Connect with us
Publicitate

Eveniment

Fenomen spectaculos mâine dimineață: Eclipsa totală de lună, vizibilă din România

Publicat

Publicitate

Mâine, 16 mai 2022, va avea loc unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice: o eclipsă totală de Lună, prima din acest an. Cea de-a doua se va produce doar în toamnă, pe 8 noiembrie.

Eclipsa totală de Lună va fi vizibilă din America de Nord, Groenlanda, Oceanul Atlantic, vestul Europei şi vestul Africii. Din România se va observa doar începutul eclipsei.

În România, se va putea observa doar faza de penumbră, Luna apunând exact când începe eclipsa parţială, la ora 5:26. În acel moment, Luna se va afla foarte jos, spre orizontul sud-vestic, în dreptul constelaţiei zodiacale Balanţa.

În America Centrală și de Sud, în schimb, eclipsa poate fi savurată în întregime, fără a fi întreruptă de apusul sau răsăritul ei.

Publicitate

Ce se întâmplă când este eclipsă totală de lună

În prima oră a eclipsei, se poate vedea Luna întunecându-se ușor pe măsură ce intră în zona crepusculară a Pământului, zona în care planeta blochează o parte din discul solar, dar nu pe tot.

După o oră, Luna va intra în umbra Pământului, o parte tot mai mare din suprafața sa fiind complet lipsită de lumina solară.

Această regiune complet umbrită va crește până când va ocupa întreaga suprafață a satelitului nostru. Acela este momentul în care începe eclipsa totală, care va dura aproape o oră și 25 de minute.

Publicitate

În această perioadă, Luna abia dacă va străluci, dar va căpăta o nuanță roșiatică, din cauza împrăștierii luminii solare de către atmosfera Pământului.

După ce se va termina, se va putea observa cum umbra Pământului se retrage de pe Lună pe partea opusă celei în care a sosit, în decurs de puțin peste o oră.

La final, luna va rămâne ușor întunecată pentru încă aproximativ 55 de minute, timp în care își va recăpăta strălucirea normală, corespunzătoare fazei de lună plină.

Publicitate

Eclipsele totale sunt mai rare

Deși eclipsele de Lună sunt relativ frecvente, având loc de două sau trei ori pe an, eclipsele totale de Lună sunt mai rare, având loc mai puțin de jumătate din timp.

În plus, aceste eclipse sunt vizibile doar dintr-o anumită parte a globului, așa că, atunci când se ivește ocazia, este important să ne bucurăm la maximul de ea.

Aceste eclipse, pe lângă faptul că sunt un spectacol în sine, sunt o dovadă fantastică și clară a sfericității Pământului.

Ceea ce se poate observa pe data de 16 mai este un fenomen astronomic care nu poate fi explicat prin prisma premiselor terraplanismului.

Umbra Pământului pe traiectoria sa pe suprafața lunară va avea o formă curbată, corespunzând umbrei unei planete sferice și nu unei planete plate.

Chiar dacă un disc ar putea genera aceeași umbră ca o sferă, dacă sursa de lumină este orientată spre disc, acest lucru nu s-ar putea întâmpla în toate eclipsele de Lună, ci doar în unele dintre ele.

Pe lângă forma Pământului, vom putea observa și consecințele trecerii luminii solare prin atmosfera noastră în drumul său spre Lună.

Această lumină, pe măsură ce trece prin atmosferă la o înclinație foarte mică, va fi dispersată, păstrând doar lungimile de undă mai mari, corespunzătoare luminii roșii, care vor fi singurele care vor putea supraviețui călătoriei și vor atinge Luna.

Acesta este, desigur, același motiv pentru care răsăriturile și apusurile de soare au culoarea lor caracteristică.

Umbra Pământului este de aproximativ două ori mai mare decât cea a Lunii

Datorită faptului că umbra Pământului este de aproximativ două ori mai mare decât cea a Lunii la distanța la care se află satelitul nostru, ne putem bucura de eclipse totale de Lună atât de extinse (mai mult de o oră și jumătate de totalitate), precum și de eclipse parțiale și penumbrale atât de des.

Dacă Luna ar fi fost mai departe, aceste eclipse ar fi fost mult mai puțin frecvente, iar noi nu ne-am fi putut bucura de eclipsele totale de Soare. Însă, acest lucru se va întâmpla în viitorul îndepărtat, peste sute de milioane de ani, din cauza îndepărtării constante a Lunii.

Satelitul nostru se îndepărtează de Pământ cu o rată de aproximativ 4 centimetri pe an.

Această rată poate părea nesemnificativă, dar odată cu trecerea timpului geologic și astronomic, ea se acumulează și devine semnificativă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Deputatul Marius Budăi a explicat cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani Marius Budăi a explicat, într-un interviu la publicația centrală DC News, cum a reușit să elimine pragul asupra pensiilor de 9,4% din PIB, pe care l-au scris în PNRR cei de la PNL și USR care se aflau atunci la guvernare.

Social-democratul le-a arătat oficialilor europeni că nicio altă țară europeană nu a scris în Planul său pentru Redresare și Reziliență un prag raportat la PIB care să limiteze creșterea pensiilor din sistemul public. Mai mult, procentul de 9,4% din PIB scris în PNRR-ul României de către PNL și USR era cu mult sub media statelor membre ale Uniunii Europene (12,5%).

Mi-am luat această sarcină de a elimina acest prag și am apelat chiar și la sindicatele europene și la alți miniștri ai muncii din alte state. Am avut și sprijinul unui prieten al României care a fost comisar european pe muncă până acum, domnul Nicolas Schmit. În acel moment, între 12,5% și 13% era nivelul cu plata pensiilor din Uniunea Europeană. Și nu am înțeles de ce unii au considerat că seniorii noștri trebuie să fie mai săraci cu cel puțin 3% decât media Uniunii Europene. Și asta nu pentru un an, nu pentru doi, ci pentru 50 de ani. Pentru asta să-i întrebați pe colegii de la PNL și de la USR”, a relatat Marius Budăi.

Publicitate

 

https://www.facebook.com/share/v/18AcUFH6xv/?mibextid=WC7FNe

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Iohannis: Un moment important pentru România. Ambasadorii UE au agreat aderarea completă la Schengen începând cu 1 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

Preşedintele Klaus Iohannis salută agrearea de către ambasadorii UE a aderării complete a României la Schengen, începând cu 1 ianuarie 2025.

„Un moment important azi pentru România! Ambasadorii UE au agreat aderarea completă la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025”, a scris şeful statului, miercuri, pe platforma X.

Consiliul JAI din decembrie va formaliza această decizie mult aşteptată, în mod legitim, de toţi cetăţenii români, a mai spus preşedintele Iohannis. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O avarie în zona Centrului Comercial Carrefour din municipiul Botoșani lasă mai multe străzi fără apă

Publicat

Publicitate

Echipele S.C. Nova Apaserv S.A Botoșani sistează furnizarea apei potabile, mâine-28 noiembrie 2024, în vederea executării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite la nivelul conductei de alimentare cu apă, cu diametrul de 315 mm, în zona Centrului Comercial Carrefour din municipiul Botoșani.

Astfel, în intervalul orar 09:00-15:00 vor fi afectați abonații ce locuiesc în imobilele situate pe Calea Națională (de la intersecția cu Aleea Sfântul Gheorghe, până la intersecția cu str. Sucevei), inclusiv instituțiile publice/agenții economici: Spitalul de Recuperare, Artsana, Carborom, Formens, Electroalfa, Carreman, sediul Consiliului Județean/I.S.U, Kaufland, Altex, Carrefour și Complexul Comercial Pars.

De asemenea,  utilizatorii ce locuiesc în imobilele situate pe strada Primăverii și străzile adiacente vor resimți treptat presiunea scăzută la etajele superioare.

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A Botoșani recomandă abonaților din zonele afectate să-și constituie rezerve de apă potabilă pentru perioada de întrerupere.

„Ne cerem scuze față de abonații noștri și îi asigurăm că intervenția se va desfășura operativ, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, au transmis reprezentanții Nova Apaserv.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Draxini. Proprietarul de 62 de ani a suferit arsuri la nivelul feței, în încercarea de a salva bunurile

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din localitatea Draxini. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale combustibile. Proprietarul, în vârstă de 62 de ani, a suferit arsuri minore la nivelul feței, în timp ce a încercat să-și salveze o parte din bunuri.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și o ambulanță SAJ. Bărbatul fost găsit în afara clădirii, fiind preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au constatat faptul că ardeau bunurile din interiorul unei camere și au acționat rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la întregul imobil.

Publicitate

Pentru a preveni astfel de incendii, trebuie respectate următoarele măsuri:

▪️amplasaţi, în faţa sobelor o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

▪️în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei sau a plitei deschisă;

Publicitate

▪️nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

▪️nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

▪️nu așezați patul lângă sobă;

Publicitate

▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

▪️focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;

▪️nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

▪️depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending