Connect with us

Actualitate

Femeile se căsătoresc cu bărbați care seamănă cu tatăl. Motivele incredibile pentru această alegere explicate de specialiști

Publicat

Publicitate

Un soț ca tata. Studiile arată că femeile se căsătoresc, de obicei, cu partenerii care seamănă cu tatăl, din punct de vedere al temperamentului și al comportamentului. Alegerea este involuntară și ține de bagajul emoțional înmagazinat în primii trei ani de viață, scrie Adevărul.

Studiile făcute de specialiști precum Tamas Bereczkei de la Universitatea din Pécs, Ungaria sau Glenn Weisfeld, de la Wayne State University, Detroit, Statele Unite, indică faptul că femeile preferă să se căsătorească cu parteneri care seamănă cu propriul tată și au un tablou genetic cât mai asemănător cu al său. Evident, alegerea nu este rațională, ci ține mai mult de subconștient și de ceea ce a trăit emoțional, alături de părintele său, în primii trei ani de viață.

Socrul și ginerele seamănă ca două picături de apă

Specialiștii arată că de multe ori socrul își dă seama că se împacă foarte bine cu ginerele. Au aceleași pasiuni, preocupări și trăsături morale și emoționale. Nu este o întâmplare, mai ales dacă tatăl a fost persoana percepută de fiică ca cea mai apropiată din punct de vedere afectiv. Dacă tatăl i-a oferit căldura necesară în copilărie și au dezvoltat o apropiere deosebită, cu siguranță, soțul va semăna cu părintele. „O descoperire neașteptată a fost aceea că tații care sunt percepuți de fiicele lor, ca cei care le-au oferit cel mai călduros suport emoțional, sunt cei mai asemănători cu ginerii”, spune Weisfeld pentru newscientist.com.

Apropierea emoțională dintre fiică și tată nu este însă o condiție exclusivă. Din păcate, sunt destule femei care, involuntar aleg bărbați la fel de abuzivi sau vicioși ca tatăl. „Copilul absorade ca o sugativă tot ce vede în mediul familial. Acesta este bagajul cu care pleacă în viață. De aceea noi și atragem ca parteneri în viață persoanele care ne sunt familiare, cunoscute. Este ceva cunoscut din propria familie, de la mama sau de la tata. Ăla este mediul în care ne-am născut”, spune și Felicia Mihai, specialist în asistență socială.

Mirosul și structura genetică parte din mecanismul atracției

Pe lângă faptul că inconștient femeile se căsătoresc, în mare parte, cu parteneri care reprezintă de fapt imaginea tatălui, există și un mecanism involuntar de atracție genetică. Alegerea partenerului după imaginea tatălui, poartă numele de ”amprentă sexuală”, spune Tamas Bereczkei, iar părintele este de fapt un șablon pe baza căruia este căutat partenerul ideal. În plus, femeile caută partenerii care să fie cât mai asemănători genetic. Evident, la nivel de subconștient. „Par să fie un avantaj pentru animale, selectarea unui partener similar, din punct de vedere genetic.(…) O posibilitate ar fi ca în același fem să fie reținute o serie de combinații genetice similare ambilor părinți”, precizează Glenn Weisfeld pentru ”New Scientist„.

La nivel subliminal mirosul specific, insesizabil în mod conștient, al partenerului poate determina alegerea acestuia de către femeie. În cazul relațiilor toxice, în care partenerul împărtășește tarele și viciile tatălui partenerei, repetând un cerc vicios al traumei, specialiștii spun că ”tradiția„ alegerilor greșite poate fi întreruptă prin terapie.

Publicitate

„Putem scăpa. Acolo unde este traumă și suferință, acolo este și vindecare. Se poate printr-un demers terapeutic. Este foarte important să vină de la sine. Dacă aceea persoană merge forțată de familie, de împrejurări, nu are același impact. Se face totul prin demers terapeutic ghidat de un specialist care să te susțină și să te conțină emoțional, așa cum nu a făcut-o mama sau tata în primii ani de viață. Mergi cu el prin adâncul sufletului, și este cumplit de dureros acest demers. Dar fără să ajungi acolo, fără să-ți reconstruiești o poveste cu sens față de ceea ce se-a întâmplat cu tine, nu ai cum să ieși la lumină.”, spune Felicia Mihai.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Povestea brățărilor dacice, prețioasele bijuterii din aur furate în timpul unei expoziții din Olanda

Publicat

Publicitate

O parte din Tezaurul dacic a fost furat în timpul unei expoziții din Olanda, printre piesele sustrase numărându-se coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de o valoare inestimabilă.Brățările dacice sunt bijuterii din aur ascunse de daci înainte de invazia romană și au fost descoperite cu detectoare de metal de braconieri în perioada 1990-2000, în cetățile dacice de la Sarmizegetusa Regia.

O parte din Tezaurul dacic a fost sustrasă în timpul unei expoziții organizate în Olanda. Printre piesele furate se numără coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice, piese de o valoare inestimabilă.

Au furat coiful de la Cotofenești și două brățări de aur – declarat directorul MNIR pentru cotidianul ZIUA de Constanța.

Brățările dacice sunt bijuterii din aur asociate cu dacii. Au fost ascunse în pământ de daci probabil înaintea invaziei romane din anul 105 e.n.

Ele fac parte din tezaurele descoperite cu detectoare de metal și sustrase în perioada anilor 1990 – 2000 de braconieri, din incinta fostelor cetăți dacice de la Sarmizegetusa Regia, în Munții Orăștiei. Au fost ulterior scoase din țară și unele vândute pe piața neagră a antichităților pentru sume de până la 500.000 de euro pentru un astfel de artefact, scrie wikipedia.org.

Până în 2011 au fost recuperate de statul român 13 brățări

Publicitate

Până în 2011 au fost recuperate de statul român 13 brățări. Brățările recuperate se găsesc la Muzeul Național de Istorie a României din București.

Brățările dacice și traficul lor internațional

În anul 2015, un număr de 11 brățări spiralice din aur, provenite din zona Sarmizegetusei Regia, erau căutate de autorități în străinătate cu ajutorul FBI și Interpol.

În august 2015, zece membri ai unei grupări infracționale, trimiși în judecată pentru furtul și traficarea mai multor brățări dacice și a unor tezaure de monede antice în valoare de sute de mii de euro, au fost condamnați de magistrații Judecătoriei Deva.

Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul dimineții de 25 ianuarie Muzeul Național de Istorie a României, și Ministerul Culturii din România au fost notificate că Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României a fost afectat de o explozie. Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez.

Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare.

Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.

Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale  olandeze competente.

Sursa: stiridinbucovina.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Avertizare de călătorie în Serbia. Se anunță manifestații publice de amploare, împotriva guvernului

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească spre sau dinspre Serbia pe cale rutieră că în 27 ianuarie și, posibil, în zilele următoare, în capitala Belgrad și în alte orașe mari (Nis, Novi Sad ș.a.) sunt anunțate o serie de manifestații publice de amploare care pot conduce la închiderea unor artere importante de circulație, scrie alba24.ro.

Astfel, pentru a evita traseele afectate de perturbări ale circulației rutiere, MAE recomandă cetățenilor români consultarea hărților on-line interactive și evitarea zonelor aglomerate.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de MAE, în situații de urgență, pe teritoriul Republicii Serbia pot fi apelate numerele de urgență locale +381-11192 (poliția), +381-11193 (pompierii), +381-11194 (ambulanța), precum și +381-111987 (asistență auto).

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Belgrad: +381113670361; +381113670798, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center-ului, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei României în Republica Serbia: +38163319425, respectiv al Consulatului General al României la Vârseț: +381644584833 și al Consulatului General al României la Zajecar: +381692799650.

De ce protestează sârbii

Publicitate

Mișcarea de contestare a fost declanșată de prăbușirea copertinei de beton a gării din orașul Novi Sad, pe 1 noiembrie 2024, incident soldat cu 15 morți.

Atunci au început acuzațiile de corupție la adresa guvernului Vučić.

Procurorii au pus sub acuzare 13 persoane, inclusiv pe fostul ministru al infrastructurii.

Acuzațiile nu au fost deocamdată confirmate de către instanțe. Situația s-a inflamat, iar oamenii cer, în număr mare, în stradă, orientarea țării spre Uniunea Europeană.

Protestele sunt considerate cea mai mare provocare cu care s-au confruntat autoritățile sârbe de când Partidul Progresist Sârb a preluat puterea în 2012.

Studenții blochează clădirile universitare de aproape două luni, de când un protestatar a fost atacat în fața Facultății de Arte Dramatice din Belgrad, la 22 noiembrie.

Foto: captura video TRT World

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea în primăvara anului 2025

Publicat

Publicitate

Cum va fi vremea în primăvara: Sezonul de primăvară 2023 va aduce în Europa Centrală și de Est mai multă căldură și mai puține precipitații decât mediile anuale, anticipând o eventuală seceta în vară, consideră o bună parte dintre meteorologii europeni, scrie alba24.ro

România și țările vecine vor fi protejate de furtuni, dar vor beneficia în același timp de mai puține precipitații.

Presiunea ridicată stabilă peste vestul, centrul și estul Europei prognozată în sezonul următor va devia marea majoritate a furtunilor care vin de la nivelul sudic al continentului și, în schimb, le va direcționa mai spre nord.

Martie, aprilie și mai vor fi în România blânde, cu temperaturi maxime destule de ridicate, cu 1 –2, până la 1,8 grade în medie peste normalul perioadei.

Există posibilitatea unor pusee de iarnă inclusiv în aprilie, dar vremea rece nu va persista pe termen lung, adică vremea rece nu va dura mai mult de maxim 2 zile.

Conform prognozelor meteorologice actuale, primăvara anului 2025 în Europa, inclusiv în România, se preconizează a fi mai caldă decât media multianuală, cu temperaturi mai ridicate și precipitații reduse.

Publicitate

Conform unei analize recente publicate de Severe Weather Europe, prognozele pe termen lung pentru primăvara anului 2025 indică o tendință de temperaturi mai ridicate decât media în Europa, cu precipitații apropiate de normal, în Europa de Vest și Nord.

Se preconizează o predominanță a unui regim de înaltă presiune pe continent, ceea ce va determina deplasarea sistemelor de joasă presiune și a curentului jet spre nord.

Contextul sezonului de iarnă 2024/2025, care influențează vremea în primăvară:

Anomalii de presiune: În decembrie și prima jumătate a lunii ianuarie, s-a observat o presiune atmosferică ridicată în Atlanticul de Nord, în timp ce zonele de joasă presiune s-au situat în nordul îndepărtat și deasupra Mediteranei.

Anomalii de temperatură: Acest tipar a condus la temperaturi mai scăzute decât media în mare parte din Europa de Vest și Centrală, datorită fluxului de aer dinspre nord.

În contrast, Europa de Est a înregistrat temperaturi mai ridicate decât media.

Precipitații: Cantități mai mari de precipitații au fost înregistrate în nordul și sudul Europei, în timp ce regiunile centrale și sud-vestice au avut precipitații normale sau sub medie.

Influența fenomenului La Niña:

Evenimentul La Niña din Oceanul Pacific a fost un factor semnificativ în dinamica climatică a iernii 2024/2025.

Deși s-a intensificat în ultimele două luni, impactul său direct asupra Europei în acest sezon rămâne neclar.

Cum va fi vremea în primăvara 2025. Prognoza meteo:

Pentru perioada martie-aprilie-mai 2025, modelele climatice sugerează un regim de înaltă presiune predominant în Europa, cu sisteme de joasă presiune și curentul jet deplasate spre nord.

Temperaturi: Anomalii pozitive de temperatură, indicând o primăvară mai caldă decât media în majoritatea regiunilor europene.

Precipitații: Cantități de precipitații apropiate de normal, cu variații regionale în funcție de influențele locale și de deplasarea curentului jet. Mai puține ploi în Europa Centrală și de Est.

Citeste mai mult

Economie

Legislație unică privind înființarea firmelor, insolvența, dreptul muncii și impozitarea la nivelul UE. Asta vrea sefa Comisiei Europene

Publicat

Publicitate

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a prezentat într-un discurs programatic la Davos principalele direcții ale UE în următorii cinci ani, scrie alba24.ro.

Printre altele, ea a anunțat intenția de a unifica legislația din cele 27 de state membre privind înființarea firmelor, insolvența, dreptul muncii și impozitarea. ”Uneori, companiile au de-a face cu 27 de legislații naționale” a spus ea.

„Trebuie să facem afacerile mult mai ușoare în întreaga Europă. Prea multe dintre talentele noastre de vârf părăsesc UE pentru că le este mai ușor să își dezvolte întreprinderile în altă parte.

Și prea multe întreprinderi frânează investițiile în Europa din cauza birocrației inutile.

Trebuie să acționăm la toate nivelurile – continental, național și local. Și dorim să deschidem calea la nivel european.

De exemplu, vom lansa o simplificare amplă a regulilor noastre privind finanțarea durabilă și due diligence.

Publicitate

Și ne vom asigura că vom crea un mediu propice pentru ca IMM-urile noastre să își sporească capacitatea de a construi, produce și inova în Europa.

Dar vreau să merg și mai departe de atât. În prezent, piața unică europeană are încă prea multe bariere naționale.

Uneori, companiile au de-a face cu 27 de legislații naționale. În schimb, vom oferi companiilor inovatoare posibilitatea de a funcționa în întreaga noastră Uniune în cadrul unui singur set de norme. Îl numim cel de-al 28-lea regim.

Dreptul societăților comerciale, insolvența, dreptul muncii, impozitarea – un cadru unic și simplu în întreaga noastră Uniune.

Acest lucru va contribui la eliminarea celor mai frecvente obstacole în calea extinderii la scară largă în întreaga Europă. Deoarece scara continentală este cel mai mare atu al nostru într-o lume a giganților” a spus Ursula von der Leyen.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending