Connect with us

Eveniment

FC Botoșani și celelalte cluburi din primele eşaloane, obligate de FRF să folosească minim 5 jucători formaţi la nivel naţional

Publicat

Publicitate

Federaţia Română de Fotbal a anunţat, marţi, că începând cu sezonul 2024-2025 va impune ”regula 5+6”, conform căreia toate cluburile din Superligă şi Liga a II-a vor fi obligate să folosească minimum 5 jucători formaţi la nivel naţional pe întreaga durată a unui meci, relatează agerpres.ro.

Preşedintele Răzvan Burleanu a declarat, după şedinţa Comitetului Executiv, că între cei 5 se vor putea regăsi şi jucători români formaţi în străinătate, dar care sunt eligibili pentru echipele naţionale ale României.

„Azi s-a aprobat regula 5+6 care îşi propune să încurajeze creşterea numărului de jucători formaţi la nivel naţional, eligibili pentru naţionalele României, la nivelul primelor două eşaloane din ţara noastră. Aşa cum ne dorim să contribuim şi la creşterea bazei de selecţie printr-o conectare mai bună la diaspora. Regula 5+6 se aplică începând cu sezonul 2024-2025 şi presupune ca pe durata unui joc să avem cel puţin 5 jucători formaţi la nivel naţional. Iar din vara anului 2025 numărul acestora va creşte la 6. E important de menţionat că jucătorii formaţi în afara României, dar care sunt eligibili pentru naţionalele României, vor fi asimilaţi jucătorilor formaţi naţional. E un principiu pe care îl folosim azi în aplicarea regulii Under 21. Astfel ne dorim să contribuim la repatrierea copiilor români care au plecat în străinătate, dar în acelaşi timp să creştem competitivitatea academiilor din România”, a spus el.

Dacă vor încălca regula 5+6, cluburile nu vor fi primi sumele din plăţile de solidaritate acordate de UEFA echipelor care nu participă în grupele cupelor europene.

„Din păcate, atunci când ai un regulament, trebuie să ai şi sancţiuni. Spuneam ultima oară că vom folosi mecanismul plăţilor de solidaritate. În primă fază, sancţiunile vor fi doar de ordin financiar, deci nu vom aplica sancţiuni după modelul regulii U21. Aşa încât ele vor fi legate exact de cuantumul plăţilor de solidaritate de la UEFA, dar şi de fondurile guvernamentale, dacă acestea se vor debloca. În acest an am avut o întâlnire cu premierul României, aşa că suntem încrezători în ceea ce priveşte implicarea Guvernului României, pentru a susţine cele mai importante academii din fotbalul românesc. Ca o actualizare, plăţile de solidaritate de la UEFA se aplică tututor cluburilor din Liga I şi a II-a, care nu se califică în grupele cupelor europene şi care se situează în primele 20 de locuri în clasamentul academiilor de copii şi juniori. Azi, plăţile pentru 2024 sunt de aproximativ 2,5 milioane de euro. Ca exemplu, dacă un club ar trebui să încaseze 150.000 de euro şi nu respectă regula 5+6, banii vor fi opriţi. Din anul doi de implementare a regulii, sancţiunile se vor extinde şi asupra cluburilor din Liga I care nu se regăsesc în primele 20 de academii. Aşa că un club va trebui să plătească o amendă care va fi echivalentul sumei din plata de solidaritate de la UEFA. Banii strânşi din sancţiuni vor fi împărţiţi în mod egal de primele trei cluburi din clasamentul academiilor”, a precizat Burleanu.

„Am avut nevoie de două şedinţe pentru a-i convinge pe membrii Comitetului Executiv de regula 5+6. Cu siguranţă, dacă ne uităm azi, nu ne aşteptăm ca toate cluburile din Liga I să poată îndeplini această regulă. Pentru că dacă era îndeplinită de toţi, nu mai era nevoie de această regulă. Eu cred cu tărie că putem avea o creştere exponenţială în zona transferurilor. Sigur că e posibil ca la un moment dat să avem şi un dezacord, dar în sinea lor, toţi oamenii din fotbalul românesc vor trebui să împărtăşească această viziune. Pentru că fotbalul este ultima proprietate publică a noastră, el nu aparţine unui patron sau unui preşedinte, aparţine tuturor suporterilor. Iar suporterul când se uită la echipa pe care o iubeşte îşi doreşte ca ea să fie sustenabilă din punct de vedere financiar, să nu dispară pentru un an sau doi. De aceea eu sunt dispus să discut cu orice persoană care are o altă opinie despre această regulă”, a mai spus preşedintele.

Publicitate

De asemenea, în cadrul Comitetului Executiv de marţi s-a decis ca jucătorii juniori să nu mai fie obligaţi prin regulament să semneze contracte la vârsta de 16 ani cu cluburile la care evoluează.

„Tot azi au fost aprobate noi prevederi în regulament privind statutul şi transferul jucătorilor de fotbal care fi implementate începând cu 1 iulie 2024. Prima este că a fost aprobată libera circulaţie a jucătorilor juniori amatori până la 19 ani. Ea este considerată o decizie istorică de către sindicatul fotbaliştilor, pentru că prin ea ne-am aliniat regulamentului FIFA. Aceasta va contribui direct la reducerea abandonului din fotbal pe care îl întâlneam până azi. Prin libera circulaţie, jucătorul junior nu mai este obligat să semneze contract la vârsta de 16 ani cu clubul la care evoluează. De asemenea, o nouă decizie la acest nivel face referire la dublarea indemnizaţiilor de formare”, a precizat oficialul FRF.

Funcţia de director sportiv a fost inclusă de FRF în dosarul de licenţiere pentru Superligă şi competiţiile UEFA. Răzvan Burleanu a explicat că federaţia va organiza cursuri pentru directorii sportivi din luna februarie.

„Începând cu sezonul 2025-2026, echipele din Liga I trebuie să aibă un director sportiv calificat, fie în urma unui curs organizat de FRF, fie a unui curs echivalent internaţional. În acest sens s-a modificat Regulamentul de licenţiere şi sustenabilitate financiară şi vor fi organizate cursuri de directori sportivi. Înscrierile vor începe din 1 februarie, iar cursurile sunt organizate împreună cu o companie belgiană”, a afirmat Burleanu.

În cadrul şedinţei Comitetului Executiv de marţi a fost propusă introducerea unor noi criterii de omologare a stadioanelor de fotbal din România, acestea urmând să fie împărţite în trei categorii. Propunerea vine ca o soluţie pentru detalierea şi buna înţelegere a criteriilor de diferenţiere a stadioanelor în funcţie de eşaloanele competiţionale pentru care acestea urmează a fi utilizate. Vor exista trei categorii pentru fiecare eşalon competiţional în parte, la nivel de seniori masculin: categoria 1, categoria 2 şi categoria 3.

Omologarea stadioanelor se va face şi la nivel de fotbal feminin şi juniori, dar nu pentru fiecare eşalon în parte. Printre criteriile ce vor fi luate în calcul în stabilirea categoriei se numără: dimensiunea terenului; dimensiunile vestiarelor echipelor şi facilităţile oferite de acestea; amplasarea vestiarelor; facilităţile oferite de vestiarele arbitrilor; existenţa cabinetului doping; existenţa şi facilităţile camerei pentru observatori; alte facilităţi oferite de stadion precum locuri pentru persoane cu dizabilităţi, accesul oficialilor la reţea de internet wireless, platforme TV, parcări, facilităţi VIP etc.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Fără bonusuri pentru angajații din direcțiile sportive și federații. Proiect

Publicat

Publicitate

Premiile pentru angajații din direcțiile județene de sport, federațiile naționale, complexurile și cluburile sportive de stat ar putea fi eliminate, potrivit unui proiect aflat în dezbatere la Senat, informează alba24.ro.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 67 (indice 1) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 16 iulie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, una dintre problemele grave depistate de auditul Curții de Conturi privind activitatea Agenției Naționale pentru Sport se referă la sistemul de premiere.

„În lipsa unor norme clare şi publice, regulile se fac din pix, iar criteriile de acordare a sumelor sunt cunoscute doar de către cei din interior. Sportivii şi federațiile se trezesc în fața unor decizii luate fără nicio justificare, o situatie care încurajează abuzurile şi favorurile. Acest haos normativ permite, de exemplu, ca un angajat al unei federații, al ANS sau chiar un funcționar fară nicio contribuție directă la performanță să primească sume mai mari decât sportivii care obţin medaliile”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Astfel se propune completarea art. 67 (indice 1) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, prin introducerea unui alineat care interzice explicit acordarea de premii către
personalul salariat din cadrul federațiilor sportive naționale, Agenţiei Naționale pentru Sport şi direcțiilor județene pentru sport şi tineret, Direcției pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti, complexurilor sportive naționale şi unităților de administrare a bazelor sportive, respectiv a cluburilor sportive de drept public pentru performanțele sportive realizate de sportivi.

„E o corecție de bun-simț, care sprijină cu adevărat performanța sportivă şi transmite un mesaj de susținere pentru efortul real din spatele rezultatelor. Această modificare legislativă este necesară pentru a restabili corectitudinea în sistemul de premiere şi pentru a elimina practicile abuzive.

Se va produce astfel o separare clară între recunoaşterea meritelor sportive şi beneficiile materiale ale unor funcții administrative. Este un pas necesar pentru a reda sensul real al premierilor, care trebuie să aibă la bază recompensarea performanței şi a sacrificiilor sportivilor şi antrenorilor, nicidecum răsplătirea poziției sau a influenței din sistem”, au mai precizat parlamentarii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche

Publicat

Publicitate

Sfântul Rafail s-a născut în satul Bursucani, comuna Bălăbănești din ținutul Bârladului în anul 1560, într-o familie dreptcredincioasă. Auzind de marele sihastru Eufrosin de la Agapia, a părăsit cele pământești și, urcându-se în munte, i s-a făcut ucenic.

A fost călugărit de acesta și sporea în rugăciune și în post, încât îl întrecea pe dascălul său. După mai mulți ani de viață pustnicească pe Muntele Scaunele, Cuviosul Rafail a coborât în schitul întemeiat de Eufrosin. Aici a sporit și mai mult în dragostea lui Hristos, în privegheri de toată noaptea și în rugăciuni cu lacrimi.

Smerindu-se înaintea tuturor prin ascultare, s-a învrednicit de la Dumnezeu de darul preoției și al facerii de minuni. Izgonea duhurile necurate, cunoștea gândurile oamenilor și vedea dinainte cele viitoare. Era un neîntrecut dascăl al rugăciunii lui Iisus și părinte duhovnicesc al tuturor sihaștrilor. Săvârșind îngerește călătoria acestei vieți și lăsând în urmă mulți ucenici, Sfântul Rafail și-a dat sufletul în mâinile Domnului. Apoi, făcându-se unele minuni la mormântul său și încredințându-se părinții că l-a proslăvit Dumnezeu, i-au scos din sicriu trupul întreg și plin de bună mireasmă și l-au așezat în biserică, spre închinarea tuturor.

Sfântul Partenie era ucenic al marilor sihaștri din Muntele lui Agapie. Luând din tinerețe jugul lui Hris¬tos, s-a făcut călugăr în Mănăstirea Agapia Veche, la începutul secolului XVII. Apoi, deprinzând frica de Dumnezeu și rugăciunea din inimă, s-a retras la liniște în Muntele Scaunele. Acolo, mult nevoindu-se cu postul și cu rugăciunea de toată noaptea și biruind cumplitele ispite ale vrăjmașului diavol, s-a învrednicit a primi de la Dum¬nezeu darul tămăduirii și al izgonirii duhurilor necurate. Și nu puțini bolnavi de prin sate alergau la chilia lui și primeau mângâiere și sănătate.

Apoi, rămânând Mănăstirea Agapia fără povățuitor, Cuviosul Partenie a primit darul preoției și a ajuns vestit egumen al sihaștrilor din obște. Astfel, pe toți îi păstorea cu smerenie și cu înțelepciune, făcându-se pe sine pildă tuturor, atât celor din schit, cât și celor din pustie. În anul 1660, Sfântul Partenie s-a strămutat la cereștile lăcașuri, iar trupul său a fost îngropat în „Livada Părinților”.

Mai târziu, cinstindu-se de părinți în ceata cuvioșilor și făcându-se unele minuni la mor¬mântul său, moaștele lui s-au așezat în biserică spre închinare, fiind sărutate și de însuși Sfântul Mitropolit Dosoftei. Apoi, năvălind turcii peste Țara Moldovei, moaștele Cuviosului au fost ascunse în munte și au rămas acolo neștiute de nimeni, până în zilele noastre. În anul 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a canonizat pe Sfinții Rafail și Partenie de la Agapia Veche, cu zi de pomenire 21 iulie.

Publicitate

Sfinților cuvioși Rafail și Partenie, rugați-vă pentru noi!

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Candelă vie în inima satului: Biserica din Icușeni Vale, la ceas de sărbătoare

Publicat

Publicitate

Într-o atmosferă de profundă rugăciune și bucurie duhovnicească, comunitatea din satul Icușeni Vale și-a serbat, în data de 20 iulie, ocrotitorul spiritual,  Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Ca în fiecare an, hramul bisericii a devenit un prilej de comuniune, recunoștință și întărire în credință pentru credincioșii locului, dar și pentru oaspeții veniți din împrejurimi.

Biserica din Icușeni Vale, cu hramul „Sfântul Ilie”, frumos împodobită ca o mireasă a lui Hristos, se înalță ca o candelă vie în inima satului, păstrând vie flacăra credinței moștenită din străbuni. În această zi sfântă, biserica și curtea  s-au umplut de glasuri smerite, de chipuri luminate și de rugăciuni rostite cu lacrimi în ochi. Sfântul Ilie, cunoscut ca „focul ceresc” al dreptei credințe, a fost invocat cu nădejde pentru ploaie binecuvântată, sănătate și pace în lume.

Sărbătoarea a început sâmbătă seară, cu slujba Vecerniei Mari cu Litie în cinstea ocrotitorului bisericii, popasul duhovnicesc extrem de emoționant aducând împreună zeci de credincioși și slujitori ai Altarului. Din  soborul care a slujit au făcut parte pr. Mădălin Gîlcă, din Parohia Şendreni, secretar la Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Ionuț Simionică, pr. Andrei Anușca, pr. Teodor Cenușă  și părintele paroh Dumitru Anușca. La lumina lumânărilor, atmosfera de rugăciune și înaltă trăire duhovnicească a fost țesută de cântăreții de la strană, printre aceștia regăsindu-se arhidiaconul Adrian Matei, de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava și Simon Petru Mihai, de la Biserica Izvorul Tămăduirii Botoșani. Pe parcursul slujbei s-au alăturat la strană frații preoți Dumitru și Andrei Anușca, redând un adevărat „program” duhovnicesc în cel mai pur stil bizantin, reușind să facă inimile să vibreze.

La finalul slujbei, părintele Ionuț Simionică a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public, după care a ținut un frumos cuvânt de învățătură în care a îndemnat credincioșii să fie fie curajoși și neclintiți în credință, așa cum a fost Sfântul Ilie.

Duminică, în ziua prăznuirii sfântului, după slujba liturgică, tradiția a fost cinstită printr-o agapă frățească, pregătită cu grijă de femeile satului, dar și prin obiceiuri locale păstrate cu sfințenie. Copiii au primit iconițe și dulciuri, iar bătrânii au fost înconjurați cu cinste și grijă, semn că în Icușeni sărbătoarea nu este doar un prilej de evlavie, ci și de înnoire a legăturilor dintre oameni. Pașii credincioșilor, care au plecat acasă cu sufletele pline, mărturisesc că hramul nu e doar o zi în calendar, ci o întâlnire cu sfințenia.

Un sfânt cu glas de tunet și inimă de foc

Publicitate

Pentru comunitatea din Icușeni, Sfântul Ilie este mai mult decât un nume din calendar: este ocrotitorul grădinilor, al ogoarelor, dar mai ales al sufletelor încercate. Cu tunetul dreptății, dar și cu blândețea care s-a arătat în pustie, el rămâne un exemplu de curaj, rugăciune și ascultare de Dumnezeu.

„Ce învățăm de la Sf. Ilie? De ce e atât de mare acest bărbat?
Fierbinteala, efervescența, tăria credinței lui, zelul misionar, supraomenesc, neostoit și nedrămuit.
Faptul că Dumnezeu și adevărata credință au însemnat totul pentru el, faptul că a trăit ca să dea mărturie dreaptă, ca să transmită cuvântul Domnului nealterat și necosmetizat oamenilor din vremea lui, indiferent de statutul lor social, fără a-și prețui egoist securitatea, timpul individual, confortul etc. Este fascinantă afierosirea și loialitatea deplină față de Dumnezeu. E rarisimă. De asta și strălucește atât de tare Sf. Ilie într-o lume a inconsecvenței, a dublei măsuri, a duplicităților de tot felul. El, ascetul, profetul, sfântul, alesul Domnului, şi-a dăruit Domnului toată viața, cu un patos şi o fervoare rarisime. De fapt, omenește este imposibil să facem asta. Doar cu putere de la Dumnezeu putem să ardem și noi de credință şi iubire jertfelnică. Inima aprinsă de focul harului, îndulcindu-se continuu din Adevăr, are o repulsie şi o intransigență radicală față de tot ce înseamnă minciună, ipocrizie, neorânduială”,
a rostit în predica sa părintele profesor Dumitru Anușca, parohul Bisericii din Icușeni Vale.

Un sătuc cu rădăcini adânci în cer

Icușeni Vale nu e doar un punct pe hartă, ci o comunitate care și-a păstrat vie legătura cu cerul. Într-o lume grăbită și uneori lipsită de sens, zilele de hram ca aceasta devin oaze de liniște duhovnicească și un prilej perfect pentru ca enoriașii să se întoarcă la ceea ce e cu adevărat important. „O comunitate cu 65 de familii devenite o singură suflare şi mare familie parohială, adunați în jurul Potirului Euharistic, întru slava Preasfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, Treimea cea de o ființă și nedespărțită”, a descris părintele paroh Dumitru Anușca.

 

 

Citeste mai mult

Actualitate

STS grăbește lansarea aplicației pentru VOUCHERELE de energie: Va fi operaționalizată înainte de termen

Publicat

Publicitate

Dezvoltarea aplicației informatice destinate acordării voucherelor de energie se află într-un stadiu avansat, aceasta urmând să fie operaționalizată înainte de termenul de 60 de zile stabilit prin legislație, conform informațiilor furnizate de Biroul de presă al Serviciului de Telecomunicații Speciale, relatează agerpres.ro.

‘Procesul de dezvoltare a aplicației informatice destinate acordării voucherelor de plată a facturilor la energie (EPIDS) se află într-un stadiu avansat, urmând să fie operaționalizată înainte de termenul de 60 de zile stabilit prin legislație. În cursul acestei săptămâni, echipa de dezvoltare a STS a primit acces pentru a integra o parte dintre serviciile electronice ale instituțiilor responsabile de verificarea identității și a contractelor la locurile de consum de energie. Pe măsură ce va exista acces pentru toate interconectările stabilite prin legislație și necesare verificării condițiilor de eligibilitate, va fi posibilă testarea de performanță și de securitate, iar apoi lansarea aplicației’, se menționează în răspunsul transmis de STS la solicitarea AGERPRES.

Potrivit sursei citate, EPIDS este dezvoltată sub forma unei aplicații web, care presupune accesarea unui link, fără a fi necesară descărcarea sau instalarea. Aplicația poate fi utilizată de pe orice dispozitiv cu browser – calculator, laptop, smartphone sau tabletă.

Actul normativ ce reglementează condițiile acordării mecanismului de sprijin financiar a fost aprobat în data de 30 iunie 2025, fiind stabilit termenul de 60 de zile pentru dezvoltarea sistemului informatic.

‘Astfel, Serviciul de Telecomunicații Speciale dezvoltă aplicația într-un timp extrem de scurt, nefiind înregistrate întârzieri. Precizăm că aplicația dezvoltată de către instituția noastră va permite înscrierea tuturor persoanelor eligibile. Verificarea, validarea și stabilirea beneficiarilor de vouchere se realizează automat prin interogarea bazelor de date puse la dispoziție de autoritățile stabilite prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 35/2025 privind introducerea unui mecanism de sprijin pentru consumatorii casnici de energie electrică aflați în situația de sărăcie energetică’, precizează sursa citată.

Cererile de obținere a voucherului vor putea fi depuse online de către titular sau un membru al familiei în aplicația EPIDS. De asemenea, solicitările vor putea fi depuse și prin intermediul reprezentanților oficiului poștal ori al reprezentanților primăriilor unde solicitantul declară locul de consum.

Publicitate

Potrivit legislației, acordarea sprijinului financiar nu este condiționată de emiterea tichetului în format tipărit întrucât, prin automatizările realizate de aplicație, datele aferente beneficiarilor sunt preluate automat din aplicația EPIDS în sistemul electronic de plată a facturilor, subliniază reprezentanții STS.

OUG 35/2025 stabilește măsuri de protecție socială acordate consumatorilor casnici de energie electrică afectați de sărăcie energetică, ulterior expirării mecanismelor de sprijin prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2025 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică în perioada 1 aprilie 2025-30 iunie 2025, respectiv măsurile aplicabile clienților finali din piața de gaze naturale în perioada 1 aprilie 2025-31 martie 2026, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare, pentru consumul de energie electrică.

Măsurile de protecție socială se aplică în perioada 1 iulie 2025-31 martie 2026 și constau în acordarea unui sprijin financiar consumatorilor casnici care îndeplinesc condițiile legale, sub forma unui tichet electronic de energie ce poate fi utilizat de beneficiar numai pentru a efectua plăți pentru consumul de energie electrică înregistrat la locul de consum pentru care se acordă acest sprijin.

Beneficiază de sprijin sub forma tichetului electronic de energie următoarele categorii de persoane și familii: persoana singură cu un venit net lunar de maximum 1.940 lei; familiile cu un venit net lunar/membru de maximum 1.784 lei.

Sprijinul este în valoare de 50 lei/lună și se acordă la solicitarea persoanei singure sau a unui membru al familiei care este major. Solicitarea se depune online, în aplicația EPIDS. Tichetul electronic de energie se acordă pentru un singur loc de consum, indiferent dacă solicitantul este sau nu este titular al contractului de furnizare de energie electrică, iar datele de identificare ale membrilor familiei declarați de solicitant nu se regăsesc înregistrate la alt loc de consum.

Solicitările de acordare a sprijinului se înregistrează începând cu data operaționalizării aplicației. Pentru a beneficia de sprijin începând cu luna iulie 2025, solicitanții au obligația de a se înscrie în aplicație în termen de 30 de zile de la data operaționalizării aplicației. După expirarea acestui termen, sprijinul se va acorda din luna depunerii solicitării în aplicația EPIDS, dacă sunt îndeplinite condițiile de acordare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending