Connect with us
Publicitate

Actualitate

Festival Național de Folclor în memoria lui Ioan Cobâlă

Publicat

Orchestra Populară ,,Rapsozii Botoșanilor” – Ioan Cobâlă, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează în zilele de 29 și 30 septembrie prima ediție a Festivalului Național de Folclor „Ioan Cobâlă”.

„În urmă cu un an, pe 3 septembrie 2021, maestrul Ioan Cobâlă a ieșit tăcut din scenă, după ce ani și ani de zile a dat viață la numeroase și memorabile spectacole și a dus folclorul botoșănean pe toate meridianele lumii. Pe 30 noiembrie 2021, la spectacolul pe care Rapsozii l-au închinat lui Ioan Cobâlă, am anunțat că orchestra populară va prelua și numele maestrului și că, în memoria sa, vom organiza un festival național de folclor. În acest an, pe 28 aprilie, plenul Consiliului Județean a aprobat preluarea numelui maestrului în denumirea oficială a Orchestrei, iar joi și vineri, în Centrul Vechi din Botoșani, va avea loc prima ediție a Festivalului Național de Folclor «Ioan Cobâlă». Tot ceea ce promitem este legământ sfânt pentru noi”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Cu ocazia Festivalului Național de Folclor „Ioan Cobâlă” vor evolua, pentru prima dată la Botoșani, artiștii Ansamblului ,,Doina Gorjului”. Joi, de la ora 17:30, vor urca pe scena din Centrul Vechi: Maria Loga, Victorița Lăcătușu, Claudia Torop, Ion Drăgan, Ileana Lăceanu, Andra Matei și Delia Barbu. Ulterior, în aceeași seară, Orchestra Populară ,,Rapsozii Botoșanilor” – Ioan Cobâlă, alături de soliștii Dan Doboș, Petronela Rusu, Constantin Petrescu, Alina Huțu, Loredana Călin, Mitică Ștefan, Alexandru Hrițcu, și Cosmin Ababei, va susține un program artistic. Invitați speciali ai orchestrei pentru seara de joi vor fi doamna cântecului popular moldovenesc Laura Lavric și Ansamblul de Jocuri Populare ,,Mărgineanca”, condus de Valentin Rău.

Vineri, de la ora 17:30, în cea de a doua seară a festivalului, vor evolua artiștii Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava și soliștii vocali și instrumentiști: Sorin Filip, Mihai Cotos, Lucica Păltineanu, Dinu Croitor, Ionuț Țanța, Dana Dăncilă, Marian Gogan, Cosmin Croitor, Leonard Raicu, Diana Lungu, Gabriel Treteag și Emilia Solovăstru.

Tot în aceeași seară, Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” – Ioan Cobâlă și soliștii Dan Doboș, Petronela Rusu, Constantin Petrescu, Alina Huțu, Loredana Călin, Oleg Sacaliuc, Ionuț Scripcariu și Alexandru Todirel Marin vor susține un program artistic. Invitați speciali vor fi: Daniela Condurache, Brândușa Covalciuc și Ansamblul de Jocuri Populare „Mărgineanca”.

„Îi așteptăm pe toți cei care iubesc cântecul popular și folclorul românesc la prima ediție a Festivalului Național de Folclor «Ioan Cobâlă» ca să aducem împreună un mic omagiu marelui maestru”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Se scumpește și ciocolata. Lumea se confruntă cu cel mai mare deficit de aprovizionare cu cacao din ultimii 60 de ani

Publicat

Veşti proaste pentru iubitorii de ciocolată, preţul acesteia va crește! Lumea se confruntă cu cel mai mare deficit de aprovizionare cu cacao din ultimii 60 de ani.

De vină este vremea rea de pe continentul african, zonă de unde se extrage cea mai mare cantitate de cacao din lume. Preţul său a depăşit, în premieră, 10.000 de dolari tonă, notează tvrinfo. ro.

Consumatorii vor avea de-a face în curând cu creşterea preţurilor la preparatele pe bază de cacao, probabil chiar cu ocazia sărbătorilor de Paşte. Mulți fermieri dau vină pe schimbările climatice pentru recoltele slabe din ultima vreme. Arborii de cacao cresc foarte aproape de Ecuator și sunt sensibili la schimbările de vreme. Vânturile uscate din Sahara au fost deosebit de puternice în ultimele luni, ceea ce a diminuat recolta. La asta se adaugă vârsta înaintată a arborilor de cacao, al căror potenţial maxim de producţie a fost depăşit.

Niaz Mardan, proprietar Sandrine Chocolates: Din 2020, prețul la cacao crescut, ceea ce ne afectează. În mod normal, comand din Belgia cam 200 sau 300 kg, de fiecare dată. Deci, la final, vorbim de un cost ridicat. Dar provocarea este să le oferim clienţilor noştri calitate, fără a creşte prețurile.

Jaquess Torres, ciocolatier: Prețul la cacao a luat-o razna. Este foarte îngrijorător. Pentru anul acesta nu am scumpit produsele, pentru că durează un timp între momentul în care prețul la cacao creşte şi momentul în care ne afectează şi pe noi. Şi ştiu că în aprilie vom da lovitura!

Analiştii estimează un deficit de peste 350 de mii de tone de cacao, de cinci ori mai mult comparativ cu sezonul precedent.

Citeste mai mult

Educație

Se taie bursele „de merit” ale corigenţilor. 8500 de elevi cu medii sub 5 nu mai primesc bani din septembrie 2024

Publicat

Bursele de merit „Ligia Deca” pentru medii școlare de 1, 2, 3 și 4 nu vor mai fi acordate din septembrie 2024. Dispar cele peste 8.500 de burse de merit pentru medii sub 5, pentru care elevii încasează anul acesta 450 de lei pe lună dintr-o gafă a ministrului, notează romaniatv.

Bursele „de merit” pentru elevi cu medii sub 5 se taie în sfârşit, după ce problema a ajuns să-l deranjeze şi pe premierul Marcel Ciolacu.

Din 15 noiembrie 2023, peste 8.500 de elevi cu medii școlare mici și foarte mici, adică cu note de 1, 2, 3 și 4, au luat lună de lună bursă de merit decisă direct de ministrul Ligia Deca.

rin noul proiect de OUG discutat în cele 5 luni care au trecut de atunci, bursa de merit rămâne doar pentru meritul de a avea media între 10 și 9:50 și pentru olimpici. Elevii cu medii peste 7 pot primi noua bursă de reziliență, inventată pe scheletul bursei de studiu din trecut, dar fără criteriu de venit, însă doar dacă mai rămân locuri de bursieri în limita de 30% din fiecare clasă.

Pe 27 octombrie premierul Marcel Ciolacu a declarat că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit: „Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație, în primul și primul rând, pentru a reduce abandonul școlar”, a spus Marcel Ciolacu.

sursa:Romania TV

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Palechitului

Publicat

Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Palechitului – 28 martie

Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului a trăit în timpul împăratului iconoclast Leon Armeanul (813-820). Sfântul Cuvios Ilarion a mers pe calea călugăriei încă din tinerețe, de la vârsta numai 20 de ani, purtându-și crucea și urmând lui Hristos Cel răstignit, supunându-și cu înfrânare patimile trupești. Îi covârșea pe ceilalți monahi cu fapta bună. Sfântul Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Palechitului și-a pus viața în slujba Domnului de la o vârstă fragedă și a petrecut mulți ani ca pustnic. Pentru aș desăvârși virtuțile a petrecut vreme de mulți ani închis într-o chilie și îndeletnicindu-se cu rugăciunea și cu cercetarea Sfintelor Scripturi și astfel s-a învrednicit de darul nepătimiții. Pentru viața sa sfântă, fără cusur, a fost hirotonit preot și mai apoi egumen al Mănăstirii Palechitului din Helespont, Asia Mică (în prezent – Strâmtoarea Dardanele). Despre Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou scrie Cuviosul Iosif, scriitorul de cântări, în a opta cântare a canonului, că pentru cinstirea icoanei Mântuitorului a răbdat prigoniri de la chinuitori și îl numește astfel mucenic, pentru că a viețuit, precum se povestește într-o cuvântare, pe vremea împărăției lui Leon Armeanul (813-820). Pornind împăratul Leon prigoana împotriva Sfintelor Icoane, a trimis ostași în tot imperiul pentru ai convinge cu forța pe cei care le cinsteau. În anul 754, comandantul Lakhanodrakon a atacat cu armata sa mănăstirea Pelechit, în sfânta și marea joi a mântuitoarelor Patimi, și năvălind în biserica mănăstirii chiar în timpul săvârșirii dumnezeieștii liturghii, au distrus toate icoanele și au aruncat Sfintele Taine. După aceea, prinzând pe cei mai aleși monahi, patruzeci și doi la număr, i-a ferecat cu legături de fier, pe unii i-au chinuit cu bătăi cumplite, altora le-a uns bărbile și fețele cu smoală, iar celorlalți le-a tăiat nasurile. La statornica împotrivire a Cuviosului egumen, prigonitorii au tăbărât asupra acestuia și după ce l-au chinuit cumplit, l-au pus în lanțuri împreună cu ceata de călugări și i-au târât prin părțile Efesului, unde toți au fost aruncați în închisoare, iar mănăstirii Pelechit iau dat foc. Mulțumind Lui Dumnezeu pentru tăria de a mărturisi a dreptei credințe, Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu în temnița unde a fost dus. De la Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului ne-au rămas moștenire lucrări spirituale cu îndrumări morale pentru o viață duhovnicească plăcută lui Dumnezeu.

Citeste mai mult

Actualitate

Afacerile de familie vor fi călcate de inspectorii ANAF. Când vor fi demarate acțiunile

Publicat

ANAF pregătește un val de controale la firmele de familie. Ministerul Finanțelor își va concentra atenția asupra impozitelor pe care le plătesc români care își dezvoltă afacerile în cadrul familiei. Acțiunile ar urma să înceapă la jumătatea lunii aprilie, scrie realitatea.net

ANAF pregătește verificări pentru soții sau frații care sunt asociați în firmele din România, a anunțat Marcel Bolo. Acesta a explicat că inspectorii fiscali vor să elimine posibilitatea ca două firme sau două microîntreprinderi deținute de membri ai aceleiași familii să beneficieze, ambele, de impozite reduse de 1% sau 3% pe cifra de afaceri, potrivit Capital.ro.

În cadrul aceleiași familii, va fi permisă o singură microîntreprindere, iar cealaltă firmă va fi supusă impozitului pe profit de 16%, astfel încât să se obțină venituri mai mari pentru bugetul statului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending