Connect with us

Eveniment

Farmaciile pot elibera ANTIBIOTICE fără rețetă, dar numai pentru trei zile de tratament. Trebuie completată doar o DECLARAȚIE

Publicat

Publicitate

Farmaciile au posibilitatea să furnizeze antibiotice fără rețetă pentru un tratament de trei zile. În cazul unor antibiotice și antifungice de uz sistemic, se va permite eliberarea, fără rețetă, a unei doze de urgență pentru o perioadă de 72 de ore (trei zile), relatează alba24.ro.

Pacienții care doresc să beneficieze de această facilitate vor fi obligați să completeze o declarație pe propria răspundere, confirmând că nu au primit deja din altă farmacie cantitatea maximă corespunzătoare aceleiași doze în cadrul aceluiași tratament.

Cum se pot elibera antibiotice și antifungice din farmacii

Ordinul nr. 63/2024 emis de Ministerul Sănătății privind reglementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii și eliberării la nivel național a medicamentelor din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic a fost publicat miercuri, 17 ianuarie, în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, pentru medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic prescrise în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate se utilizează exclusiv prescripția medicală.

De asemenea, medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic prescrise de către medici se eliberează pacienților sau aparținătorilor acestora de către farmaciștii angajați în cadrul unităților farmaceutice autorizate, exclusiv în baza prescripției medicale, care va cuprinde minimum următoarele date:

  • seria și numărul prescripției medicale, unice, generate la nivelul fiecărui prescriptor;
  • unitatea sanitară identificată prin denumire, adresă și număr de telefon;
  • datele pacientului căruia îi sunt prescrise medicamentele, respectiv:
    • pentru cetățenii români și străini cu domiciliul sau rezidența în România: CNP sau CID (codul de identificare al asiguratului), numele, prenumele, vârsta;
    • pentru cetățenii străini care nu au rezidența în România: codul țării, numărul pașaportului sau numărul cardului EU (CE), numele, prenumele, vârsta;
  • codul de diagnostic utilizat în cadrul Sistemului informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate din România, conform clasificării internaționale a maladiilor de către
    Organizația Mondială a Sănătății;
  • medicamentul prescris, caracterizat prin: denumire comună internațională, concentrație, formă farmaceutică, mod de administrare, cantitate (exprimată în unități terapeutice),
    durata tratamentului;
  • semnătura medicului prescriptor;
  • codul de parafă;
  • data eliberării prescripției medicale.

Valabilitatea prescripțiilor medicale

Potrivit ordinului, valabilitatea prescripției medicale reglementate prin ordinul citat nu poate depăși ultima zi a tratamentului, conform modului de administrare și duratei tratamentului recomandat de către medicul prescriptor.

Publicitate

Prescripția medicală se reține în farmacie și poate fi eliberată fracționat doar în cadrul aceleiași farmacii, fără a depăși cantitatea totală prescrisă.

Farmaciștii vor trebui să înregistreze toate eliberările de astfel de medicamente și să raporteze zilnic toate operațiunile efectuate cu aceste medicamente, utilizând sistemul electronic de raportare dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

De asemenea, farmaciile vor avea 60 de zile la dispoziție de la data intrării în vigoare a ordinului pentru a-și adapta sistemele informatice la noile cerințe.

Farmaciile pot elibera antibiotice fără rețetă pentru trei zile de tratament

Prin excepție de la prevederile anterioare, farmaciștii care își desfășoară activitatea în unități farmaceutice autorizate, în situații de urgență medicală, pot elibera medicamente din
categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic a căror denumire comună internațională este marcată cu semnul „*” în anexa nr. 1 din ordin, în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore, doză calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului.

Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, în baza unei declarații pe propria răspundere.

Vezi AICI model declarație pentru eliberarea din farmacii a unei doze de urgență de antibiotice și antifungice, fără rețetă 

Farmaciștii vor trebui să raporteze zilnic antibioticele și antifungicele eliberate fără rețetă. Potrivit documentului citat, raportarea zilnică va cuprinde următoarele informații:

  • medicamentul: codul de identificare al medicamentului (CIM);
  • cantitatea, exprimată în unități terapeutice;
  • datele de identificare a pacientului, respectiv:
    • pentru persoane fizice, cetățeni români sau cetățeni străini cu reședința în România: CNP sau CID;
    • pentru persoane fizice, cetățeni străini: numărul pașaportului sau numărul cardului EU (CE).

Procedura de eliberare a antibioticelor în regim de urgență

Potrivit ordinului citat, eliberarea medicamentelor se face cu respectarea procedurii de eliberare a medicamentelor în regim de urgență din cadrul Regulilor de bună practică farmaceutică și cu înregistrarea la nivelul farmaciei care eliberează doza de urgență a următoarelor informații minime:

  • datele pacientului:
    • pentru cetățenii români și străini cu domiciliul sau rezidența în România: CNP sau CID (codul de identificare al asiguratului), numele, prenumele, vârsta;
    • pentru cetățenii străini care nu au carte de rezidență: codul țării, numărul pașaportului sau numărul cardului EU (CE), numele, prenumele, vârsta;
  • medicamentul eliberat, caracterizat prin: denumire comună internațională, concentrație, formă farmaceutică, mod de administrare, cantitate (exprimată în unități terapeutice);
  • numele și semnătura farmacistului care a eliberat medicamentul;
  • diagnosticul/starea patologică;
  • data eliberării medicamentului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Aur european pentru Botoșani: Andreea Cotruța aduce trei medalii, aur și două argint, la haltere în curtea CS Botoșani

Publicat

Publicitate

Halterofila Andreea Cotruța, botoșăneanca noastră de la CS Botoșani, a obținut o medalie de aur și două de argint la categoria 59 kg, astăzi, marți seară, în cadrul Campionatelor Europene de haltere desfășurate la Chișinău, în Republica Moldova.

Cotruța a obținut aurul la total, cu 208 kg, după ce a luat argint la smuls, cu 94 kg (a ratat ultima încercare, la 97 kg), și la aruncat, cu 114 kg (ratând două tentative, la 118 kg și 120 kg).

La cat. 55 kg, Estefania Dobre s-a clasat pe locul 13 la smuls, cu 75 kg, a fost a 14-a la aruncat, cu 93 kg, iar la total a ocupat locul 13, cu 168 kg.

În concursul masculin, al cat. 61 kg, Daniel Dorobete a fost al nouălea la smuls, cu 115 kg, al zecelea la aruncat, cu 135 kg, și tot al zecelea la total, cu 250 kg. La aceeași categorie, Daniel Jigău a încheiat pe 11 la ambele stiluri (95 kg la smuls, 125 kg la aruncat), cât și la total (220 kg).

După trei zile, bilanțul delegației României este de patru medalii de aur, trei medalii de argint și două de bronz. Mihaela Cambei a cucerit trei medalii de aur la cat. 49 kg, o medalie de argint a fost câștigată de Cristian Luca la cat. 55 kg (stilul smuls), iar medaliile de bronz, una a fost câștigată de Ioana Mădălina Miron (cat. 45 kg, smuls) și alta obținută de Cosmina Pană (cat. 49 kg, smuls).

România participă la Campionatele Europene de seniori de la Chișinău cu un lot de 15 sportivi (8 băieți și 7 fete).

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH, printre care un botoșănean, au murit la interval de două săptămâni

Publicat

Publicitate

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ‘Sf. Spiridon’ Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului ‘Sf Spiridon’ Iași, prof.univ.dr Diana Cimpoeșu, a declarat, pentru AGERPRES, că medicii legiști și polițiștii urmează să stabilească dacă între decesele celor doi medici rezidenți există o cauzalitate comună.

‘Duminică am fost apelați prin serviciul 112, a fost echipaj de Terapie Intensivă Mobilă SMURD, care a găsit tânărul coleg de 28 de ani cu semne de moarte deja instalată. Nu avea indicații de resuscitare. Cauzele morții vor fi stabilite de Medicina Legală și Poliție. Ceea ce știm de la colegii de la Spitalul de Pneumoftiziologie este că urma o profilaxie cu medicație pentru tuberculostatice, pentru că fusese contact cu o persoană cu tuberculoză. Se afla în evidența acelui spital de la începutul anului. Dacă există o legătură de cauzalitate va stabili medicina legală și ancheta poliției’, a declarat, pentru AGERPRES, prof.univ.dr Diana Cimpoeșu.

Unul dintre medicii rezidenți decedați avea vârsta de 31 de ani, fiind din municipiul Bârlad. Medic rezident în anul V fiind, acesta trebuia să facă gărzi la secția Medicină internă de la Spitalul ‘Elena Beldiman’ din luna martie. Acesta a murit la câteva zile după prima gardă, pe 28 martie.

Cel de-al doilea caz de deces este al unui medic rezident în vârstă de 28 de ani, din localitatea Darabani, județul Botoșani. Acesta au fost găsit mort, duminică, într-un apartament din Iași în care locuia cu chirie.

Prof.univ.dr Anca Trifan, șef de clinică la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, a declarat pentru AGERPRES că va face o analiză pentru a vedea ce poate face pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru în cazul medicilor rezidenți.

Publicitate

Potrivit acesteia, în cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie activează 40 de medici primari și specialiști și 100 de medici rezidenți.

‘Înlănțuirea de evenimente (decese – n.r.) este uimitoare, incredibilă. O să facem o analiză, nu știu dacă se poate spune anchetă, o analiză efectivă a ce se poate îmbunătăți în cazul în care cineva se simte suprasolicitat. E o clinică cu vreo 100 de (medici – n.r.) rezidenți la 125 de paturi. Sunt cam un rezident la un pat. Este un volum imens de muncă nu doar pentru rezident ci și pentru un medic specialist sau medic primar, pentru cadrele universitare care pe lângă pacienți au și studenți. Este îngrozitor serviciul la Gastroenterologie. La noi pleacă din specialitate, la sfârșitul anului I sau II. Sunt unul sau doi pe fiecare generație. Când nu poți să faci un lucru, când nu ți se potrivește, când presiunea e prea mare trebuie să pleci din specialitate. Aici e mortalitatea enorm de mare. Sunt cazuri terminale, unele ajung la deces. Nu este absolut deloc ușor’, a explicat dr. Anca Trifan.

După moartea celor doi, mai mulți rezidenți din cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie au postat pe grupurile de socializare mesaje conform cărora sunt suprasolicitați, iar programul de lucru nu este respectat.

‘În primul rând, medicii rezidenți fac treaba de asistente, infirmiere, registratoare și de brancardieri. (…) Ambulatoriul de gastroenterologie (unde sunt peste 100 de pacienți pe zi, n.r.), tot rezidenții se ocupă de avize pentru pacienți, analize și în paralel trebuie să se ocupe și de pe clinică, de pacienții internați. (…) Gărzile sunt de 24 de ore, a doua zi ești la program, obligat să stai 32 – 34 de ore treaz și să fii la fel de forjat și să dai același randament. (…) Să nu uităm riscul specialității în sine. Pacienții vin foarte gravi, cu rată de mortalitate foarte mare. Responsabilitatea rezidentului e foarte mare. Mulți trebuie să dăm rețete pe terapii biologice și antivirale de mii de euro, deci nu ai cum să greșești că altfel plătești din banii tăi. Imaginați-vă că faci asta după 24 de ore de gardă, după ce ai avut câteva stopuri (stop cardio-respirator – n.r.) în spital, multe explorări și peste 20.000 de pași făcuți’, a scris un medic rezident pe rețelele de socializare.

Citeste mai mult

Administratie

Apel la implicare la Vorona: Curățenie generală înaintea Sărbătorilor Pascale

Publicat

Publicitate

Autoritățile locale de la Vorona fac un apel către toți cetățenii comunei pentru a contribui la menținerea curățeniei în cimitire, în pragul Sărbătorilor Pascale. Într-un mesaj transmis public, administrația locală subliniază importanța respectului față de cei trecuți în neființă și îndeamnă la mobilizare pentru întreținerea mormintelor.

Primăria a intervenit deja în toate cimitirele din comună, unde au fost amenajate aleile principale de la intrare, s-au recondiționat monumentele existente și au fost create spații speciale pentru depozitarea deșeurilor vegetale.

În plus, la intrările în curțile bisericilor au fost instalate bănci și coșuri de gunoi pentru confortul și igiena vizitatorilor.

„Nu rămâne decât ca dumneavoastră să vă implicați în curățirea mormintelor, îngrijirea florilor și întreținerea monumentelor”, a transmis liderul administrației publice locale, primarul Sergiu Dascălu.

Primăria reamintește că doar prin voință și implicare comună poate fi păstrată curățenia în întreaga localitate, mai ales în această perioadă încărcată de semnificație spirituală.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Primăriile municipiilor vor putea susține spitalele județene cu bani din bugetul local. Camera Deputaților a dat undă verde

Publicat

Publicitate

Primăriile municipiilor din România vor avea posibilitatea să aloce cel puțin 5% din bugetul local aprobat pentru finanțarea spitalelor de interes județean, indiferent de subordonarea administrativă a acestora, conform unui proiect de lege care modifică și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, adoptat marți de Camera Deputaților.

S-au înregistrat 240 de voturi în favoarea propunerii legislative și 56 de voturi contra, scrie Agerpres.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art.199 alin.(1) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul asigurării cadrului legal pentru angrenarea constantă a bugetelor locale, mai precis a bugetelor primăriilor municipiilor din România, în finanțarea și susținerea spitalelor de interes județean, cu excepția acelora care au preluat în administrare ca și ordonator de credite un spital.

Potrivit acesteia, autoritățile publice locale pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condițiile legii, bunuri și servicii, investiții, reparații capitale, consolidare, extindere și modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităților sanitare cu paturi transferate, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale.

„Autoritățile publice locale municipale de pe raza teritorială a aceluiași județ, care nu au în rețeaua proprie spitale publice alocă obligatoriu minim 5% din bugetul local aprobat, pentru a finanța și susține spitalele de interes județean, indiferent de subordonarea acestora”, prevede proiectul care a fost respins de Senat.

Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending