Connect with us
Publicitate

Actualitate

Fenomenul copiilor DISPĂRUȚI a devenit alarmant în România: Aproape 10.000 de sesizări în ultimul an

Publicat

Publicitate

Fenomenul copiilor dispăruți a devenit tot mai  alarmant în România, mai ales în condițiile în care, dintre cele 9.902 de sesizări privind minori dispăruți, procesate în perioada aprilie 2023 – aprilie 2024, peste jumătate reprezintă plecări voluntare din locuințele sociale, căminele școlare sau centrele D.G.A.S.P.C, potrivit statisticii IGPR, solicitate de Organizația Salvați Copiii România.

Dintre aceste sesizări, active mai sunt, în acest moment, 424, dintre care majoritatea (295) privesc minori cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani. Experții Salvați Copiii atrag atenția că aceste plecări voluntare ale copiilor sunt adesea un simptom al uneia sau mai multor experiențe negative care li se întâmplă.

Prin comparație, între 30 aprilie 2022 și 22 aprilie 2023 au fost 8.722 de sesizări referitoare la dispariția minorilor, cu 1.145 mai mult decât în anul anterior.

Din totalul sesizărilor privind disparițiile de minori în ultimul an:

  • 97 se referă la copii cu vârsta sub 5 ani;
  • 163 la copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani;
  • 300 privesc copii cu vârsta între 10 și 14 ani;
  • 342 sunt sesizări care se referă la disparițiile unor copii din grupa de vârstă 14 – 17 ani.

În fiecare an, în Europa sunt raportați în jur de 250.000 de copii dispăruți. Missing Children Europe, federația europeană dedicată copiilor dispăruți și exploatați sexual, publică anual, de Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți, raportul său “Cifre și tendințe”. Acest raport colectează și analizează date din rețeaua sa de linii telefonice de urgență pentru copii dispăruți, pentru a ajuta profesioniștii din domeniu să înțeleagă mai bine complexitatea problemei și să dezvolte strategii eficiente pentru a proteja copiii vulnerabili. În 2023, linia telefonică europeană de urgență 116 000 pentru copii dispăruți a primit 67.345 de apeluri referitoare la 7.274 de cazuri de copii dispăruți.

Cele mai recente cazuri raportate în 2023 dezvăluie că 66% dintre copiii dispăruți fie au fugit fie au fost alungați de acasă sau din instituțiile de îngrijire, evidențiind vulnerabilitatea lor profundă. Cazurile de răpire de către părinți (18 %) și dispariția copiilor migranți (6 %), raportate la liniile telefonice de urgență, prezintă, de asemenea, tendințe îngrijorătoare care necesită atenție și sprijin imediat (Cifre și tendințe 2023). În plus, membrii Missing Children Europe și-au exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la fenomenul grooming-ului, fie online, fie offline, ca factor semnificativ care determină copiii să fugă. Din cauza vulnerabilității lor mai mari, acești copii sunt expuși riscului de a fi exploatați sexual și traficați. 

Publicitate

De ce fug copiii: cinci cauze

O problemă principală în lupta pentru prevenirea plecărilor de acasă ale copiilor este percepția greșită a fenomenului și în special asocierea cu termenul voluntar. De cele mai multe ori, aceste plecări sunt denumite plecări voluntare, însă acest termen neagă complexitatea și natura fenomenului. 

Motivele pentru care copiii fug de acasă:

Publicitate
  1. Copiii fug în primul rând din cauza problemelor de acasă, iar în fruntea listei se află diferitele forme de violență, conflictul, abuzul și neglijarea. Schimbările în dinamica familială, stilul parental prea autoritar și consumul de alcool și droguri al unui părinte reprezintă de asemenea probleme identificate acasă.
  2. Două traiectorii principale sunt identificate atunci când se cercetează motivațiile din spatele fugarului. Aceste traiectorii sunt: pleacă de acasă din cauza a ceva și pleacă de acasă spre ceva. Copiii care fac parte din traiectoria „pleacă de acasă din cauza a ceva” identifică fuga ca un mijloc de a se distanța de o situație dificilă. În schimb, copiii care fac parte din traiectoria „pleacă de acasă spre ceva” identifică frecvent fuga cu dorința lor de a se apropia de o persoană sau de o situație care par mai dezirabile decât cele actuale.
  3. Sănătatea mintală este identificată ca un motiv comun pentru a fugi, deseori aparținând traiectoriei „pleacă de acasă din cauza a ceva”. Din această categorie fac parte mai ales tinerii cu episoade depresive și ideație suicidară.
  4. Copiii din centrele de plasament reprezintă unul dintre grupurile de tineri cele mai expuse riscului și cu probabilitate crescută de a fugi și a avea dificultăți în accesarea ajutorului. Motivele comune includ dorința lor de a se alătura familiei de origine sau cuiva apropiat lor și problemele ce țin de ocrotirea lor din centrele de plasament.
  5. Cea mai frecventă problemă pe care copiii o experimentează la școală are legătură cu bullyingul, urmată de tulburările de învățare, frecvența redusă la ore și presiunea socială din partea colegilor.

Psihologul Salvați Copiii România, Mihaela Dinu, a explicat: “Sunt esențiale prevenția și sprijinul oferit copiilor în momentele dificile. Momentul întoarcerii acasă sau în centru este o etapă delicată în traiectoria copiilor fugari, ceea ce necesită o atenție sporită din partea familiilor și a profesioniștilor. Tinerii au identificat momentul întoarcerii ca un pas semnificativ care le influențează decizia de a fugi din nou sau nu. Părinții, îngrijitorii și familiile rămân cei mai importanti factori pentru prevenire și sprijin, tinerii având nevoie de comunicare deschisă, ascultare, empatie și o relație bazată pe grijă și compasiune. Copiii au nevoie de adulți în care să aibă încredere”.

Missing Children Europe încurajează comunitatea largă să reflecteze asupra acestor povești și să răspândească informații despre această zi prin campania “Missing Dreams”.

“Missing Dreams” reamintește că fiecare copil are visuri și aspirații pentru viitorul său, iar atunci când un copil dispare, viețile și visurile acelor copii și ale familiilor lor sunt distruse. Alăturându-vă campaniei “Missing Dreams” ne veți ajuta să ne asigurăm că niciun copil nu este lăsat în urmă cu visurile neîmplinite.

Missing Children Europe coordonează, de asemenea, liniile telefonice de urgență care oferă servicii esențiale, cum ar fi sprijin pentru sănătate mintală, consiliere juridică și servicii sociale. Aceste linii telefonice, disponibile 24 de ore din 24, 7 zile din 7, asigură faptul că familiile și copiii care se confruntă cu aceste probleme nu sunt niciodată lăsați singuri în gestionarea acestor obstacole. Missing Children Europe face apel la publicul larg, organizații și autorități să fie solidare cu copiii dispăruți și să continue să sprijine liniile telefonice de urgență 116000. Finanțarea consecventă pentru consolidarea capacităților și îmbunătățirea accesului la serviciile de asistență telefonică sunt pași cruciali pentru a consolida eficiența liniilor de urgență 116000 în protejarea copiilor din întreaga Europă.

În martie 2020, Missing Children Europe a lansat proiectul RADAR, cu scopul de a obține progrese palpabile în ceea ce privește conștientizarea, înțelegerea și protejarea copiilor care se văd nevoiți să plece de acasă.

Rețeaua de linii de asistență telefonică pentru copii dispăruți 116000 este operată de organizații naționale din 32 de țări din Europa.

Copiii și familiile care apelează la această linie pentru copii dispăruți beneficiază gratuit de asistență psihologică, socială, legală și administrativă 24/7. Se oferă, de asemenea, un punct central de contact și coordonare vitală pentru cazurile transfrontaliere.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bătăuș de 38 de ani, din municipiul Botoșani, reținut pentru lovire sau alte violențe 

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul  poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Ordine Publică au reținut un bărbat, de 38 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 18 septembrie a.c., în timp ce se afla într-un imobil de locuințe, din municipiul Botoșani, pe fondul unui conflict, ar fi lovit victima, un bărbat, de 61 de ani, provocându-i leziuni care au necesitat îngrijiri medicale.

 

Având în vederea modul de comitere a faptei, intensitatea loviturilor și zona vizată de acestea, polițiștii au înaintat dosarul penal către Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani,  în vederea declinării competenței și schimbării încadrării juridice în infracțiunea de tentativă la omor.

 

Publicitate

Urmează ca astăzi, persoana bănuită de comiterea faptei să fie prezentată în fața instanței de judecată cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompierii botoșăneni alături de oamenii din localitatea Slobozia Conachi, județul Galați

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni și-au început, în această dimineață, misiunea în sprijinul oamenilor din județul Galați, afectați de inundații. Aceștia intervin, încă de la primele ore, în localitatea Slobozia Conachi, pentru evacuarea apei și mâlului din locuințe și gospodării și fac tot posibilul pentru a salva și bunurile oamenilor.

O parte dintre pompierii din Botoșani au mai avut astfel de misiuni și știu că în aceste situații, sprijinul moral este la fel de important ca ajutorul material. Pe lângă efortul fizic, aceștia oferă suport emoțional și daruri pentru copii.

Prin acțiunile pe care le desfășoară, cei 32 de salvatori botoșăneni, alături de colegi din alte 24 de inspectorate județene pentru situații de urgență (AB, AR, BH, BN, BV, CJ, CT, DJ, GR, GJ, HD, IS, MH, MM, MS, OT, PH, SB, SM, SV, TM, TR, VL, BIF) și de la Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani, contribuie la efortul comun de a restabili normalitatea în zonele afectate.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență monitorizează constant situația pentru a se asigura că toate măsurile necesare sunt implementate eficient în gestionarea misiunilor din zona afectată.

Publicitate

 

Informare preventivă

Publicitate

 

În fața naturii dezlănțuite fiecare dintre noi trebuie să știe cum să reacționeze, iar cele mai importante sunt măsurile de protecție, luate din timp. Așadar, aveți grijă să curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. Nu aruncaţi peturi, alte ambalaje sau resturi vegetale în albiile apelor curgătoare și nici în şanţurile sau canalele de colectare a apei.

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu le traverseze și să nu se apropie de malurile acestora.

Pe platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă “FII PREGĂTIT” pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteţi proteja în diverse situaţii de urgenţă, generate de fenomene meteo extreme.

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii Liceului Tehnologic Bucecea s-au întâlnit cu specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog

Publicat

Publicitate

În după-amiază zilei de 19 septembrie, la inițiativa Autorității Teritoriale de Ordine Publică Botoșani, elevii Liceului Tehnologic Bucecea au participat la o activitate interactivă împreună cu specialiștii în prevenire din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani, Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității – Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani și Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Discuțiile cu elevii au avut ca subiecte consumul de droguri în rândul adolescenților, siguranța școlară și bullying-ul, dar și alte aspecte de interes privind prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională.

Elevii au fost informați cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, modalitățile de prevenire, simptomatologia și semnele asociate consumului de substanțe psihoactive, dar și sistemul integrat de asistență medicală, psihologică și socială acordată de către Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani.
De asemenea, li s-a recomandat să se implice în activități adecvate vârstei, să facă sport, să evite anturajele care ar putea avea o influență negativă asupra lor, să comunice deschis cu părinții, profesorii sau persoanele de încredere orice problemă cu care se confruntă pentru a găsi, împreună, alternative în soluționarea acestora.

Activități similare vor fi desfășurate de specialiștii antidrog, jandarmi și polițiști pe tot parcursul anului școlar 2024-2025, în vederea prevenirii traficului și consumului de droguri în rândul elevilor și asigurării unui climat de siguranță adecvat procesului educațional în școli, în apropierea acestora, precum și pe traseele de deplasare ale elevilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din municipiul Botoșani, reținut pentru înșelăciune

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 51 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunii de înșelăciune.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 12 septembrie a.c., în timp ce se afla în Piața Centrală, din municipiul Botoșani, ar fi promis victimei că-i va oferi anumite bunuri, contra sumei de 450 de lei, pe care a primit-o de la aceasta, ulterior, neîndeplinidu-și promisiunea, întrucât nu deținea bunurile respective.

 

Acesta a fost introdus în centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending