Connect with us

Actualitate

Fermierii din Botoșani care fac singuri tratamente fitosanitare pot face închisoare

Publicat

Publicitate

Micii fermieri sau persoanele neautorizate care utilizează produse de protecția plantelor pentru uz profesional riscă închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenzi de până la 15.000 de lei, potrivit unui proiect de OUG publicat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii.

De asemenea, documentul interzice vânzarea în fitofarmacii de erbicide și insecticide care au ambalaje de peste 1 kilogram sau 1 litru. 

Producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați nu vor mai avea dreptul să își lucreze pământul

Prin actul normativ publicat de MADR și semnat de ministrul Petre Daea, toți producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați nu vor mai avea dreptul să își lucreze, practic, pământul, dacă nu fac contract cu o firmă care prestează servicii agricole. De asemenea, pentru fitofarmacii, OUG restricționează comercializarea produselor de protecția plantelor care au ambalaje de peste 1 kilogram sau 1 litru.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat marți, 22 noiembrie, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României.

Documentul reglementează activităţile desfăşurate cu produse de protecţie a plantelor de către operatorii economici pe teritoriul României, controalele oficiale şi alte activităţi oficiale privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor.

Prin promovarea acestui proiect de act normativ se asigură corelări legislative, creşterea valorilor amenzilor, actualizarea condiţiilor de autorizare, clarificarea condiţiilor de fabricare a produselor de protecţie a plantelor, reglementarea activităţii de reambalare, actualizarea activităţii privind importul produselor de protecţie a plantelor, introducerea utilizării cardului în vederea achiziţionării produselor de protecţie a plantelor, inclusiv facilitarea punerii în aplicare a prevederilor legislative de către operatorii economici care desfăşoară activităti cu produse de proteqic a plantelor.

Publicitate

Mai mult, actul normativ interzice comercializarea pe teritoriul României a seminţelor tratate cu produse de protecţie a plantelor omologate într-o ţară terţă, dar neomologate în România sau în alt sat membru.

În ce condiții vor putea utiliza fermierii produsele de protecţie a plantelor pentru uz profesional

Ordonanța definește termenul de operator economic drept „persoana juridică sau persoana prevăzută în Ordonanţa de urgenţă nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, care deţine autorizaţia eliberată în baza prezentei ordonanţe de urgenţă pentru activităţile de comercializare, utilizare şi prestare de servicii cu produse de protecţie a plantelor”.

De asemenea, termenul de prestator de servicii este definit drept „persoana juridică, persoana fizică autorizată, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, care efectuează tratamente fitosanitare la terţi în baza unui contract”.

Utilizatorul profesionist este definit drept „orice persoană care utilizează produse de protecție a plantelor în cadrul activităţii sale profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori şi liber profesionişti, atât din sectorul agricol, cât şi din alte sectoare”.

Potrivit documentului, utilizatorii de produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional au obligaţia să deţină autorizaţie de utilizare a produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional.

Prin OUG se interzice utilizarea produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional de către utilizatorii neprofesionişti şi utilizatorii profesionişti neautorizaţi.

Utilizatorul de produse de protecţie a plantelor, persoană fizică neautorizată, va putea efectua tratamente fitosanitare cu produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional numai cu prestatorii de servicii cu produse de protecţie a plantelor autorizaţi.

Condiții de obține a autorizației de utilizare a produselor de protecție a plantelor pentru uz profesional

Pot obține autorizație de utilizare a produselor de protecție a plantelor pentru uz profesional, operatorii economici care îndeplinesc următoarele condiții:

  • prin obiectul de activitate prevăzut în statutul de funcţionare desfăşoară activități auxiliare în producția vegetală
  • dispun de o persoană responsabilă care deţine certificat de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor, pentru activitatea de utilizator profesionist şi are studii medii finalizate cu diplomă de bacalaureat în domeniul agricol cu specializările agricultură şi horticultură sau studii superioare finalizate cu diplomă de licenţă în domeniul agricol cu specializările agricultură, horticultură, arhitectură peisagistică, inginerie economică în agricultură, ingineria şi managementul afacerilor agricole, montanologie şi domeniul silvic cu specializarea silvicultură;
  • deţin spaţiu de depozitare autorizat pentru produsele de protectie a plantelor;
  • deţin autorizaţie de mediu eliberată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului prin structurile teritoriale;
  • deţin contract de prestări servicii cu un operator economic autorizat care colectează deşeuri de produse şi ambalaje provenite de la produsele de protecţie a plantelor.

Comercializarea produselor de protecție a plantelor

Produsele de protecţie a plantelor se comercializează numai în spaţii special amenajate, respectiv depozite fitofarmaceutice şi fitofarmacii, autorizate de Autoritate prin structurile
teritoriale.

Produsele sunt însoţite de buletin de analiză, certificat ele calitate sau conformitate şi fişa tehnică de securitate.

Este interzisă comercializarea produselor de protecţie a plantelor în pieţe, târguri, oboare și alte spații, altele decât cele prevăzute anterior.

De asemenea, este interzisă comercializarea în fitofarmacii a produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional.

Comercializarea produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional se face numai către persoana responsabilă a operatoruluii economic autorizat, care deţine certificat de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor.

Operatorul economic care deţine autorizaţie pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional se înregistrează obligatoriu la Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Teritorial de Muncă.

În fitofarmacii se comercializează produse de protecţie a plantelor în ambalaje de maximum 1 kg sau 1 litru.

Totodată, în fitofarmacii se pot comercializa produse auxiliare utilizate în agricultură, horticultură, amenajare spaţii verzi, nutriţia plantelor, seminţe, echipamente pentru efectuarea tratamentelor fitosanitare, capcane cu feromoni şi biacide cu respectarea legislaţiei specifice privind comercializarea acestora.

Este interzisă comercializarea seminţelor tratate cu produse de protecţie a plantelor omologate într-o ţară terţă, dar neomologate în România sau în alt stat membru.

Sancțiuni

Potrivit proiectului, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1la 5 ani, fapta de a comercializa, deţine sau de a utiliza produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional de către persoane neautorizate.

Constituie infracțiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, fapta de a produce, de a deţine sau de a utiliza, precum şi punerea în circulaţie a produselor de protecţie a plantelor ilicite.

Prin punerea în circulaţie a produselor de protecţie a plantelor ilicite se înţelege oferirea, comercializarea ori deţinerea acestor produse în scopul plasării pe piaţă către publicul larg.

Documentul mai prevede amenzi între 10.000 și 15.000 de lei pentru o serie de încălcări ale OUG.

Printre acestea se numără și încălcarea articolului care obligă persoanele fizice neautorizate să angajeze firme de prestări servicii pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare cu produse de protecție a plantelor pentru uz profesional în câmp.

Vezi AICI Ordonanţa de urgenţă privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României. (.pdf)

sursa: madr.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending