurnaliștii Digi24 pentru un punct de vedere în scris, Cristina Popescu nu a oferit niciun răspuns.

Tentative de reorganizare eșuate pentru că „Fiecare vrea să fie stăpân la el în sat”

De-a lungul timpului, au existat mai multe tentative de a reintegra Romfilatelia în structura Poștei Române, dar toate au eșuat din cauza reticenței interne și a lipsei de voință politică: „Fiecare vrea să fie stăpân la el în sat și atunci a fost refuzată ideea aceasta de a fi comasată și integrată în cadrul Poștei Române”, a mai spus Valentin Ștefan.

„Dintr-un punct de vedere strict comercial, această companie nu își are justificarea, activitatea ei poate fi integrată în activitatea Poștei Române, nu mai ai salarii de… deci a indemnizațiilor membrilor de CA, nu mai ai salariile conducerii și activitatea poate fi foarte bine realizată în cadrul companiei Naționale Poșta Română, cum este de altfel peste tot prin lume”, a declarat Valentin Ștefan, director general Poșta Română.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Angajat al unui spital, arestat pentru că ar fi agresat sexual o pacientă minoră

Publicat

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 45 de ani, angajat al Spitalului pentru copii ”Sf. Maria” din Iași, a fost arestat preventiv de polițiștii de la Investigații Criminale din cadrul IPJ, după ce ar fi încercat să agreseze sexual o minoră care era internată în unitatea medicală.

”Din cercetările făcute până în prezent s-a constatat că, pe data de 10 iulie, bărbatul ar fi agresat sexual o fată în vârstă de 17 ani. În prezent, acesta se află în Arestul IPJ Iași, fiind arestat preventiv pentru 30 de zile”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Iași, Ioana Bîlea.

Surse din rândul anchetatorilor spun că bărbatul a chemat fata într-o cameră tehnică de la Spitalul pentru copii ”Sf Maria”, sub pretextul că trebuie să îi dea fișa cu rezultatele analizelor medicale efectuate, iar acolo ar fi început să o atingă pe zonele intime.

Directorul medical al spitalului, dr Ileana Ioniuc, a declarat, pentru AGERPRES, că a fost demarată și o anchetă internă la nivelul unității medicale unde bărbatul era angajat ca registrator.

AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Spitalul de Urgență „Mavromati” Botoșani: Precizări privind modul de programare pentru consultații în Ambulatoriul Integrat, locația Marchian

Publicat

Publicitate

Consultatiile / alte servicii medicale în Ambulatoriul Integrat se acordă pacienților asigurați care au o recomandare – bilet de trimitere / bilet de externare și programare.

 

Pentru a beneficia de serviciile medicale oferite în Ambulatoriul Integrat pacientții se pot programa astfel:

 

Prin apel la numerele de telefon alocate fiecarei specialitati în intervalele orare stabilite și

afișate la punctele de informare din Ambulator, pe ușa fiecărui cabinet și la adresa: spital@spitalulmavromati.roProgramari telefonice cabinete ambulatoriu

Publicitate

În perioada cînd medicul este în concediu de odihnă nu se fac programari telefonice, acestea vor fi efectuate după reluarea activitatii la cabinet.

Pentru a nu crea timpi foarte mari de așteptare, vă rugăm să respectați orele de preluare a apelurilor afișate pentru fiecare specialitate. Este suficient un singur apel, dacă acesta nu poate fi preluat veți fi contactat de persoana responsabilă pentru efectuarea programării. Numărul mare de apeluri chiar și de la același număr de telefon poate genera omisiuni în gestionarea apelurilor nepreluate și reapelarea solicitanților

Dacă intervin modificări în programul medicului veți fi anuntati și vi se va face o nouă programare. Daca dumneavostra nu mai doriti consultatia pentru care ati fost programat vă rugăm să comunicati acest lucru în timp util pentru a nu bloca un loc la medicul respectiv. Pacienții care la data consultației sunt internati, indiferent de forma de internare, nu pot beneficia de consultație în Ambulator.

Rugăm pacienții cronici sau cei care primesc indicații de a reveni la control la un anumit interval de timp să solicite din timp aceasta programare.

După efectuarea programarii, sunteți informați despre documentele medicale necesare pentru a va prezenta la consult. Verificați valabilitatea biletului de trimitere și specialitatea pentru care este emis acesta înainte de a va prezenta la consultație.

 

 

On – line accesând spital@spitalulmavromati.ro, programare online Ambulatoriu.

 

Prin e-mail la adresa programari.cabinete.m@spitalulmavromati.ro

Pentru aceasta varianta de programare vă rugam sa furnizati un numar de telefon de contact pentru facilitarea comunicarii cu persoana desemnata pentru efectuarea programarii.

Citeste mai mult

Eveniment

Sindicatele din Educație îi cer președintelui să nu promulge legea asumată de Guvern în Parlament

Publicat

Publicitate

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală ”Alma Mater” îi solicită președintelui Nicușor Dan să nu promulge legea privind unele măsuri fiscal-bugetare în forma asumată în fața Parlamentului de către Guvern.

Domnule Președinte, nu fiți părtaș la distrugerea învățământului românesc!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație ‘SPIRU HARET’ și Federația Națională Sindicală ‘ALMA MATER’ îi solicită domnului Nicușor Daniel Dan – Președinte al României – să nu promulge Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare în forma asumată în fața Parlamentului României de către Guvern.

Măsurile în domeniul învățământului preuniversitar și superior stabilite de Executiv, dacă vor fi puse în practică, vor afecta grav atât angajații, cât și beneficiarii educației. În susținerea demersului nostru este și răspunsul pentru mass-media dat de Institutul de Științe ale Educației – singura instituție publică având ca atribuții cercetarea, dezvoltarea și inovarea în educație, pentru cunoașterea și înțelegerea contextelor, fenomenelor și proceselor educaționale, în vederea fundamentării deciziilor de politici publice în domeniul educației, pe baza datelor de cercetare.

Acest răspuns arată exact ceea ce am susținut și noi:

– Actuala norma didactică de predare este la nivelul mediu al UE și nicidecum în mod diversionist ‘cea mai mică’, așa cum a afirmat public ministrul Educației, Daniel David, iar, prin majorarea normei didactice cu două ore, România se va plasa peste media înregistrată la nivel european;

Publicitate

– creșterea numărului de elevi la clasă va aduce deservicii atât actului didactic, cât și beneficiarilor primari ai educației.

– aglomerarea claselor va conduce la o scădere a rezultatelor elevilor, inclusiv la evaluările internaționale, așa cum rezultă și din studiile internaționale TIMSS și PIRLS.

Având în vedere cele prezentate mai sus, considerăm ca este obligatoriu ca Președintele României să retrimită Parmentului Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare și să solicite eliminarea articolelor care vor afecta grav sistemul educațional pe termen lung. Sperăm ca măcar acum, în al doisprezecelea ceas, măsurile contra educației să fie stopate.

Mâine, 25 iulie 2025, ora 11.00, o delegație a celor trei federații sindicale vor depune și un material în acest sens la Președintele României.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending