Connect with us
Publicitate

Actualitate

Fenomenul copiilor DISPĂRUȚI a devenit alarmant în România: Aproape 10.000 de sesizări în ultimul an

Publicat

Publicitate

Fenomenul copiilor dispăruți a devenit tot mai  alarmant în România, mai ales în condițiile în care, dintre cele 9.902 de sesizări privind minori dispăruți, procesate în perioada aprilie 2023 – aprilie 2024, peste jumătate reprezintă plecări voluntare din locuințele sociale, căminele școlare sau centrele D.G.A.S.P.C, potrivit statisticii IGPR, solicitate de Organizația Salvați Copiii România.

Dintre aceste sesizări, active mai sunt, în acest moment, 424, dintre care majoritatea (295) privesc minori cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani. Experții Salvați Copiii atrag atenția că aceste plecări voluntare ale copiilor sunt adesea un simptom al uneia sau mai multor experiențe negative care li se întâmplă.

Prin comparație, între 30 aprilie 2022 și 22 aprilie 2023 au fost 8.722 de sesizări referitoare la dispariția minorilor, cu 1.145 mai mult decât în anul anterior.

Publicitate

Din totalul sesizărilor privind disparițiile de minori în ultimul an:

  • 97 se referă la copii cu vârsta sub 5 ani;
  • 163 la copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani;
  • 300 privesc copii cu vârsta între 10 și 14 ani;
  • 342 sunt sesizări care se referă la disparițiile unor copii din grupa de vârstă 14 – 17 ani.

În fiecare an, în Europa sunt raportați în jur de 250.000 de copii dispăruți. Missing Children Europe, federația europeană dedicată copiilor dispăruți și exploatați sexual, publică anual, de Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți, raportul său “Cifre și tendințe”. Acest raport colectează și analizează date din rețeaua sa de linii telefonice de urgență pentru copii dispăruți, pentru a ajuta profesioniștii din domeniu să înțeleagă mai bine complexitatea problemei și să dezvolte strategii eficiente pentru a proteja copiii vulnerabili. În 2023, linia telefonică europeană de urgență 116 000 pentru copii dispăruți a primit 67.345 de apeluri referitoare la 7.274 de cazuri de copii dispăruți.

Cele mai recente cazuri raportate în 2023 dezvăluie că 66% dintre copiii dispăruți fie au fugit fie au fost alungați de acasă sau din instituțiile de îngrijire, evidențiind vulnerabilitatea lor profundă. Cazurile de răpire de către părinți (18 %) și dispariția copiilor migranți (6 %), raportate la liniile telefonice de urgență, prezintă, de asemenea, tendințe îngrijorătoare care necesită atenție și sprijin imediat (Cifre și tendințe 2023). În plus, membrii Missing Children Europe și-au exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la fenomenul grooming-ului, fie online, fie offline, ca factor semnificativ care determină copiii să fugă. Din cauza vulnerabilității lor mai mari, acești copii sunt expuși riscului de a fi exploatați sexual și traficați. 

Publicitate

De ce fug copiii: cinci cauze

O problemă principală în lupta pentru prevenirea plecărilor de acasă ale copiilor este percepția greșită a fenomenului și în special asocierea cu termenul voluntar. De cele mai multe ori, aceste plecări sunt denumite plecări voluntare, însă acest termen neagă complexitatea și natura fenomenului. 

Motivele pentru care copiii fug de acasă:

Publicitate
  1. Copiii fug în primul rând din cauza problemelor de acasă, iar în fruntea listei se află diferitele forme de violență, conflictul, abuzul și neglijarea. Schimbările în dinamica familială, stilul parental prea autoritar și consumul de alcool și droguri al unui părinte reprezintă de asemenea probleme identificate acasă.
  2. Două traiectorii principale sunt identificate atunci când se cercetează motivațiile din spatele fugarului. Aceste traiectorii sunt: pleacă de acasă din cauza a ceva și pleacă de acasă spre ceva. Copiii care fac parte din traiectoria „pleacă de acasă din cauza a ceva” identifică fuga ca un mijloc de a se distanța de o situație dificilă. În schimb, copiii care fac parte din traiectoria „pleacă de acasă spre ceva” identifică frecvent fuga cu dorința lor de a se apropia de o persoană sau de o situație care par mai dezirabile decât cele actuale.
  3. Sănătatea mintală este identificată ca un motiv comun pentru a fugi, deseori aparținând traiectoriei „pleacă de acasă din cauza a ceva”. Din această categorie fac parte mai ales tinerii cu episoade depresive și ideație suicidară.
  4. Copiii din centrele de plasament reprezintă unul dintre grupurile de tineri cele mai expuse riscului și cu probabilitate crescută de a fugi și a avea dificultăți în accesarea ajutorului. Motivele comune includ dorința lor de a se alătura familiei de origine sau cuiva apropiat lor și problemele ce țin de ocrotirea lor din centrele de plasament.
  5. Cea mai frecventă problemă pe care copiii o experimentează la școală are legătură cu bullyingul, urmată de tulburările de învățare, frecvența redusă la ore și presiunea socială din partea colegilor.

Psihologul Salvați Copiii România, Mihaela Dinu, a explicat: “Sunt esențiale prevenția și sprijinul oferit copiilor în momentele dificile. Momentul întoarcerii acasă sau în centru este o etapă delicată în traiectoria copiilor fugari, ceea ce necesită o atenție sporită din partea familiilor și a profesioniștilor. Tinerii au identificat momentul întoarcerii ca un pas semnificativ care le influențează decizia de a fugi din nou sau nu. Părinții, îngrijitorii și familiile rămân cei mai importanti factori pentru prevenire și sprijin, tinerii având nevoie de comunicare deschisă, ascultare, empatie și o relație bazată pe grijă și compasiune. Copiii au nevoie de adulți în care să aibă încredere”.

Missing Children Europe încurajează comunitatea largă să reflecteze asupra acestor povești și să răspândească informații despre această zi prin campania “Missing Dreams”.

“Missing Dreams” reamintește că fiecare copil are visuri și aspirații pentru viitorul său, iar atunci când un copil dispare, viețile și visurile acelor copii și ale familiilor lor sunt distruse. Alăturându-vă campaniei “Missing Dreams” ne veți ajuta să ne asigurăm că niciun copil nu este lăsat în urmă cu visurile neîmplinite.

Missing Children Europe coordonează, de asemenea, liniile telefonice de urgență care oferă servicii esențiale, cum ar fi sprijin pentru sănătate mintală, consiliere juridică și servicii sociale. Aceste linii telefonice, disponibile 24 de ore din 24, 7 zile din 7, asigură faptul că familiile și copiii care se confruntă cu aceste probleme nu sunt niciodată lăsați singuri în gestionarea acestor obstacole. Missing Children Europe face apel la publicul larg, organizații și autorități să fie solidare cu copiii dispăruți și să continue să sprijine liniile telefonice de urgență 116000. Finanțarea consecventă pentru consolidarea capacităților și îmbunătățirea accesului la serviciile de asistență telefonică sunt pași cruciali pentru a consolida eficiența liniilor de urgență 116000 în protejarea copiilor din întreaga Europă.

În martie 2020, Missing Children Europe a lansat proiectul RADAR, cu scopul de a obține progrese palpabile în ceea ce privește conștientizarea, înțelegerea și protejarea copiilor care se văd nevoiți să plece de acasă.

Rețeaua de linii de asistență telefonică pentru copii dispăruți 116000 este operată de organizații naționale din 32 de țări din Europa.

Copiii și familiile care apelează la această linie pentru copii dispăruți beneficiază gratuit de asistență psihologică, socială, legală și administrativă 24/7. Se oferă, de asemenea, un punct central de contact și coordonare vitală pentru cazurile transfrontaliere.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Un bărbat din Corni a trăit spaima vieții lui. S-au rătăcit în pădure și a sunat la 112

Publicat

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 69 de ani, din municipiul Botoșani, rătăcit în pădurea de la marginea localității Corni, a fost găsit după mai bine de o oră de căutări, de pompierii militari și voluntari, dar și de pădurari.

 

Acesta a mers în padure, la cules de ciuperci, în cursul dimineții. Puțin după ora 20.00, a realizat că nu mai găsește drumul spre casă și a sunat la 112 după ajutor.

Publicitate

 

Pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o autospecială de intervenție, polițiștii, pădurarii și pompierii voluntari din comuna Corni au început să îl caute, imediat. Acesta a fost gasit în pădure, la aproximativ un kilometru de un drum de acces, fiind localizat cu ajutorul specialiștilor din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale Botoșani.

Bărbatul s-a ales doar cu o sperietură zdravănă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Sâmbătă, MOȘII de TOAMNĂ: Cum se ține această rânduială și ce NU se împarte de pomană

Publicat

Publicitate

În calendarul ortodox, Moșii de toamnă se țin înainte de începerea Postului Crăciunului – de obicei în ultima sâmbătă din luna octombrie sau în prima sâmbătă din luna noiembrie, între 26 octombrie și 8 noiembrie. În anul 2020, „Moșii de toamnă” s-au sărbătorit în data de 31 octombrie, deoarece următoarea sâmbătă cădea forte târziu (7 noiembrie) și era Vecernia Sfinților Mihail și Gavriil.

Părintele Profesor Ene Branişte, în „Liturgica Generală”, afirma că „… sâmbăta Moşilor de toamnă este zi de cinstire a celor adormiţi. În Biserica Ortodoxă Română, regăsim la sfârşit de octombrie şi început de noiembrie această sâmbătă, în care facem pomenirea generală a celor adormiţi, sub numele de Moşii de toamnă. În această zi îi pomenim pe strămoşii, moşii, părinţii, fraţii, surorile, fiii, fiicele și toate rudele noastre, trecuţi la Domnul şi a tuturor sufletelor celor dintr-o rudenie şi seminţie cu noi, care mai înainte au adormit în nădejdea învierii şi a vieţii veşnice” (Ene Braniște – Liturgica generală, Institutul Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1985).
Sâmbăta Morților este o zi de amintire și de rugăciune pentru cei plecați dintre noi. În anul 2023, conform rânduielilor tipiconale, Moșii de toamnă cad pe data de 4 noiembrie.

Ce se face de Moșii de toamnă?

Publicitate

În biserici, oamenii scriu numele morților dragi pe pomelnice și le duc la altar, împreună cu o lumânare aprinsă și cu o prescură. Preoții oficiază Sfânta Liturghie și citesc pomelnicele, punând părți din prescura pentru morți pe Sfântul Disc, lângă Sfântul Agnet, simbol al Trupului lui Hristos. Oamenii se roagă pentru sufitele celor trecuți în lumea drepților. După Sfânta Liturghie, se oficiază slujba parastasului. Apoi, credincioșii se duc la morminte, unde se fac slujbe pentru pomenirea morților. Se curăță mormintele, se pun 􀀁ori și buchete funerare și lumânări aprinse și se dă de pomană pentru cei adormiți.

Ce se împarte de Moșii de toamnă?

Se duc la biserică într-un coș, pentru sfințire în cadrul slujbei de pomenire:
• o farfurie cu colivă și păhărele mici cu colivă, pentru împărțit;
• o sticlă cu vin;
• prescuri sau un colac împletit;
• lumânări (una de pus în gura sticlei cu vin, câte una pentru fiecare farfurie și păhărel cu colivă și câte una pentru fiecare prescură sau colac);
• pachete cu alimente (legume, fructe, dulciuri, mâncare gătită – în general se împart alimentele preferate ale persoanei decedate).
Pentru preot sunt necesare:
• tămâie;
• cărbune;
• prosop;
• două lumânări (una se dă odată cu pomelnicul, înainte de slujbă, iar cealaltă împreună cu prosopul, la citirea pomelnicelor).
După slujbă, păhărelele cu colivă și pachetele cu alimente se împart.

Publicitate

Ce nu se dă de pomană de Moșii de toamnă?

Nu este bine să împarți de Moșii de toamnă:
• țigări;
• alcool;
• obiecte care au aparținut răposatului.
Biserica şi-a manifestat întotdeauna grija faţă de cei care au plecat în veşnicie, consacrându-le ziua de sâmbătă pentru pomenirea generală a morţilor, rânduind cântări speciale în amintirea acestora.
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre¬dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân¬¬dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi-noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure¬rea, întristarea și sus¬-pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac”.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Atenție la cumpărăturile de Black Friday. Produse neconforme sau cu risc la utilizare, semnalate în alerte europene

Publicat

Publicitate

Atenție la cumpărăturile de Black Friday. InfoCons informează privind produse neconforme sau care nu respectă normele de siguranță la utilizare, alba24.ro.

InfoCons recomandă consumatorilor să fie atenți mai ales când cumpără electrocasnice și electronice (placa de întins părul , uscător de păr, smartwatch), articole de îmbrăcăminte, jucării. Unele pot prezenta riscuri de mediu, chimic, sufocare, electric, arsuri , incendiu etc.

Publicitate

În perioada de Black Friday, consumatorii sunt adesea atrași de reducerile întâlnite. O problemă des întâlnită o reprezintă produsele contrafăcute sau cele care nu respectă standardele de securitate, mai ales în ceea ce privește produsele digitale.

Regulamentul privind Reziliența Cibernetică (CRA), adoptat recent de Uniunea Europeană, aduce reguli stricte pentru produsele cu componente digitale, cum ar fi electrocasnicele inteligente, telefoanele mobile sau dispozitivele pentru casă inteligentă. Acestea trebuie să îndeplinească standarde uniforme de securitate cibernetică înainte de a ajunge la consumatori, potrivit InfoCons.

Publicitate

Produse neconforme – alerte europene

Smartwatch (marcă necunoscută, culoare negru)

Tip de risc: risc de mediu

Publicitate
  • ”Lipirea produsului are o concentrație excesivă de plumb (valoare măsurată de până la 53 % în greutate). Plumbul reprezintă un risc pentru mediu. Directivei privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (Directiva RoHS 2)”.

Difuzor wireless MOB Cutie Speaker (în formă de iepure violet)

 

Tip de risc: risc de mediu și chimic

  • ”Materialul plastic al cablului are concentrații excesive de ftalat de bis(2-etilhexil) (DEHP), ftalat de dibutil (DBP) și parafine clorurate cu lanț scurt (PCSC) (valori măsurate până la: 2,2 %, 1,4 % și, respectiv, 5,7 % în greutate). Acești ftalați pot dăuna sănătății copiilor, provocând daune sistemului reproducător. PCCS persistă în mediu, sunt toxice pentru organismele acvatice în concentrații scăzute și se bioacumulează la viața sălbatică și la oameni, prezentând un risc pentru sănătatea umană și pentru mediu. Expunerea prelungită la acestea prin piele poate provoca cancer. Aliajele de lipit din produs au o concentrație excesivă de plumb (valoare măsurată până la 31,5 % în greutate). Plumbul reprezintă un risc pentru mediu. Produsul nu respectă cerințele Directivei RoHS 2 și nici Regulamentul privind poluanții organici persistenți (POP)”.

Căști fără fir (marcă necunoscută)

Tip de risc: risc de mediu

  • ”Lipitorii au o concentrație excesivă de plumb (valoare măsurată de până la 26% în greutate). Plumbul reprezintă un risc pentru mediu. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (Directiva RoHS 2)”.

Aparat de îndreptat părul MaxHof Haarglätter (produs vândut online)

Tip de risc: șoc electric

”Izolația produsului este inadecvată. Piesele sub tensiune pot deveni accesibile, iar utilizatorul ar putea primi un șoc electric. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind joasa tensiune și nici standardele europene EN 60335-1 și EN 60335-2-23”.

Controler de joc – 4Games Doubleshock 4 Wireless Controller

(controler de joc roșu, negru și gri deschis)

Tip de risc: risc de mediu

  • ”Lipirea produsului are concentrații excesive de plumb (valoare măsurată: 36,63 % din greutate) și cadmiu (valoare măsurată: 0,096% din greutate). Plumbul prezintă un risc pentru mediu, în timp ce cadmiul, în plus, se bioacumulează. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (Directiva RoHS 2)”.

Uscător de păr Maestro Travel Hair Dryer

Tip de risc: șoc electric

”Izolația produsului este inadecvată. În cazul în care carcasa produsului este deteriorată, piesele sub tensiune pot deveni accesibile, crescând riscul de electrocutare pentru utilizator. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind joasa tensiune și nici standardele europene EN 60335-1 și EN 60335-2-23”.

Consolă de jocuri Project X (portabilă cu două comenzi manuale)

Tip de risc: risc de mediu

  • ”Lipire în produs au o concentrație excesivă de plumb (valoare măsurată până la 48% în greutate). Plumbul reprezintă un risc pentru mediu. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (Directiva RoHS 2)”.

Aparat de tuns părul Z Group Zilan

Tip de risc: șoc electric

”Produsul nu respectă cerințele Directivei privind joasă tensiune”.

Jubake Hand Mixer (mixer de mână)

Tip de risc: risc de arsuri

”Produsul se poate supraîncălzi atunci când se amestecă conținuturi foarte dense și poate provoca arsuri. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind joasa tensiune”.

Costum fantezie-rochie Fiestas Guirca SL (costum Unicorn / rochie cu fustă din tul curcubeu; produs vândut online)

Tip de risc: risc de arsuri și incendiu

”Fusta din tul și capota costumului sunt foarte inflamabile. Costumul poate lua foc dacă este purtat aproape de o sursă de aprindere, ducând la arsuri. Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european EN 71-2”.

Țigară electronică de unică folosință RENdM Tornado 25000 (cu lichid aromatizat)

Tip de risc: risc chimic

”Produsul conține o cantitate excesivă de lichid care conține nicotină (volum declarat: 21 ml). Acest lucru ar putea duce la consumul accidental al unei doze mari de nicotină. Nicotina este extrem de toxică și poate pune în pericol siguranța utilizatorului, în special dacă produsul intră în contact cu pielea sau este ingerat. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind produsele din tutun”.

Avion de jucărie Toys

(elicopter de jucărie portocaliu, galben, purpuriu, cu patru roți – două în spate și două în față, cu o elice cu trei lame în față și un pilot de iepuraș în cabina de pilotaj. O jucărie cu un mecanism acționat prin frecare care permite elicopterului să se rostogolească înainte. Autocolantele de hârtie colorate cu inscripții sunt lipite pe jucărie)

Tip de risc: risc de sufocare

  • ”Avionul de jucărie are piese mici care se pot desprinde cu ușurință (autocolant, roți, pilot). Copiii mici le pot pune în gură și se pot îneca. Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european EN 71-1”.

Citeste mai mult

Eveniment

Vouchere pentru alimente 2025. Câți bani se vor acorda pe cardurile sociale, anul viitor

Publicat

Publicitate

Vouchere pentru alimente 2025. Românii cu venituri reduse vor primi şi anul viitor bani pentru achiziționarea de produse alimentare și mese calde, în cadrul programului „Sprijin pentru România”. Valoarea voucherelor sociale se va reduce însă de la 250 la 125 de lei, iar distribuția acestora se va realiza o dată la șase luni, scrie alba24.ro

Modificările sunt semnificative în comparație cu 2024, când cardurile sociale sunt încărcate cu 250 de lei o dată la două luni. Asta înseamnă că românii din categoriile sociale vulnerabile (pensionari, persoane cu handicap, etc.), vor primi în 2025 doar 250 de lei pentru a-și cumpăra alimente de bază, față de 1.500 de lei cât primesc în acest an.

Publicitate

Ultima tranșă a voucherelor pentru alimente, în valoare de 250 de lei, urmează să fie acordată în luna decembrie 2024. Cel mai probabil banii vor ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă.

Vouchere pentru alimente 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, programul de sprijin social destinat persoanelor vulnerabile va suferi modificări. Pentru perioada 2025-2027, frecvența distribuirii tichetelor va fi redusă semnificativ.

Publicitate

Potrivit Ministerului Muncii, tichetele sociale pentru alimente vor fi alimentate cu 125 de lei, o dată la șase luni. Cadru legal este stabilit de Ordonanța de urgență nr. 115/2023 și Hotărârea Guvernului nr. 70/2024.

Așadar, în 2025 valoarea tichetelor sociale va fi de 125 de lei, față de 250 de lei în 2024. Totodată, frecvența distribuirii va fi o dată la șase luni, în loc de o dată la două luni, cum este în prezent.

Sumele disponibile pe cardurile sociale vor fi valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Publicitate

Cine primește vouchere pentru alimente

Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt:

  • persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
  • persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cardurile sociale pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending