Connect with us
Publicitate

Eveniment

FC Botoșani – Gaz Metan 2-1

Publicat

FC Botoșani a învins-o pe Gaz Metan Mediaș în etapa 20 a Ligii 1, scor 2-1.

Prima ocazie în meciul de la Botoșani, început cu un protest inedit al oaspeților, le-a aparținut jucătorilor Gazului. În minutul 12, Irobiso a primit un cadou de la Pap, care i-a pasat mingea la marginea careului, dar a șutat slab, pe lângă poartă. Același Irobiso a trecut pe lângă deschiderea scorului în minutul 25, când a reluat cu capul o centrare venită din corner. Pe fază, Braun a respins balonul de pe linia porții.

În replică, FC Botoșani a trecut pe lângă gol în minutul 42, când Ongenda a fost blocat de Vâlceanu.

Golul care a deblocat tabela a venit în minutul 61 și a fost reușit de Mihai Roman, care a șutat puternic de la marginea careului de 16 metri. Gazdele nu au rămas în avantaj pentru mult timp, egalarea venind în minutul 74, la capătul unei combinații Ronaldo Deaconu – Yuri. Deaconu, introdus pe teren în minutul 64, a centrat excelent, pe 3 metri, de unde Yuri a finalizat cu capul, din plojon.

Lovitura de grație a fost reușită de Botoșani în minutul 84. Centrarea lui Ongenda, deviată de Dobrescu, a fost finalizată spectaculos, dintr-o semi-foarfecă, de Malcom Edjouma.

FC Botoșani urcă pe loc de play-off

Cu cele 3 puncte obținute astăzi, FC Botoșani a ajuns la un total de 33 de puncte și a urcat pe locul 4 în Liga 1. Gaz Metan rămâne pe locul 12, cu 19 puncte.

Sursa: gsp.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Dramă în această seară la Botoșani: O femeie de 54 de ani a murit în urma unui accident la ieșirea spre Răchiți

Publicat

O femeie de 54 de ani a încetat din viață în această seară la ieșirea din municipiul Botoșani, mai exact pe strada care duce spre localitatea Răchiți.

Femeia s-a angajat într-o traversare neregulamentară și a fost accidentată mortal de un autoturism Ford Fiesta condus regulamentar de către un bărbat de 58 de ani, care nu a mai putut evita accidentul.

După cum a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu, bărbatul a fost testat dar nu se afla influenta băuturilor alcoolice.

“Victima de 54 de ani, s-a angajat în traversare neregulamentar pe la coltul intersecției, condiții în care s-a produs accidentul”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Din cauza receptivității scăzute a populației, CARTEA DE IDENTITATE electronică va fi eliberată GRATUIT

Publicat

Cartea de identitate electronică va putea fi obținută gratuit. Prevederea se regăsește într-un proiect pus în consultare publică de către Ministerul Afacerilor Interne, relatează alba24.ro.

Acesta prevede că:

Persoanele cu vârsta mai mare de 14 ani sunt scutite de la plata contravalorii cărții electronice de identitate solicitate:

  • pentru prima cerere, într-un interval de timp de 5 ani (OUG nr. 97/2005)
  • ori de câte ori este necesar

Condiţia de vârstă se consideră a fi îndeplinită cu 180 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.

Pentru cărţile electronice de identitate emise cu un termen de valabilitate de 5 ani, intervalul de timp se consideră a fi îndeplinit cu 180 de zile înainte de împlinirea acestuia.

Pentru cărţile electronice de identitate emise în condiţiile art. 16 alin. (22) din OUG 97/2005, scutirea de la plata contravalorii este asigurată pentru o singură carte electronică de identitate emisă într-un interval de timp de 5 ani, titularul având opţiunea de a alege.

Prin excepție, sunt scutiți de la plata contravalorii cărții electronice de identitate și titularii cărţilor electronice de identitate eliberate în cadrul proiectului pilot derulat la nivelul judeţului Cluj, pentru prima solicitare după finalizarea proiectului pilot.

Situația actuală

Articolul 411 din OUG nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede:

  • ,,(1) Contravaloarea cărţii electronice de identitate emise persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile prin bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Interne pentru D.G.E.P., în condiţiile şi limitele stabilite prin hotărâre a Guvernului.
  • (2) Prin hotărârea prevăzută la alin.(1) se stabileşte şi mecanismul de asigurare a contravalorii cărţii electronice de identitate.

Intervenția Guvernului printr-o reglementare a condițiilor, limitelor și a mecanismului de asigurare a contravalorii cărții electronice de identitate este necesară în contextul în care din ce în ce mai multe servicii publice sunt expuse online.

Nevoia unor mecanisme de identificare și autentificare sigure și fiabile și de asigurare a confidențialității datelor cu caracter personal a devenit un factor hotărâtor pentru cetățeni în accesarea acestor servicii, se arată în nota de fundamentare.

De ce este propusă facilitatea

Receptivitatea scăzută în fața beneficiilor mijloacelor de identificare electronică este cauzată de cele mai multe ori de costul acestora, ce revine în sarcina cetățeanului.

Suportarea costului de către cetățean conduce la pierderea interesului față de utilizarea unui mijloc de identificare electronică și împiedică progresul în domeniul serviciilor publice și a nivelului lor de adoptare.

De asemenea, cărțile de identitate în formatul actual nu îndeplinesc standardele minime de securitate impuse de regulamentele europene.

În consecință, cărțile de identitate eliberate de statele membre propriilor cetățeni, folosite ca documente de călătorie, trebuie să includă un suport de stocare de înaltă securitate pe care să fie stocate imaginea facial a titularului și două amprente digitale.

Stocarea datelor biometrice pe cărțile de identitate este considerată o metodă adecvată pentru a asocia o identificare și o autentificare fiabilă, cu un risc redus de fraudă, în scopul consolidării securității documentelor.

Cărțile de identitate care nu îndeplinesc cerințele impuse de Regulamentul (UE) 2019/1157 încetează să fie valabile la data de 3 august 2031.

Schimbări prin proiectul MAI

Proiectul de act normativ introduce un mecanism de asigurare a contravalorii cărții electronice de identitate

  • într-o primă etapă din fondurile alocate în PNRR
  • după epuizarea acestora, din alte fondurilor externe nerambursabile sau de la bugetul de stat, în condițiile stabilite de Guvern.

Scopul proiectului de act normativ este stimularea adoptării voluntare a cărții de identitate electronice cu semnătură digitală calificată.

Grupul social vizat de prezentul act normativ este reprezentat de persoanele care au împlinit vârsta necesară solicitării unui act de identitate, respective 14 ani, și optează pentru obținerea unei cărți electronice de identitate.

Se propune oferirea gratuită a unei cărți electronice de identitate persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani.

Contravaloarea este asigurată o singură dată din fonduri externe nerambursabile și o singură dată într-un interval de 5 ani, din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat.

Citeste mai mult

Educație

Câte zile libere vor avea elevii în VACANȚA de iarnă 2023-2024, în perioada de Crăciun și Revelion. Calendar an școlar

Publicat

Elevii vor intra în vacanța de iarnă 2023-2024 chiar înainte de Crăciun. Se vor întoarce la școală din ianuarie și vor avea o nouă vacanță ”de schi”, în februarie.

Anul școlar 2023-2024 are în total 36 de săptămâni de cursuri și cinci vacanțe.

Potrivit calendarului aprobat, vacanța de iarnă începe de sâmbătă, 23 decembrie 2023 și durează până duminică, 7 ianuarie 2024. Vor fi 16 zile de vacanță.

Modulul al treilea de cursuri va începe din 8 ianuarie.

În județul Botoșani, vacanța (mobilă/ de schi) va fi în perioada 24 februarie – 3 martie 2024.

Calendar întreg an școlar 2023-2024 județul Botoșani

  • Modul 1 cursuri: de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023
  • Vacanță: de sâmbătă, 28 octombrie 2023, până duminică, 5 noiembrie 2023
  • Modul 2 cursuri: de luni, 6 noiembrie până vineri, 22 decembrie
  • Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 23 decembrie 2023, până duminică, 7 ianuarie 2024
  • Modul 3 cursuri: de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri 23 februarie 2024
  • Vacanța (mobilă/ de schi): de sâmbătă, 24 februarie până duminică, 3 martie 2024
  • Modul 4 cursuri: de luni, 4 martie 2024, până vineri, 26 aprilie 2024
  • Vacanța de primăvară: de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marți, 7 mai 2024
  • Modul 5 cursuri: de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024
  • Vacanța de vară: de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024

În anul 2024, în ianuarie, va mai fi o zi liberă pentru elevi și profesori. Este vorba despre 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.

Zile libere în 2024

  • luni, 1 ianuarie – Anul Nou (vacanța de iarnă)
  • marți, 2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou (vacanța de iarnă)
  • sâmbătă, 6 ianuarie – Bobotează
  • duminică, 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
  • miercuri, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)
  • miercuri, 1 mai – Ziua Muncii (vacanța de primăvară)
  • vineri, 3 mai – Vinerea Mare (vacanța de primăvară)
  • duminică, 5 mai – Paștele ortodox
  • luni, 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (vacanța de primăvară)
  • sâmbătă, 1 iunie – Ziua copilului
  • duminică, 23 iunie – Rusaliile
  • luni, 24 iunie – A doua zi de Rusalii (vacanța de vară)
  • joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) / vacanța de vară
  • sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
  • duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
  • miercuri, 25 decembrie – Crăciunul

Guvernul pregătește alte două zile libere, pentru anul viitor.

  • zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal (legătura pentru weekendul de Sfânta Maria și cea pentru Ziua Națională în 2024).

Anul școlar 2023-2024. Examene

Examenul de Evaluare Națională se organizează în perioada 25-28 iunie. În 3 iulie, vor fi comunicate primele rezultate.

Calendar Evaluarea Națională clasa VIII-a 2024:

  • 11-14 iunie 2024: înscrierea la evaluarea națională
  • 14 iunie 2024: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 27 iunie 2024: Matematică – probă scrisă
  • 28 iunie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 3 iulie 2024 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 3 iulie 2024 (ora 16.00-ora 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 8.00-ora 12.00): depunerea contestațiilor
  • 4 -9 iulie 2024: soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

An școlar 2023-2024: examenul de Bacalaureat

Probele de Bacalaureat se desfășoară în perioada 17 iunie – 5 iulie. În 8 iulie vor fi afișate primele rezultate.

CALENDAR Bacalaureat 2024

Sesiunea iunie—iulie 2024

  • 3—7 iunie 2024 înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024 încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17—19 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 19—20 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 19—21 iunie 2024 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 25—27 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 1 iulie 2024 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 2 iulie 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 4 iulie 2024 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 5 iulie 2024 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 8 iulie 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
  • 9—11 iulie 2024 Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea august 2024

  • 15—22 iulie 2024: înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 8—9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 12 august 2024 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13—14 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 19 august 2024 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 20 august 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 21 august 2024 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 22 august 2024 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 26 august 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00—18.00)
  • 27—29 august 2024 Rezolvarea contestațiilor
  • 30 august 2024 Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult

Administratie

Unul din proiectanții Autostrăzii Moldovei A7 va face și proiectul pentru drumul de mare viteză Botoșani – Suceava

Publicat

Asocierea de firme condusă de către Consitrans a câștigat licitația privind realizarea documentației tehnice în vederea construirii drumului de mare viteză Botoșani – Suceava, unul dintre cele mai ambițioase proiecte din Regiunea de Nord-Est, a anunțat astăzi liderul Consiliului Județean Botoșani, președintele Doina Federovici.

Implementarea acestuia a unit într-un parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere administrațiile locale din cele două județe: consiliile județene și primăriile municipiilor reședință din Botoșani și Suceava.

Valoarea contractului este 14.277.760,16 lei fără TVA. Fondurile sunt asigurate din Programul de Transport 2021-2027 în proporție de 98%, iar cele patru autorități locale vor contribui, în părți egale, pentru asigurarea cofinanțării de 2%.

„Ne bucurăm că acest proiect ambițios pe care l-am promovat alături de colegii de la Primăria Botoșani, Consiliul Județean Suceava și Primăria Suceava prinde contur. Este un proiect foarte important pentru regiunea noastră, un adevărat pașaport pentru dezvoltare. Chiar dacă la început puțini au fost cei care au crezut în el, am demonstrat că prin implicarea echipei de proiect am reușit să finalizăm o primă etapă importantă. Este mult de muncă, dar avem determinarea de a realiza cât mai repede documentația tehnică. Sper ca asocierea de firme câștigătoare să arate aceeași determinare și să realizeze acest proiect în termenii impuși de contract pentru a face și pasul următor: execuția propriu-zisă a drumului”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, care a ținut să mulțumească unității de implementare a proiectului formată din specialiștii celor două consilii județene, „care au conlucrat foarte bine în cadrul acestui proiect generos pentru Botoșani și Suceava”.

Realizarea documentației tehnice presupune efectuarea studiului de fezabilitate (14 luni), obținerea autorizației de construcție (3 luni), executarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție (3 luni), întocmirea documentației suport și asistența acordată pentru depunerea și susținerea aplicației de finanțare, precum și pregătirea documentației de atribuire a contractului de execuție lucrări (3 luni) și realizarea lucrărilor de construire (24 de luni).

Reamintim că cele patru autorități locale, în parteneriat cu CNAIR, au preluat și execuția lucrărilor pentru ca proiectul să fie implementat cât mai repede.

Drumul de mare viteză Botoșani – Suceava va fi unul nou, care va pleca din apropierea Aeroportului Salcea, din A7, și va merge prin spatele localităților Dumbrăveni – Huțani – Vlădeni – Baisa, până în zona Mănăstirea Doamnei unde va descărca traficul în viitoarea centură a municipiului Botoșani. Acesta va scurta la 20 de kilometri distanța dintre Salcea (Autostrada A7) și viitoarea centură a municipiului Botoșani. „În momentul de față drumul este prevăzut cu două benzi pe sens și separator de sens, cu o limită de viteză de 120 de kilometri pe oră, dar noi facem toate demersurile necesare pentru a-l transforma într-un sector de autostradă, ca o continuare pentru A7, așa cum s-a întâmplat și cu sectorul Pașcani – Suceava. Avem sprijinul Ministerului Transporturilor și al reprezentanților CNAIR. Argumentele sunt de partea noastră, mai ales că exproprierile de terenuri se vor face pentru regimul de autostradă. Diferența între cele două tipuri de drum de mare viteză constă în faptul că autostrada prevede și banda de urgență, iar limita maximă de viteză este de 130 de kilometri la oră”, a conchis Doina Federovici.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending