Connect with us

Actualitate

Fermierii din Botoșani care fac singuri tratamente fitosanitare pot face închisoare

Publicat

Publicitate

Micii fermieri sau persoanele neautorizate care utilizează produse de protecția plantelor pentru uz profesional riscă închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenzi de până la 15.000 de lei, potrivit unui proiect de OUG publicat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii.

De asemenea, documentul interzice vânzarea în fitofarmacii de erbicide și insecticide care au ambalaje de peste 1 kilogram sau 1 litru. 

Producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați nu vor mai avea dreptul să își lucreze pământul

Prin actul normativ publicat de MADR și semnat de ministrul Petre Daea, toți producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați nu vor mai avea dreptul să își lucreze, practic, pământul, dacă nu fac contract cu o firmă care prestează servicii agricole. De asemenea, pentru fitofarmacii, OUG restricționează comercializarea produselor de protecția plantelor care au ambalaje de peste 1 kilogram sau 1 litru.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat marți, 22 noiembrie, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României.

Documentul reglementează activităţile desfăşurate cu produse de protecţie a plantelor de către operatorii economici pe teritoriul României, controalele oficiale şi alte activităţi oficiale privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor.

Prin promovarea acestui proiect de act normativ se asigură corelări legislative, creşterea valorilor amenzilor, actualizarea condiţiilor de autorizare, clarificarea condiţiilor de fabricare a produselor de protecţie a plantelor, reglementarea activităţii de reambalare, actualizarea activităţii privind importul produselor de protecţie a plantelor, introducerea utilizării cardului în vederea achiziţionării produselor de protecţie a plantelor, inclusiv facilitarea punerii în aplicare a prevederilor legislative de către operatorii economici care desfăşoară activităti cu produse de proteqic a plantelor.

Publicitate

Mai mult, actul normativ interzice comercializarea pe teritoriul României a seminţelor tratate cu produse de protecţie a plantelor omologate într-o ţară terţă, dar neomologate în România sau în alt sat membru.

În ce condiții vor putea utiliza fermierii produsele de protecţie a plantelor pentru uz profesional

Ordonanța definește termenul de operator economic drept „persoana juridică sau persoana prevăzută în Ordonanţa de urgenţă nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, care deţine autorizaţia eliberată în baza prezentei ordonanţe de urgenţă pentru activităţile de comercializare, utilizare şi prestare de servicii cu produse de protecţie a plantelor”.

De asemenea, termenul de prestator de servicii este definit drept „persoana juridică, persoana fizică autorizată, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, care efectuează tratamente fitosanitare la terţi în baza unui contract”.

Utilizatorul profesionist este definit drept „orice persoană care utilizează produse de protecție a plantelor în cadrul activităţii sale profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori şi liber profesionişti, atât din sectorul agricol, cât şi din alte sectoare”.

Potrivit documentului, utilizatorii de produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional au obligaţia să deţină autorizaţie de utilizare a produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional.

Prin OUG se interzice utilizarea produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional de către utilizatorii neprofesionişti şi utilizatorii profesionişti neautorizaţi.

Utilizatorul de produse de protecţie a plantelor, persoană fizică neautorizată, va putea efectua tratamente fitosanitare cu produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional numai cu prestatorii de servicii cu produse de protecţie a plantelor autorizaţi.

Condiții de obține a autorizației de utilizare a produselor de protecție a plantelor pentru uz profesional

Pot obține autorizație de utilizare a produselor de protecție a plantelor pentru uz profesional, operatorii economici care îndeplinesc următoarele condiții:

  • prin obiectul de activitate prevăzut în statutul de funcţionare desfăşoară activități auxiliare în producția vegetală
  • dispun de o persoană responsabilă care deţine certificat de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor, pentru activitatea de utilizator profesionist şi are studii medii finalizate cu diplomă de bacalaureat în domeniul agricol cu specializările agricultură şi horticultură sau studii superioare finalizate cu diplomă de licenţă în domeniul agricol cu specializările agricultură, horticultură, arhitectură peisagistică, inginerie economică în agricultură, ingineria şi managementul afacerilor agricole, montanologie şi domeniul silvic cu specializarea silvicultură;
  • deţin spaţiu de depozitare autorizat pentru produsele de protectie a plantelor;
  • deţin autorizaţie de mediu eliberată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului prin structurile teritoriale;
  • deţin contract de prestări servicii cu un operator economic autorizat care colectează deşeuri de produse şi ambalaje provenite de la produsele de protecţie a plantelor.

Comercializarea produselor de protecție a plantelor

Produsele de protecţie a plantelor se comercializează numai în spaţii special amenajate, respectiv depozite fitofarmaceutice şi fitofarmacii, autorizate de Autoritate prin structurile
teritoriale.

Produsele sunt însoţite de buletin de analiză, certificat ele calitate sau conformitate şi fişa tehnică de securitate.

Este interzisă comercializarea produselor de protecţie a plantelor în pieţe, târguri, oboare și alte spații, altele decât cele prevăzute anterior.

De asemenea, este interzisă comercializarea în fitofarmacii a produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional.

Comercializarea produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional se face numai către persoana responsabilă a operatoruluii economic autorizat, care deţine certificat de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor.

Operatorul economic care deţine autorizaţie pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional se înregistrează obligatoriu la Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Teritorial de Muncă.

În fitofarmacii se comercializează produse de protecţie a plantelor în ambalaje de maximum 1 kg sau 1 litru.

Totodată, în fitofarmacii se pot comercializa produse auxiliare utilizate în agricultură, horticultură, amenajare spaţii verzi, nutriţia plantelor, seminţe, echipamente pentru efectuarea tratamentelor fitosanitare, capcane cu feromoni şi biacide cu respectarea legislaţiei specifice privind comercializarea acestora.

Este interzisă comercializarea seminţelor tratate cu produse de protecţie a plantelor omologate într-o ţară terţă, dar neomologate în România sau în alt stat membru.

Sancțiuni

Potrivit proiectului, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1la 5 ani, fapta de a comercializa, deţine sau de a utiliza produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional de către persoane neautorizate.

Constituie infracțiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, fapta de a produce, de a deţine sau de a utiliza, precum şi punerea în circulaţie a produselor de protecţie a plantelor ilicite.

Prin punerea în circulaţie a produselor de protecţie a plantelor ilicite se înţelege oferirea, comercializarea ori deţinerea acestor produse în scopul plasării pe piaţă către publicul larg.

Documentul mai prevede amenzi între 10.000 și 15.000 de lei pentru o serie de încălcări ale OUG.

Printre acestea se numără și încălcarea articolului care obligă persoanele fizice neautorizate să angajeze firme de prestări servicii pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare cu produse de protecție a plantelor pentru uz profesional în câmp.

Vezi AICI Ordonanţa de urgenţă privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României. (.pdf)

sursa: madr.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Fetele de la C.S. Unirea Săveni, victorie de poveste la Eurofest Koper! Trei succese la un turneu de neuitat în Slovenia

Publicat

Publicitate

Ultima zi a Turneului Internațional Eurofest Koper din Slovenia a adus o nouă bucurie uriașă pentru fetele de la C.S. Unirea Săveni, care au reprezentat România la acest turneu final, și care au încheiat competiția cu o victorie muncită și plină de caracter împotriva unei echipe locale, scor 15-11.

Deși adversarele au fost mai robuste fizic, micile handbaliste de la Săveni au demonstrat din nou că inima, ambiția și munca în echipă fac diferența. Apărarea a fost de netrecut, iar rezultatul le încununează efortul: trei victorii la un turneu internațional!

Nici băieții de la echipa din Săveni nu s-au lăsat mai prejos. Deși au evoluat pe un teren îmbibat de apă după ploaie, au oferit un meci spectaculos, cu faze care au smuls aplauze. Ambele echipe au demonstrat ce înseamnă să lupți până la capăt și să joci cu bucurie, indiferent de obstacole.

„Nu vreau să scot pe cineva în evidență. Toți au muncit enorm și s-au autodepășit. Au jucat cu sufletul și ca o echipă adevărată! Sunt mândră de ei. Pleacă de aici mai buni nu doar ca jucători, ci și ca oameni, cu amintiri unice și prietenii frumoase”, a transmis emoționată antrenoarea Gabriela Răducanu.

Antrenoarea le-a mulțumit și părinților pentru susținerea necondiționată și pentru felul în care își cresc copiii, remarcând că, oriunde merg, acești tineri lasă o impresie minunată și sunt mereu apreciați.

„A fost obositor, dar sunt fericită că am făcut parte din această poveste frumoasă a copiilor din orașul meu natal, Săveni. Cu toții, împreună, am fost o echipă minunată!”, a încheiat Gabriela Răducanu, cu un mesaj plin de recunoștință și mândrie.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Grav accident rutier la Dorobanți: Trei persoane, printre care un adolescent, transportate la spital

Publicat

Publicitate

Salvatorii botoșăneni au intervenit în această după-amiază la un accident rutier produs în localitatea Dorobanți, în care au fost implicate două autovehicule. 

La fața locului au fost mobilizați pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de descarcerare și una de stingere, un echipaj SMURD de prim ajutor, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă SMURD și o ambulanță din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță.

Patru persoane au fost evaluate medical la locul evenimentului, iar trei dintre ele – două femei și un minor de 16 ani – au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au intervenit și pentru înlăturarea pericolului de incendiu, deconectând bornele bateriilor celor două vehicule implicate.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani reamintește șoferilor să manifeste prudență la volan și să respecte regulile de circulație, pentru siguranța lor și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Economie

Surprizele lui Bolojan: Ce prețuri ar putea avea motorina și benzina la pompă, de la 1 august

Publicat

Publicitate

Benzina și motorina se vor scumpi semnificativ de la 1 august, după ce prețurile medii la pompă de marți, 8 iulie 2025, sunt de 7,10 lei/litru pentru benzină și 7,40 lei/litru pentru motorină, relatează alba24.ro.

Așadar, prețul combustibilului va crește începând cu 1 august, ca urmare a majorării accizei cu 10%. Măsura face parte dintr-un pachet de creșteri fiscale adoptat de guvernul Bolojan, care include și majorarea TVA-ului de la 19% la 21%, cu scopul de a crește veniturile la buget, scrie Mediafax.

Majorările vizează, pe lângă carburanți, și alte produse accizabile, precum alcoolul, tutunul și produsele cu conținut ridicat de zahăr.

Creșterea accizei la carburanți va avea un impact direct asupra prețului la pompă, cu posibile efecte în lanț asupra costurilor de transport și asupra prețurilor de consum.

Carburanții se scumpesc de la 1 august: Prețul se va apropia de pragul de 8 lei/litru

Scumpirea va avea un impact direct asupra prețurilor la pompă. Marți, 8 iulie, prețul mediu al benzinei standard era de 7,10 lei/litru, iar al motorinei standard, de 7,40 lei/litru.

După aplicarea noilor taxe, estimările arată că litrul e combustibil s-ar scumpi cu aproximativ 70 de bani.

Publicitate

Prețurile exacte de la 1 august depind și de alți factori, precum cotațiile internaționale ale petrolului, cursul valutar sau evoluțiile cererii și ofertei din sectorul energetic.

Pentru a atenua impactul asupra companiilor de transport, premierul Ilie Bolojan a anunțat că Guvernul va introduce o schemă de restituire parțială a accizei majorate, destinată firmelor care efectuează transport de mărfuri și persoane pe teritoriul României.

Ce este acciza la carburanți și care este nivelul ei

Acciza la carburanți în România reprezintă un impozit indirect aplicat asupra combustibililor (benzină, motorină, LPG, etc.), care este inclusă în prețul de vânzare al acestora.

Acest impozit este reglementat de legislația europeană și națională și are scopul de a contribui la veniturile bugetului de stat, dar și de a încuraja utilizarea mai eficientă a energiei și de a reduce emisiile de carbon.

În România, acciza la carburanți este reglementată de Codul Fiscal și este calculată pe litru de combustibil.

Sumele percepute variază în funcție de tipul de carburant. În general, accizele sunt ajustate periodic, fie pentru a ține cont de inflație, fie pentru a se conforma reglementărilor europene.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident pe Calea Națională din Botoșani: Doi copii și părinții lor au ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Un accident rutier produs în această după-amiază pe strada Calea Națională din municipiul Botoșani s-a soldat cu rănirea a doi copii și a părinților acestora. În coliziune au fost implicate două autoturisme.

La fața locului au intervenit pompierii Detașamentului Botoșani cu o autospecială de descarcerare, o autospecială de stingere, un echipaj de prim ajutor SMURD și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

Echipajele de intervenție au constatat că nu existau persoane încarcerate. Cei doi minori și părinții lor, aflați într-una dintre mașinile implicate, au primit îngrijiri medicale la fața locului, fiind ulterior transportați la spital pentru investigații și tratament de specialitate.

Pompierii au acționat și pentru înlăturarea oricărui risc de incendiu, deconectând bornele bateriilor autoturismelor implicate.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending