Mâine, 16 mai 2022, va avea loc unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice: o eclipsă totală de Lună, prima din acest an. Cea de-a doua se va produce doar în toamnă, pe 8 noiembrie.
Eclipsa totală de Lună va fi vizibilă din America de Nord, Groenlanda, Oceanul Atlantic, vestul Europei şi vestul Africii. Din România se va observa doar începutul eclipsei.
În România, se va putea observa doar faza de penumbră, Luna apunând exact când începe eclipsa parţială, la ora 5:26. În acel moment, Luna se va afla foarte jos, spre orizontul sud-vestic, în dreptul constelaţiei zodiacale Balanţa.
În America Centrală și de Sud, în schimb, eclipsa poate fi savurată în întregime, fără a fi întreruptă de apusul sau răsăritul ei.
Ce se întâmplă când este eclipsă totală de lună
În prima oră a eclipsei, se poate vedea Luna întunecându-se ușor pe măsură ce intră în zona crepusculară a Pământului, zona în care planeta blochează o parte din discul solar, dar nu pe tot.
După o oră, Luna va intra în umbra Pământului, o parte tot mai mare din suprafața sa fiind complet lipsită de lumina solară.
Această regiune complet umbrită va crește până când va ocupa întreaga suprafață a satelitului nostru. Acela este momentul în care începe eclipsa totală, care va dura aproape o oră și 25 de minute.
În această perioadă, Luna abia dacă va străluci, dar va căpăta o nuanță roșiatică, din cauza împrăștierii luminii solare de către atmosfera Pământului.
După ce se va termina, se va putea observa cum umbra Pământului se retrage de pe Lună pe partea opusă celei în care a sosit, în decurs de puțin peste o oră.
La final, luna va rămâne ușor întunecată pentru încă aproximativ 55 de minute, timp în care își va recăpăta strălucirea normală, corespunzătoare fazei de lună plină.
Eclipsele totale sunt mai rare
Deși eclipsele de Lună sunt relativ frecvente, având loc de două sau trei ori pe an, eclipsele totale de Lună sunt mai rare, având loc mai puțin de jumătate din timp.
În plus, aceste eclipse sunt vizibile doar dintr-o anumită parte a globului, așa că, atunci când se ivește ocazia, este important să ne bucurăm la maximul de ea.
Aceste eclipse, pe lângă faptul că sunt un spectacol în sine, sunt o dovadă fantastică și clară a sfericității Pământului.
Ceea ce se poate observa pe data de 16 mai este un fenomen astronomic care nu poate fi explicat prin prisma premiselor terraplanismului.
Umbra Pământului pe traiectoria sa pe suprafața lunară va avea o formă curbată, corespunzând umbrei unei planete sferice și nu unei planete plate.
Chiar dacă un disc ar putea genera aceeași umbră ca o sferă, dacă sursa de lumină este orientată spre disc, acest lucru nu s-ar putea întâmpla în toate eclipsele de Lună, ci doar în unele dintre ele.
Pe lângă forma Pământului, vom putea observa și consecințele trecerii luminii solare prin atmosfera noastră în drumul său spre Lună.
Această lumină, pe măsură ce trece prin atmosferă la o înclinație foarte mică, va fi dispersată, păstrând doar lungimile de undă mai mari, corespunzătoare luminii roșii, care vor fi singurele care vor putea supraviețui călătoriei și vor atinge Luna.
Acesta este, desigur, același motiv pentru care răsăriturile și apusurile de soare au culoarea lor caracteristică.
Umbra Pământului este de aproximativ două ori mai mare decât cea a Lunii
Datorită faptului că umbra Pământului este de aproximativ două ori mai mare decât cea a Lunii la distanța la care se află satelitul nostru, ne putem bucura de eclipse totale de Lună atât de extinse (mai mult de o oră și jumătate de totalitate), precum și de eclipse parțiale și penumbrale atât de des.
Dacă Luna ar fi fost mai departe, aceste eclipse ar fi fost mult mai puțin frecvente, iar noi nu ne-am fi putut bucura de eclipsele totale de Soare. Însă, acest lucru se va întâmpla în viitorul îndepărtat, peste sute de milioane de ani, din cauza îndepărtării constante a Lunii.
Satelitul nostru se îndepărtează de Pământ cu o rată de aproximativ 4 centimetri pe an.
Această rată poate părea nesemnificativă, dar odată cu trecerea timpului geologic și astronomic, ea se acumulează și devine semnificativă.
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News