Connect with us

Eveniment

Femeie din Curtești, ridicată de polițiști în baza unui mandat european de arestare

Publicat

Publicitate

O femeie din Curtești a fost ridicată de polițiști în baza unui mandat european de arestare după ce a fost acuzată de mai multe furturi în Italia.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale- Compartimentul Urmăriri  au identificat la data de 14 iunie 2023, o femeie de 53 de ani, pe numele căreia era emis un mandat european de arestare, de către autoritățile din Italia.

Femeia este cercetată pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de furt, comise în Italia.

Aceasta a fost identificată pe raza localității Curtești, fiind reținută și ulterior escortată către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, unde a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Flavius Damian, Director Executiv Asociația ARLECHIN Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” în la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Flavius Damian, Director Executiv Asociația ARLECHIN Botoșani.
Flavius Damian a vorbit despre acțiunile culturale desfășurate de această organizație non guvernamentală încă de la înființarea sa, în 1993, dar și despre cele pe care le desfășoară acum, iar aici vorbim despre faptul că alături de administrația locală de la Săveni, a reușit să transforme acest micuț oraș din Nodrul Moldovei într-o adevărată oază de manifestări culturale adresate tinerilor.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Vizită de lucru internațională la Poliția de Frontieră Botoșani

Publicat

Publicitate

Astăzi, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani a avut onoarea de a primi vizita unei delegații oficiale din cadrul Guardia Civil – Spania, însoțită de colegii din cadrul IPJ Botoșani, unde spaniolii participă în această săptămână la activități de pregătire tactică în cadrul exercițiului BLUE GUARDIANS – ediția a II-a.
Întâlnirea a avut drept scop consolidarea relațiilor de cooperare și schimbul de bune practici în domeniul supravegherii și securizării frontierelor.

Pe parcursul vizitei, au fost discutate aspecte legate de gestionarea migrației ilegale, cooperarea operațională transfrontalieră, utilizarea tehnologiei în misiunile de supraveghere și modul de acțiune în situații tactice. Colegii spanioli au avut ocazia să cunoască particularitățile activității desfășurate la frontiera de nord est a României, să participe la prezentări și să viziteze Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț.

Această vizită subliniază angajamentul nostru comun pentru întărirea securității la frontierele externe ale Uniunii Europene și promovarea unui schimb continuu de experiență între structuri de ordine publică din diferite state membre.

Citeste mai mult

Eveniment

Rabla Auto 2025 începe în iunie. Când se vor putea înscrie persoanele fizice și instituțiile publice. Valoarea ecotichetelor

Publicat

Publicitate

Rabla Auto 2025 începe în iunie. Administratia Fondului pentru Mediu anunță lansarea înscrierilor în Programul Rabla Auto 2025. Înscrierile pentru UAT-uri și instituții publice vor începe în data de 4 iunie, la ora 10:00, iar pentru persoanele fizice în data de 19 iunie, la aceeași oră, a anunțat AFM, scrie alba24.ro

„Lansăm Rabla Auto 2025 cu o viziune clară: vrem localități cu aer curat, instituții publice mai eficiente și cetățeni care aleg responsabil. Este un program care nu doar înlocuiește mașinile vechi, ci contribuie activ la transformarea României într-o țară modernă, sustenabilă și orientată spre viitor.

Sprijinim UAT-urile și instituțiile publice să acceseze fonduri semnificative, fără birocrație, pentru a-și moderniza parcurile auto. În același timp, oferim persoanelor fizice sprijin real pentru a face trecerea la autovehicule mai puțin poluante. Fiecare mașină nouă înseamnă mai puțin zgomot, mai puține emisii, mai multă sănătate pentru toți”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Rabla Auto 2025 începe în iunie. Când încep înscrierile

  • 4 iunie 2025, ora 10:00 – încep înscrierile pentru UAT-uri și instituții publice
  • 19 iunie 2025, ora 10:00 – încep înscrierile pentru persoanele fizice

Sesiunile sunt deschise până la data de 27 noiembrie 2025, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului de peste 770 milioane lei distribuit astfel:

  • Persoane fizice:
    • 210 milioane de lei pentru autovehicule noi cu sisteme de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau motociclete și autovehicule cu sistem de propulsie hibrid;
    • 400 de milioane de lei pentru autovehicule noi plug-in hibrid sau motociclete electrice și autovehicule pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.
  • UAT-uri și instituții publice:
    • 30 de milioane de lei pentru autovehicule noi cu sistem de propulsie hibrid;
    • 120 de milioane de lei pentru autovehicule noi plug-in hibrid sau pur electric.

Valoarea ecotichetelor Rabla Auto 2025

Valoarea ecotichetelor acordate în cadrul programului Rabla Auto este următoarea:

  • 37.000 de lei pentru achiziția unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
  • 15.000 de lei pentru un autovehicul plug-in hibrid sau o motocicletă electrică;
  • 12.000 de lei pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
  • 10.000 de lei pentru un autovehicul nou cu motor termic (benzină, GPL/GNC) sau o motocicletă;
  • 120.000 de lei pentru achiziția unui autovehicul nou plug-in hibrid sau pur electric de către instituțiile publice și UAT-uri.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

COD ROȘU de inundații pe râul Jijia – bazin amonte S.H. Todireni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Todireni – amonte confluenţă cu râul Bahlui

Publicat

Publicitate

Cod Roșu de inundații pe râul Jijia – bazin amonte S.H. Todireni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Todireni – amonte confluenţă cu râul Bahlui

Hidrologii au anunțat că există, în continuare, risc de inundații râul Jijia și au instruit Cod Roșu de inundații, până mâine, la ora 14:00.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE PERICOL”.

Populația a fost informată și prin mesaj RO-ALERT.

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Publicitate

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Informare preventivă:

Reguli de comportare și acțiune la inundații:

 

1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:

– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);

– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;

– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

 

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:

– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;

– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

 

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:

– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;

– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;

– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;

– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;

– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

 

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:

– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;

– nu atingeți firele electrice;

– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;

– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;

– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;

– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;

– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:

* curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;

* drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;

* regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;

* crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;

* deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;

* curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

* achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;

* executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;

* întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;

* achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending