Connect with us

Eveniment

Farmaciile pot elibera ANTIBIOTICE fără rețetă, dar numai pentru trei zile de tratament. Trebuie completată doar o DECLARAȚIE

Publicat

Publicitate

Farmaciile au posibilitatea să furnizeze antibiotice fără rețetă pentru un tratament de trei zile. În cazul unor antibiotice și antifungice de uz sistemic, se va permite eliberarea, fără rețetă, a unei doze de urgență pentru o perioadă de 72 de ore (trei zile), relatează alba24.ro.

Pacienții care doresc să beneficieze de această facilitate vor fi obligați să completeze o declarație pe propria răspundere, confirmând că nu au primit deja din altă farmacie cantitatea maximă corespunzătoare aceleiași doze în cadrul aceluiași tratament.

Cum se pot elibera antibiotice și antifungice din farmacii

Ordinul nr. 63/2024 emis de Ministerul Sănătății privind reglementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii și eliberării la nivel național a medicamentelor din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic a fost publicat miercuri, 17 ianuarie, în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, pentru medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic prescrise în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate se utilizează exclusiv prescripția medicală.

De asemenea, medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic prescrise de către medici se eliberează pacienților sau aparținătorilor acestora de către farmaciștii angajați în cadrul unităților farmaceutice autorizate, exclusiv în baza prescripției medicale, care va cuprinde minimum următoarele date:

  • seria și numărul prescripției medicale, unice, generate la nivelul fiecărui prescriptor;
  • unitatea sanitară identificată prin denumire, adresă și număr de telefon;
  • datele pacientului căruia îi sunt prescrise medicamentele, respectiv:
    • pentru cetățenii români și străini cu domiciliul sau rezidența în România: CNP sau CID (codul de identificare al asiguratului), numele, prenumele, vârsta;
    • pentru cetățenii străini care nu au rezidența în România: codul țării, numărul pașaportului sau numărul cardului EU (CE), numele, prenumele, vârsta;
  • codul de diagnostic utilizat în cadrul Sistemului informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate din România, conform clasificării internaționale a maladiilor de către
    Organizația Mondială a Sănătății;
  • medicamentul prescris, caracterizat prin: denumire comună internațională, concentrație, formă farmaceutică, mod de administrare, cantitate (exprimată în unități terapeutice),
    durata tratamentului;
  • semnătura medicului prescriptor;
  • codul de parafă;
  • data eliberării prescripției medicale.

Valabilitatea prescripțiilor medicale

Potrivit ordinului, valabilitatea prescripției medicale reglementate prin ordinul citat nu poate depăși ultima zi a tratamentului, conform modului de administrare și duratei tratamentului recomandat de către medicul prescriptor.

Publicitate

Prescripția medicală se reține în farmacie și poate fi eliberată fracționat doar în cadrul aceleiași farmacii, fără a depăși cantitatea totală prescrisă.

Farmaciștii vor trebui să înregistreze toate eliberările de astfel de medicamente și să raporteze zilnic toate operațiunile efectuate cu aceste medicamente, utilizând sistemul electronic de raportare dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

De asemenea, farmaciile vor avea 60 de zile la dispoziție de la data intrării în vigoare a ordinului pentru a-și adapta sistemele informatice la noile cerințe.

Farmaciile pot elibera antibiotice fără rețetă pentru trei zile de tratament

Prin excepție de la prevederile anterioare, farmaciștii care își desfășoară activitatea în unități farmaceutice autorizate, în situații de urgență medicală, pot elibera medicamente din
categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic a căror denumire comună internațională este marcată cu semnul „*” în anexa nr. 1 din ordin, în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore, doză calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului.

Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, în baza unei declarații pe propria răspundere.

Vezi AICI model declarație pentru eliberarea din farmacii a unei doze de urgență de antibiotice și antifungice, fără rețetă 

Farmaciștii vor trebui să raporteze zilnic antibioticele și antifungicele eliberate fără rețetă. Potrivit documentului citat, raportarea zilnică va cuprinde următoarele informații:

  • medicamentul: codul de identificare al medicamentului (CIM);
  • cantitatea, exprimată în unități terapeutice;
  • datele de identificare a pacientului, respectiv:
    • pentru persoane fizice, cetățeni români sau cetățeni străini cu reședința în România: CNP sau CID;
    • pentru persoane fizice, cetățeni străini: numărul pașaportului sau numărul cardului EU (CE).

Procedura de eliberare a antibioticelor în regim de urgență

Potrivit ordinului citat, eliberarea medicamentelor se face cu respectarea procedurii de eliberare a medicamentelor în regim de urgență din cadrul Regulilor de bună practică farmaceutică și cu înregistrarea la nivelul farmaciei care eliberează doza de urgență a următoarelor informații minime:

  • datele pacientului:
    • pentru cetățenii români și străini cu domiciliul sau rezidența în România: CNP sau CID (codul de identificare al asiguratului), numele, prenumele, vârsta;
    • pentru cetățenii străini care nu au carte de rezidență: codul țării, numărul pașaportului sau numărul cardului EU (CE), numele, prenumele, vârsta;
  • medicamentul eliberat, caracterizat prin: denumire comună internațională, concentrație, formă farmaceutică, mod de administrare, cantitate (exprimată în unități terapeutice);
  • numele și semnătura farmacistului care a eliberat medicamentul;
  • diagnosticul/starea patologică;
  • data eliberării medicamentului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Botoșani: Concursul Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”, a XXIII-a ediție. Program și desfășurare

Publicat

Publicitate

În perioada 9-11 mai 2025, Societatea de Științe Matematice – Filiala Botoșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani și Școala Gimnazială Nr.17 Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani și al Consiliului Județean Botoșani, organizează a XXIII-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”.

Președinte al concursului este domnul prof. univ. dr. Radu GOLOGAN, președintele Societății de Științe Matematice din România.

Concursul se adresează elevilor din clasele III-XI.

Programul concursului este următorul:

  • Sosirea participanților: vineri 9 mai, între orele 1400 – 1900 la Hotel Rapsodia.
  • Desfășurarea concursului: sâmbătă, 9 mai, între orele 900 – 1200, pentru toți elevii din clasele III-XI la Școala Gimnazială Nr. 17 Botoșani;
  • Elevii vor fi prezenți în săli la ora 845, având asupra lor carnetul de elev sau cartea de identitate;
  • Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor: sâmbătă, 10 mai, între orele 1700 – 1800.

Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 11 mai, ora 1000, în Aula Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani.

„Educația matematică este un pilon esențial în formarea gândirii critice și a abilităților analitice ale elevilor. Suntem încântați să colaborăm cu Societatea de Științe Matematice pentru a promova excelența în acest domeniu și pentru a le oferi elevilor și profesorilor oportunități valoroase de dezvoltare profesională și competițională. Le doresc mult succes tuturor participanților!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiunea „TRUCK & BUS”, desfășurată de polițiștii botoșăneni

Publicat

Publicitate

În această săptămână, polițiștii Serviciului Rutier Botoșani, împreună cu structurile rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești, desfășoară sub egida ROADPOL, acțiunea „TRUCK & BUS”, ce are ca scop prevenirea și combaterea încălcării normelor legale în domeniul transporturilor rutiere publice de mărfuri și persoane.

 

Astfel, în perioada  5- 11 mai a.c., polițiștii rutieri desfășoară activități specifice pentru verificarea transportatorilor rutieri de mărfuri și persoane, în ceea ce privește existența autorizațiilor și a documentelor necesare și obligatorii a fi deținute la bordul autovehiculelor, respectarea traseului și a graficului de circulație, cu opririle aferente, precum și respectarea perioadelor de conducere și a pauzelor de odihnă impuse de legislația din domeniu.

 

În cadrul acțiunii, polițiștii verifică și respectarea numărului maxim de locuri pe scaune, prevăzute în certificatul de înmatriculare al vehiculului, precum și identificarea și sancționarea altor încălcări ale normelor de siguranță rutieră.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Acțiune a polițiștilor rutieri pentru prevenirea accidentelor rutiere

Publicat

Publicitate

Miercuri, în intervalul orar 12:00-15:00,  polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, cu sprijinul subunităților de profil au desfășurat activităţi de control si supraveghere a traficului rutier, în zonele de competenţă, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, prin sancționarea abaterilor de la normele rutiere, în special a cauzelor frecvent generatoare de accidente rutiere soldate cu victime omenești.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate aproximativ 60 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 55 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 18.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, 12 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, totodată fiind reținute și două permise de conducere.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Prăjeni, cercetat pentru două infracțiuni, în urma unui control în trafic

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Prăjeni, un autovehicul ce tracta o remorca neînmatriculată, condus de un bărbat, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și punere în circulație a unui vehicul neînmatriculat.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending