Connect with us

Actualitate

Fermierii au ajuns să caute oieri în Bangladesh. Tinerii din satele din Botoșani fug de ciobănie ca dracul de tămâie

Publicat

Publicitate

În nordul extrem al Moldovei, fermierii se plâng de o criză de ciobani, fără precedent. Mulţi ajung să sacrifice din animale fiindcă nu are cine să le mulgă sau să le îngrijească. Deşi li se oferă salarii de câteva mii de lei, tinerii din sate fug de ciobănie ca dracul de tămâie.

Botoşaniul este unul dintre judeţele din România unde oieritul este o tradiţie ancestrală. În această regiune sunt fermieri care au sute de capete, în special din rasa karakul de Botoşani, unică în Uniunea Europeană, relatează adevărul.ro.

De altfel, datorită popularităţii şi tradiţiei creşterii ovinelor la Botoşani, în localitatea Popouţi se află una dintre cele mai renumite staţiuni de cercetare a ovinelor şi caprinelor din România.

În ultimii ani, însă, oieritul se află într-o criză profundă la Botoşani din cauza lipsei forţei de muncă. Puţini mai vor să se facă ciobani în România, iar fermierilor nu mai are cine să le îngrijească oile. Mulţi ajung, din această cauză, să le sacrifice.

„Este o situaţie critică“  

Ionică Nechifor, preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de ovine Moldovovis şi director al Staţiunii de Cercetare Popouţi din Botoşani, spune că această criză a ciobanilor a devenit critică. Pe de o parte, tinerii satelor preferă să fie ciobani în străinătate, iar de cealaltă parte, cei rămaşi nu sunt suficient de pricepuţi sau eficienţi pentru a satisface nevoile fermierilor, la stână. „S-a creat aşa o isterie, în sensul ăsta, pleacă în străinătate. Ciobanii mai familişti rămân în satele lor dar cei mai tineri iau drumul străinătăţii“, spune Nechifor pentru adevărul.ro.

Publicitate

Deficitul de ciobani a depăşit deja pragul de 50% la nivelul întregului judeţ. Toţi fermierii lucrează, în cele mai fericite situaţii cu jumătate din efectivul necesar la o stână. „Eu cred că la ora actuală suferim de 50% lipsă îngrijitori la animale. Cel puţin la staţiunea de cercetare, dacă eu aş avea nevoie în organigramă de 11 îngrijitori, în realitate nu am decât 5! Vă daţi seama cum ne descurcăm…“, adaugă fermierul botoşănean.

Ciobani aduşi din Bangladesh 

Marii fermieri din Botoşani spun că nu găsesc forţă de muncă, nici dacă cheltuie 5000 de lei pe un cioban. „Un cioban ia 5000 de lei. Şi aici pun dacă masa, ţigările, cazarea. Şi cu 2.500 de lei net în mână“, precizează Nechifor.

Mulţi tineri ciobani aleg străinătatea fiindcă au un program mai lejer, nu trebuie să stea mereu la stână şi pe deasupra ar fi şi mai bine remuneraţi. În disperare de cauză, sunt fermieri din Moldova care sunt dispuşi să aducă ciobani din Asia. „Un coleg de la Piatra Neamţ a făcut un contract cu patru cioabani din Bangladesh“, susţine Ionică Nechifor.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

IȘJ Botoșani a centralizat rezultatele simulării Examenului Național de Bacalaureat 2025. REZULTATE

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a centralizat rezultatele simulării Examenului Național de Bacalaureat 2025.

Rata de promovare pentru cele trei probe scrise, la nivelul județului Botoșani, înregistrate de elevii claselor a XII-a/ a XIII-a care au susținut probele simulării Examenului de Bacalaureat Național, sesiunea martie 2025, sunt următoarele:

 

  • Proba E. a) – Limba și literatura română – procent de promovare (note mai mari sau egale cu 5): 65,11%.
  • Nu sunt elevi cu nota 10.
  • Proba E. c) – Proba obligatorie a profilului – procent de promovare (note mai mari sau egale cu 5): 54,88%.
  • 7 elevi au obținut nota 10.
  • Proba E. d) – Proba la alegere a profilului – procent de promovare (note mai mari sau egale cu 5): 63,79%.
  • 18 elevi au obținut nota 10.

Nu sunt elevi cu media 10.

 

Rezultatele obținute de elevi la simularea examenului național de bacalaureat nu sunt publice. Acestea vor fi aduse la cunoștința elevilor și părinților de către profesorii de la clasă, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare. La solicitarea elevilor și/sau a părinților notele vor putea fi trecute în catalog.

Publicitate

 

„Rezultatele simulării examenului de Bacalaureat 2025 ne oferă o perspectivă clară asupra nivelului de pregătire al elevilor din județul Botoșani.

Această simulare nu este doar un test, ci și o oportunitate pentru elevi de a se familiariza cu rigorile examenului real, de a-și gestiona emoțiile și de a-și ajusta strategiile de învățare. Inspectoratul Școlar Județean Botoșani va analiza aceste rezultate, împreună cu directorii unităților de învățământ, pentru a identifica punctele forte și aspectele ce necesită îmbunătățiri.

Ne dorim ca fiecare elev să se simtă pregătit și încrezător la examenul final, iar pentru ca acest lucru să se întâmple vom continua să oferim sprijin adecvat la fiecare disciplină de examen.

Le mulțumesc tuturor profesorilor pentru implicare și elevilor pentru efortul depus. Suntem convinși că, prin muncă susținută și determinare, rezultatele de la examen vor fi și mai bune.” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Scandalul de corupție de la Botoșani: Luare de mită, trafic de influență. Primari cu state vechi, fapte și probe

Publicat

Publicitate

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 270/ VIII/ 3din 07 aprilie 2025, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 07 aprilie 2025, a următorilor inculpați:

DUMITRU-VERGINEL GIREADÄ‚, primar al comunei Mihai Eminescu, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (3 acte materiale),

OLOERIU DAN, primar al orașului Flămânzi, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și

B.V.M., administrator de fapt al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită, dintre care una în formă continuată (două acte materiale).

Inculpaților li s-au adus la cunoștința calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 08 aprilie 2025, cei trei inculpați sunt prezentați Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Publicitate

De asemenea, a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune în valoare de 50.000 de euro, începând cu data de 07 aprilie 2025, pe o perioadă de 60 de zile, față de inculpații:

VOICU IONUȚ, secretar general adjunct al filialei locale a unei formațiuni politice, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,

IVANACHE ILIE, la data faptelor primar al comunei Ungureni, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

BATÎR RAREȘ, administratorul public al comunei Ungureni, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În vederea garantării respectării obligațiilor și a participării inculpaților la procesul penal, la data de 07 aprilie 2025, s-a instituit cauțiunea asupra unor bunuri imobile, aparținând fiecăruia dintre cei trei inculpați, respectiv Voicu Ionuț, Ivanache Ilie și Batîr Rareș.

În cauză s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 07 aprilie 2025, pe o perioadă de 60 de zile, față de inculpatul ȘCHIOPU NECULAI, viceprimar al comunei Coșula, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie 2023 – octombrie 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind derularea și urgentarea aprobării plăților aferente unor contracte de lucrări publice, inculpatul Dumitru-Verginel Gireadă, în calitatea menționată, ar fi pretins și primit pentru sine și pentru alte două persoane apropiate, cu titlu de mită, de la inculpatul B.V.M., administratorul de fapt al societății comerciale care execută contractele respective în comună Mihai Eminescu, județul Botoșani, plata contravalorii unor facturi aferente unor materiale de construcții, în valoare de 91.822 lei, efectuarea în mod prioritar a unor plăți în favoarea unei firme administrate de o persoană din familie, precum și un folos nepatrimonial reprezentat de încheierea în condiții avantajoase a unui contract de vânzare-cumpărare aferent unui teren intravilan în valoare de 50.000 euro.

La data de 13 august 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind derularea și urgentarea aprobării plăților aferente unor contracte de lucrări publice, inculpatul Oloeriu Dan, în calitatea menționată, în mod direct, ar fi pretins cu titlu de mită de la inculpatul B.V.M., administratorul de fapt al societății comerciale care execută contractele respective în orașul Flămânzi, județul Botoșani, plata contravalorii unor facturi aferente unor materiale de construcții, remiterea unor materiale de construcții în valoare de 75.111 lei (materiale pe care le-a primit la finalul lunii august 2024), precum și livrarea unei cantități de beton și realizarea unor lucrări de excavații, aferente construcției unui imobil personal.

La data de 01 octombrie 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind derularea unui contract de lucrări publice în comună Coșula, județul Botoșani, inculpatul Șchiopu Neculai, în calitatea menționată, ar fi pretins de la inculpatul B.V.M., administrator de fapt al societății comerciale care execută contractul respectiv, remiterea, pentru altul, a unor materiale de contrucții în valoare de peste 30.000 lei.

În perioada 26 septembrie – 24 octombrie 2024, inculpatul Voicu Ionuț, în calitatea menționată, ar fi pretins, în mod direct, de la inculpatul B.V.M., administrator de fapt al unei societăți comerciale, sume de bani neprecizate sub aspectul cuantumului, în schimbul exercitării influenței date de ascendentul funcției pe care o deține, astfel încât să determine persoanele responsabile să favorizeze societatea comercială respectivă pentru câștigarea unor licitații publice, pentru executarea în condiții favorabile a contractelor aflate în derulare sau pentru deblocarea administrativă a sumelor de bani aferente lucrărilor executate.

La data de 11 septembrie 2024, inculpații Batîr Rareș și Ivanache Ilie, în calitățile menționate, ar fi pretins de la inculpatul B.V.M., administratorul de fapt al unei societăți comerciale, cu titlu de mită, un procent de 5% din valoarea unui contract de aproximativ 635.000 lei pe care societatea intenționa să îl obțină la licitația ce urma să aibă loc la data de 14 septembrie 2025. În schimb, inculpații Batîr Rareș și Ivanache Ilie i-ar fi pus la dispoziție, inculpatului B.V.M. toate datele și criteriile de atribuire din documentația aferentă licitației, informații care nu erau destinate publicității, de natură a favoriza societatea administrată de acesta din urmă.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Voicu Ionuț, Ivanache Ilie, Batîr Rareș și Șchiopu Neculai trebuie să respecte o serie de obligații între care: să se prezinte ori de câte ori sunt chemați la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României fără acordul procurorilor DNA și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Celor patru inculpați li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Celor patru inculpați li s-au adus la cunoștința calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție și ai Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197 /2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Primarul din Flămânzi și cel din comuna Mihai Eminescu, reținuți (surse)

Publicat

Publicitate

Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și cel al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, au fost reținuți de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), au confirmat, marți, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Cei doi au fost reținuți în urma celor 39 de percheziții pe care procurorii DNA le-au efectuat luni în județele Botoșani și Suceava într-un dosar de corupție și fapte asimilate celor de corupție.

În același dosar a fost reținut și un om de afaceri care controlează cea mai mare firmă de construcții din Botoșani.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au efectuat, luni, 39 de percheziții în județele Botoșani și Suceava, fiind vizate și cinci sedii ale unor instituții publice, într-un dosar penal ce vizează infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2023-2024, se arată într-un comunicat de presă transmis de DNA.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și infracțiuni asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2023-2024. În cursul zilei de 07 aprilie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în 39 de locații, dintre care cinci (5) sunt sedii de instituții publice situate în județele Botoșani și Suceava, iar restul sunt domicilii ale unor persoane fizice și sedii de societăți comerciale”, precizează comunicatul DNA. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Rezultate Simulare BAC 2025: Unul din trei elevi de clasa a XII-a nu a luat nota 5 la limba română

Publicat

Publicitate

33% dintre elevii de clasa a XII-a care au dat simularea la Bac 2025 nu au luat nota 5 la limba română, potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației, marți, 8 aprilie. Asta înseamnă o scădere de 8% față de 2024. La proba obligatorie a profilului, Istorie sau Matematică, cei mai mulți elevi, 36%, nu au reușit să obțină nota 5, procent similar cu cel de anul trecut, iar la proba la alegere a specializării a scăzut procentul elevilor care nu au luat 5, cu aproape 6%.

  • Pentru a trece proba e necesară o notă de minimum 5, însă examenul este promovat dacă media este de peste 6.
  • Edupedu.ro a scris despre Generația Experiment 2012-2025, cea mai mică generație de elevi ca număr de înscriși la școală, cu un parcurs școlar marcat de abandon, stagnare curriculară și lipsa de coerență a reformelor educaționale.

Ministerul Educației a publicat marți, rezultatele de la simulare Bac 2025, care a avut loc în perioada 24 -27 martie. 33% dintre elevii prezenți la proba de limba română nu au obținut nota 5, adică 33.330 de elevi, cu aproape 8% mai puțin decât anul trecut.

La simularea de Bac 2025, în total au fost evaluate 101.433 lucrări la limba română, dintre care peste 14.600 au fost note între 1 și 4.99. Cele mai multe note au fost între 5 și 6, peste 25 de mii.

Număr lucrări cu note între 1 și 1.99 – 1.469

Număr lucrări cu note între 2 și 2.99 – 4.155

Număr lucrări cu note între 3 și 3.99 – 9.158

Publicitate

Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 67.793, adică 66,84%.

Rezultate la nivel național, pe tranșe de note:

  • La disciplina obligatorie a profiluluiIstorie sau Matematică, 36% nu au luat nota 5, adică peste 36.000 de elevi. Procentul este similar cu cel de anul trecut, 35%. De remarcat, anul acesta, numărul elevilor cu note între 1 și 2 este similar cu cel al elevilor care au luat între 9 și 10.

În total au fost evaluate 99.958 de lucrări dintre care:

Număr lucrări între 1 și 1.99 – 9.894

Număr lucrări cu note între 2 și 2.99 – 6.685

Număr lucrări cu note între 3 și 3.99 – 8.491

Număr lucrări cu note între 9 și 9.99 – 9.314

Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 63.250, adică 63,28%.

Rezultate la nivel național, pe tranșe de note:

  • La proba la alegere a profilului și specializării 29% dintre elevi nu au luat nota 5, față de 35% anul trecut.

Număr lucrări evaluate: 98.347.

Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 68.313.

Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 69,46%.

Proba: E.b) – Limba maternă

Număr lucrări evaluate: 5.554.

Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 4.582.

Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 82,5%.

Rezultate la nivel național, pe tranșe de note:

Circa 100.000 de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a au participat de la probele scrise de la simularea examenului de Bacalaureat 2025, potrivit datelor de prezență ale Ministerului Educației și Cercetării (MEC). 20% din această cohortă nu s-a prezentat la aceste simulări, cel puțin la proba la alegere de miercuri. Ministerul susține că sunt 123.000 de elevi înscriși în ultimul an de liceu.

Potrivit comunicatului Ministerului Educației:

  • „Lucrările scrise ale elevilor care au susținut simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat se află în unitățile de învățământ în care elevii au susținut probele scrise.
  • Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării au acces la lucrările elevilor din clasele în care susțin cursuri, precum și la borderourile de evaluare corespunzătoare. Conducerile unităților de învățământ vor pune la dispoziția cadrelor didactice borderourile de evaluare transmise de la nivelul Ministerului Educației și Cercetării prin inspectoratele școlare, pentru a fi folosite în procesul de vizualizare a lucrărilor de către candidați.
  • În contextul utilizării platformei de evaluare digitalizată, Ministerul Educației și Cercetării va face publice, în cursul acestei săptămâni, statistici privind gradul de reușită pe fiecare item, pe tipuri de probă, la nivel național.

Precizăm că datele care stau la baza acestei sinteze au fost extrase din platforma de evaluare digitalizată și prelucrate la nivelul Ministerului Educației și Cercetării. Informațiile care permit astfel de analize, precum și analize ale gradului de reușită pe itemi vor fi disponibile la nivelul fiecărui inspectorat școlar județean/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, respectiv al fiecărei unități de învățământ odată cu transmiterea borderourilor de evaluare.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare”.

Cum vor fi comunicate rezultatele, conform procedurii

„Rezultatele înregistrate la probele scrise ale simulării examenului național de bacalaureat 2025 au fost transmise inspectoratelor școlare județene/ISMB. La momentul transmiterii acestei informări, rezultatele sunt în curs de a fi transmise de la nivelul inspectoratelor școlare către fiecare unitate de învățământ sub forma cataloagelor cu notele finale.

Dat fiind numărul mare de discipline/tipuri de subiecte, borderourile asociate fiecărei evaluări vor fi transmise în cursul acestei zile de către Ministerul Educației și Cercetării inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, urmând a fi distribuite de către inspectorate către fiecare unitate de învățământ cel târziu până la sfârșitul acestei săptămâni”, anunță Ministerul Educației.

Rezultatele simulărilor nu vor fi publice, ci transmise individual fiecărui elev printr-un cod unic. „Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice” (art. 19 (1)), iar „comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților” (art. 19 (4)).

Dacă elevii doresc, notele obținute la simulare pot fi trecute în catalog, dar doar la cererea scrisă a acestora sau a părinților. „La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog” (art. 20 (2)).

Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
  • 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor

30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale

23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending