Connect with us

Eveniment

Festivalul Culturii Tradiționale Bălușeni

Publicat

Publicitate

Evenimente și activități inedite la Centru de Promovare și Conservare a Culturii Tradiționale din comuna Bălușeni

Comuna Bălușeni începând cu data de 29 septembrie 2022,în cadrul proiectului Înființare Centru de Promovare și Conservare a Culturii Tradiționale în  comuna  Bălușeni, finanțat în cadrul Strategiei  de Dezvoltare Locală Integrată a Asociaţiei  Zona  Pescărească  Iazurile  Moldovei prin  Programul  Operațional pentru Pescuit și Afaceri  Maritime 2014 – 2020, având ca prioritate a Uniunii Europene PU4, creșterea gradului de ocupare a forței de munca și sporirea coeziunii teritoriale, cât și măsura III.3, ce constă în punerea în  aplicare  a  strategiilor  de  dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității, inclusiv costuri de funcționare și animare – Implementarea  strategiilor  de  dezvoltare  locală pentru pescuit, realizează o serie de evenimente și schimburi de experiență în domeniile cultură, religie și educație.

Calendarul de desfășurarea a principalelor activităţi și evenimente cuprinse în proiect este următorul:

Activitatea 1: Schimburi de experiență ce vizează domeniul cultural realizate sub forma a două ateliere de pregătire și formare în muzică și dans popular  pentru copiii și tinerii din comuna B

Atelier de pregătire și formare în muzică populară

–  29 septembrie 2022, Centru de Promovare și Conservare a Culturii Tradiționale Bălușeni, ora 18.00;

Publicitate

Subactivitatea 1.2: Atelier de pregătire și formare în dans  popular

– 30 septembrie 2022, Casa Tineretului Botoșani , ora 13.00

Activitattea 2: Schimburi de experiență ce vizează domeniul religie realizate sub forma a două ateliere de pregătire și formare în pictură și fotografie  pentru copiii și tinerii din comuna Bălușeni.

Subactivitatea 2.1: Atelier de pregătire și formare în pictură și fotografie

– 01 octombrie 2022, Comunitatea Rușilor Lipoveni Botoșani , ora 10.00;

Subactivitatea 2.2: Atelier de pregătire și formare în pictură și fotografie

–  09 octombrie 2022, Centru de Promovare și Conservare a Culturii Tradiționale Bălușeni , ora 10.00.

 

Activitattea 3: Schimburi de experiență ce vizează domeniul educație realizate sub forma a două ateliere de pregătire și formare în geografie și istorie pentru copiii și tinerii din comuna Bălușeni.

Subactivitatea 3.1: Atelier de pregătire și formare în  geografie și istorie

– 12 octombrie 2022, Palatul Copiilor Botoșani , ora 10.00.

Subactivitatea 3.2: Atelier de pregătire și formare în geografie și istorie

– 14 octombrie 2022, Centru de Promovare și Conservare a Culturii Tradiționale Bălușeni , ora 10.00.

 

Activitattea 4: Evenimente ce vizează domeniul cultură, religie și educație realizate sub forma unei expoziții tematice de pictură și fotografie și a unui festival al culturii tradiționale în comuna Bălușeni.

Subactivitatea 4.1: Expoziția tematică de pictură și fotografie ,,Credința pe hârtie”

– 15 octombrie 2022, Centru de Promovare și Conservare a Culturii Tradiționale Bălușeni , ora 10.00;

Subactivitatea 4.2: Festivalul culturii tradiționale Bălușeni, ediție aniversară intitulată ,,Gospodari la noi acasă” – 16 octombrie 2022, Căminul Cultural Bălușeni , ora 10.00.

 

Principalii parteneri în realizarea acestor activități și evenimente sunt  Asociația Culturală Arlechin Botoșani, Comunitatea Rușilor Lipoveni Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani, Centrul Județean de Voluntariat Botoșani și Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani.

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

VIDEO: „Eminescu la răscrucea dintre cerul și pământul românesc!”. Emoții și poezie la Liceul „Demostene Botez” Truşeşti

Publicat

Publicitate

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, elevii de la Liceul „Demostene Botez” Truşeşti, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, din județul Suceava și Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Mihai Viteazu, Botoșani ,au participat la activitatea „Eminescu la răscrucea dintre cerul și pământul românesc!” din cadrul proiectului CAEJ „Eminescu – durată lirică eternă!”

Activitatea a debutat cu slujba de pomenire pentru marele poet, săvârșită de către preotul Bodai Andrei-Ionuț, care ulterior le-a vorbit copilor despre dragostea acestuia pentru Biserică. Eminescu a fost un poet iubit de Biserică și de preoți, începând din copilărie și până la maturitate. În centrul atenției s-a aflat astăzi recitalul de poezii din lirica eminesciană, precum și interpretarea unor cântece pe versurile lui Mihai Eminescu.

La ceas aniversar, elevii și cadrele didactice împreună cu preotul Bodai Andrei-Ionuț s-au reunit într-un singur suflet închinat marelui geniu al poeziei românești. Eminescu, poetul nepereche şi întruchiparea absolutului, nu poate fi uitat. Marele poet a dat sens limbii române şi a purtat în suflet ţara întreagă. Eminescu e România, e geniul strălucit zămislit din măreţia cerului şi pământului românesc. Poeziile lui Eminescu trebuie să ne însoțească pretudindeni ca o rugăciune pentru sufletul nostru.

,,Școala și Biserica reunite într-un singur suflet la Trușești pentru Eminescu”, a declarat prof  Cătălina Gania.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Cultura

FOTO&VIDEO: Zilele Eminescu, la Vorona: Momente emoționante

Publicat

Publicitate
Miercuri, 15 ianuarie,  mai mulți elevi de gimnaziu de la Liceul Tehnologic Vorona au susținut un moment omagial, în campusul școlar, punctând viața, opera și temele poetice eminesciene, cât și Ziua Națională a Culturii.
Montajul literar-artistic, plin de emoția și sensibilitatea tinerei generații, s-a constituit în recunoașterea adevăratelor valori naționale în care Eminescu toată viața a crezut: patria și neamul românesc, credința strămoșească și folclorul nepieritor

În fiecare an, la 15 ianuarie este omagiat marele poet Mihai Eminescu. Copiii claselor a V-a B, a VI-a B, a VIII-a A și a III-a, coordonați de  prof. Ciobanașu Valentina, Tomache Elena, Asăvoaie Marinela, Ciobanașu Carmen și  bibliotecar Bunduc Anca, au marcat acest eveniment în cadrul proiectului ,,Gânduri pentru Eminescu” prin recitare de versuri, interpretare de cântece, scenete și expoziții de desene – toate inspirate din opera marelui scriitor.

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Artistul Grigore Leșe, luat cu ambulanța de la hotel. Rapsodului i s-a făcut rău după un recital

Publicat

Publicitate

Artistul Grigore Leșe a ajuns, miercuri seară, la Spitalul Județean de Urgență ‘Mavromati’ din Botoșani, la scurt timp după ce a susținut un recital în cadrul Galei de decernare a Premiului Național de Poezie ‘Mihai Eminescu’.

Potrivit medicului șef al UPU- SMURD, Ramona Guraliuc, interpretul de muzică tradițională românească a fost preluat de ambulanță de la hotelul în care era cazat, după ce s-a simțit rău și a sunat la 112.

‘El a fost preluat de la hotel, după spectacol. A prezentat o pierdere acută a stării de conștiență. (…) Acum este stabil din punct de vedere hemodinamic și este în curs de investigații paraclinice’, a afirmat Guraliuc.

Leșe a fost invitatul special al galei de la Botoșani, el susținând recitalul după ce organizatorii au anunțat laureatul ediției din acest an a Premiului Național de Poezie ‘Mihai Eminescu’.

Poeta Grete Tartler, în vârstă de 76 de ani, a obținut, miercuri, Premiul Național de Poezie ‘Mihai Eminescu’- Opera Omnia pentru anul 2024, acordat de Primăria Botoșani, în colaborare cu Fundația Culturală ‘Hyperion- Caiete Botoșănene’ și Uniunea Scriitorilor din România. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Ministrul Emil Hurezeanu, distins cu Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a fost distins cu Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române în cadrul Galei Culturii Naționale organizată la Botoșani.

Evenimentul a fost organizat, marți seară, de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu cu prilejul împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului.

Șeful diplomației române a primit premiul de la președintele Consiliului Județean, Valeriu Iftime.

‘Sunt foarte bucuros, sunt foarte mulțumit, vă sunt recunoscător că ați înscenat, la propriu, și la figurat, astăzi, o astfel de întâlnire între ceea ce suntem, între ceea ce am fost și, în orice caz, nu trebuie să renunțăm să mai fim’, a afirmat Hurezeanu în momentul decernării premiului.

În cadrul Galei Culturii Naționale, desfășurată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, au mai fost acordate Premiul Național pentru traducere din literatura română și promovarea studiilor românești în mediul internațional, care i-a revenit traducătorului italian Bruno Mazzoni, și Premiul Național pentru excelență în cultură, acordat academicianului Mircea Martin. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending