Connect with us

Cultura

Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” a ajuns la cea de-a treia ediție. Debutează luni și ține până la finele săptămânii

Publicat

Publicitate

Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” este un eveniment cultural ajuns la cea de-a treia ediție, organizat de Asociația ARLECHIN Botoșani cu finanțare de la Ministerul Culturii, având ca parteneri principali Primăria orașului Săveni, Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, Școala Gimnazială nr.1 Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.

Proiectul aduce în fața publicului producții teatrale de calitate, care au ca principal scop promovarea artei și atragerea copiilor și tinerilor spre forme de exprimare și de educare prin cultură. Anul acesta, timp de șapte zile, în perioada 27 mai – 02 iunie 2024, publicul de toate vârstele va fi invitat la spectacole de teatru, iar copiii și tinerii la concerte, lansări de carte și ateliere de teatru, educație muzicală, dans-clasic și balet,  care dincolo de asigurarea unor modele de succes prin lucrul cu artiști cunoscuți îi antrenează pentru lucrul în echipă și învățare.

Scopul proiectului Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” este de a consolida poziția artelor spectacolului în topul preferințelor tinerilor, copiilor și adulților, precum și de a cultiva dragostea, respectul și prețuirea față de valorile culturale locale/naţionale, prin facilitarea întâlnirii membrilor comunității cu artiști de renume și producții teatrale de valoare. Se pun în valoare patrimoniul și resursele culturale naționale, dar și locale, prin intermediul teatrului și al atelierelor interactive.

Proiectul își propune și promovarea manifestărilor de valoare, dar și dezvoltarea  prin cultură a comunității locale, prezentarea elementelor specifice zonei și atragerea turiștilor. Se urmărește realizarea unui dialog între artiști, personalități din domeniul cultural artistic și spectatori care provin din zone slab dezvoltat economic, acolo unde educația culturală în rândul copiilor și tinerilor este limitată.

Prin expunerea la proiecte culturale a tinerei generațiii se contribuie major la dezvoltarea acestora,  la  motivarea și oferirea unei noi perspective, cu impact pe termen lung și mediu, de dezvoltare a societății din care aceștia fac parte. Proiectul de față are capacitatea de adeveni emblematic pentru Orașul Săveni, satele aparținătoare și comunitățile din vecinătate. În realizarea activităților cuprinse în proiect de anul acesta s-au alăturat organizatorilor, atât instituțiile de învățământ, cât și Primăriile din localitățile: Havârna, Mileanca, Coțușca, Manoleasa și Dângeni. Continuarea proiectului început în 2022 reprezintă un pas înainte spre cultivarea și educarea coerentă a publicului. Gusturile și înclinația spre artă și spectacol se formează de la cea mai tânără vârstă și se cimentează prin bunele practici.

Așadar, timp de 7 zile, în perioada 27 mai -02 iunie, a.c., în orașul Săveni și localitățile partenere, se va organiza ateliere creative de teatru, dans, balet, educație muzicală, concursuri, paradă stradală, lansarea cărții „Jocuri populare din județul Botoșani”, concerte și reprezentații ale spectacolelor de teatru:

Publicitate

Spectacolul de teatru pentru tineri al trupei de teatru „Antract” de la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni și spectacolele de teatru pentru copii „Iedul cu trei capre”, după Octav Pancu-Iași, scriitor de literatură pentru copii, „Peștișorul de aur”, dupa Aleksandr Sergheevici Puşkin, „Fata moșului și fata babei”, adaptare după Ion Creangă și „Motanul încălțat” adaptare după Charles Perault  sunt evenimentele care în data de 27 mai a.c, începând cu ora 09.00,  la Centrul Cultural Săveni și la Căminele culturale din localitățile Havârna, Mileanca, Vlăsinești, Manoleasa și Dângeni deschid Festivalul de artă ,,SMS-Seri Magice Săveni”.

Atelierul de teatru-dans „Edu Dance – excelență în coregrafie”, după metoda de pregătire în dansul clasic și contemporan a maestrului coregraf Călin Hanțiu, parte din calendarul de activități a Festivalului de artă „SMS-Seri Magice Săveni”, va fi moderat de către  Catinca Hanțiu, studentă la UNATC I.L. Caragiale – București. Atelierul se va desfășura în orașul Săveni, la Centrul cultural, începând cu ora 09.00 și în aceeași zi, de la ora 12.00 la Căminul Cultural din comuna Coțușca, județul Botoșani. În prezentarea tehnicii de realizare a unor producții specifice acestui domeniu, Catinca Hanțiu, moderatoarea atelierului va ține cont ca înainte de asocierea mișcării coregrafice cu teatrul să existe relația dintre dans și muzică, aspect care va determina întregul proces creativ și va evidenția simbolic și figurativ relația dintre text – muzică –dans. Beneficiarii acestei activități sunt 30 copii și elevi cu vârste cuprinse între 6-19 ani, cărora li se vor prezenta tehnici de realizare a unor producții ce au ca specific domeniul teatru-dans. Activitatea urmărește ca, printr-o abordare non-formală, să dezvolte deprinderi și abilități artistice care să-i ajute pe participanți în dezvoltarea personală.

„Lumea poveștilor“ este numele spectacolului pe care copiii participanți la atelierele de teatru-dans „Edu Dance – excelență în coregrafie”, după metoda de pregătire în dansul clasic și contemporan a maestrului coregraf Călin Hanțiu, moderate de Catinca Hanțiu și susținătorii acestora (colegi de clasă, parteneri de joacă, membri ai familiei, vecini, cetățeni și prieteni din localitățile de apartenență) sunt invitați să-l vadă marți, 28 mai, a.c. în cadrul Festivalului de artă „SMS-Seri Magice Săveni”. Spectacolul se va desfășura în orașul Săveni, la Centrul cultural începând cu ora 11.00 și în aceeași zi, de la ora 13.00 la Căminul Cultural din comuna Coțușca, județul Botoșani. Prin intermediul acestui spectacol de teatru-dans pentru copii, pus în scenă de Daniela Vitcu, pe un text de Carmen Aldea Vlad și muzica de Alexandru Neș, iar mișcarea scenică de Alice Safta, copiilor li se oferă exemple de conduită care vor evidenția în mod direct relația dintre text – muzică –dans. „Profesori” le sunt personajele din poveștile: „Ursul păcălit de vulpe”, „Punguța cu doi bani”, „Ileana Cosânzeana” și „Fata babei și fata moșneagului”. Grupurile artistice de la Liceul Tehnologic Coțușca în coordonarea cadrelor didactice și a echipei manageriale reprezentate de director, prof. Cornel Mihai și director adjunct, prof. Cristina Ciobanu se vor alătura evenimentului.

“Teatru Sport”, concept/regie Marius Florea Vizante și prof. univ. dr. Daniela Vitcu, Universitatea ,,Ovidius” din Constanța, Facultatea de Arte – Departamentul de Teatru, Muzică și Artele Spectacolului, director artistic program cultural și coordonator al spectacolului – concurs „Promenadă urbană – Străzi deschise pentru cultură și artă” din cadrul proiectului „SMS – Seri magice Săveni”, evidențiat într-un mod inedit prin parada stradală „Carul lui Thespis”, regia Mihai Mălaimare și a studenților participanți la activități. Evenimentele se desfășoară Miercuri, 29 mai a.c. în intervalul orar 10.00-16.00. Traseul tematic al paradei stradale începe la Amfiteatrul Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, urmând a staționa pe platoul din fața Primăriei Orașului Săveni, apoi întreg ansamblul alegoric și artiștii se vor deplasa pe pietonalul central până la Centrul Cultural Săveni. Acestora se vor alătura cadrele didactice și echipele manegeriale ale instituțiilor de învâțământ partenere reprezentate de director, Cristina Chiorescu, dir. adj. Mihaela Drasleucă, director educativ Felicia Napîrcă, director Angelica Maticiuc, dir. Adj. Ana Butnaru.

Atelierul de cunoaștere a jocurilor populare din județul Botoșani și Lansarea cărții „Jocuri populare din județul Botoșani”, autor maestrul-coregraf Mihai Chelărescu, va fi organizat pe parcursul a două zile.

Primul se va desfășura Miercuri, 29 mai a.c.ora 16.00 în Comuna Havârna la Școala Gimnazială „Ioan Cernat”, unde un număr de 40 de copii, elevi și tineri cu vârstele între 6-19 ani, vor beneficia de cele mai eficiente și oportune modalități de valorificare a jocurilor, tradițiilor și datinilor locale și naționale. Ansamblul folcloric „Zorile Havârna”, coordonați de profesor Roberta Carla Mihalciuc, Roboschi Ionel și coregraf Narcis Fediuc, alături de ansamblul folcloric „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu”, coordonați de instructorul coregraf Alin Chiorescu și ansamblul folcloric „Stejărelul” din comuna Coțușca,  coordonați de prof. Violeta Dănilă și prof. Gheorghe Simirad., vor prezenta momente specifice din tradițiile și jocurilor populare din județul Botoșani.

Al doilea atelier se va desfășura Joi, 30 mai a.c.ora 16.00 în Comuna Vlăsinești la Căminul Cultural Sârbi, unde un număr de 40 de copii, elevi și tineri cu vârstele între 6-19 ani, vor beneficia de cele mai eficiente și oportune modalități de valorificare a jocurilor, tradițiilor și datinilor locale și naționale. Ansamblul folcloric „Hora” Vlăsinești, coregraf Alexandru Boaru vor prezenta momente specifice jocurilor populare din județul Botoșani.

Atelierele de educație muzicală cu soprana Stephanie Madălina Radu de la Opera Națională București. Primul atelier va va avea loc – joi, 30 mai a.c. ora 11.00 la Școala Gimnazială „Ioan Cernat” Havârna, iar al doilea atelier va va avea loc – vineri, 31 mai a.c. ora 13.00 la Centrul Cultural Săveni.

Soprana Stephanie Madălina Radu este o voce caldă, tot mai apreciată la nivelul întregii țări. Beneficiarii acestei activități sunt 30 de copii, elevi și tineri cu vârste cuprinse între 6-19 ani, aceștia vor avea posibilitatea prin sesiunea de Q&A să afle ce înseamnă o carieră în domeniu, care sunt provocările, pașii necesari, dar și satisfacțiile unei cariere în domeniu. Atelierul va beneficia de un concert susținut de soprană, astfel se va asigura o punte cu o zonă a artelor spectacolelor pentru copiii, adolescenții și tinerii care nu pot ajunge cu ușurință la un asemenea eveniment. În cadrul concertului susținut de soprana Stephanie Madălina Radu în data de  30 mai a.c. ora 19.00 în Parcul central al orașului Săveni vor participa în recitaluri, interpreți și artiști cu recunoaștere națională, așa cum este Emeric Imre, chitarist, muzician, interpret, compozitor român și membru al Cenaclului Flacăra fondat de Adrian Păunescu. Alături de aceștia, Marius Roje, ansamlul „Armonia”, profesori coordonatori Roberta Carla Mihalciuc și Ciprian Ignat, grupul „Star Music” al Asociației Arlechin, profesor Roxana Pricop vor oferi publicului momente artistice inedite.

Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” – ”Gâlcevile din Chioggia” (titlul original, „Le baruffe chiozzotte”, în dialect veneţian) este o comedie în trei acte de Carlo Goldoni, supranumit  ”Molière al Italiei”, a cărei premieră  a avut loc în anul 1762 la Teatro San Luca din Veneţia. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute şi jucate spectacole de comedie din toate timpurile și va fi prezentată publicului joi, 30 mai a.c. orele 17.00 la Centrul Cultural Săveni, în cadrul proiectului cultural – Festivalul de artă „Seri Magice Săveni”.

Atelierul de dans clasic – balet cu Maria Lozanova & Dumitru Buzincu, primi balerini de la Opera Națională Iași, parte din calendarul de activități a Festivalului de artă „SMS-Seri Magice Săveni”, se va desfășura vineri, 31 mai a.c. în orașul Săveni la Centrul Cultural – sala studio, începând cu ora 09.00 și în aceeași zi, de la ora 12.00 la Căminul Cultural din comuna Coțușca, județul Botoșani. Întâlnirea cu o balerină consacrată a scenei românești, cu participări la numeroase evenimente, așa cum este Maria Lozanova Buzincu și soțul ei Dumitru Buzincu – primi balerini la Opera Națională Iași – va asigura o punte cu o zonă a artelor spectacolelor pentru copiii, adolescenții și tinerii care nu pot ajunge cu ușurință la un spectacol de balet. Atelierul include de la primii pași pe care o balerină le face, până la mișcări complexe și o reprezentație de balet. Beneficiarii acestei activități sunt 30 de copii, elevi și tineri cu vârste cuprinse între 6-19 ani care îndrăgesc arta dansului și coregrafiei și care doresc să fie înițiați în acest domeniu și să se manifeste într-un cadru competitiv alături de cei cu aceeași pasiune pentru balet.

Spectacol muzical-coregrafic „Arlechin” are loc – vineri, 31 mai a.c. în orașul Săveni la Centrul Cultural începând cu ora 10.00 și cuprinde un concert al sopranei Stephanie Madălina Radu și o reprezentație coregrafică de dans clasic –  balet prezentată de Maria Lozanova & Dumitru Buzincu, primi balerini la Opera Națională Iași.

Atelierul de teatru cu actorul Paul Diaconescu se va desfășura vineri, 31 mai a.c. în orașul Săveni la Biblioteca orașului Săveni și la Centrul cultural începând cu ora 14.00. Atelierul vizează dezvoltarea individului pornind de la corp (coordonare, motricitate, control, inteligența spațială, activarea simțurilor, atenție distributivă, descoperirea punctului de concentrare), continuă cu acuitatea mentală (eliminarea gândurilor parazitare, aducerea în prezent, Acum și Aici) și culminează cu dezvoltarea emoțională, împlinesc eficient nevoile emoționale, integrarea plăcută în social a copilului și adolescentului dar sporesc și creativitate și gândirea critică. Beneficiarii acestei activități sunt 30 de copii, elevi și tineri cu vârste cuprinse între 6-19 ani, care prin participarea la acest atelier vor înțelege că  educația prin teatru se face exclusiv prin joc, este dinamică, activă și directă –participanții au prilejul să socializeze și să se exprime liber, fără bariere discriminatorii.

Gala Laureaților & Concertul pentru copii și tineri „CINESTAR” se va desfășura sâmbătă, 01 iunie 2024, ora 10.00 la Centrul Cultural Săveni. Invitați în concert interpreții și artiștii de la Academia de arte „Cinestar”, prof. Florentina Fociac și ansamblurile artistice din Săveni „Floarea Soarelui” și „Flori de Mai” , coordonatori Sorin Luță, director Centrul Cultural Săveni, prof. Ionel Iftime și coregrafCârligeanu Laurențiu.

Conferința de închidere a proiectului Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni”, 2024 are loc duminică, 02 iunie 2024, ora 10.00 la Centrul Cultural Săveni.

Așadar, în perioada 27 mai -02 iunie 2024 fiți alături de noi la Centrul Cultural Săveni și în localitățile partenere pentru a vă bucura de frumusețea universului teatral românesc.

Informațiile cu privire la desfășurarea fiecărei activități cuprinse în proiect sunt disponibile, atât pe rețelele de socializare din mediul online cât și pe site-ul organizației: www.arlechinromania.ro.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un bărbat de 77 de ani, din Dumeni, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce locuința i-a fost cuprinsă de un incendiu

Publicat

Publicitate

În cursul acestei seri, echipajele de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi au fost solicitate să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o locuință din localitatea Dumeni. A fost afectată o cameră a casei, iar în urma evenimentului, proprietarul, un bărbat în vârstă de 77 de ani, a suferit arsuri.

 

Se pare că victima se afla într-una dintre camere și efectua lucrări de reparație la o drujbă, moment în care, cel mai probabil, vaporii de combustibil acumulați în încăpere s-au aprins, declanșând incendiul.

 

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi cu o autospecială de stingere, precum și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță. La sosirea forțelor de intervenție, bărbatul fusese evacuat din locuință de către un vecin. Împreună cu echipajul medical, pompierii i-au acordat imediat primul ajutor și au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, prevenind extinderea acestuia.

 

Publicitate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al județului Botoșani recomandă cetățenilor să evite efectuarea lucrărilor care implică substanțe inflamabile în spații închise, neventilate. Manipularea necorespunzătoare a carburanților sau a echipamentelor ce funcționează pe bază de combustibil poate duce la acumularea de vapori inflamabili și, implicit, la producerea unor evenimente tragice.

Citeste mai mult

Eveniment

Furnizorii de energie sunt obligați de ANRE să informeze clienții despre noile prețuri începând cu 1 iulie 2025

Publicat

Publicitate

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienților finali de energie electrică. Măsurile adoptate urmăresc creșterea gradului de informare a consumatorilor, în vederea unei tranziții clare și echitabile la încheierea, începând cu data de 1 iulie 2025, a schemei de sprijin instituită de stat.

Astfel, furnizorii de energie electrică vor avea obligația de a transmite, până cel târziu la data de 10 iunie 2025, o informare scrisă, adresată fiecărui client din portofoliu propriu, cu privire la:

încetarea schemei de sprijin pentru energie electrică începând cu 1 iulie 2025;
revenirea la prețul contractual stabilit între părți, fie cel agreat la semnarea contractului, fie cel comunicat cu ocazia actualizării condițiilor economice;
modul de stabilire a prețului pentru clienții aflați în regim de furnizare de ultimă instanță, dacă este cazul;
posibilitatea schimbării furnizorului, proces care este gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic;
modalitățile de încheiere a unui contract de furnizare în regim concurențial și accesul la aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”, de pe site-ul ANRE.
Pentru clienții care nu vor înregistra modificări de preț contractual de la 1 iulie 2025, furnizorii au obligația de a comunica explicit prețul actual aplicabil, pentru a permite o informare corectă și decizii fundamentate privind schimbarea furnizorului sau negocierea unui nou contract.

Informarea se va transmite anexată facturii sau prin modalitatea agreată contractual astfel încât fiecare client final să primească în timp util toate datele esențiale.

ANRE a desfășurat un proces de consultare publică asupra proiectului de ordin, în perioada 1–14 aprilie 2025, implicând activ operatorii economici din domeniu și organizațiile reprezentative ale consumatorilor. Propunerile primite au fost analizate și integrate, acolo unde s-a considerat justificat din punct de vedere tehnic și legal.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum recunoști un zvon sau o manipulare online? DNSC îți arată ce înseamnă o informare corectă

Publicat

Publicitate

În spațiul digital, delimitarea clară între realitate și dezinformare devine tot mai dificilă. Mesajele false, livrate convingător și repetitiv, pot modela percepții și influența decizii.

Impactul primei expuneri la o informație este semnificativ. Tocmai de aceea, este esențial să verificăm înainte de a crede sau distribui, au transmis sâmbătă reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Potrivit DNSC, gândirea critică, verificarea informațiilor și prudența digitală sunt elemente-cheie în combaterea manipulării online.

Cum poți identifica un conținut manipulator sau un zvon?

  • Evaluează sursa – Are credibilitate? E semnată de un autor cunoscut?
  • Solicită dovezi – Date verificabile, surse transparente, nu doar opinii.
  • Analizează contextul – Informația este completă și actualizată?
  • Observă tonul – Este emoțional, alarmist sau lipsit de asumare?
  • Verifică în mai multe surse – Preferabil din zona instituțională sau media consacrată.

Resurse utile despre percepție, tehnici de manipulare și strategii de protecție cognitivă pot fi găsite pe platforma sigurantaonline.ro/fakenews.

Citeste mai mult

Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani: Incendiu izbucnit la centrala termică

Publicat

Publicitate

O femeie din municipiul Botoșani a trecut prin clipe de groază, în această după-amiază, după ce un incendiu a izbucnit în apartamentul său. Aflată în bucătărie, proprietara a observat că centrala termică a luat foc în urma unui scurtcircuit. S-a evacuat imediat și a solicitat ajutor.

La caz s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, care au reușit să împiedice extinderea flăcărilor la celelalte bunuri din locuință. Proprietara, în vârstă de 61 de ani, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale de la echipajul medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, aflat la fața locului.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării instalației electrice, trebuie adoptate următoarele măsuri:

 

✔verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;

 

Publicitate

✔nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

 

✔nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;

 

✔nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun şi provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici;

 

✔nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;

 

✔nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending